Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ:  Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπ. Εργασίας για τα εργασιακά, αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους

«Το νομο­σχέ­διο που ετοι­μά­ζει το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας για τα εργα­σια­κά απο­τε­λεί αιτία πολέ­μου για τους εργα­ζό­με­νους και ιδιαί­τε­ρα για τη νέα γενιά αυτών. Το νομο­σχέ­διο απο­τε­λεί το ανα­γκαίο συμπλή­ρω­μα του εθνι­κού σχε­δί­ου ανά­καμ­ψης που παρου­σί­α­σε η κυβέρ­νη­ση, ενώ τα μέτρα που προ­βλέ­πο­νται απο­τε­λούν τους “όρους” της ανά­καμ­ψης που επι­θυ­μούν κεφά­λαιο και ΕΕ, με ακό­μη φτη­νό­τε­ρη εργα­τι­κή δύνα­μη, γενί­κευ­ση των νέων μορ­φών εκμε­τάλ­λευ­σης και της ευε­λι­ξί­ας», τονί­ζει το ΚΚΕ σε σχό­λιό του «για το νέο νομο­σχέ­διο για τα εργα­σια­κά που δημο­σιεύ­τη­κε σε κυρια­κά­τι­κη εφημερίδα».

«Η κατάρ­γη­ση του 8ωρου, η θέσπι­ση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταρ­γη­θεί, η σύν­δε­ση του ωρα­ρί­ου και της σχέ­σης εργα­σί­ας με την παρα­γω­γι­κό­τη­τα κάθε επι­χεί­ρη­σης ή κλά­δου, η πλή­ρης απε­λευ­θέ­ρω­ση των ατο­μι­κών συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας, η απο­γεί­ω­ση των υπε­ρω­ριών έως και 150 ώρες, απο­τε­λούν μέτρα — κόλα­ση για τη ζωή εκα­τομ­μυ­ρί­ων εργα­ζο­μέ­νων», σημειώ­νει το ΚΚΕ.

«Επι­πλέ­ον, νομο­θε­τεί­ται η παρέμ­βα­ση της κυβέρ­νη­σης και της εργο­δο­σί­ας στη λει­τουρ­γία των συν­δι­κά­των ‑για πρώ­τη φορά μετά το 1982 που ψηφί­στη­κε ο συν­δι­κα­λι­στι­κός νόμος- και επι­χει­ρεί­ται κατ’ εντο­λή του κεφα­λαί­ου να ολο­κλη­ρω­θεί το χτύ­πη­μα στο απερ­για­κό δικαί­ω­μα, που ξεκί­νη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέ­ρω­ση ηλε­κτρο­νι­κών ψηφο­φο­ριών δεν απο­τε­λεί εκσυγ­χρο­νι­σμό της λει­τουρ­γί­ας των συν­δι­κά­των, αλλά ένα ακό­μα μέσο παρέμ­βα­σης του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας στη λει­τουρ­γία τους και τη δρά­ση τους. Η μεγά­λη εργο­δο­σία θέλει δεμέ­να τα χέρια των εργα­ζο­μέ­νων για να επι­βά­λει τους όρους της χωρίς εμπό­δια. Η ανά­γκη “ρύθ­μι­σης της τηλερ­γα­σί­ας” απο­τε­λεί το πρό­σχη­μα για τη γενί­κευ­σή της, με όρους που τσα­κί­ζουν τα όρια μετα­ξύ επαγ­γελ­μα­τι­κής και προ­σω­πι­κής, οικο­γε­νεια­κής ζωής», προσθέτει.

«Η κυβέρ­νη­ση είναι βαθιά γελα­σμέ­νη, αν νομί­ζει ότι θα αξιο­ποι­ή­σει για μια ακό­μη φορά την παν­δη­μία για να περά­σει τα άθλια σχέ­διά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργα­ζό­με­νους να βγουν στο προ­σκή­νιο του αγώ­να και να μην επι­τρέ­ψουν να περά­σει αυτό το έκτρω­μα, που απο­τε­λεί την ανα­τρο­πή του αιώ­να», κατα­λή­γει το σχό­λιο του κόμματος.

Ειρη­ναί­ος Μαρά­κης: «Όλα είναι όπλα»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο