Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν κανένα λόγο να γιορτάσουν τα 10 χρόνια από τη Συνθήκη της Λισαβόνας

✔️  Σε ανα­κοί­νω­ση για την επέ­τειο των 10 χρό­νων από τη Συν­θή­κη της Λισα­βό­νας και του «Χάρ­τη Θεμε­λιω­δών Δικαιω­μά­των» της ΕΕ, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Την ώρα που η ΕΕ “γιορτάζει” τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και του “Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων” της ΕΕ, οι λαοί όχι μόνο δεν έχουν κανένα λόγο να γιορτάσουν, αλλά μπορούν να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για τον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο, που έχει οικοδομηθεί σε βάρος τους. Οι συζητήσεις για τα 10χρονα των αντιδραστικών αυτών συνθηκών δεν στοχεύουν στο παρελθόν, αλλά βασικά σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό μέλλον που σχεδιάζουν ενάντια στους λαούς.

Η 10χρονη πεί­ρα των λαών δικαιώ­νει από­λυ­τα τις προ­βλέ­ψεις και την τεκ­μη­ριω­μέ­νη κρι­τι­κή του ΚΚΕ, που επι­σή­μα­νε έγκαι­ρα ότι η Συν­θή­κη της Λισα­βό­νας θα ενί­σχυε ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τον αντι­λαϊ­κό και αντι­δρα­στι­κό χαρα­κτή­ρα της ΕΕ ενα­ντί­ον τους. Η Κοι­νή Πολι­τι­κή Άμυ­νας, η ενι­σχυ­μέ­νη στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία (PESCO), τα νέα ταμεία χρη­μα­το­δό­τη­σης επεμ­βά­σε­ων δυνά­μω­σαν τη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της ΕΕ και την επι­θε­τι­κό­τη­τα των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων, στη σφο­δρή αντι­πα­ρά­θε­σή τους με τα άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα και δυνά­μεις. Το απο­δει­κνύ­ουν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις της ΕΕ, όλα αυτά τα χρό­νια, για τα συμ­φέ­ρο­ντα των ευρω­ε­νω­σια­κών ομί­λων στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρα­νία, στο Μάλι, στην Κεντρο­α­φρι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της ΝΑ Μεσο­γεί­ου και Β. Αφρικής.

Η πολι­τι­κή της ΕΕ και οι οικο­νο­μι­κές στρα­τιω­τι­κές σχέ­σεις της με την Τουρ­κία ενι­σχύ­ουν την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, όπως εκφρά­ζε­ται με την επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται για τους λαούς στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσό­γειο, με τις συνε­χείς παρα­βιά­σεις και προ­κλή­σεις στο Αιγαίο, την κατα­πά­τη­ση της κυπρια­κής ΑΟΖ και τη δια­τή­ρη­ση της κατο­χής στην Κύπρο.

Παράλ­λη­λα, η Συν­θή­κη της Λισα­βό­νας εξό­πλι­σε την ΕΕ και τις κυβερ­νή­σεις με νέα πιο βάρ­βα­ρα μέσα και μηχα­νι­σμούς προ­ώ­θη­σης της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής:

  • Έλεγ­χος των κρα­τι­κών προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών, ευρω­ε­ξά­μη­νο και μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας, “πρό­γραμ­μα στή­ρι­ξης μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων”, ενι­σχυ­μέ­νη επο­πτεία και υπο­χρε­ω­τι­κοί “κόφτες” κοι­νω­νι­κών δαπα­νών για το τσά­κι­σμα μισθών και συντάξεων.
  • Γιγά­ντω­σε τους υπάρ­χο­ντες και δημιούρ­γη­σε και νέους μηχα­νι­σμούς κατα­στο­λής (Ευρω­α­στυ­νο­μία, Ευρω­παϊ­κή Συνο­ριο­φυ­λα­κή και Ακτο­φυ­λα­κή, Ευρω­ει­σαγ­γε­λία κλπ.), έκα­νε ασφυ­κτι­κό­τε­ρο τον περιο­ρι­σμό των λαϊ­κών ελευ­θε­ριών και δικαιω­μά­των με πολ­λα­πλα­σια­σμό οργα­νι­σμών και εργα­λεί­ων ηλε­κτρο­νι­κού φακε­λώ­μα­τος, με ενί­σχυ­ση του αντι­κομ­μου­νι­σμού, των διώ­ξε­ων σε βάρος κομ­μου­νι­στι­κών κομμάτων.
  • Μετέ­τρε­ψε τη Μεσό­γειο σε υγρό τάφο χιλιά­δων κατα­τρεγ­μέ­νων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών και τα κρά­τη-μέλη της, ιδί­ως την Ελλά­δα, σε στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης και μαζι­κού εγκλω­βι­σμού τους σε απάν­θρω­πες συνθήκες.

Τα μόνα δικαιώ­μα­τα που πραγ­μα­τι­κά κατο­χυ­ρώ­νει ο λεγό­με­νος Χάρ­της Θεμε­λιω­δών Δικαιω­μά­των της ΕΕ, ο οποί­ος συνό­δευ­σε τη Συν­θή­κη της Λισα­βό­νας, είναι η “ιερή” και “απα­ρα­βί­α­στηιδιο­κτη­σία των καπι­τα­λι­στών και η ελευ­θε­ρία κίνη­σης του κεφα­λαί­ου. Απο­κο­ρύ­φω­μά του είναι η ανα­γνώ­ρι­ση και κατο­χύ­ρω­ση της αντα­περ­γί­ας (λοκ άουτ) των εργο­δο­τών για το χτύ­πη­μα του δικαιώ­μα­τος της απερ­γί­ας, το οποίο βρί­σκε­ται στο στό­χα­στρο και των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, σήμε­ρα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλα τα κράτη-μέλη της, ΕΕ και κυβερνήσεις κατεδαφίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια, κάθε κοινωνικό δικαίωμα, όπως η δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση και Υγεία. Βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες (Ενέργεια, Μεταφορές, Επικοινωνίες) μετατρέπονται σε πανάκριβο εμπόρευμα και παραδίδονται στα μονοπώλια.

Οι “ευρω­συν­θή­κες” δεν είναι παρά δεσμά με τα οποία ΕΕ και κυβερ­νή­σεις αλυ­σο­δέ­νουν τους εργα­ζό­με­νους στο άρμα των συμ­φε­ρό­ντων του κεφα­λαί­ου. Η εντει­νό­με­νη έλλει­ψη εμπι­στο­σύ­νης που κατα­γρά­φε­ται σε κάθε ευκαι­ρία απέ­να­ντι στην ΕΕ μπο­ρεί να δυνα­μώ­σει, να βαθύ­νει, να στο­χεύ­σει στον ίδιο το χαρα­κτή­ρα της ως ένω­σης του κεφα­λαί­ου που δεν μπο­ρεί να βελ­τιω­θεί, να γίνει φιλολαϊκή.

Οι λαοί, όταν το απο­φα­σί­σουν, έχουν την δύνα­μη να απε­λευ­θε­ρω­θούν από την τυραν­νία των μονο­πω­λί­ων, με απο­δέ­σμευ­ση από τις συμ­μα­χί­ες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παίρ­νο­ντας την εξου­σία και την οικο­νο­μία στα δικά τους χέρια, οικο­δο­μώ­ντας μία άλλη Ευρώ­πη, της ειρή­νης, της φιλί­ας, της αμοι­βαία επω­φε­λούς συνερ­γα­σί­ας των λαών, την Ευρώ­πη της λαϊ­κής προ­κο­πής και ευη­με­ρί­ας, του σοσιαλισμού».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο