Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Όχι στην κοροϊδία για τον κατώτατο μισθό

«Όχι στην κοροϊ­δία για τον κατώ­τα­το μισθό — μπρο­στά οι δικές μας ανά­γκες — Τώρα επα­να­φο­ρά των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων-Τώρα κατώ­τα­τος μισθός 751 ευρώ» είναι ο τίτλος φυλ­λα­δί­ου που κυκλο­φό­ρη­σε το ΚΚΕ.

Όπως ανα­φέ­ρει, «στην ουσία η κυβέρ­νη­ση, με μια στη­μέ­νη προ­ε­κλο­γι­κή φιέ­στα — συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου, βάζει σε εφαρ­μο­γή τον πιο εμβλη­μα­τι­κό αντερ­γα­τι­κό νόμο της κυβέρ­νη­σης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το νόμο Βρού­τση, τον οποίο τότε έλε­γε ότι θα καταρ­γού­σε ως “νόμο-δολο­φό­νο” ».

Το ΚΚΕ σημειώ­νει ότι “με αυτόν το νόμο, τον οποίο ενερ­γο­ποιεί η κυβέρ­νη­ση, «μπαί­νουν στο γύψο» οι συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την υπο­γρα­φή συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων και ο εκά­στο­τε υπουρ­γός θα καθο­ρί­ζει τον κατώ­τε­ρο μισθό, με βάση την εξα­σφά­λι­ση των κερ­δών των μεγαλοεπιχειρηματιών”.

Όπως εξη­γεί “με αυτό το νόμο, όπως αυξά­νε­ται για μερι­κά ευρώ ο κατώ­τα­τος μισθός, εξί­σου εύκο­λα θα μπο­ρεί να μειω­θεί, αν αυτό υπα­γο­ρεύ­σουν οι ανά­γκες του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και μόνο. Και αυτό για­τί η κυβέρ­νη­ση καταρ­γεί τη δια­δι­κα­σία δια­μόρ­φω­σης του κατώ­τα­του μισθού από τη συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση και δια­πραγ­μά­τευ­ση των εργαζομένων”.

Προ­σθέ­τει ότι με το νόμο αυτό συμ­φω­νούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, που άλλω­στε τον ψήφι­σαν, αλλά και τα άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ ανα­φέ­ρει ότι “αυτή η “αύξη­ση” στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα επι­διώ­κει να χρυ­σώ­σει τη μονι­μο­ποί­η­ση και εφαρ­μο­γή όλου του βάρ­βα­ρου αντερ­γα­τι­κού πλαι­σί­ου” καθώς:

– “Το σύνο­λο των αντι­λαϊ­κών μέτρων και όσα θα έρθουν το επό­με­νο διά­στη­μα, όπως η μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του, θα εξα­νε­μί­σουν την όποια αύξη­ση και στην τσέ­πη του μισθω­τού θα μεί­νουν μόλις 25,44 ευρώ”.

– “Το 60% των νέων συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας είναι με ευέ­λι­κτες μορ­φές απα­σχό­λη­σης, στην πλειο­ψη­φία τους νέοι άνθρω­ποι και “για τους εργα­ζό­με­νους με μερι­κή απα­σχό­λη­ση ο μισθός είναι 295 ευρώ καθα­ρά και η κυβέρ­νη­ση πανη­γυ­ρί­ζει για 1 ευρώ αύξη­ση την ημέρα!”

– “Με την κατάρ­γη­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, στη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των επι­χει­ρή­σε­ων, εργα­ζό­με­νοι που αμεί­βο­νταν με κάτι περισ­σό­τε­ρο από τον κατώ­τε­ρο μισθό, κατα­γρά­φο­νταν να παίρ­νουν μισθό 586 ευρώ, ενώ τα υπό­λοι­πα χρή­μα­τα εμφα­νί­ζο­νταν ως «οικειο­θε­λής παρο­χή» του εργο­δό­τη. Αυτοί οι χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι δεν πρό­κει­ται να δουν τώρα καμία αύξη­ση στην τσέ­πη τους, αφού ο ονο­μα­στι­κός τους μισθός θα «αυξη­θεί», αλλά ο πραγ­μα­τι­κός μισθός που θα παίρ­νουν θα είναι ίδιος”.

– “Με αυτό τον τρό­πο καθο­ρι­σμού του κατώ­τε­ρου μισθού, στην ουσία θα έχου­με συνέ­χι­ση και επι­τά­χυν­ση της μεί­ω­σης του μέσου μισθού, που το 2012 ήταν 1200 ευρώ και σήμε­ρα είναι κάτω από τα 900 ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο και οι μεγά­λες εργο­δο­τι­κές οργα­νώ­σεις ζητά­νε να απο­συν­δε­θεί η όποια αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού από το μέσο μισθό”.

– “Επι­πλέ­ον η κατάρ­γη­ση του υπο­κα­τώ­τα­του θα συνο­δευ­τεί με επι­δό­τη­ση των εργο­δο­τών με ζεστό χρή­μα, που προ­κύ­πτουν από το ξεζού­μι­σμα όλου του λαού, με επι­δό­τη­ση των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών για τους νέους εργα­ζό­με­νους. Η κυβέρ­νη­ση δηλα­δή φρό­ντι­σε να δια­σφα­λί­σει ότι δεν θα επι­βα­ρύ­νει τη μεγαλοεργοδοσία”.

Το ΚΚΕ τονί­ζει πως η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ εφάρ­μο­σε πιστά όλες τις επι­τα­γές του κεφα­λαί­ου και της Τρόι­κας και είναι πρό­κλη­ση να εμφα­νί­ζε­ται τώρα, προ­ε­κλο­γι­κά, ως “φιλερ­γα­τι­κή”.

Ενδει­κτι­κά ανα­φέ­ρει ότι “την περί­ο­δο Ιου­νί­ου 2012-Ιου­νί­ου 2017 οι θέσεις μερι­κής απα­σχό­λη­σης αυξά­νο­νται κατά 120%! Το 2011 η ανα­λο­γία των προ­σλή­ψε­ων πλή­ρους και μερι­κής απα­σχό­λη­σης στο σύνο­λο της απα­σχό­λη­σης ήταν περί­που 80% — 20% αντί­στοι­χα. Το 2017 η ανα­λο­γία αυτή γίνε­ται 45% — 55% δηλα­δή πλή­ρης ανα­τρο­πή. Οι εργα­ζό­με­νοι με αυτούς τους άθλιους μισθούς ξεπερ­νούν τις 600.000!”

Το ΚΚΕ σημειώ­νει ακό­μα ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ εφαρ­μό­ζει κατά γράμ­μα την εργα­λειο­θή­κη του ΟΟΣΑ για το ωρά­ριο και για τις προ­σλή­ψεις στο δημό­σιο με απο­τέ­λε­σμα απο­λύ­σεις αντί για προσλήψεις.

Προ­σθέ­τει την εκτί­να­ξη στην τετρα­ε­τία αυτή της εντα­τι­κο­ποί­η­σης της υπε­ρω­ρια­κής απα­σχό­λη­σης και την αύξη­ση των εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των και ότι η κυβέρ­νη­ση “με το νόμο Κατρού­γκα­λου έβα­λε στον Προ­κρού­στη τις συντά­ξεις, άνοι­ξε τον δρό­μο για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης”, ενώ επι­πλέ­ον “κατο­χύ­ρω­σε και διεύ­ρυ­νε την κατάρ­γη­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας” και “ψήφι­σε τον απερ­γο­κτό­νο νόμο Αχτσιό­γλου για τον περιο­ρι­σμό της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης και του απερ­για­κού δικαιώματος”.

“Το ΚΚΕ πάλε­ψε και συνε­χί­ζει να παλεύ­ει για ζωή και δου­λειά με αξιο­πρέ­πεια, για πραγ­μα­τι­κή ανά­κτη­ση των οικο­νο­μι­κών απω­λειών, για ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών. Αν δεν υπήρ­χαν οι αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων όλα αυτά τα χρό­νια, με την καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή του ΚΚΕ, η κυβέρ­νη­ση δε θα έδι­νε ούτε αυτά τα ψίχουλα.

Το ΚΚΕ κατέ­θε­σε πρό­τα­ση νόμου, 2 φορές, υιο­θε­τώ­ντας την πρό­τα­ση 530 συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων, για την άμε­ση επα­να­φο­ρά του κατώ­τα­του μισθού στα 751 ευρώ και την κατάρ­γη­ση του κατά­πτυ­στου νόμου «Βρού­τση-Αχτσιό­γλου» ανα­φέ­ρει το Φυλ­λά­διο επι­ση­μαί­νο­ντας “η πρό­τα­ση νόμου απορ­ρί­φθη­κε πανη­γυ­ρι­κά από την κυβέρ­νη­ση και τους συνο­δοι­πό­ρους της, απο­δει­κνύ­ο­ντας ξανά την προ­σή­λω­σή της στο μνη­μο­νια­κό αντι­λαϊ­κό πλαί­σιο. Ανέ­φε­ραν προ­κλη­τι­κά ότι θεω­ρούν τα 751 ευρώ ως «μαξι­μα­λι­στι­κό» στό­χο, ως μη «ρεα­λι­στι­κό»!”

“Ντρο­πή τους!!! Τέρ­μα η κοροϊ­δία και οι αυτα­πά­τες. Είναι ώρα συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ ” κατα­λή­γει το φυλ­λά­διο του κόμματος.

katotatos misthos1 katotatos misthos2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο