Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ στη Βουλή: Ζητά επείγοντα προστασίας των ΑμεΑ και των οικογενειών τους

Ερώ­τη­ση προς τους υπουρ­γούς Οικο­νο­μι­κών, Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων, Εσω­τε­ρι­κών και Υγεί­ας με την οποία ζητά επεί­γο­ντα μέτρα προ­στα­σί­ας των ΑμεΑ και των οικο­γε­νειών τους, κατέ­θε­σε στη Βου­λή το ΚΚΕ. 

Το κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης που υπο­γρά­φουν οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος Λιά­να Κανέλ­λη, Γιάν­νης Δελής, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, Μαρία Κομνη­νά­κα, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, Γιώρ­γος Μαρί­νος, Νίκος Παπα­να­στά­σης και Μανώ­λης Συντυχάκης

«Οι οικο­γέ­νειες των ΑμεΑ, των ανα­πή­ρων, των χρο­νί­ως πασχό­ντων έχουν περιέλ­θει σε δει­νή θέση, για­τί εκτός από αυτά που υπέ­στη­σαν από την κρί­ση, την παν­δη­μία τώρα σε συν­δυα­σμό με την ακρί­βεια και τον πόλε­μο, όπως ήδη μιλά­νε στις ανα­κοι­νώ­σεις τους, έρχο­νται κυριο­λε­κτι­κά να τους απο­τε­λειώ­σουν. Η συρ­ρί­κνω­ση των δημό­σιων κοι­νω­νι­κών δαπα­νών και δομών, οι περι­κο­πές σε μια σει­ρά παρο­χές, οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις χτύ­πη­σαν πρώ­τα απ’ όλα τις οικο­γέ­νειες των ανα­πή­ρων. Ενώ μέσα στην παν­δη­μία, όπως λένε και οι ίδιοι, χάθη­καν πολ­λοί, βασα­νί­στη­καν πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι από το σμπα­ρα­λια­σμέ­νο, εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νο σύστη­μα υγεί­ας και πρό­νοιας. Πολ­λοί χρό­νιοι πάσχο­ντες, πολ­λά παι­διά με ανα­πη­ρία στα­μά­τη­σαν τις θερα­πεί­ες τους ή τις έχουν περιο­ρί­σει, ενώ και η μετα­κί­νη­ση πολ­λές φορές για τις παρα­πά­νω ανά­γκες τους έχει πλέ­ον κατα­στεί αδύ­να­τη λόγω και των αυξή­σε­ων στην τιμή των καυ­σί­μων. Οι περιο­ρι­σμοί στη χρή­ση του ρεύ­μα­τος, πολύ περισ­σό­τε­ρο η δια­κο­πή και μάλι­στα μέσα στο καλο­καί­ρι όχι μόνο μας γυρί­ζει στον μεσαί­ω­να αλλά θέτει σε κίν­δυ­νο την υγεία, τις ίδιες τις ζωές των ανα­πή­ρων, των χρο­νί­ως πασχό­ντων και των οικο­γε­νειών τους.

Η κυβέρ­νη­ση, το κρά­τος οφεί­λουν άμε­σα να πάρουν όλα εκεί­να τα ανα­γκαία μέτρα για την προ­στα­σία τους από την ακρί­βεια. Ολό­πλευ­ρα μέτρα σύμ­φω­να με τα ζωτι­κά αιτή­μα­τα που προ­βάλ­λουν με τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους αυτό το διά­στη­μα με απο­κο­ρύ­φω­μα την Πανελ­λα­δι­κή κινη­το­ποί­η­ση 18 του Ιού­νη. Η αύξη­ση των επι­δο­μά­των που έχουν μεί­νει παγω­μέ­να πάνω από 10 χρό­νια, η αύξη­ση των συντά­ξε­ων και ιδιαί­τε­ρα των ανα­πη­ρι­κών που έχουν γίνει φιλο­δώ­ρη­μα με τους νόμους Κατρού­γκα­λου και Βρού­τση είναι πιο ανα­γκαία από ποτέ. Ταυ­τό­χρο­να μια σει­ρά άλλες ελα­φρύν­σεις μπο­ρούν και αυτές να προ­στα­τέ­ψουν απο­φα­σι­στι­κά αυτές τις οικο­γέ­νειες όπως η κατάρ­γη­ση πλη­ρω­μών από τα ΑμεΑ για τις θερα­πεί­ες τους και τα ανα­γκαία τεχνο­λο­γι­κά βοη­θή­μα­τα αλλά και την κατάρ­γη­ση του φόρου στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης. Η επα­να­φο­ρά των επι­δο­μά­των ανα­πη­ρί­ας στα ορφα­νά παι­διά με ανα­πη­ρία που κόπη­καν μέσα στην παν­δη­μία, επει­δή έπαιρ­ναν τη σύντα­ξη του θανό­ντα γονιού τους, είναι ένα στοι­χειώ­δες μέτρο απο­κα­τά­στα­σης από μια κατά­φω­ρη αδι­κία και στή­ριγ­μα αυτών των παι­διών και αυτών των ανθρώ­πων. Επι­βάλ­λε­ται άμεσα:

να αυξη­θούν όλα τα επι­δό­μα­τα κατά 100 ευρώ από 1/1/22 και να δοθεί ένα ολό­κλη­ρο επί­δο­μα και μία ολό­κλη­ρη σύντα­ξη σε όλους μπρο­στά στο καλοκαίρι,

να καταρ­γη­θεί τώρα για τα ΑμεΑ η πλη­ρω­μή δημο­τι­κών τελών,

να δοθεί γεν­ναία επι­χο­ρή­γη­ση του ΕΟΠΥΥ από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και να καλυ­φθούν 100% από το κρά­τος όλα τα ανα­γκαία φάρ­μα­κα, εξε­τά­σεις, θερα­πεί­ες και τεχνο­λο­γι­κά βοη­θή­μα­τα σύμ­φω­να με τα παρα­πεμ­πτι­κά των για­τρών χωρίς πλα­φόν και εξαιρέσεις.

να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των για την ενί­σχυ­ση των δημό­σιων υπη­ρε­σιών υγεί­ας, πρό­νοιας, ειδι­κής αγω­γής και αποκατάστασης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουρ­γοί πώς τοπο­θε­τού­νται για όλα τα παρα­πά­νω ζωτι­κά αιτή­μα­τα των ανα­πή­ρων, των χρο­νί­ως πασχό­ντων και των οικο­γε­νειών τους;».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο