Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Να αυξηθούν οι μισθοί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να καλύπτουν το σημερινό κόστος ζωής

Για τις αυξή­σεις στους μισθούς των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας που να καλύ­πτουν το σημε­ρι­νό κόστος ζωής και την επα­να­φο­ρά επι­δο­μά­των εορ­τών (δώρων) και αδειών, το ΚΚΕ κατέ­θε­σε Ερώ­τη­ση στη Βου­λή και συγκε­κρι­μέ­να προς τους υπουρ­γούς Εθνι­κής Άμυ­νας, Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής και Οικονομικών.

Οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Νίκος Παπα­να­στά­σης και Θανά­σης Παφί­λης, στην Ερώ­τη­ση που υπο­γρά­φουν, αναφέρουν:

«Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα και ανα­κοι­νώ­σεις εκπρο­σώ­πων στε­λε­χών του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος — Ελλη­νι­κής Ακτο­φυ­λα­κής, όπως της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Λιμε­νι­κών (ΠΟΛ), καθώς και στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων όπως της Πανελ­λα­δι­κής Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Στρα­τιω­τι­κών (ΠΟΕΣ), τα τελευ­ταία 10 έτη το εισό­δη­μά τους κατα­γρά­φει συνε­χώς απώ­λειες. Μετα­ξύ άλλων από το 2012 έχουν  καταρ­γη­θεί τα επι­δό­μα­τα Χρι­στου­γέν­νων, Πάσχα και αδεί­ας. Αν σε αυτά συνυ­πο­λο­γι­στούν οι αυξή­σεις στα βασι­κά αγα­θά, στην Ενέρ­γεια, στα ενοί­κια, στα καύ­σι­μα κ.ά., η αγο­ρα­στι­κή δύνα­μη των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας έχει μειω­θεί πάνω από το 40%. Μάλι­στα, οι νέοι υπη­ρε­τού­ντες στο Λιμε­νι­κό Σώμα — Ελλη­νι­κή Ακτο­φυ­λα­κή (ΛΣ — ΕΛΑΚΤ) αμεί­βο­νται με κατά πολύ μικρό­τε­ρους βασι­κούς μισθούς.

Θέση του ΚΚΕ παρα­μέ­νει ότι τα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας δεν πρέ­πει να απο­δε­χτούν τις μισθο­λο­γι­κές και συντα­ξιο­δο­τι­κές απώ­λειες που είχαν μέσα από τους λεγό­με­νους μνη­μο­νια­κούς νόμους που ψήφι­σαν τα κόμ­μα­τα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρ­νη­ση είτε και ως αντι­πο­λί­τευ­ση, τα τελευ­ταία 12 χρόνια.

Τα οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα, που αντι­με­τω­πί­ζουν τα στε­λέ­χη, εξαι­τί­ας και της ακρί­βειας που εμφα­νί­στη­κε τους τελευ­ταί­ους μήνες του 2021, αλλά και της εκτό­ξευ­σης του πλη­θω­ρι­σμού, επι­δει­νώ­θη­καν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, αφού έχει εμπλέ­ξει τη χώρα μας και συμ­με­τέ­χει στον πόλε­μο Ρωσί­ας — Ουκρα­νί­ας, καθώς και στις κυρώ­σεις ενα­ντί­ον  της Ρωσί­ας. Η κυβέρ­νη­ση οφεί­λει άμε­σα να προ­χω­ρή­σει στην ανα­πλή­ρω­ση των απω­λειών στα εισο­δή­μα­τα των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφαλείας.

Οι απώ­λειες αυτές στη μισθο­δο­σία και στις συντά­ξεις συμπα­ρα­σύ­ρουν και τις εισφο­ρές προς τα Μετο­χι­κά τους Ταμεία, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για τις συντά­ξεις και τα εφά­παξ των από­στρα­των, καθώς και τα απο­θε­μα­τι­κά των  Ταμεί­ων τους. Την ίδια στιγ­μή είναι δια­κη­ρυγ­μέ­νη πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης να περι­κό­ψει από τα Μετο­χι­κά Ταμεία με νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση τις αντα­πο­δο­τι­κές  κρα­τή­σεις ύψους 4% και 2% επί των πάσης φύσε­ως συμ­βά­σε­ων προ­μη­θειών — δαπανών.

Η κυβέρ­νη­ση ήδη έχει δεί­ξει ένα άλλο πρό­σω­πο στα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων από αυτό με το οποίο τους προ­σέγ­γι­σε προ­ε­κλο­γι­κά. Σήμε­ρα τους δεί­χνει το πραγ­μα­τι­κό της πρό­σω­πο. Τους δεί­χνει με κάθε ευκαι­ρία ότι δεν ενδια­φέ­ρε­ται για τα στε­λέ­χη, παρά μόνο για την κερ­δο­φο­ρία εται­ρειών εξο­πλι­στι­κών προ­γραμ­μά­των, που το κόστος τους το φορ­τώ­νει στον ελλη­νι­κό λαό, που τον καλεί να σφί­ξει κι άλλο το ζωνά­ρι για την “υπε­ρά­σπι­σή τους”.

Τα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων ακό­μη περι­μέ­νουν την απο­ζη­μί­ω­ση της νυκτε­ρι­νής τους εργα­σί­ας, που ο νόμος προ­βλέ­πει. Οι Ανθυ­πο­λο­χα­γοί (και αντί­στοι­χοι) Εθε­λο­ντές Μακράς Θητεί­ας ακό­μη περι­μέ­νουν τη μισθο­λο­γι­κή τους απο­κα­τά­στα­ση. Οι Οπλί­τες Βρα­χεί­ας Ανα­κα­τά­τα­ξης, αν και υπη­ρε­τούν σε παρα­με­θό­ριες περιο­χές, δεν λαμ­βά­νουν το επί­δο­μα παρα­με­θο­ρί­ου και δεν δικαιού­νται απο­ζη­μί­ω­ση για τη νυκτε­ρι­νή τους εργα­σία. Οι υπη­ρε­τού­ντες στα Συντάγ­μα­τα προ­κά­λυ­ψης δεν λαμ­βά­νουν το επί­δο­μα παρα­με­θο­ρί­ου, μετά από άρνη­ση της κυβέρ­νη­σης που χρη­σι­μο­ποιεί προ­σχη­μα­τι­κές δικαιο­λο­γί­ες. Κανείς στρα­τιω­τι­κός δεν απο­ζη­μιώ­νε­ται για την υπε­ρω­ρια­κή του εργα­σία και την εργα­σία του τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα και τις αργίες.

Κατά τα άλλα η κυβέρ­νη­ση έχει γεμί­σει τα στε­λέ­χη των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας και των Ενό­πλων Δυνά­με­ων με ευχα­ρι­στί­ες και ευχο­λό­για. Η κοροϊ­δία καλά κρατεί.

Ερω­τώ­νται οι κ. Υπουρ­γοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρ­νη­ση ώστε:

1.Να απο­κα­τα­στα­θεί η κατα­βο­λή των επι­δο­μά­των εορ­τών (δώρων) Χρι­στου­γέν­νων, Πάσχα και αδεί­ας στα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφαλείας.

2.Να δοθούν αυξή­σεις στο βασι­κό μισθό των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας που να καλύ­πτουν το σημε­ρι­νό κόστος ζωής, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της υπε­ρω­ρια­κής τους εργασίας.

3.Να απο­ζη­μιω­θούν τα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων για:

α.τη νυκτε­ρι­νή τους εργασία.

β.την εργα­σία τους κατά τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα και τις αργίες.

4.Να απο­ζη­μιω­θούν οι Οπλί­τες Βρα­χεί­ας Ανα­κα­τά­τα­ξης  για την εργα­σία τους σε παρα­με­θό­ριες περιοχές.

5.Να απο­ζη­μιω­θούν για την εργα­σία τους οι υπη­ρε­τού­ντες στα Συντάγ­μα­τα προκάλυψης».

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο