Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Τα μέτρα για τη Σαμοθράκη όχι μόνο δεν δίνουν ανάσα αλλά αναπαράγουν την ίδια κατάσταση

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για την ακτο­πλοϊ­κή σύν­δε­ση Αλε­ξαν­δρού­πο­λης — Σαμο­θρά­κης, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για τη Σαμο­θρά­κη, όχι μόνο δεν απο­τε­λούν ανά­σα έστω και προ­σω­ρι­νή για τον πλη­θυ­σμό του νησιού και ιδιαί­τε­ρα για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και εργα­ζό­με­νους, αλλά επί της ουσί­ας ανα­πα­ρά­γουν την ίδια κατά­στα­ση που θα συνε­χί­ζει να γεν­νά­ει καθυ­στε­ρή­σεις και ταλαι­πω­ρία, αφού το κέρ­δος και η ασυ­δο­σία του εφο­πλι­στι­κού κεφα­λαί­ου, μένουν στο απυρόβλητο.

Η κυβέρ­νη­ση μιλά­ει για απρό­σκο­πτη σύν­δε­ση του νησιού μέχρι το νέο δια­γω­νι­σμό τον Οκτώ­βρη, χωρίς όμως να απα­ντά­ει συγκε­κρι­μέ­να με ποιο τρό­πο θα επι­τευ­χθεί. Τα ίδια έλε­γε όταν παρου­σιά­στη­κε το πρό­βλη­μα, κάθε μέρα υπό­σχο­νταν πλοίο και πλοίο δε φαι­νό­ταν στη Σαμοθράκη.

Υπό­σχε­ται ορι­στι­κή λύση στο πρό­βλη­μα από τον Οκτώ­βρη με τη νέα σύμ­βα­ση, με εφε­δρι­κό πλοίο στον εφο­πλι­στή που θα κερ­δο­φο­ρεί από τη γραμ­μή, ενώ αυτό στην ουσία υπήρ­χε. Παράλ­λη­λα συντη­ρεί το απα­ρά­δε­κτο πλαί­σιο που αφή­νει να νηο­λο­γού­νται “σαπά­κια” σ’ όλο το Αιγαίο, πλοία κακο­συ­ντη­ρη­μέ­να, γερα­σμέ­να, με μηδε­νι­κό έλεγ­χο από το κρά­τος, με εξα­ντλη­τι­κά ωρά­ρια για τους ναυ­τερ­γά­τες. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το παρά­δειγ­μα πως στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση τρία πλοία το ένα πίσω από το άλλο, πάθαι­ναν βλάβη.

Το ζήτη­μα του καθα­ρι­σμού των λιμα­νιών που υπό­σχε­ται πως θα λύσει η κυβέρ­νη­ση, υπάρ­χει ως πρό­βλη­μα από το 2014 με masterplan και μελέ­τες που έμει­ναν στα χαρ­τιά για­τί δεν ήταν προ­τε­ραιό­τη­τα οι ανά­γκες των νησιω­τών κατοί­κων. Ακό­μη και τώρα η κυβέρ­νη­ση δε δεσμεύ­ε­ται συγκε­κρι­μέ­να για το πότε θα ολο­κλη­ρω­θεί ο καθα­ρι­σμός των λιμανιών.

Τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα που δεν ξεκί­νη­σαν ποτέ και σήμε­ρα δίνε­ται δέσμευ­ση για την έναρ­ξη τους, έχουν εξαγ­γελ­θεί εδώ και και­ρό, ζήτη­μα το οποίο το ΚΚΕ έχει ανα­δεί­ξει πάμπο­λες φορές με παρεμ­βά­σεις στη Βου­λή και όχι μόνο, ενώ ακό­μη εκκρε­μούν απο­κα­τα­στά­σεις του οδι­κού δικτύ­ου και έργα που είναι ανα­γκαία για την ορι­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των που απαι­τούν γεν­ναία χρηματοδότηση.

Τέλος, η ζημιά από τις ακυ­ρώ­σεις επι­σκε­πτών στη Σαμο­θρά­κη δε λύνε­ται με μέτρα όπως η προ­σέλ­κυ­ση του­ρι­στών την τελευ­ταία στιγ­μή από διά­φο­ρες χώρες. Απαι­τεί­ται άμε­σα η απο­ζη­μί­ω­ση των επαγ­γελ­μα­τιών, το πάγω­μα χρε­ών προς δημό­σιο και τρά­πε­ζες, η φορο­ε­λά­φρυν­ση ακό­μη και η έκτα­κτη στή­ρι­ξη τους.

Χρειά­ζε­ται άμεσα:

Να εξα­σφα­λι­στεί η συνε­χό­με­νη σύν­δε­ση του νησιού με την ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα με ασφα­λή και σύγ­χρο­νη ακτο­πλοϊ­κή συγκοι­νω­νία, με πλη­ρώ­μα­τα με πλή­ρη εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, με ευθύ­νη του κρά­τους, ώστε να λάβει τέλος η χρό­νια ταλαιπωρία.

Να υπάρ­χει μέρι­μνα για την τρο­φο­δο­σία και την παρο­χή φαρ­μά­κων στο νησί σε κάθε περί­πτω­ση με ευθύ­νη της πολιτείας.

Να απο­ζη­μιω­θούν οι επαγ­γελ­μα­τί­ες του νησιού, οι οποί­οι μέσα στην του­ρι­στι­κή περί­ο­δο έχουν δεχτεί μεγά­λο πλήγ­μα από τις ακυ­ρώ­σεις των επισκεπτών.

Να συντα­χθούν μελέ­τες και να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν τεχνι­κά έργα για την ανα­κα­τα­σκευή και τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των λιμα­νιών του νησιού (Καμα­ριώ­τισ­σα και Θέρ­μα), που να τα καθι­στούν κατάλ­λη­λα για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών των κατοί­κων και των επισκεπτών.

Σε κάθε περί­πτω­ση χρειά­ζε­ται να είναι δια­σφα­λι­σμέ­νη η σύν­δε­ση με την ηπει­ρω­τι­κή χώρα αλλά και δια­νη­σιω­τι­κά να υπάρ­χει ακτο­πλοϊ­κή σύν­δε­ση με ασφά­λεια, χαμη­λό κόστος για τους επι­βά­τες και να υλο­ποιεί­ται με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους. Γι’ αυτό οι εργα­ζό­με­νοι, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι της Σαμο­θρά­κης δεν πρέ­πει να δεί­ξουν καμιά ανο­χή στην πολι­τι­κή που τους έχει εγκα­τα­λεί­ψει, που λεη­λα­τεί τη ζωή και το εισό­δη­μα τους. Να μη δεχτούν τα μέτρα ασπι­ρί­νη της κυβέρ­νη­σης, να παλέ­ψουν για άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση της ζημιάς που έχουν υπο­στεί για να μη ζήσουν ξανά μια από τα ίδια».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο