Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ 🚩 Πλευρές του εκλογικού αποτελέσματος

Κοι­νή δια­πί­στω­ση όλων των ανα­λυ­τών (εχθρών & «φίλων») είναι πως το ΚΚΕ «άντε­ξε» (κατ’ άλλους) «κρά­τη­σε»: έτσι κι αλλιώς ‑πλην εξαι­ρέ­σε­ων στις περισ­σό­τε­ρες εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες έχου­με αυξη­μέ­να ποσο­στά και ψήφους, τόσο σε σχέ­ση με τις εκλο­γές του 2015, όσο και με τις ευρω­ε­κλο­γές
Όπως δήλω­σε αμέ­σως μετά τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «Οι συν­θή­κες των εκλο­γών, όπως και των ευρω­ε­κλο­γών, απο­τύ­πω­σαν έναν νέο συσχε­τι­σμό μετα­ξύ των αστι­κών κομ­μά­των με κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό την υπε­ρο­χή της ΝΔ ένα­ντι του ΣΥΡΙΖΑ και, επο­μέ­νως, την κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή, χωρίς όμως ουσια­στι­κή αλλα­γή πολι­τι­κής, με ταυ­τό­χρο­νη ενί­σχυ­ση του διπο­λι­σμού, αλλά και μια συνο­λι­κή τάση συντη­ρη­τι­κο­ποί­η­σης.
Το ποσο­στό του ΚΚΕ επι­τεύ­χθη­κε μέσα σε συν­θή­κες πόλω­σης, εκβια­στι­κών διλημ­μά­των, απο­γο­ή­τευ­σης, απο­χής, μειω­μέ­νων απαι­τή­σε­ων που καλ­λιερ­γούν όχι μόνο οι αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις, όπως η ΝΔ, αλλά και αυτές που παρου­σιά­ζο­νται ως “αρι­στε­ρές”». Και σήμε­ρα βρι­σκό­μα­στε με μονα­δι­κή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση το ΚΚΕ!

Τρίτη δύναμη το ΚΚΕ στην Αττική

  • Σε τρί­τη δύνα­μη ανα­δει­κνύ­ε­ται το ΚΚΕ σε ολό­κλη­ρη την Αττι­κή, το μεγα­λύ­τε­ρο αστι­κό κέντρο της χώρας, με τα εκα­τομ­μύ­ρια των εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων και των φτω­χών αυτοαπασχολούμενων.
  • Το ΚΚΕ είναι στην τρί­τη θέση στις 7 από τις 8 εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες στις οποί­ες χωρί­ζε­ται η Αττι­κή, και πιο συγκε­κρι­μέ­να στις: Α’ Αθη­νών με 6,37%, Β1 Βόρειου Τομέα με 6,19%, Β2 Δυτι­κού Τομέα με 8,64%, Β3 Νότιου Τομέα με 7,14%, Α’ Πει­ραιά με 5,51%, Β’ Πει­ραιά με 8,02% και Β’ Δυτι­κής Αττι­κής με 5,93%. Στην περι­φέ­ρεια Α’ Ανα­το­λι­κής Αττι­κής το ΚΚΕ παίρ­νει 4,96% και κατα­τάσ­σε­ται στην 4η θέση.
  • Μάλι­στα, το Κόμ­μα έχει αυξη­μέ­να ποσο­στά στις περισ­σό­τε­ρες εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες της Αττι­κής, τόσο συγκρι­τι­κά με τις ευρω­ε­κλο­γές του περα­σμέ­νου Μάη όσο και με τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του Σεπτέμ­βρη του 2015
  • Επί­σης, το ΚΚΕ εκλέ­γει από έναν βου­λευ­τή σε όλες τις εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες της Αττι­κής, εκτός από την Α’ Πει­ραιά και τη Β’ Δυτι­κής Αττι­κής που δεν εκλέ­γει βουλευτή.
  • Η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ, που από σήμε­ρα δίνει τη μάχη της επό­με­νης μέρας |> εδώ

ΚΚΕ - % Εθνικών Εκλογών Αττικής

.jpg     + Σάμος

+ Λευκάδα

+ Κεφαλονιά

+ Ζάκυνθος

Αβροφροσύνη κι η μπάλα στην εξέδρα

Στους πανη­γυ­ρι­σμούς της ΝΔ για τη δια­φαι­νό­με­νη αυτο­δυ­να­μία, αμέ­σως μετά το «exit poll», ο γραμ­μα­τέ­ας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρ­λέ­της «απα­ντού­σε» με δια­βε­βαιώ­σεις για «προ­γραμ­μα­τι­κή και εποι­κο­δο­μη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση», δια­φη­μί­ζο­ντας τις «προ­γραμ­μα­τι­κές και τεκ­μη­ριω­μέ­νες» θέσεις που πρό­βαλ­λε προ­ε­κλο­γι­κά το κόμ­μα του. Αλλά και ο εκπρό­σω­πος του ΚΙΝΑΛ έδι­νε δια­πι­στευ­τή­ρια για μια «υπεύ­θυ­νη αντι­πο­λί­τευ­ση», που θα επι­διώ­κει «συνέρ­γειες και συναι­νέ­σεις» όπου υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα. Η «προ­γραμ­μα­τι­κή» αντι­πο­λί­τευ­ση του ΣΥΡΙΖΑ και η «υπεύ­θυ­νη» του ΚΙΝΑΛ δεν μοιά­ζουν μόνο σαν δυο στα­γό­νες νερό, κρί­νο­ντας από τις θέσεις και τα προ­γράμ­μα­τά τους, αλλά είναι και η άλλη όψη της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που θα υλο­ποι­ή­σει από σήμε­ρα η ΝΔ, παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από κοντά ο Βαρου­φά­κης ανα­κά­λυ­ψε πως «ο λαός μας τιμω­ρεί τις κυβερ­νή­σεις που του επι­βάλ­λουν μνη­μό­νια. Άλλη μία φορά ανέ­τρε­ψε μία μνη­μο­νια­κή κυβέρ­νη­ση (χωρίς φυσι­κά να λέει τι είναι αυτοί που εξέ­λε­ξε) κατα­λή­γο­ντας «εμείς ως ΜέΡΑ25 δεσμευό­μα­στε ότι θα μιλά­με με μετριο­πά­θεια»

Στα­τι­στι­κά (με την όποια επιφύλαξη)

Σε ό,τι αφο­ρά τις συσπει­ρώ­σεις και τις μετα­κι­νή­σεις ψηφο­φό­ρων στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, σε σχέ­ση με τις ευρω­ε­κλο­γές του Μάη του 2019, από το exit poll δόθη­καν τα εξής στοιχεία:
✔️  Συσπει­ρώ­σεις (δηλα­δή το ποσο­στό των ψηφο­φό­ρων κάθε κόμ­μα­τος στις ευρω­ε­κλο­γές που χτες ψήφι­σαν ξανά το ίδιο κόμ­μα): ΝΔ 91,6%, ΣΥΡΙΖΑ 85,2%, ΚΙΝΑΛ 73,4%, ΚΚΕ 78,2%, ΜεΡΑ25 56,2%, ΧΑ 78,6%, Ελλη­νι­κή Λύση 71,9%.
✔️  Μετα­κι­νή­σεις (σε σχέ­ση με τις ευρωεκλογές):
Από ΝΔ: 2,5% προς ΣΥΡΙΖΑ, 1,4% προς Ελλη­νι­κή Λύση, 1,2% προς ΚΙΝΑΛ, 0,6% προς ΧΑ, 0,1% προς ΚΚΕ, 2,5% προς άλλα κόμματα.
Από ΣΥΡΙΖΑ: 5% προς ΝΔ, 2,7% προς ΚΙΝΑΛ, 2,4% προς ΜεΡΑ25, 1,4% προς ΚΚΕ, 0,9% προς ΧΑ, 2,4% προς άλλα κόμματα.
Εισ­ρο­ές (από τους ψηφο­φό­ρους κάθε κόμ­μα­τος στις ευρωεκλογές):
Προς ΝΔ: 26% από Ποτά­μι, 13% από Ελλη­νι­κή Λύση, 12% από Ενω­ση Κεντρώ­ων, 10% από ΚΙΝΑΛ, 10% από ΜεΡΑ25, 8% από ΧΑ, 5% από ΣΥΡΙΖΑ, 2% από ΚΚΕ, 13% από άλλα κόμ­μα­τα και τέλος το 29% από τους ψηφο­φό­ρους που απεί­χαν στις ευρω­ε­κλο­γές και ψήφι­σαν χτες.
Προς ΣΥΡΙΖΑ: 24% από ΜεΡΑ25, 11,5% από ΚΚΕ, 11% από ΚΙΝΑΛ, 10% από Ενω­ση Κεντρώ­ων, 9% από Ποτά­μι, 2,5% από ΝΔ, 27% από άλλα κόμ­μα­τα και τέλος το 32,5% από τους ψηφο­φό­ρους που απεί­χαν στις ευρω­ε­κλο­γές και ψήφι­σαν χτες.
Άλλα στοιχεία
|>                                    Πότε απο­φά­σι­σαν
✔️  Σε ό,τι αφο­ρά το χρό­νο που απο­φά­σι­σαν τι θα ψηφί­σουν στις ευρω­ε­κλο­γές, το 9,8% των συμ­με­τε­χό­ντων στο exit poll απά­ντη­σε ότι απο­φά­σι­σε τη μέρα των εκλο­γών, το 8,5% την τελευ­ταία βδο­μά­δα, το 6% μόλις ανα­κοι­νώ­θη­καν οι υπο­ψή­φιοι και το 74,3% εδώ και αρκε­τό καιρό.
Από όσους δηλώ­νουν ότι απο­φά­σι­σαν τη μέρα των εκλο­γών, το 26,1% ψήφι­σε ΝΔ, 24,7% ΣΥΡΙΖΑ, 9,2% ΜεΡΑ25, 7,7% ΚΙΝΑΛ, 5,4% Ελλη­νι­κή Λύση, 5,2% ΚΚΕ, 5,1% Ενω­ση Κεντρώ­ων, 1,8% ΧΑ, 1,2% Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας και 13,8% άλλα κόμματα.
|>                              Εκτι­μή­σεις ανά κατη­γο­ρία ψηφοφόρων
✔️  Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ίδιου exit poll, προ­κύ­πτουν τα ακό­λου­θα στοι­χεία ψήφου ανά κατη­γο­ρία ψηφοφόρων:
Νέοι ψηφο­φό­ροι (ηλι­κί­ας 17–24 ετών): ΣΥΡΙΖΑ 33,8%, ΝΔ 29,7%, ΜεΡΑ25 6,9%, ΧΑ 5,7%, ΚΚΕ 5,5%, ΚΙΝΑΛ 4,2%, Ελλη­νι­κή Λύση 3,4%, άλλα κόμ­μα­τα 10,8%.
Ψηφο­φό­ροι άνω των 55 ετών: ΝΔ 44,3%, ΣΥΡΙΖΑ 28,2%, ΚΙΝΑΛ 9,1%, ΚΚΕ 6,8%, Ελλη­νι­κή Λύση 3%, ΧΑ 2,5%, ΜεΡΑ25 2,1%, άλλα κόμ­μα­τα 4%.
Δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι: ΣΥΡΙΖΑ 34,1%, ΝΔ 32%, ΚΙΝΑΛ 7,1%, ΚΚΕ 5,3%, Ελλη­νι­κή Λύση 4,6%, ΧΑ 4,3%, ΜεΡΑ25 3,5%, άλλα κόμ­μα­τα 9,1%.
Ελεύ­θε­ροι Επαγ­γελ­μα­τί­ες: ΝΔ 44,6%, ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, ΜεΡΑ25 6,3%, ΚΚΕ 5,9%, ΚΙΝΑΛ 5,9%, ΧΑ 3,3%, Ελλη­νι­κή Λύση 2,5%, άλλα κόμ­μα­τα 7%.
Συντα­ξιού­χοι: ΝΔ 46,4%, ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, ΚΙΝΑΛ 10,9%, ΚΚΕ 6%, Ελλη­νι­κή Λύση 3,5%, ΧΑ 2,1%, ΜεΡΑ 1,7%, άλλα κόμ­μα­τα 3,9%.

 Εθνικές Εκλογές 2019 ΚΚΕ % δήμων

Στον παρα­κά­τω σύν­δε­σμο υπάρ­χουν όλα τα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, συγκρι­τι­κά και ταξι­νο­μη­μέ­να κατά ποσο­στό κλπ. με links για κάθε εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια κλπ

pdfΚΚΕ συγκρι­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα Εθνι­κών εκλο­γών 2019

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο