Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Προκλητικοί οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Σε σχό­λιό του για την έξο­δο της Ελλά­δας από την ενι­σχυ­μέ­νη επο­πτεία, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Οι πανη­γυ­ρι­σμοί της κυβέρ­νη­σης είναι προ­κλη­τι­κοί, όχι μόνο για­τί τα δυσβά­στα­χτα βάρη, που επι­βλή­θη­καν στον ελλη­νι­κό λαό την τελευ­ταία δεκα­ε­τία παρα­μέ­νουν στο ακέ­ραιο, αλλά και για­τί η περί­φη­μη “ευρω­παϊ­κή κανο­νι­κό­τη­τα” συνο­δεύ­ε­ται με μόνι­μες δεσμεύ­σεις και μηχα­νι­σμούς ελέγ­χου για την απρό­σκο­πτη εφαρ­μο­γή της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής. Επι­πλέ­ον, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρ­μο­γή οι δεσμεύ­σεις και τα προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, που απο­τε­λεί το νέο “υπερ­μνη­μό­νιο” σε βάρος των λαών της Ευρώπης».

Η «ενισχυμένη εποπτεία» φεύγει, οι αντιλαϊκοί μηχανισμοί επιτήρησης μένουν

Στην συνε­δρί­α­ση της Πέμ­πτης το Eurogroup «καλω­σό­ρι­σε» την πρό­θε­ση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής να μην παρα­τεί­νει το καθε­στώς ενι­σχυ­μέ­νης επο­πτεί­ας για την Ελλά­δα, μετά τη λήξη του στις 20 Αυγού­στου του 2022. Επί­σης, ενέ­κρι­νε την κατα­βο­λή της δόσης των 748 εκατ. ευρώ που είναι τα κέρ­δη από την δια­κρά­τη­ση ελλη­νι­κών ομο­λό­γων από τις κεντρι­κές τράπεζες.

Ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Χρ. Σταϊ­κού­ρας έκα­νε λόγο για«ιστορική μέρα», υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «η Ελλά­δα επι­στρέ­φει στην ευρω­παϊ­κή κανο­νι­κό­τη­τα και παύ­ει να τοπο­θε­τεί­ται ως εξαί­ρε­ση στην Ευρωζώνη».

Από κοντά, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης δήλω­σε πως «κλεί­νει» ένας επώ­δυ­νος κύκλος που άνοι­ξε πριν από 12 χρό­νια «και ταυ­τό­χρο­να, ανοί­γει μία νέα επο­χή αυτό­νο­μων επι­λο­γών για την ανά­πτυ­ξη της χώρας και την ευη­με­ρία των πολι­τών της».

Φυσι­κά, αυτή η κανο­νι­κό­τη­τα περι­λαμ­βά­νει μια σει­ρά αντι­λαϊ­κούς μηχα­νι­σμούς επι­τή­ρη­σης, όπως το Ευρω­παϊ­κό Εξά­μη­νο, ενώ οι πόροι του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης που προ­ο­ρί­ζο­νται για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους συμπλη­ρώ­νο­νται από συγκε­κρι­μέ­να αντι­λαϊ­κά προαπαιτούμενα.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο