Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Όχι στην προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου στον Όλυμπο

Κάλε­σμα στο λαό και τους μαζι­κούς φορείς της Πιε­ρί­ας σε αγώ­να, για να μην περά­σει η κυβερ­νη­τι­κή πρό­θε­ση για επι­βο­λή εισι­τη­ρί­ου ανό­δου στον Όλυ­μπο και γενι­κό­τε­ρα η πολι­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των ορει­νών όγκων και δασών απευ­θύ­νει η ΤΕ Πιε­ρί­ας του ΚΚΕ.

Σε ανα­κοί­νω­σή της σημειώνει:

«Λέμε όχι στην εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των βου­νών και την προ­σπά­θεια επι­βο­λής εισι­τη­ρί­ου στον Όλυμπο.

Το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ να προ­ω­θή­σει και να υλο­ποι­ή­σει από­φα­ση, με την οποία προ­τί­θε­ται να θεσπί­σει εισι­τή­ριο εισό­δου στον Όλυ­μπο και να εκχω­ρή­σει αρμο­διό­τη­τες ελέγ­χου σε ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες, έρχε­ται την ώρα που έχουν γίνει στά­χτη εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες δασι­κών και καλ­λιερ­γή­σι­μων εκτά­σε­ων, σπί­τια, κατα­στή­μα­τα, αυτο­κί­νη­τα, απο­θή­κες, ζώα και κτη­νο­τρο­φι­κές εγκα­τα­στά­σεις, την ώρα που ακό­μα τα πύρι­να μέτω­πα σκορ­πί­ζουν την κατα­στρο­φή σε όλη τη χώρα.

Οι ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλη­μα­τι­κές λόγω της ανυ­παρ­ξί­ας ολο­κλη­ρω­μέ­νης πολι­τι­κής δασο­προ­στα­σί­ας-πυρο­προ­στα­σί­ας, της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης αλλά και της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της γης που προ­ω­θεί­ται δια­χρο­νι­κά από τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις, όπως και με τον αντι­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό νόμο 4685/20 που ψήφι­σε πέρ­σι η κυβέρ­νη­ση εν μέσω παν­δη­μί­ας, δίνο­ντας νέες διευ­κο­λύν­σεις για επεν­δύ­σεις σε δασι­κές εκτά­σεις ακό­μη και προ­στα­τευό­με­νες περιοχές.

Η από­φα­ση έχει τίτλο “Θέσπι­ση εισι­τη­ρί­ου εισό­δου στην περιο­χή του Ευρω­παϊ­κού Οικο­λο­γι­κού Δικτύ­ου με κωδι­κό GR 1250001 και ονο­μα­σία Όρος Όλυ­μπος” και δεν είναι κεραυ­νός εν αιθρία μια που βου­λευ­τής της ΝΔ στην Πιε­ρία, σε συνέ­ντευ­ξή του (Οκτώ­βρης 2020), δήλω­σε την επι­βο­λή “ενδε­χο­μέ­νως εισι­τη­ρί­ου εισό­δου στον Όλυ­μπο” με πρό­σχη­μα την ασφά­λεια των επισκεπτών.

Εξάλ­λου, η κυβέρ­νη­ση με διά­φο­ρους τρό­πους ενι­σχύ­ει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της δασι­κής γης, τις επεν­δύ­σεις μέσα στα δάση, τις οποί­ες επι­δο­τεί, μετα­τρέ­πο­ντάς τα σε δάση ανε­μο­γεν­νη­τριών . Σε συν­δυα­σμό με τις ανα­κοι­νώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού περί επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων — “ανα­δό­χων” για το πρό­γραμ­μα ανα­δα­σώ­σε­ων, που θα λει­τουρ­γεί ως εργα­λείο κερ­δο­φο­ρί­ας, με τις ανα­δα­σώ­σεις ή τμή­μα­τά τους να δίνο­νται μέσω ΣΔΙΤ, με μελέ­τες και έργα όχι μέσω της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας αλλά δια­φό­ρων “ευα­γών” ιδρυ­μά­των, κατα­λα­βαί­νει κανείς ότι προ­σφέ­ρε­ται σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους ένα νέο πεδίο κερ­δο­φό­ρας δράσης.

Η ΤΕ Πιε­ρί­ας του ΚΚΕ καλεί το λαό και τους μαζι­κούς φορείς της Πιε­ρί­ας σε αγώ­να, για να μην περά­σει η κυβερ­νη­τι­κή πρό­θε­ση για επι­βο­λή εισι­τη­ρί­ου ανό­δου στον Όλυ­μπο και γενι­κό­τε­ρα η πολι­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των ορει­νών όγκων και δασών. 

  • Να ακυ­ρω­θούν όλοι οι δασο­κτό­νοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ που απο­χα­ρα­κτη­ρί­ζουν δασι­κές εκτά­σεις και νομι­μο­ποιούν κατα­πα­τη­τές. Να προ­στα­τευ­θούν οι καμέ­νες δασι­κές εκτά­σεις από κατα­πα­τη­τές και να αναδασωθούν.
  • Καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα. Όχι στην εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των δασών, ολο­κλη­ρω­μέ­νη προ­στα­σία και δια­χεί­ρι­ση των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των µε κρι­τή­ριο τις λαϊ­κές ανάγκες.
  • Να ενι­σχυ­θούν οι αρμό­διες δυνά­μεις πυρο­προ­στα­σί­ας με τα ανα­γκαία μέσα και να εξα­σφα­λι­σθούν τα απα­ραί­τη­τα χρή­μα­τα για τη βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών, των τεχνι­κών μέσων και επί­γειων, με ενί­σχυ­ση και ανα­νέ­ω­ση του μηχα­νο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας σε πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα και σύγ­χρο­να πλω­τά μέσα στους Πυρο­σβε­στι­κούς και Λιμε­νι­κούς Σταθμούς.
  • Να μονι­μο­ποι­η­θούν όλοι οι συμ­βα­σιού­χοι πυρο­σβέ­στες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ενι­σχυ­θεί το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα και η Δασι­κή Υπη­ρε­σία με μόνι­μο προ­σω­πι­κό όλων των ειδικοτήτων.
  • Ενιαίο αντι­πυ­ρι­κό σχε­δια­σμό εξει­δι­κευ­μέ­νο για κάθε ορει­νό όγκο με την ευθύ­νη των Δασι­κών Υπη­ρε­σιών και την επι­κου­ρι­κή στή­ρι­ξη των δήμων και Περιφερειών.
  • Να μετα­τρα­πεί σε δημό­σια περιου­σία η ιδιο­κτη­σία των μεγά­λων ιδιω­τι­κών εκτά­σε­ων και των εκτά­σε­ων της Εκκλη­σί­ας στα βου­νά, στις δασι­κές εκτάσεις.
  • Να καταρ­γη­θεί ο αντι­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κός νόμος της ΝΔ 4685/20 και όλοι οι δασο­κτό­νοι νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ που απο­χα­ρα­κτη­ρί­ζουν δάση, δασι­κές εκτά­σεις, ακό­μη και ανα­δα­σω­τέ­ες περιο­χές και νομι­μο­ποιούν τους κατα­πα­τη­τές και ανοί­γουν το δρό­μο για επεν­δύ­σεις σε δασι­κές εκτά­σεις, ακό­μα και σε περιο­χές Νatura».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο