Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Λήψη άμεσων μέτρων τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά

«Η ραγδαία εξά­πλω­ση του νέου κύμα­τος της παν­δη­μί­ας στα νησιά, ιδιαί­τε­ρα σε αυτά με υψη­λό του­ρι­σμό, κατα­δει­κνύ­ει τις βαριές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης για την έλλει­ψη μέτρων πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας, καθώς και των καθυ­στε­ρή­σε­ων στους εμβο­λια­σμούς» επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η κυβέρ­νη­ση έχει τερά­στιες ευθύ­νες, για­τί για άλλη μια χρο­νιά έχει αφή­σει τα νησιά χωρίς τις ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές υγεί­ας, με ανύ­παρ­κτη την πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα υγεί­ας και με μεγά­λες ελλεί­ψεις σε ιατρεία, κέντρα υγεί­ας και νοσο­κο­μεία. Αγνό­η­σε τις προ­τά­σεις φορέ­ων και επι­στη­μό­νων και συνέ­χι­σε την πολι­τι­κή του ανύ­παρ­κτου ελέγ­χου για τους επι­σκέ­πτες που κατα­φτά­νουν στα νησιά, ικα­νο­ποιώ­ντας τις αξιώ­σεις των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών στον του­ρι­σμό και τις μετα­φο­ρές και επι­τρέ­πο­ντας το συνω­στι­σμό στις μετα­κι­νή­σεις. Αντί να εξα­σφα­λί­σει δημό­σιο οργα­νω­μέ­νο σύστη­μα προ­λη­πτι­κού ελέγ­χου, από τις δημό­σιες μονά­δες υγεί­ας, πάνω στα νησιά για εργα­ζό­με­νους, επι­σκέ­πτες και κατοί­κους, η κυβέρ­νη­ση ευνο­εί τις δρα­στη­ριό­τη­τες ιδιω­τι­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών μονά­δων υγεί­ας, που που­λούν πανά­κρι­βα rapid και μορια­κά τεστ».

«Είναι προ­κλη­τι­κή η εμμο­νή της στην ατο­μι­κή ευθύ­νη που, πέρα από τις παλι­νω­δί­ες που επέ­δει­ξε και τον εφη­συ­χα­σμό που καλ­λιέρ­γη­σε, άφη­σε χώρο να ανα­πτύσ­σο­νται ανορ­θο­λο­γι­κές κι αντιε­πι­στη­μο­νι­κές από­ψεις που ενί­σχυ­σαν το φόβο και την ανη­συ­χία των κατοί­κων σε ορι­σμέ­να νησιά σχε­τι­κά με τα εμβό­λια» προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση και κατα­λή­γο­ντας υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ απαι­τεί να ληφθούν ουσια­στι­κά μέτρα εδώ και τώρα και καλεί τους νησιώ­τες να διεκ­δι­κή­σουν πιο αποφασιστικά:

-Να προ­χω­ρή­σει η πλή­ρης στε­λέ­χω­ση και εξο­πλι­σμός όλων των νοσο­κο­μεί­ων, καθώς και των ιατρεί­ων και των Κέντρων Υγεί­ας, ειδι­κά των μικρών νησιών.

-Να εφαρ­μο­στούν αυστη­ρά και ουσια­στι­κά προ­λη­πτι­κά υγειο­νο­μι­κά μέτρα στις μετα­κι­νή­σεις με ευθύ­νη του ΕΟΔΥ, με τεστ στους επι­σκέ­πτες πριν από την επι­βί­βα­σή τους σε αερο­δρό­μια, λιμά­νια και μαρίνες.

-Να συστα­θούν συνερ­γεία του ΕΟΔΥ στα νησιά για τακτι­κούς, επα­να­λαμ­βα­νό­με­νους ελέγ­χους σε κατοί­κους, εργα­ζό­με­νους κι επισκέπτες.

-Να εξα­σφα­λι­στούν επαρ­κείς χώροι καρα­ντί­νας με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης που να δια­σφα­λί­ζουν την παρο­χή ιατρι­κής περί­θαλ­ψης και συν­θή­κες ανθρώ­πι­νης διαβίωσης.

-Να εξα­σφα­λι­στεί ο καθο­λι­κός και έγκαι­ρος εμβο­λια­σμός όλων των κατοί­κων κι εργα­ζό­με­νων στα νησιά με όλα τα δια­θέ­σι­μα εμβό­λια που με βάση τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να κρί­νο­νται ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά από τις δημό­σιες μονά­δες υγείας.

-Να δια­σφα­λι­στεί ο άμε­σος εμβο­λια­σμός όλων όσοι δε μπο­ρούν να μετακινηθούν.

-Να εξα­σφα­λι­στεί η ουσια­στι­κή και πλή­ρης ενη­μέ­ρω­ση του πλη­θυ­σμού σχε­τι­κά με τα εμβό­λια και η ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση όλων όσοι εμβολιάζονται».

Η μαζώ­χτρα, του Αργύ­ρη Εφταλιώτη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο