Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο αντανακλούν ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει την έντο­νη ανη­συ­χία του για την επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση στην Κορε­α­τι­κή Χερ­σό­νη­σο, με το ενδε­χό­με­νο ακό­μα και πολε­μι­κής σύρ­ρα­ξης. Σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρει ότι «οι εξε­λί­ξεις αντα­να­κλούν την κλι­μά­κω­ση του οικο­νο­μι­κού και στρα­τιω­τι­κού αντα­γω­νι­σμού και των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων, σε όλη την περι­φέ­ρεια της Ασί­ας και του Ειρη­νι­κού, ανά­με­σα σε ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη και επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, σε διε­θνές και περι­φε­ρεια­κό επίπεδο».

Καθι­στά, επί­σης, σαφές ότι αυτή η κατά­στα­ση «δεν είναι το απο­τέ­λε­σμα επι­λο­γών των δήθεν “μανια­κών” ηγε­τών των ΗΠΑ και της Β. Κορέ­ας, όπως σκό­πι­μα καλ­λιερ­γεί­ται από ΜΜΕ για να συγκα­λύ­ψουν τις αιτί­ες της αντιπαράθεσης».

Όπως σημειώ­νει το ΚΚΕ, οι ΗΠΑ ανοί­γουν τον δρό­μο για αύξη­ση της πώλη­σης σύγ­χρο­νων όπλων στην Ιαπω­νία και τη Ν. Κορέα. Τονί­ζει την επι­κέ­ντρω­ση της κυβέρ­νη­σης Τραμπ στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή που βρί­σκε­ται στο υπο­γά­στριο της Κίνας και της Ρωσί­ας «και θεω­ρεί­ται από την Κίνα ζωτι­κός χώρος, όπως και άλλες περιο­χές της Ασί­ας, που βρί­σκο­νται στον “δρό­μο του μετα­ξιού”» και προ­σθέ­τει ότι όλα τα προ­α­να­φερ­θέ­ντα, μαζί με τα μεγά­λα εμπο­ρι­κά ελλείμ­μα­τα των ΗΠΑ ένα­ντι της Κίνας, επι­δρούν στη χάρα­ξη επι­θε­τι­κής πολι­τι­κής για την υπε­ρά­σπι­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών μονοπωλίων.

Χαρα­κτη­ρί­ζει ως «μέγι­στη υπο­κρι­σία και άλλο­θι» την επί­κλη­ση από τις ΗΠΑ των κιν­δύ­νων για το πυρη­νι­κό πρό­γραμ­μα της Β. Κορέ­ας την ώρα που δια­θέ­τουν πυρη­νι­κά όπλα και άλλα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, όπως η Βρε­τα­νία, η Γαλ­λία, το Πακι­στάν, η Ινδία κ.ά. και εκτι­μά ότι οι ΗΠΑ με αυτήν την επί­κλη­ση απο­σκο­πούν στην εγκα­τά­στα­ση στην περιο­χή του Ειρη­νι­κού και της Ευρώ­πης της λεγό­με­νης «αντι­πυ­ραυ­λι­κής ασπί­δας» τους, «ενώ σε συνερ­γα­σία με την ΕΕ ακο­λου­θούν τον δρό­μο της ανα­τρο­πής ή στή­ρι­ξης κυβερ­νή­σε­ων ανά­λο­γα με τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα και επι­βάλ­λουν κυρώ­σεις που στρέ­φο­νται κατά των λαών. Επί­σης, οι ΗΠΑ «ενι­σχύ­ουν ξανά τη στρα­τιω­τι­κή τους παρου­σία στο Αφγα­νι­στάν, με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στην Κίνα, αλλά και τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύ­ει και με τη συγκέ­ντρω­ση ΝΑΤΟϊ­κών στρα­τευ­μά­των στη Βαλτική».

«Η Ρωσία τάσ­σε­ται ενά­ντια σ’ αυτά τα σχέ­δια, που αντι­κει­με­νι­κά υπη­ρε­τούν την επι­δί­ω­ξη παρε­μπό­δι­σης μίας ενδε­χό­με­νης απά­ντη­σης της Ρωσί­ας, σε περί­πτω­ση που οι ΗΠΑ και η ΝΑΤΟϊ­κή συμ­μα­χία επι­χει­ρή­σουν αυτές το “πρώ­το πυρη­νι­κό πλήγ­μα”» προ­στί­θε­ται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ υπο­γραμ­μί­ζει πως δεν είναι η πρώ­τη φορά που οι ΗΠΑ εστιά­ζουν στην περιο­χή της Κορε­α­τι­κής Χερ­σο­νή­σου και υπεν­θυ­μί­ζει την συμ­με­το­χή της Ελλά­δας, με επι­λο­γή της αστι­κής τάξης της, στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στην Κορέα, 1950–1953, έχο­ντας πάνω από 180 Έλλη­νες νεκρούς και 600 τραυ­μα­τί­ες. Επι­ση­μαί­νει τις «τερά­στιες ευθύ­νες που ανα­λαμ­βά­νει η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση με τη στή­ρι­ξη της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των» για τη συμ­με­το­χή στους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ «για λογα­ρια­σμό της ντό­πιας αστι­κής τάξης», για την επέ­κτα­ση της βάσης της Σού­δας και άλλων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων και υπο­δο­μών για επι­χει­ρή­σεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την κάλυ­ψη εκ μέρους της Ελλά­δας υπέ­ρο­γκων ΝΑΤΟϊ­κών δαπα­νών και για την έντα­ξη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, οξύ­νο­ντας τον αντα­γω­νι­σμό με την Τουρκία.

 

Κορε­α­τι­κή Χερ­σό­νη­σος: Για­τί ενο­χλούν οι THAAD Κίνα και Ρωσία; – Όλες οι διερ­γα­σί­ες στην περιοχή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο