Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Τροπολογίες στη Βουλή για τις άδειες και τα επιδόματα μητρότητας

Δύο τρο­πο­λο­γί­ες στο Σχέ­διο Νόμου του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών «Ρυθ­μί­σεις για την εξα­γο­ρά κατε­χο­μέ­νων ακι­νή­των της ιδιω­τι­κής περιου­σί­ας του Δημο­σί­ου, ακι­νή­των του Ταμεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας, λοι­πές δια­τά­ξεις για την ιδιω­τι­κή περιου­σία του Δημο­σί­ου και άλλες δια­τά­ξεις αρμο­διό­τη­τας Υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών», κατέ­θε­σε η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, που αφο­ρούν στο δικαί­ω­μα των γυναι­κών σε άδειες και επι­δό­μα­τα μητρότητας.

Συγκε­κρι­μέ­να, η πρώ­τη αφο­ρά στη «θέσπι­ση επι­δό­μα­τος μητρό­τη­τας για τις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες γυναί­κες» και η δεύ­τε­ρη στην «Κατάρ­γη­ση της προ­ϋ­πό­θε­σης της συμπλή­ρω­σης του­λά­χι­στον 200 ημε­ρών ασφά­λι­σης για τη χορή­γη­ση της άδειας μητρό­τη­τας (κύη­σης – τοκε­τού – λοχεί­ας) από τον ΕΦΚΑ και επέ­κτα­ση της ειδι­κής παρο­χής προ­στα­σί­ας της μητρό­τη­τας που χορη­γεί ο ΟΑΕΔ σε εργα­ζό­με­νες που σήμε­ρα απο­κλεί­ο­νται από αυτή για τον ως άνω λόγο».

Τις τρο­πο­λο­γί­ες υπο­γρά­φουν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου, Γιάν­νης Δελής, Λιά­να Κανέλ­λη, Μαρία Κομνη­νά­κα, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, Μανώ­λης Συντυ­χά­κης.

Η τροπολογία για το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες

Αιτιο­λο­γι­κή έκθεση

Οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες γυναί­κες, επαγ­γελ­μα­τί­ες, επι­στή­μο­νες, έμπο­ροι και αγρό­τισ­σες, είναι ανα­γκα­σμέ­νες να εργά­ζο­νται μέχρι τον τοκε­τό και να επι­στρέ­φουν στη δου­λειά σε πολύ σύντο­μο διά­στη­μα μετά από αυτόν, αφού ακό­μα και το επί­δο­μα μητρό­τη­τας που προ­βλέ­πε­ται για αυτές (άρθρο 6 του ν. 4097/2012) περιο­ρί­ζε­ται μόλις σε 200 ευρώ μηνιαί­ως για συνο­λι­κή διάρ­κεια τεσ­σά­ρων μηνών. Για το λόγο αυτό προ­τεί­νε­ται η θεσμο­θέ­τη­ση επι­δό­μα­τος μητρό­τη­τας για τις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες γυναί­κες στο ύψος του κατώ­τα­του μισθού, με διάρ­κεια 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκε­τό, και χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, προ­κει­μέ­νου να μην είναι ανα­γκα­σμέ­νες να εργά­ζο­νται μέχρι τη γέν­να και να επι­στρέ­φουν στη δου­λειά όσο το δυνα­τόν πιο σύντο­μα μετά τον τοκετό.

Τρο­πο­λο­γία — προσθήκη

Στο Σχέ­διο Νόμου του Υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών «Ρυθ­μί­σεις για την εξα­γο­ρά κατε­χο­μέ­νων ακι­νή­των της ιδιω­τι­κής περιου­σί­ας του Δημο­σί­ου, ακι­νή­των του Ταμεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας, λοι­πές δια­τά­ξεις για την ιδιω­τι­κή περιου­σία του Δημο­σί­ου και άλλες δια­τά­ξεις αρμο­διό­τη­τας Υπουρ­γεί­ου Οικονομικών»

Προ­στί­θε­ται άρθρο ως εξής:

Άρθρο

1. Το επί­δο­μα μητρό­τη­τας για τις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες γυναί­κες δια­μορ­φώ­νε­ται στο ύψος του κατώ­τα­του μισθού, και η διάρ­κεια κατα­βο­λής του ορί­ζε­ται σε 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκε­τό, ανε­ξάρ­τη­τα από την κατο­χή ασφα­λι­στι­κής ενη­με­ρό­τη­τας. Η χρη­μα­το­δό­τη­ση του επι­δό­μα­τος θα γίνε­ται με δαπά­νη από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

2. Οι ως άνω αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες γυναί­κες απαλ­λάσ­σο­νται από την υπο­χρέ­ω­ση κατα­βο­λής ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών για χρο­νι­κό διά­στη­μα ενός έτους από τον τοκετό.

3. Το ως άνω διά­στη­μα κατα­βο­λής του επι­δό­μα­τος μητρό­τη­τας υπο­λο­γί­ζε­ται στο συντά­ξι­μο χρόνο.

4. Kάθε αντί­θε­τη διά­τα­ξη τυπι­κού ή ουσια­στι­κού νόμου καταργείται.

Η τροπολογία για την άδεια μητρότητας και την επέκταση της ειδικής παροχής

Αιτιο­λο­γι­κή έκθεση

Οι εργα­ζό­με­νες που ασφα­λί­ζο­νται στον ΕΦΚΑ δικαιού­νται άδεια κυο­φο­ρί­ας και άδεια λοχεί­ας συνο­λι­κής διάρ­κειας 119 ημε­ρών, 56 ημέ­ρες πριν τον τοκε­τό και 63 ημέ­ρες μετά τον τοκε­τό, καθώς και τα αντί­στοι­χα επι­δό­μα­τα, με βάση τις δια­τά­ξεις του άρθρου 11 του Ν.2874/2000 που δημο­σιεύ­θη­κε στο (ΦΕΚ 286/29–12-2000 τεύ­χος Α’). Ωστό­σο, υπάρ­χει η προ­ϋ­πό­θε­ση να έχουν πραγ­μα­το­ποι­ή­σει 200 (δια­κό­σιες) ημέ­ρες ασφά­λι­σης τα δύο προη­γού­με­να χρό­νια από την πιθα­νή ή την πραγ­μα­τι­κή ημέ­ρα τοκε­τού. Η συγκε­κρι­μέ­νη προ­ϋ­πό­θε­ση προ­βλέ­πε­ται στο άρθρο 39 εδ. 4 του Α.Ν. 1846/1951.

Στις συν­θή­κες των υψη­λών ποσο­στών ανερ­γί­ας και της επέ­κτα­σης των συμ­βά­σε­ων ορι­σμέ­νου χρό­νου, της προ­σω­ρι­νής εργα­σί­ας, της επο­χι­κής δου­λειάς, η προ­ϋ­πό­θε­ση αυτή στε­ρεί από μέλ­λου­σες και νέες μητέ­ρες την απα­ραί­τη­τη αυτή άδεια. Για το λόγο αυτό προ­τεί­νε­ται η χορή­γη­ση της άδειας και των αντί­στοι­χων επι­δο­μά­των να απο­συν­δε­θεί από τις ημέ­ρες ασφά­λι­σης των εργα­ζό­με­νων γυναικών.

Προ­τεί­νε­ται ακό­μα η κατάρ­γη­ση της προ­ϋ­πό­θε­σης που θέτει η με αριθμ. 33891/606/08 Υ.Α. (Κεφ. Β) για τη χορή­γη­ση της ειδι­κής παρο­χής προ­στα­σί­ας της μητρό­τη­τας από τον ΟΑΕΔ, η εργα­ζό­με­νη να «έχει λάβει επί­δο­μα μητρό­τη­τας» από τον ασφα­λι­στι­κό φορέα. Με βάση την προ­ϋ­πό­θε­ση αυτή, οι εργα­ζό­με­νες που δεν πλη­ρούν την προ­ϋ­πό­θε­ση των 200 ενσή­μων για να λάβουν άδεια μητρό­τη­τας από τον ΕΦΚΑ απο­κλεί­ο­νται και από την εξά­μη­νη παρο­χή του ΟΑΕΔ.

Τρο­πο­λο­γία — προσθήκη

Στο Σχέ­διο Νόμου του Υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών «Ρυθ­μί­σεις για την εξα­γο­ρά κατε­χο­μέ­νων ακι­νή­των της ιδιω­τι­κής περιου­σί­ας του Δημο­σί­ου, ακι­νή­των του Ταμεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας, λοι­πές δια­τά­ξεις για την ιδιω­τι­κή περιου­σία του Δημο­σί­ου και άλλες δια­τά­ξεις αρμο­διό­τη­τας Υπουρ­γεί­ου Οικονομικών»

Προ­στί­θε­ται άρθρο ως εξής:

Άρθρο

1. Καταρ­γεί­ται το τελευ­ταίο εδά­φιο, ήτοι το τέταρ­το, του άρθρου 39 του Α.Ν. 1846/51 “Δια την παρο­χήν των ανω­τέ­ρω επι­δο­μά­των δέον όπως η ησφα­λι­σμέ­νη επραγ­μα­το­ποί­η­σε 200 του­λά­χι­στον ημέ­ρας εργα­σί­ας κατά τα δύο τελευ­ταία έτη τα προη­γού­με­να της πιθα­νής ημέ­ρας τοκετού.”

2. Το σημείο β της παρ.1 του κεφ. Β. της ΥΑ 33891/606/7–5‑2008, με βάση το οποίο ο ΟΑΕΔ κατα­βάλ­λει ειδι­κή παρο­χή στην εργα­ζό­με­νη μητέ­ρα, εφό­σον «έχει λάβει επί­δο­μα μητρό­τη­τας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» καταργείται.

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο