Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Οι βιοπαλαιστές αγρότες γνωρίζουν ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα

Οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες γνω­ρί­ζουν ότι το δίκιο τους θα κρι­θεί στα μπλό­κα του αγώ­να, οι κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες απέ­χουν έτη φωτός από όσα απαι­τού­νται για μια πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση των αγρο­το­πα­ρα­γω­γών, τονί­ζει το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχε­τι­κά με τις εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης για τους αγρότες.

«Οι σημε­ρι­νές εξαγ­γε­λί­ες του Υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων απέ­χουν έτη φωτός από όσα απαι­τού­νται για μια πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση των αγρο­το­πα­ρα­γω­γών, που συν­θλί­βο­νται από την εκτί­να­ξη του κόστους παρα­γω­γής, τις επι­πτώ­σεις των φυσι­κών κατα­στρο­φών, τις τιμές στα αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα που επι­βάλ­λουν τα μονο­πώ­λια, την ΚΑΠ που έχει προ­γρά­ψει την αγρο­τιά για χάρη των μεγά­λων καπι­τα­λι­στι­κών αγρο­τι­κών εκμε­ταλ­λεύ­σε­ων. Τα εξαγ­γελ­θέ­ντα μέτρα απο­τε­λούν επί­σης εμπαιγ­μό για τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, καθώς στην πλειο­ψη­φία τους πρό­κει­ται για ανα­μά­ση­μα μέτρων, που έχουν ήδη εξαγ­γελ­θεί και τώρα εξειδικεύονται.

Οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες της χώρας μας έχουν εμπει­ρία και γνω­ρί­ζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κρι­θεί στα μπλό­κα του αγώ­να. Το ΚΚΕ στη­ρί­ζει τα αιτή­μα­τά τους και συμ­βάλ­λει με τις δυνά­μεις του στον πανελ­λα­δι­κό συντο­νι­σμό της πάλης τους. Οι εργα­το­ϋ­πάλ­λη­λοι και τα άλλα λαϊ­κά στρώ­μα­τα έχουν συμ­φέ­ρον να συμπα­ρα­τα­χθούν σε αυτόν τον αγώ­να, να αντι­στα­θούν στην πολι­τι­κή ΕΕ — κυβερ­νή­σε­ων, που εντεί­νει την εκμε­τάλ­λευ­ση και την κατα­λή­στευ­ση του μόχθου τους από το κεφάλαιο.»

Στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα στη Θεσσαλία

Από την Παρα­σκευή το από­γευ­μα στή­θη­κε το παν­θεσ­σα­λι­κό μπλό­κο στον κόμ­βο της Νίκαιας, το οποίο θα απο­τε­λέ­σει πανελ­λα­δι­κά σημείο ανα­φο­ράς για την πάλη των βιο­πα­λαι­στών αγροτών

Πολύ­μορ­φες κινη­το­ποι­ή­σεις και δρά­σεις είναι σε εξέ­λι­ξη σε όλη τη χώρα, με την αγρο­τιά να δια­δη­λώ­νει ότι «δεν πάει άλλο».

Εκα­το­ντά­δες τρα­κτέρ από όλα τα χωριά της Θεσ­σα­λί­ας, χιλιά­δες μικρο­πα­ρα­γω­γοί συνα­ντή­θη­καν στο δρό­μο του αγώ­να κλι­μα­κώ­νο­ντας την πάλη τους.

Η απέλ­πι­δα προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης μάλι­στα να ανα­χαι­τί­σει τις κινη­το­ποι­ή­σεις «στρί­βο­ντας δια του αρρα­βώ­νος» το πρωί της Παρα­σκευ­ής, απέ­τυ­χε αφού τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε απο­δεί­χθη­καν για μια ακό­μα φορά «ψίχου­λα», τα οποία δεν απα­ντά­νε στα τερά­στια προ­βλή­μα­τα με τα οποία έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι οι αγρό­τες και πολ­λά άλλω­στε είναι ανα­κύ­κλω­ση παλιών εξαγγελιών.

Στο βρό­ντο όμως πήγαν και οι φωνές διά­φο­ρων καλο­θε­λη­τών αγρο­το­συν­δι­κα­λι­στών που επι­δί­ω­καν να βάλουν εμπό­δια στην ανά­πτυ­ξη του συντο­νι­σμέ­νου αγώνα.

Κόντρα σε αυτά αλλά και απέ­να­ντι στην αστυ­νο­μο­κρα­τία και τους φραγ­μούς των ΜΑΤ, οι αγρό­τες με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα βγή­καν στα μπλό­κα, βγή­καν στους δρό­μους για την επι­βί­ω­σή τους, δια­τρα­νώ­νο­ντας τα δίκαια αιτή­μα­τά τους, για να μπο­ρούν να καλ­λιερ­γούν και να παρά­γουν, να ζουν από τα χωρά­φια τους, κόντρα στην πολι­τι­κή που τους ξεκληρίζει.

Λίγο μετά το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής, εκα­το­ντά­δες τρα­κτέρ που είχαν συγκε­ντρω­θεί στις πλα­τεί­ες των χωριών κατευ­θύν­θη­καν συντε­ταγ­μέ­να και οργα­νω­μέ­να στον κόμ­βο της Νίκαιας.

Με ένα μεγά­λο κομ­βόι τα τρα­κτέρ των αγρο­τών της Καρ­δί­τσας ξεκί­νη­σαν για το μπλό­κο από το Δέλ­τα Ιτέ­ας, όπου είχαν δώσει το «παρών» εκπρό­σω­ποι εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων, μαζι­κών φορέ­ων και της Ενω­σης Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών. Αντί­στοι­χα το αγω­νι­στι­κό ραντε­βού για τους αγρό­τες της Λάρι­σας είχε δοθεί στο Βασι­λί Φαρ­σά­λων και στον κόμ­βο Πλα­τύ­κα­μπου από όπου κατευ­θύν­θη­καν για το μπλόκο.

Πριν τον κόμ­βο της Νίκαιας οι αγρό­τες συνα­ντή­σαν τον αστυ­νο­μι­κό φραγ­μό που είχε στη­θεί, με κλού­βες, με του­λά­χι­στον 10 διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ και λοι­πές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις που επι­στρα­τεύ­τη­καν για να αντι­με­τω­πί­σουν τον «εχθρό» λαό, τη φτω­χή αγρο­τιά, και οι οποί­ες προ­κλη­τι­κά εδώ και μέρες είχαν κατα­κλεί­σει την πόλη της Λάρισας.

Το παζλ του εκφο­βι­σμού συμπλή­ρω­σε και η χρή­ση από την αστυ­νο­μία φορη­τής βιντε­ο­κά­με­ρας για την κατα­γρα­φή των αγω­νι­στών αγροτών.

Ο επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας ανέ­φε­ρε ότι δεν γίνε­ται επι­τρε­πτό στους αγρό­τες να βγουν στην εθνι­κή οδό επι­κα­λού­με­νος την νομι­μό­τη­τα αλλά και το ότι το κλεί­σι­μο δρό­μων ζημιώ­νει την οικο­νο­μι­κή ζωή της χώρας.

Πάρα τη λυσ­σώ­δη προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να εμπο­δί­σει τον δρό­μο προς την εθνι­κή οδό, οι αγρό­τες της Θεσ­σα­λί­ας κατά­φε­ραν τελι­κά το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής να στή­σουν το ισχυ­ρό μπλό­κο στον κόμ­βο της Νίκαιας, στέλ­νο­ντας μήνυ­μα αγω­νι­στι­κής ανά­τα­σης και αισιο­δο­ξί­ας σε όλη την χώρα.

Εξ αρχής στο πλευ­ρό των αγρο­τών στον κόμ­βο της Νίκαιας βρέ­θη­κε ο βου­λευ­τής Λάρι­σας του ΚΚΕ Γιώρ­γος Λαμπρούλης.

Θερ­μή υπο­δο­χή επι­φύ­λα­ξαν στους αγρό­τες και εκπρό­σω­ποι από το ΕΚ Λάρι­σας, από σωμα­τεία και φορείς του νομού κατα­χει­ρο­κρο­τώ­ντας τα κομ­βόι των τρα­κτέρ με τους οδη­γούς τους να απα­ντά­νε κορνάροντας.

Ακό­μη, στην Θεσ­σα­λία μπλό­κα στή­θη­καν στην Εθνι­κή Οδό Κοζά­νης — Λάρι­σας από του αγρό­τες του Τυρ­νά­βου, μέσα στην Αγιά Λάρι­σας, καθώς και στην Μαγνη­σία όπου στο Ριζό­μυ­λο συγκε­ντρώ­θη­καν οι αγρό­τες από τη Ζαγο­ρά, από τη Δρά­κεια και το Νότιο Πήλιο.

902.gr.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο