Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ — ΤΟ Χίου: Χωρίς νερό οι μετανάστες

Τις άθλιες συν­θή­κες που αντι­με­τω­πί­ζουν οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες στο «hot spot» της ΒΙΑΛ στη Χίο, ως απο­τέ­λε­σμα του εγκλω­βι­σμού τους στο νησί, καταγ­γέλ­λει η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Χίου του ΚΚΕ.

Όπως επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­σή της:

«Οι μερί­δες του φαγη­τού και η ποσό­τη­τα του νερού δεν επαρ­κούν να καλύ­ψουν τις ανά­γκες των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών. Την κατά­στα­ση αυτή επι­βα­ρύ­νουν οι συνε­χό­με­νες ροές του τελευ­ταί­ου διαστήματος.

Είναι ενδει­κτι­κό το γεγο­νός ότι κάθε μετανάστης/πρόσφυγας δικαιού­ται ένα μπου­κά­λι νερό την ημέ­ρα, όταν είναι δεδο­μέ­νη η άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας την περί­ο­δο του καλο­και­ριού, ειδι­κά τις επό­με­νες μέρες. Η κατά­στα­ση είναι κυριο­λε­κτι­κά επι­κίν­δυ­νη για τη ζωή των προ­σφύ­γων και ιδιαί­τε­ρα για τις ευά­λω­τες ομά­δες (παι­διά, ηλι­κιω­μέ­νοι, άτο­μα με βεβα­ρη­μέ­νη υγεία, κλπ.).

Οι ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, της ΝΔ και των τοπι­κών εκπρο­σώ­πων τους, όλων των κομ­μά­των που στη­ρί­ζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την ελλη­νι­κή εμπλο­κή στους πολέ­μους για τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου, είναι τερά­στιες. Ειδι­κά στην τελευ­ταία Σύνο­δο Κορυ­φής της ΕΕ, οι συμ­φω­νί­ες για το Προ­σφυ­γι­κό που υπέ­γρα­ψε και εφαρ­μό­ζει η κυβέρ­νη­ση προ­μη­νύ­ουν ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο εγκλω­βι­σμό προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, περισ­σό­τε­ρη κατα­στο­λή, απε­λά­σεις και επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τά τους, χώρες-“αποθήκες”, μεγα­λύ­τε­ρη διείσ­δυ­ση των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων σε τρί­τες χώρες στο όνο­μα του περιο­ρι­σμού της μετανάστευσης».

Απέ­να­ντι σε αυτήν την κατά­στα­ση και την πολι­τι­κή που τη δια­μορ­φώ­νει, η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ απαιτεί:

- Εδώ και τώρα να δοθεί η ανα­γκαία ποσό­τη­τα φαγη­τού και νερού για την κάλυ­ψη των ανα­γκών των προ­σφύ­γων, με ευθύ­νη δήμου και κράτους.

- Ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες παραμονής.

- Απαι­τού­με εδώ και τώρα τον άμε­σο απε­γκλω­βι­σμό των προ­σφύ­γων από τη Χίο και τα νησιά του Αιγαίου.

- Από τώρα και στο εξής να μετα­κι­νού­νται απευ­θεί­ας στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα και εκεί να εξε­τά­ζε­ται κάθε αίτη­μα (άσυ­λο, κλπ.).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο