Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot και να μην δημιουργηθούν νέα

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση για τις δηλώ­σεις που έκα­νε ο υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής Ν. Μητα­ρά­κης μετά τη συνά­ντη­ση που είχε με τον περι­φε­ρειάρ­χη και δημάρ­χους από το Β. Αιγαίο για το Προσφυγικό.

Παρα­θέ­του­με την ανακοίνωση:

«Η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει να κωφεύ­ει απέ­να­ντι στην ισχυ­ρή απαί­τη­ση του λαού των νησιών του Αιγαί­ου, που δια­τρα­νώ­θη­κε και με μαζι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια και είναι: Να στα­μα­τή­σει αμέ­σως ο εγκλω­βι­σμός προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, να κλεί­σουν τα hot spot της ντρο­πής και της εξα­θλί­ω­σης και να μην δημιουρ­γη­θούν νέα, ούτε κλει­στά ούτε ανοικτά.

Αυτό φανε­ρώ­νουν οι δηλώ­σεις, που έκα­νε ο υπουρ­γός μετα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής, μετά τη συνά­ντη­ση που είχε με τον περι­φε­ρειάρ­χη Β. Αιγαί­ου και δημάρχους.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ εμμέ­νει στην εφαρ­μο­γή της αντι­δρα­στι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ, με την οποία είχε συμ­φω­νή­σει και υλο­ποι­ή­σει πριν η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, προ­ω­θώ­ντας τη δημιουρ­γία και κλει­στών στρα­το­πέ­δων συγκέ­ντρω­σης στα νησιά του Αιγαίου.

Τα επι­χει­ρή­μα­τά της είναι διά­τρη­τα και αντι­δρα­στι­κά. Η λει­τουρ­γία των “κλει­στών προ­α­να­χω­ρη­σια­κών κέντρων” δεν πρό­κει­ται να απο­τρέ­ψει τις προ­σφυ­γι­κές ροές, όπως δεν τις στα­μά­τη­σε ούτε ο χρό­νιος εγκλω­βι­σμός χιλιά­δων προ­σφύ­γων και σε άθλιες συν­θή­κες στις Μόριες των νησιών ούτε οι εκα­το­ντά­δες πνιγ­μοί. Το μόνο απο­τέ­λε­σμα θα είναι να απο­κτή­σουν τα νησιά περισ­σό­τε­ρα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης, περισ­σό­τε­ρες χιλιά­δες εγκλω­βι­σμέ­νους σε ακό­μα πιο άθλιες και επι­κίν­δυ­νες συνθήκες.

Η απο­τρο­πή προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στα θαλάσ­σια σύνο­ρα, την οποία ζητά και ο περι­φε­ρειάρ­χης Κ. Μου­τζού­ρης, απο­τε­λεί μια φρι­κτή προ­τρο­πή, που πρέ­πει να κατα­δι­κα­στεί απε­ρί­φρα­στα από όλους. Αυτό που ζητά είναι να βου­λιά­ζο­νται και να πνί­γο­νται στις δικές μας θάλασ­σες οι ξερι­ζω­μέ­νοι από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους.

Ακό­μα, ο περι­φε­ρειάρ­χης είναι έκθε­τος από τη δήλω­ση του υπουρ­γού Ν. Μητα­ρά­κη ότι: “Συμ­φω­νού­με στην ανά­γκη να υπάρ­χουν οι κλει­στές δομές, αλλά υπάρ­χουν δια­φω­νί­ες για το μέγεθος”.

Καλού­με το λαό των νησιών να απα­ντή­σει στην πολι­τι­κή της ΕΕ και τους σχε­δια­σμούς της κυβέρ­νη­σης δυνα­μώ­νο­ντας την πάλη του για:

Να υπάρ­ξει τώρα απε­γκλω­βι­σμός όλων των προ­σφύ­γων και μεταναστών.

Να κλεί­σουν τώρα όλα hot spot στα νησιά, να μην ανοί­ξουν νέα, ούτε κλει­στά ούτε ανοι­κτά. Να μετα­φερ­θούν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε κέντρα φιλο­ξε­νί­ας που θα λει­τουρ­γούν με κρα­τι­κή ευθύ­νη στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα, όπου θα εξε­τά­ζο­νται τα αιτή­μα­τά τους και θα μετα­βαί­νουν στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους.

Τα ακρο­δε­ξιά παρα­λη­ρή­μα­τα του περι­φε­ρειάρ­χη δυσφη­μούν τα δίκαια αιτή­μα­τα και την αλλη­λεγ­γύη που εκφρά­ζει η πλειο­ψη­φία των νησιω­τών. Καμιά εμπι­στο­σύ­νη σε όσα δηλώ­νει κατά της κυβερ­νη­τι­κής πολιτικής».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο