Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Οι καταστροφές στη Χαλκιδική αναδεικνύουν την ανάγκη μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στις οικο­γέ­νειες των θυμά­των από τα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να που έπλη­ξαν περιο­χές της Χαλ­κι­δι­κής. Συμπα­ρα­στέ­κε­ται στους πάνω από 100 τραυ­μα­τί­ες και στους πλη­γέ­ντες (κατοί­κους, επαγ­γελ­μα­τί­ες και παρα­θε­ρι­στές), που είδαν τις περιου­σί­ες τους να κατα­στρέ­φο­νται σε λίγα λεπτά. Τερά­στιες είναι οι κατα­στρο­φές σε υπο­δο­μές στο οδι­κό και στο ηλε­κτρι­κό δίκτυο, σε κατοι­κί­ες, κατα­στή­μα­τα και καλλιέργειες.

Όπως επι­ση­μαί­νει ανα­κοί­νω­ση του Κόμ­μα­τος, «οι κατα­στρο­φές αυτές έρχο­νται να ανα­δεί­ξουν για ακό­μα μια φορά την ανά­γκη ολο­κλη­ρω­μέ­νου μηχα­νι­σμού έγκαι­ρης προει­δο­ποί­η­σης και πρό­λη­ψης, αλλά και δημιουρ­γί­ας των ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών με σύγ­χρο­νες προ­δια­γρα­φές, για­τί πέρα από τα “ακραία” και­ρι­κά φαι­νό­με­να, υπάρ­χουν και “ακραί­ες” ελλεί­ψεις σε αυτούς τους τομείς, με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων και των περι­φε­ρεια­κών Αρχών. Για πολ­λο­στή φορά η Χαλ­κι­δι­κή μοιά­ζει ανο­χύ­ρω­τη απέ­να­ντι στα έντο­να και­ρι­κά φαινόμενα».

Το ΚΚΕ, σημειώ­νε­ται στην ανα­κοί­νω­ση, από τις πρώ­τες ώρες της κατα­στρο­φής βρέ­θη­κε στις πλη­γεί­σες περιο­χές, ενώ κλι­μά­κιο με επι­κε­φα­λής το Γιάν­νη Δελή, βου­λευ­τή Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ και τον Βασί­λη Ρέβα, περι­φε­ρεια­κό σύμ­βου­λο Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», περιο­δεύ­ει στην περιο­χή και ενη­με­ρώ­θη­κε από τις αρμό­διες αρχές.

Το ΚΚΕ απαι­τεί από την κυβέρ­νη­ση και Τοπι­κή — Περι­φε­ρεια­κή Διοίκηση:

‘Αμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας της ανθρώ­πι­νης ζωής και υγείας.

‘Αμε­ση και ασφα­λή απο­κα­τά­στα­ση του οδι­κού δικτύ­ου, της ηλε­κτρο­δό­τη­σης, της ύδρευ­σης και των τηλε­πι­κοι­νω­νιών στις πλη­γεί­σες περιοχές.

Ενί­σχυ­ση του μηχα­νι­σμού έγκαι­ρης προει­δο­ποί­η­σης έκτα­κτων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων και λήψη ανά­λο­γων μέτρων.

Να γίνει άμε­ση κατα­γρα­φή των ζημιών που έχουν υπο­στεί οι λαϊ­κές περιου­σί­ες και αυτές να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

‘Αμε­σα να προ­χω­ρή­σει η απο­κα­τά­στα­ση των ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών με σύγ­χρο­νες προδιαγραφές.

Τέλος, καλεί τα μέλη, τα στε­λέ­χη και τους φίλους του Κόμ­μα­τος στην περιο­χή να πρω­το­στα­τή­σουν στην οργά­νω­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης στις πλη­γεί­σες περιοχές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο