Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Πρωτοφανής ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι

Σε ανα­κοί­νω­ση για τα 150 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα σε προ­σφυ­γι­κή δομή στα Κρα­νί­δι το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Τα 150 ‑μέχρι στιγ­μής- επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού στο ξενο­δο­χείο “Γαλα­ξί­ας”, στην Αργο­λί­δα, απο­δει­κνύ­ουν την πρω­το­φα­νή ολι­γω­ρία της κυβέρ­νη­σης σε βάρος των 500 περί­που προ­σφύ­γων και μετα­να­στών που δια­μέ­νουν στη δομή, των εργα­ζο­μέ­νων στο ξενο­δο­χείο και συνο­λι­κά του λαού της περιοχής.

Για­τί παρά το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα σε εργα­ζό­με­νη του ξενο­δο­χεί­ου την Μ. Πέμ­πτη, η κυβέρ­νη­ση αντί από την πρώ­τη στιγ­μή να ξεκι­νή­σει μαζι­κούς ελέγ­χους στους φιλο­ξε­νού­με­νους, επέ­λε­ξε να περιο­ρί­σει την παρέμ­βα­σή της μόνο στα αστυ­νο­μι­κά μέτρα περιο­ρι­σμού. Ο μαζι­κός έλεγ­χος τελι­κά ξεκί­νη­σε με καθυ­στέ­ρη­ση του­λά­χι­στον πέντε ημε­ρών και ύστε­ρα από την τυχαία διά­γνω­ση ακό­μα δύο κρουσμάτων.

Η κυβέρ­νη­ση είναι έκθε­τη για­τί παρά τις συνε­χείς παρεμ­βά­σεις της Τομε­α­κής Επι­τρο­πής Αργο­λί­δας του ΚΚΕ, των εκλεγ­μέ­νων δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών συμ­βού­λων με τη “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση”, φορέ­ων στην περιο­χή, υγειο­νο­μι­κών, των ίδιων των φιλο­ξε­νού­με­νων στη δομή, επέ­με­νε στη γραμ­μή της ατο­μι­κής ευθύ­νης, της ωραιο­ποί­η­σης της κατά­στα­σης και του εφη­συ­χα­σμού. Οι ευθύ­νες της δεν κρύ­βο­νται πίσω από τα πρω­τό­κολ­λα, τα οποία στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση απο­δεί­χτη­καν ανε­παρ­κή και επικίνδυνα.

Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή τόνι­σε την ανά­γκη να ληφθούν συγκε­κρι­μέ­να μέτρα στις προ­σφυ­γι­κές δομές για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

- Να εντα­τι­κο­ποι­η­θούν οι έλεγ­χοι και να υπάρ­χει ακρι­βής εικό­να του αριθ­μού των κρου­σμά­των. Να τηρη­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα που λαμ­βά­νο­νται σε αντί­στοι­χες περι­πτώ­σεις επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των. Για όσους ήπια νοσού­ντες επι­λε­γεί να παρα­μεί­νουν στη δομή, χρειά­ζε­ται να προ­βλε­φθεί ειδι­κός χώρος, καθώς η απο­μό­νω­σή τους δεν είναι δυνα­τόν να γίνει μέσα στα μικρά οική­μα­τα που διαμένουν.

- Να παρ­θούν τα κατάλ­λη­λα μέτρα υγιει­νής, να γίνε­ται συχνή απο­λύ­μαν­ση των χώρων, να χορη­γη­θούν δωρε­άν όλα τα υλι­κά ατο­μι­κής υγιεινής.

- Να εξο­πλι­στεί και να ενι­σχυ­θεί το ιατρείο με το απαι­τού­με­νο ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και να εξα­σφα­λί­ζε­ται η μετα­φο­ρά των προ­σφύ­γων σε κατάλ­λη­λες δομές Υγεί­ας εφό­σον χρειάζεται.

- Για το διά­στη­μα του υγειο­νο­μι­κού περιο­ρι­σμού στη δομή φιλο­ξε­νί­ας να εξα­σφα­λι­στούν για όλους τα είδη πρώ­της ανά­γκης, τα τρό­φι­μα και τα φάρ­μα­κα, συνο­λι­κά όλα τα απα­ραί­τη­τα εφό­δια για τη δια­βί­ω­ση των προσφύγων.

- Να επι­δει­χθεί ιδιαί­τε­ρη φρο­ντί­δα για τα παιδιά.

- Οι εργα­ζό­με­νοι είναι η καρ­διά της λει­τουρ­γί­ας της δομής και είναι ανά­γκη να ληφθούν πρό­σθε­τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης και προ­στα­σί­ας, να εξα­σφα­λι­στούν στα­θε­ρές εργα­σια­κές σχέ­σεις και δικαιώματα.

Τέτοια μέτρα εννο­εί­ται ότι θα έπρε­πε να έχουν ήδη ληφθεί σε όλες τις προ­σφυ­γι­κές δομές και πρέ­πει να παρ­θούν τώρα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο