Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που δίνει «ζεστό χρήμα» στους εφοπλιστές

Σε πασα­ρέ­λα στή­ρι­ξης των ακτο­ο­πλό­ων εφο­πλι­στών μετα­τρέ­πουν και την ολο­μέ­λεια της Βου­λής, όπως έκα­ναν και την αρμό­δια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προ­κει­μέ­νου να κατα­δεί­ξουν ποιο αστι­κό κόμ­μα τους νοιά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρο προσ­δο­κώ­ντας προ­φα­νώς μια ανά­λο­γη στή­ρι­ξη και ενό­ψει εκλογών!

Στα 138 εκατ. ευρώ έφτα­σε η χρο­νιά­τι­κη επι­δό­τη­ση των ακτο­ο­πλό­ων εφο­πλι­στών σχο­λί­α­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της με αφορ­μή τις τοπο­θε­τή­σεις από κυβέρ­νη­ση και αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση λέγο­ντας μάλι­στα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους εμφα­νί­ζει σαν ανα­ξιο­πα­θού­ντες επει­δή δεν έλα­βαν έγκαι­ρα επι­δό­τη­ση 50 εκατ. ευρώ για τις «άγο­νες γραμμές».

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι, πέρα από 138 εκατ. ευρώ, οι ακτο­πλό­οι εφο­πλι­στές έλα­βαν  για την παν­δη­μία 79 εκατ. ευρώ και για την ανα­νέ­ω­ση του στό­λου τους περι­μέ­νουν συνο­λι­κά 670 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το πρό­γραμ­μα ΝΕΑΡΧΟΣ του υπουρ­γεί­ου Ναυτιλίας!

Ομως το «ζεστό χρή­μα» δεν τελειώ­νει ποτέ για τους εφο­πλι­στές. Σύμ­φω­να με τον υφυ­πουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας Κ. Κατσα­φά­δο, που μίλη­σε στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής, θα προ­στε­θούν στα 85 εκατ. ευρώ που έχει προ­σφέ­ρει η κυβέρ­νη­ση ως στή­ρι­ξη στους εφο­πλι­στές της ακτο­πλο­ΐ­ας από την αρχή του έτους μέχρι σήμε­ρα, χώρια τα προη­γού­με­να, ενώ και για τη νέα δρο­μο­λο­για­κή περί­ο­δο τους έχει ήδη εξα­σφα­λί­σει άλλα 138 εκατ. ευρώ για την επι­δό­τη­ση των «άγο­νων» γραμμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και στην επι­τρο­πή και στην ολο­μέ­λεια κατη­γο­ρεί την κυβέρ­νη­ση δεν έχει ικα­νο­ποι­ή­σει κανέ­να από τα αιτή­μα­τα των εφο­πλι­στών. Ο ειση­γη­τής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέ­ας Μιχαη­λί­δης είπε σήμε­ρα στην ολο­μέ­λεια ότι «οφεί­λου­με να την υπο­στη­ρί­ξου­με με ιδιαί­τε­ρη θέρ­μη» την κρι­τι­κή ότι το υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας έχει καθυ­στε­ρή­σει να κατα­βά­λει την επι­δό­τη­ση στους ακτο­πλό­ους εφο­πλι­στές. Μάλι­στα έφτα­σε στο σημείο να ανα­κυ­κλώ­σει τα προ­σχή­μα­τα των εφο­πλι­στών για την εκτί­να­ξη των τιμών των εισι­τη­ρί­ων ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι «οι καθυ­στε­ρή­σεις (των επι­δο­τή­σε­ων) με τις γενι­κό­τε­ρες αυξή­σεις των καυ­σί­μων οδη­γεί σε εισι­τή­ρια φωτιά»!

Οι εφο­πλι­στές έχουν αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο, θύμι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της και τόνι­σε ότι ο λαός πλη­ρώ­νει ακρι­βά κάθε χρό­νο τους ακτο­πλό­ους εφο­πλι­στές για τις «άγο­νες γραμ­μές» με τους επι­βά­τες και τους νησιώ­τες να εισπράτ­τουν ακρί­βεια και τους ναυ­τερ­γά­τες εργα­σια­κή ζού­γκλα και ανα­φέρ­θη­κε σε συγκε­κρι­μέ­να παραδείγματα.

Υπο­γρά­αμ­μι­σε ότι το ΚΚΕ θέλει να ανοί­ξει η συζή­τη­ση για να δυνα­μώ­σει η πάλη για σύγ­χρο­νες ακτο­πλοϊ­κές συγκοι­νω­νί­ες, με τακτι­κά δρο­μο­λό­για, μεί­ω­ση του κόστους των εισι­τη­ρί­ων κατά 50% και δωρε­άν μετα­κί­νη­ση για άτο­μα με ανα­πη­ρία, εφαρ­μο­γή ΣΣΕ με αυξή­σεις στους μισθούς των ναυ­τερ­γα­τών, προ­στα­σία της ασφά­λειας και της υγεί­ας τους.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Μαρίνου

Ο Γιώρ­γος Μαρί­νος, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής, ανα­φε­ρό­με­νος στις επι­δο­τή­σεις για τις «άγο­νες γραμ­μές» είπε ότι οι ακτο­πλό­οι εφο­πλι­στές εισπράτ­τουν κάθε χρό­νο πάνω από 130 εκατ. ευρώ και πήραν περί­που 1,5 δισ. ευρώ τα τελευ­ταία χρό­νια και πρό­σθε­σε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να δοθούν κι άλλα» σχο­λιά­ζο­ντας την κρι­τι­κή της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης προς την κυβέρ­νη­ση ότι έχει καθυ­στε­ρή­σει να ξεπλη­ρώ­σει τους εφοπλιστές!

Η τοποθέτηση της Μαρίας Κομνηνάκα

Τις ευθύ­νες της σημε­ρι­νής, αλλά και της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης για την ασυ­δο­σία των εφο­πλι­στών που βάζουν φωτιά στα εισι­τή­ρια των ακτο­πλοϊ­κών συγκοι­νω­νιών, ενώ εισπράτ­τουν δισε­κα­τομ­μύ­ρια κατήγ­γει­λε η Μαρία Κομνη­νά­κα, βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο