Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Το διάγγελμα Τραμπ είχε στοιχεία πολεμικού ανακοινωθέντος με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το διάγ­γελ­μα του Ντ. Τραμπ αναφέρει:

«Το σημε­ρι­νό διάγ­γελ­μα του Ντ. Τραμπ είχε στοι­χεία πολε­μι­κού ανα­κοι­νω­θέ­ντος, που δημιουρ­γεί τερά­στιους κιν­δύ­νους για όλους τους λαούς της περιοχής.

Το αίτη­μα για περαι­τέ­ρω εμπλο­κή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανα­το­λή, μαζί με τις κυρώ­σεις προς το Ιράν, οξύ­νουν την ήδη τετα­μέ­νη κατά­στα­ση, φέρ­νο­ντας πιο κοντά τον κίν­δυ­νο μιας γενι­κευ­μέ­νης ανάφλεξης.

Οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις φέρουν τερά­στια ευθύ­νη, έχο­ντας μετα­τρέ­ψει την Ελλά­δα σε αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό στρα­τό­πε­δο, με στρα­τιω­τι­κές βάσεις απ’ άκρη σε άκρη, που μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν πιθα­νό στό­χο αντι­ποί­νων. Η δε απρο­κά­λυ­πτη στή­ρι­ξη του πρω­θυ­πουρ­γού Κυρ. Μητσο­τά­κη στην πολι­τι­κή των ΗΠΑ εμπλέ­κει τον ελλη­νι­κό λαό σε μεγά­λες περι­πέ­τειες και πρέ­πει να καταδικαστεί.

Τώρα χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει η λαϊ­κή πάλη για να ακυ­ρω­θεί η συμ­φω­νία Ελλά­δας — ΗΠΑ και να κλεί­σουν η βάση της Σού­δας και όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις στην Ελλά­δα. Να μη χρη­σι­μο­ποι­η­θεί η χώρα μας ως ορμη­τή­ριο πολε­μι­κών επεμ­βά­σε­ων. Να επι­στρέ­ψουν οι ελλη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις από ΝΑΤΟι­κές αποστολές».

Επίδειξη δύναμης, πολεμικές απειλές και …κάλεσμα για μεγαλύτερη ΝΑΤΟική εμπλοκή στη Μ. Ανατολή

Εξαγ­γε­λία νέων σκλη­ρών οικο­νο­μι­κών κυρώ­σε­ων κατά του Ιράν, επί­δει­ξη δύνα­μης σε συν­δυα­σμό με νέες πολε­μι­κές απει­λές, αλλά και κάλε­σμα για μεγα­λύ­τε­ρη ΝΑΤΟι­κή εμπλο­κή στη Μέση Ανα­το­λή, που ανα­μέ­νε­ται να οξύ­νει την ήδη τετα­μέ­νη κατά­στα­ση στην περιο­χή, φέρ­νο­ντας πιο κοντά τον κίν­δυ­νο μιας γενι­κευ­μέ­νης ανά­φλε­ξης, περιε­λάμ­βα­νε το διάγ­γελ­μα του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ, σχε­τι­κά με τις σημε­ρι­νές πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις της Τεχε­ρά­νης κατά αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στο Ιράκ.

Στο διάγ­γελ­μά του ο Τραμπ εκτί­μη­σε πως το Ιράν φαί­νε­ται ότι υπο­χω­ρεί καθώς, όπως είπε, προ­κλή­θη­κε η ελά­χι­στη ζημιά από τις πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις, ενώ εξήγ­γει­λε νέες ισχυ­ρές οικο­νο­μι­κές κυρώ­σεις εις βάρος της Ισλα­μι­κής Δημοκρατίας.

Ο Τραμπ ισχυ­ρί­στη­κε ακό­μη πως δεν χάθη­καν αμε­ρι­κα­νι­κές ούτε ιρα­κι­νές ανθρώ­πι­νες ζωές από τις ιρα­νι­κές επιθέσεις.

«Για πολύ και­ρό τα κρά­τη ανε­χό­ντου­σαν τη συμπε­ρι­φο­ρά του Ιράν, αυτές οι μέρες τελεί­ω­σαν», διε­μή­νυ­σε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η επι­δί­ω­ξη της Τεχε­ρά­νης να απο­κτή­σει πυρη­νι­κά όπλα απει­λεί τον πολι­τι­σμέ­νο κόσμο.

Η δολο­φο­νία του Ιρα­νού στρα­τη­γού Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί «έστει­λε ένα ισχυ­ρό μήνυ­μα σε δυνη­τι­κούς τρο­μο­κρά­τες», τόνι­σε ο Τραμπ, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι ο Ιρα­νός στρα­τη­γός σχε­δί­α­ζε νέες επι­θέ­σεις ενά­ντια σε αμε­ρι­κα­νι­κούς στόχους.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τη στρα­τιω­τι­κή τους ισχύ, η οικο­νο­μι­κή τους δύνα­μη είναι ο καλύ­τε­ρος απο­τρε­πτι­κός παρά­γο­ντας», ανέ­φε­ρε, συμπλη­ρώ­νο­ντας πως θα ζητή­σει από το ΝΑΤΟ να εμπλα­κεί περισ­σό­τε­ρο στη Μέση Ανα­το­λή, τονί­ζο­ντας πως οι παγκό­σμιες δυνά­μεις μπο­ρεί να εργα­στούν για μια νέα συμ­φω­νία με το Ιράν για τα πυρη­νι­κά όπλα και πως πρέ­πει να στεί­λουν ένα ξεκά­θα­ρο και ενω­τι­κό μήνυ­μα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώ­πη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέ­πει να απο­χω­ρή­σουν από την ιρα­νι­κή πυρη­νι­κή συμ­φω­νία, τόνισε.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοι­μες να ασπα­στούν την ειρή­νη με όλους που την επι­διώ­κουν», σημεί­ω­σε, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι το Ιράν πρέ­πει να συνερ­γα­στεί με κοι­νές προ­τε­ραιό­τη­τες όπως η μάχη ενά­ντια στο «Ισλα­μι­κό Κράτος».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο