Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους

«Παρά το γεγο­νός ότι το νομο­σχέ­διο για την ψήφο των απο­δή­μων και τα κρι­τή­ρια που αυτό έθε­τε ψηφί­στη­καν με μεγά­λη πλειο­ψη­φία πριν ενά­μι­ση χρό­νο, αρχι­κά η βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζά­κρη και στη συνέ­χεια ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της ΝΔ Μ. Βορί­δης, με συνε­ντεύ­ξεις τους, ανοί­γουν θέμα κατάρ­γη­σης αυτών των κριτηρίων.

Ουσια­στι­κά η κα Τζά­κρη εξε­λίσ­σε­ται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύ­τε­ρων σχε­δια­σμών και προ­κα­λεί μια συζή­τη­ση για να αμφι­σβη­τη­θεί και να ανα­θε­ω­ρη­θεί αυτό που τα κόμ­μα­τά τους πρό­σφα­τα ψήφι­σαν στη Βου­λή. Αν δεν υπάρ­χει άλλου τύπου συνεν­νό­η­ση ανά­με­σα στις ηγε­σί­ες των κομ­μά­των τους, ανά­με­σα στον κ. Τσί­πρα και τον κ. Μητσο­τά­κη… », επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ, σε σχό­λιό του για την ψήφο των αποδήμων.

«Να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως τώρα τα πολι­τι­κά παι­χνί­δια με τους από­δη­μους, ανά­με­σα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαι­γνία προ­φα­νώς του κ. Μητσο­τά­κη με τον κ. Τσί­πρα», κατα­λή­γει το σχό­λιο του κόμματος.

***

Αρ. Πελώνη: Κατατίθεται νομοσχέδιο για δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού χωρίς κανένα περιορισμό

«Με νομο­θε­τι­κή πρω­το­βου­λία της κυβέρ­νη­σης για πρώ­τη φορά οι εκτός επι­κρά­τειας Έλλη­νες εκλο­γείς έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να ασκή­σουν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα από τον τόπο κατοι­κί­ας τους», τόνι­σε η κυβερ­νη­τι­κή εκπρό­σω­πος Αρι­στο­τε­λία Πελώ­νη ξεκι­νώ­ντας την εξ απο­στά­σε­ως ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τι­κών συντα­κτών. «Για να ψηφι­στεί ωστό­σο ο σχε­τι­κός νόμος με την απα­ραί­τη­τη εκ του Συντάγ­μα­τος πλειο­ψη­φία, τέθη­καν με απαί­τη­ση του ΣΥΡΙΖΑ περιο­ρι­σμοί στο δικαί­ω­μα εγγρα­φής στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους. Και αυτό, σε αντί­θε­ση με τη θέση της κυβέρ­νη­σης και της ΝΔ που ήταν και παρα­μέ­νει ξεκά­θα­ρη: δικαί­ω­μα εγγρα­φής στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους εξω­τε­ρι­κού για όλους όσοι είναι εγγε­γραμ­μέ­νοι στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους χωρίς κανέ­ναν άλλο περιορισμό».

Η κ. Πελώ­νη πρό­σθε­σε ότι «μόλις τώρα η αρμό­δια ανα­πλη­ρώ­τρια τομε­άρ­χης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεο­δώ­ρα Τζά­κρη, δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξή της στον ‘Εθνι­κό Κήρυ­κα’ ότι το κόμ­μα της τάσ­σε­ται πλέ­ον υπέρ της άρσης των περιο­ρι­σμών στο δικαί­ω­μα των Ελλή­νων της δια­σπο­ράς να εγγρα­φούν στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους ψήφου, υπο­σχό­με­νη μάλι­στα ότι ‘θα τους καταρ­γή­σου­με αμέ­σως μόλις επι­στρέ­ψου­με στη δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας’. Για να μη χάνε­ται λοι­πόν χρό­νος, η κυβέρ­νη­ση με από­φα­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη κατα­θέ­τει σήμε­ρα στη Βου­λή νομο­σχέ­διο για την άρση των περιο­ρι­σμών. Με τη συμ­φω­νία του ΣΥΡΙΖΑ εξα­σφα­λί­ζε­ται η απα­ραί­τη­τη πλειο­ψη­φία των 2/3 που απαι­τεί το Σύνταγμα».

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο

Όπως εξή­γη­σε η κυβερ­νη­τι­κή εκπρό­σω­πος «αυτό που προ­τεί­νε­ται προς κατάρ­γη­ση είναι η προ­ϋ­πό­θε­ση παρα­μο­νής δύο ετών στην Ελλά­δα κατά την τελευ­ταία 35ετία και η υπο­χρέ­ω­ση υπο­βο­λής φορο­λο­γι­κής δήλω­σης κατά το τρέ­χον ή το προη­γού­με­νο έτος. Καλού­με λοι­πόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερ­ψη­φί­σει την πλή­ρη κατάρ­γη­ση αυτών των κρι­τη­ρί­ων, κάτι που και ο ίδιος επι­θυ­μεί. Και τον καλω­σο­ρί­ζου­με στη λογι­κή», κατέ­λη­ξε σχε­τι­κά η κ. Πελώ­νη.

Μ. Βορίδης: Εντός της ημέρας ρύθμιση για κατάργηση περιορισμών στην ψήφο αποδήμων

Την κατά­θε­ση νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης, εντός της ημέ­ρας, με την οποία θα καταρ­γού­νται όλοι οι περιο­ρι­σμοί για την άσκη­ση του εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος των απο­δή­μων προ­α­νήγ­γει­λε το πρωί της Δευ­τέ­ρας, ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Μάκης Βορίδης. 

Το ζήτη­μα ετέ­θη με συνέ­ντευ­ξή της κας Τζά­κρη στην ομο­γε­νεια­κή εφη­με­ρί­δα «Εθνι­κός Κήρυ­κας», έκα­νε λόγο για «άδι­κους και υπο­τι­μη­τι­κούς περιο­ρι­σμούς», τονί­ζο­ντας ότι αν η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση ανα­λά­βει εκ νέου τη δια­κυ­βέρ­νη­ση, θα τους καταργήσει.

Ο κ. Βορί­δης, σχο­λιά­ζο­ντας τις δηλώ­σεις της βου­λευ­τού του ΣΥΡΙΖΑ και αρμό­διας για θέμα­τα Από­δη­μου Ελλη­νι­σμού  του ΣΥΡΙΖΑ, Θεο­δώ­ρας Τζά­κρη, σημεί­ω­σε πως «εντός των επο­μέ­νων ωρών», θα κατα­τε­θεί τρο­πο­λο­γία που, όπως ανέ­φε­ρε, «με ένα άρθρο» θα καταρ­γεί τους περιορισμούς. 

Από την πλευ­ρά του, ο βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχα­ριά­δης, μιλώ­ντας στην ίδια εκπο­μπή, τόνι­σε μεν πως «όπου χρειά­ζο­νται βελ­τιώ­σεις, βεβαί­ως και θα γίνουν», ωστό­σο κατη­γό­ρη­σε τον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών για «μικρο­κομ­μα­τι­κό παι­χνί­δι» και «εργα­λειο­ποί­η­ση» του ζητήματος. 

Τι προβλέπει το υπάρχον νομοσχέδιο

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το νομο­σχέ­διο για την ψήφο των απο­δή­μων, που ψηφί­στη­κε τον Δεκέμ­βριο του 2019 μετά από δια­βου­λεύ­σεις πολ­λών εβδο­μά­δων μετα­ξύ των κομ­μά­των, ως προς τους περιο­ρι­σμούς για την εγγρα­φή των ομο­γε­νών στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους προ­έ­βλε­πε ότι:

– Δικαί­ω­μα εγγρα­φής στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους έχουν οι εκλο­γείς οι οποί­οι τα τελευ­ταία 35 χρό­νια έχουν ζήσει δύο χρό­νια στην Ελλά­δα και έχουν υπο­βά­λει φορο­λο­γι­κή δήλω­ση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέ­χον είτε το προη­γού­με­νο φορο­λο­γι­κό έτος.

– Δεν απαι­τεί­ται υπο­βο­λή φορο­λο­γι­κής δήλω­σης εφό­σον ο εκλο­γέ­ας δεν έχει συμπλη­ρώ­σει τα 30 έτη ζωής και έχει υπο­βά­λει φορο­λο­γι­κή δήλω­ση συγ­γε­νής α΄ βαθ­μού κατά το τρέ­χον ή το προη­γού­με­νο φορο­λο­γι­κό έτος.

– Η αίτη­ση του εκλο­γέα θα γίνε­ται ηλε­κτρο­νι­κά σε ειδι­κή πύλη η οποία ανα­μέ­νε­ται να λει­τουρ­γή­σει εντός δύο μηνών από τη ψήφι­ση του νόμου.

– Η πιστο­ποί­η­ση των κρι­τη­ρί­ων δια­μο­νής γίνε­ται με δημό­σια έγγραφα:

Πρώ­τον: βεβαί­ω­ση φοί­τη­σης από σχο­λείο πρω­το­βάθ­μιας, δευ­τε­ρο­βάθ­μιας, μετα­δευ­τε­ρο­βάθ­μιας, τεχνι­κής ή επαγ­γελ­μα­τι­κής εκπαί­δευ­σης ή από ίδρυ­μα τρι­το­βάθ­μιας εκπαίδευσης.

Δεύ­τε­ρον: βεβαί­ω­ση κατα­βο­λής ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών (ένση­μα) της ημεδαπής.

Τρί­τον: βεβαί­ω­ση εκπλή­ρω­σης της στρα­τιω­τι­κής θητεί­ας για όσο διά­στη­μα διαρ­κεί αυτή.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο