Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η διάταξη που ενισχύει την δημοτική αστυνομία (VIDEO)

Την αντί­θε­ση του ΚΚΕ με το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών εξέ­φρα­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ, Χρή­στος Κατσώ­της, στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής, εστιά­ζο­ντας στα άρθρα που αφο­ρούν τη δημο­τι­κή αστυ­νο­μία και τις λαϊ­κές αγορές.

Ανα­φο­ρι­κά με την δημο­τι­κή αστυ­νο­μία, επα­νέ­λα­βε την δια­φω­νία του ΚΚΕ για την ενί­σχυ­ση της δημο­τι­κής αστυ­νο­μί­ας, ως ενός ακό­μα κατα­σταλ­τι­κού μηχα­νι­σμού και στη­λί­τευ­σε τη στά­ση των δημάρ­χων που θέλουν ενί­σχυ­σή της ώστε να αστυ­νο­μεύ­ε­ται ο κόσμος και οι δημότες.

Ζήτη­σε την από­συρ­ση των άρθρων 1 — 37  που ενι­σχύ­ουν έναν ακό­μα κατα­σταλ­τι­κό μηχα­νι­σμό, με χει­ρο­πέ­δες, αλε­ξί­σφαι­ρα γιλέ­κα, γκλο­μπς. «Η κυβέρ­νη­ση έρχε­ται να νομι­μο­ποι­ή­σει την χρή­ση της δημο­τι­κής αστυ­νο­μί­ας για την κατα­στο­λή ή την όποια παρέμ­βα­σή της σε πολι­τι­κές, συν­δι­κα­λι­στι­κές εκδη­λώ­σεις αντί­στα­σης, διεκ­δί­κη­σης.  Από την “παρά­νο­μη αφι­σο­κόλ­λη­ση“ που επι­κα­λεί­ται η κυβέρ­νη­ση μέχρι την περι­φρού­ρη­ση απερ­γί­ας και την προ­ε­τοι­μα­σία συλ­λα­λη­τη­ρί­ων εργα­τών, αγρο­τών με πρό­σχη­μα την παρα­κώ­λυ­ση κυκλο­φο­ρί­ας, δια­τά­ρα­ξη της κοι­νής ησυ­χί­ας», σημεί­ω­σε. Πρό­κει­ται για επέ­κτα­ση της αστυ­νο­μο­κρα­τί­ας, ενταγ­μέ­νης στις δια­δι­κα­σί­ες κατα­στο­λής της συλ­λο­γι­κής δρά­σης των εργα­ζο­μέ­νων και του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, συμπλήρωσε.

Η γενι­κευ­μέ­νη κατα­σταλ­τι­κή δρά­ση της δημο­τι­κής αστυ­νο­μί­ας δια­φαί­νε­ται και στη ρύθ­μι­ση του νομο­σχε­δί­ου που ανα­φέ­ρει ότι είναι υπη­ρε­σια­κό καθή­κον της  να «τελεί σε διαρ­κή ετοι­μό­τη­τα για την ταχεία επέμ­βα­σή της σε κάθε τόπο και χρό­νο». «Αυτή η διαρ­κής ετοι­μό­τη­τα έρχε­ται να δια­σφα­λί­σει την πολι­τι­κή και οικο­νο­μι­κή εξου­σία από κοι­νω­νι­κές και πολι­τι­κές απει­θαρ­χί­ες», επι­σή­μα­νε χαρακτηριστικά.

Ζήτη­σε επί­σης την από­συρ­ση του άρθρου 90 που μετα­φέ­ρει αρμο­διό­τη­τες των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών συμ­βου­λί­ων στις οικο­νο­μι­κές επι­τρο­πές και τις επι­τρο­πές δημό­σιας ζωής δήμων και περι­φε­ρειών. Το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει το νομο­σχέ­διο επί της αρχής.

Για τη λει­τουρ­γία των λαϊ­κών αγο­ρών, σημεί­ω­σε πως το ΚΚΕ δια­φω­νεί με τα άρθρα 38 – 50, καθώς ο φορέ­ας που δημιουρ­γεί­ται θα είναι σε βάρος των μικρών παρα­γω­γών και λαϊ­κα­τζή­δων, με απο­τέ­λε­σμα να κυριαρ­χή­σουν οι μεγά­λοι παρα­γω­γοί. Πρέ­πει να υπάρ­ξει φορέ­ας των λαϊ­κών αγο­ρών με ευθύ­νη του υπουρ­γεί­ου και εξει­δι­κευ­μέ­νες υπη­ρε­σί­ες της Περι­φέ­ρειας, για να δια­χει­ρί­ζο­νται τις άδειες λει­τουρ­γί­ας και άλλα θέμα­τα. Απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση, πρό­σθε­σε, είναι να απορ­ρι­φθούν τα ιδιω­τι­κο-οικο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια με τα οποία γίνο­νται οι αλλα­γές και να υπάρ­ξει ενί­σχυ­ση από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο