Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Το 2018 μπορεί να αποτελέσει μια χρονιά ανασύνταξης κι αντεπίθεσης του εργατικού- λαϊκού κινήματος, ισχυροποίησης του ΚΚΕ

«Το 2018 μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει μια χρο­νιά ανα­σύ­ντα­ξης κι αντε­πί­θε­σης του εργα­τι­κού- λαϊ­κού κινή­μα­τος, ισχυ­ρο­ποί­η­σης του ΚΚΕ. Το 2018, το Κόμ­μα μας συμπλη­ρώ­νει 100 χρό­νια ζωής και δρά­σης, 100 χρό­νια αγώ­νων και θυσιών, για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της εργα­τι­κής τάξης, όλου του λαού από τα δεσμά της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης» υπο­γραμ­μί­ζει η ΚΕ του ΚΚΕ σε μήνυ­μά της για το 2018 με το οποίο, εύχε­ται «καλή κι αγω­νι­στι­κή χρο­νιά στους εργα­το­ϋ­παλ­λή­λους, τους ανέρ­γους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τους φτω­χούς αγρό­τες, τους νέους και τις γυναί­κες των λαϊ­κών στρω­μά­των, τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που ζουν μόνι­μα ή παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι στη χώρα μας».

Το ΚΚΕ ανα­φέ­ρει, ότι το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα δεν εξαν­θρω­πί­ζε­ται «μέσα από δήθεν “νέες συντα­γές δια­χεί­ρι­σης”, “νέα ανα­πτυ­ξια­κά μοντέ­λα”, “νέες γεω­στρα­τη­γι­κές συμ­φω­νί­ες και ισορ­ρο­πί­ες”. Δεν για­τρεύ­ε­ται από κυβερ­νή­σεις και κόμ­μα­τα που δια­χει­ρί­ζο­νται την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα. Η σήψη του σημε­ρι­νού συστή­μα­τος φέρ­νει στους λαούς περισ­σό­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση, φτώ­χεια, ανερ­γία, πολέμους».

«Η εμπει­ρία της δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που όχι μόνο δεν έβα­λε φρέ­νο στον αντι­λαϊ­κό κατή­φο­ρο των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον συνέ­χι­σε με μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση και ταχύ­τη­τα, είναι διδα­κτι­κή» τονί­ζει το ΚΚΕ προ­σθέ­το­ντας ότι «καμία προσ­δο­κία δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει στο λαό μας για τη δήθεν “μετα­μνη­μο­νια­κή επο­χή” που θα φέρει “δίκαιη ανά­πτυ­ξη”, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται η κυβέρνηση».

«Έχουν ήδη δεσμευ­τεί για αντι­λαϊ­κά μέτρα μετά το 2018, για ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα μέχρι το 2060. Έχουν ήδη συμ­φω­νή­σει σε ένα συμπλη­ρω­μα­τι­κό μνη­μό­νιο. Οι μνη­μο­νια­κοί νόμοι δεν πρό­κει­ται να καταρ­γη­θούν. Η επι­τρο­πεία της ΕΕ, που ενι­σχύ­ε­ται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο κι αφο­ρά σε όλα τα κρά­τη, θα είναι διαρκής.

»Ζητά­νε από τους εργα­ζό­με­νους υπο­τα­γή σε αυτά τα σχέ­δια, γι’ αυτό προ­σπα­θούν να χτυ­πή­σουν τη μεγα­λύ­τε­ρη κατά­κτη­ση της εργα­τι­κής τάξης, το δικαί­ω­μα στην απερ­γία. Γι’ αυτό κατα­φεύ­γουν στον αυταρ­χι­σμό και τις προ­βο­κά­τσιες ενά­ντια σε όσους αγω­νί­ζο­νται. Ο ελλη­νι­κός λαός και η νεο­λαία, ιδιαί­τε­ρα όσοι αισθά­νο­νται αρι­στε­ροί, μία διέ­ξο­δο έχουν: Να εγκα­τα­λεί­ψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολι­τι­κή του, να συντα­χθούν με το ΚΚΕ» σημειώ­νει στο μήνυ­μά της η ΚΕ του κόμματος.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργα­ζό­με­νους και τη νεο­λαία να μην έχουν καμία εμπι­στο­σύ­νη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τονί­ζο­ντας ότι «έχουν δεσμευ­τεί στην ίδια πολι­τι­κή, στο όνο­μα της “συνέ­χειας του κράτους”».

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι «η όποια ανά­καμ­ψη της οικο­νο­μί­ας θα αφο­ρά στα κέρ­δη των λίγων, στις επεν­δύ­σεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και όχι στη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα του λαού», προ­σθέ­το­ντας ότι «όπως ακρι­βώς πλη­ρώ­σα­με την κρί­ση τους, τώρα μας καλούν να πλη­ρώ­σου­με και την ανά­πτυ­ξή τους».

Το ΚΚΕ απευ­θύ­νε­ται στο λαό και καλεί σε επα­γρύ­πνη­ση και ετοι­μό­τη­τα, για­τί οι διε­θνείς εξε­λί­ξεις, ιδιαί­τε­ρα στην περιο­χή μας, μυρί­ζουν μπαρούτι.

Τονί­ζει, μετα­ξύ άλλων, ότι «ο κυβερ­νη­τι­κός στό­χος της γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης της χώρας, δεν αφο­ρά ούτε στην ειρή­νη, ούτε στην αλλη­λεγ­γύη των λαών. Αφο­ρά στην ανα­βάθ­μι­ση της συμ­με­το­χής του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου στους σχε­δια­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στών, στους αντα­γω­νι­σμούς για τη μοι­ρα­σιά των αγο­ρών, στο πλιά­τσι­κο που συντε­λεί­ται στις πλά­τες των λαών».

Σε άλλο σημείο του μηνύ­μα­τός της η ΚΕ του ΚΚΕ, καλεί τον ελλη­νι­κό λαό να δυνα­μώ­σει τον αγώ­να του ενά­ντια σε αυτούς τους πολε­μο­κά­πη­λους σχε­δια­σμούς, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο που, όπως και οι οικο­νο­μι­κές κρί­σεις, είναι «νύχι- κρέ­ας» με το βάρ­βα­ρο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, προ­σθέ­το­ντας «όχι μόνο για­τί δεν πρέ­πει να δεχτεί η χώρα μας να συμ­με­τά­σχει στο αιμα­το­κύ­λι­σμα άλλων λαών, αλλά και για­τί αυτή η πολι­τι­κή ούτε τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα προ­στα­τεύ­ει, ούτε προ­φυ­λάσ­σει από τον κίν­δυ­νο να βρε­θεί ο ίδιος ο ελλη­νι­κός λαός μπλεγ­μέ­νος σε αυτό το μακελειό».

«Η πάλη ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις είναι ανα­πό­σπα­στα δεμέ­νη με τον αγώ­να για το ψωμί και το μερο­κά­μα­το, ενά­ντια στο κεφά­λαιο και τις κυβερ­νή­σεις του όποιας αστι­κής από­χρω­σης. Είναι δεμέ­νη με τον αγώ­να ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ενά­ντια στο ίδιο το καπι­τα­λι­στι­κό εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα και την εξου­σία του κεφα­λαί­ου, που δεν διστά­ζει μπρο­στά σε κανέ­να έγκλη­μα κατά των λαών, προ­κει­μέ­νου να ξεπε­ρά­σει οξυ­μέ­νες αντι­θέ­σεις και μεγά­λα προ­βλή­μα­τα, να πετύ­χει τους στό­χους του και να εξα­σφα­λί­σει την κυριαρ­χία του» ανα­φέ­ρει το μήνυ­μα της ΚΕ του Κόμματος.

Το ΚΚΕ απευ­θύ­νε­ται σε «εργα­τι­κές- λαϊ­κές δυνά­μεις, σε αγω­νι­στές, οι οποί­οι δεν θέλουν να συμ­βι­βα­στούν με αυτή την κατά­στα­ση, δεν πιστεύ­ουν στην κοροϊ­δία της “μετα­μνη­μο­νια­κής επο­χής”, αγα­να­κτούν με τη φθο­ρά συνει­δή­σε­ων, την ηττο­πά­θεια που καλ­λιερ­γεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποί­οι δεν θέλουν να δώσουν άφε­ση αμαρ­τιών στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν να εγκλω­βι­στούν σε νέα ανα­χώ­μα­τα τα οποία στή­νο­νται και το μόνο που κάνουν, στο όνο­μα της “αρι­στε­ρο­σύ­νης” τους, είναι να κυνη­γούν την ουρά τους» και υπο­γραμ­μί­ζει ότι το 2018 μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει μια χρο­νιά συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ, πρώ­τα απ’ όλα μέσα στον αγώ­να, στο κίνη­μα, στους χώρους δου­λειάς, στις γειτονιές.

Τονί­ζει ότι «εκεί μπο­ρού­με να βρού­με κοι­νό βημα­τι­σμό, διέ­ξο­δο πάνω στο κρί­σι­μο ζήτη­μα: Στο πώς θα δια­μορ­φω­θεί μια μεγά­λη κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία, όχι μόνο για να αντι­στα­θού­με στα μέτρα, να διεκ­δι­κή­σου­με ανα­κού­φι­ση από τα σημε­ρι­νά οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα, αλλά και για να δια­μορ­φώ­σου­με προ­ϋ­πο­θέ­σεις μιας ριζι­κής ανα­τρο­πής, που όλοι μας βλέ­που­με ότι χρειά­ζε­ται». Επι­ση­μαί­νει πως «σήμε­ρα απο­δει­κνύ­ε­ται περισ­σό­τε­ρο από ποτέ ότι δεν υπάρ­χει πρό­βλη­μα, μικρό­τε­ρο ή μεγα­λύ­τε­ρο, που να μη συν­δέ­ε­ται με το ίδιο το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που έχει στην προ­με­τω­πί­δα την επι­δί­ω­ξη του κέρδους».

«Ο Σοσια­λι­σμός είναι η μόνη ελπί­δα της εργα­τι­κής τάξης, του λαού. Ο λαός γίνε­ται αφέ­ντης της οικο­νο­μί­ας, παρά­γει για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του, με την κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των μέσων παρα­γω­γής, τον κεντρι­κό σχεδιασμό.

Γι’ αυτήν τη νέα κοι­νω­νία παλεύ­ει το ΚΚΕ, για αυτό και στα 100 χρό­νια ζωής του παρα­μέ­νει το πιο νέο Κόμ­μα στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία» κατα­λή­γει το μήνυ­μα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο