Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Τα μέτρα της κυβέρνησης για το προσφυγικό ενισχύουν τον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο, τροφοδοτούν την ξενοφοβία

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχε­τι­κά με τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης για το Προ­σφυ­γι­κό, αναφέρει:

«Τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για το προ­σφυ­γι­κό ζήτη­μα ενι­σχύ­ουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τον εγκλω­βι­σμό και την κατα­στο­λή των αιτού­ντων άσυ­λο, όπως και την ταλαι­πω­ρία του ντό­πιου ελλη­νι­κού πλη­θυ­σμού. Καλ­λιερ­γούν και τρο­φο­δο­τούν το ρατσι­σμό και τις ξενο­φο­βι­κές αντι­δρά­σεις. Είναι μέτρα επι­κίν­δυ­να τόσο για τους πρό­σφυ­γες όσο και για τον ελλη­νι­κό λαό, τα οποία μάταια προ­σπα­θούν να δια­χει­ρι­στούν το αίσχος που δημιουρ­γεί η συμ­φω­νία ΕΕ – Τουρ­κί­ας, που υπέ­γρα­ψε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και συνε­χί­ζει αυτή της ΝΔ.

Τα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα σκο­πεύ­ουν να γεμί­σουν τα πέντε νησιά με τερά­στια στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης, δηλα­δή hotspot-φυλα­κές, τύπου Αμυ­γδα­λέ­ζας, χωρη­τι­κό­τη­τας πάνω από 5.000 ανθρώ­πους το κάθε ένα, πολύ μεγα­λύ­τε­ρα από τη σημε­ρι­νή χωρη­τι­κό­τη­τά τους.

Τη στιγ­μή που οι δομές αιτού­ντων άσυ­λο έχουν τρα­γι­κές ελλεί­ψεις σε υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό, που ένα βρέ­φος πέθα­νε από αφυ­δά­τω­ση στη Μόρια, που η πλειο­ψη­φία των παι­διών προ­σφύ­γων δεν έχει ακό­μη καμία πρό­σβα­ση στην εκπαί­δευ­ση, η κυβέρ­νη­ση προ­κα­λεί ισχυ­ρι­ζό­με­νη ότι τιμά­ει τη σημε­ρι­νή Παγκό­σμια Μέρα για τα Δικαιώ­μα­τα του Παι­διού με τη δημιουρ­γία Εθνι­κού Συντο­νι­στή για τα ασυ­νό­δευ­τα παι­διά, τα οποία θα εγκλω­βί­ζει σε στρα­τό­πε­δα συγκέντρωσης!

Όσο για τα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα που αφο­ρούν τις τοπι­κές κοι­νω­νί­ες αυτά είναι πραγ­μα­τι­κός εμπαιγ­μός για τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα αυτών των περιοχών.

Τα απα­ρά­δε­κτα αντι­λαϊ­κά μέτρα πρέ­πει να απα­ντη­θούν από το μαζι­κό κίνη­μα. Να αυξη­θεί η αλλη­λεγ­γύη και η πάλη για:

Να κλεί­σουν όλα τα hotspots και να μη δημιουρ­γη­θεί κανέ­να νέο κέντρο — φυλα­κή. Να μετα­φέ­ρο­νται οι αιτού­ντες άσυ­λο στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα σε δημό­σιους, ανοι­χτούς και αξιο­πρε­πείς χώρους φιλο­ξε­νί­ας και στη συνέ­χεια, με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες, στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους. Να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα οι οικο­γε­νεια­κές επα­νε­νώ­σεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσια­στι­κά μέτρα για τους ασυ­νό­δευ­τους ανήλικους.

Να επι­σπευ­στούν οι δια­δι­κα­σί­ες για τη χορή­γη­ση ασύ­λου σε όλους όσοι προ­έρ­χο­νται από χώρες πολέ­μων, χώρες που ζουν κάτω από κατο­χή, καθώς και σε θύμα­τα αντι­δρα­στι­κών καθεστώτων.

Να εξα­σφα­λι­στεί δωρε­άν και πλή­ρης ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη και πρό­σβα­ση στην εκπαίδευση.

Να γίνουν προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού στις αντί­στοι­χες υπη­ρε­σί­ες, με την απορ­ρό­φη­ση και του προ­σω­πι­κού που εργά­ζε­ται σε δομές των νησιών».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο