Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Βοημίας–Μοραβίας: από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα (δεκανίκι στην αστική τάξη που έγινε εφιάλτης)

Στις πρό­σφα­τες εκλο­γές στην Τσε­χία, το πάτω­μα του ΚΚ (ονο­μά­ζε­ται Βοη­μί­ας –Μορα­βί­ας, KSČM), που με μόλις 3,62%  (για πρώ­τη φορά από τον Β’ Παγκό­σμιο) όχι μόνο δεν μπαί­νει στη Βου­λή (υπάρ­χει όριο 5%), αλλά μετά το θρί­λερ (μάλ­λον ανα­τρο­πή προς το παρόν, 2ος ο δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος πρω­θυ­πουρ­γός Αντρέι Μπά­μπις - νίκη της «κεντρο­δε­ξιάς», ο συνα­σπι­σμός Μαζί και η φιλε­λεύ­θε­ρη συμ­μα­χία Πει­ρα­τές | Δήμαρ­χοι δήλω­σαν ότι θέλουν να σχη­μα­τί­σουν κυβέρνηση).
🔺 Το ΚΚ χάνει τ’ αυγά και τα πασχά­λια, με παραι­τή­σεις της ηγε­σί­ας κλπ. αφού πρα­κτι­κά χωρίς αντάλ­λαγ­μα μέχρι τώρα στή­ρι­ζε Μπά­μπις και ψήφι­ζε υπέρ των νομο­θε­τη­μά­των του.Τσεχία εκλογές αποτελέσματα

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βοη­μί­ας και Μορα­βί­ας KSČM (Komunistická strana Čech a Moravy επι­κε­φα­λής –μέχρι πρό­τι­νος, ο Βόι­τσεχ Φίλιπ) είναι το τσέ­χι­κο «κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα», μέλος της «Ευρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς» στο Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο (The Left in the European Parliament – GUE/NGL) και της Βόρειας Πρά­σι­νης Αρι­στε­ράς (European United Left | Nordic Green Left — Gauche unitaire européenne | Gauche verte nordique).

ΚΚ Bohemia Moravia logoΚρα­τά­ει (προς το παρόν) τον τίτλο «κομ­μου­νι­στι­κό» -καταρ­γώ­ντας όμως το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο και τοπο­θε­τώ­ντας στην θέση του… δύο κερά­σια, έτσι κι αλλιώς ήδη από το 1989 προ­σάρ­μο­σε τις θέσεις του στους ante portas των ανα­τρο­πών νόμους και σύντο­μα προ­σέγ­γι­σε το ιστο­ρι­κά αντι­δρα­στι­κό (ιδρύ­θη­κε το 1878) Τσε­χι­κό Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα (Česká strana sociálně demokratická — ČSSD)
Αλλά και πιο πριν όντας στην εξου­σία υπό την ηγε­σία Ντούμ­π­τσεκ (Alexander Dubček) ξεκί­νη­σε «πρό­γραμ­μα φιλε­λευ­θε­ρο­ποί­η­σης και εκδη­μο­κρα­τι­σμού» το 1968 (που ονό­μα­σαν –μαζί με το σύνο­λο των καπι­τα­λι­στι­κών αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων «Άνοι­ξη της Πρά­γας») για έναν «σοσια­λι­σμό με ανθρώ­πι­νο πρό­σω­πο»…
Μετά τις τοπι­κές εκλο­γές του 2012, συμ­με­τεί­χε στα ΔΣ 10 επαρ­χιών σε σύμπλευ­ση με τους σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και στη συνέ­χεια στή­ρι­ξε άνευ όρων τη δεξιά κυβέρ­νη­ση του Αντρέι Μπάμπις.
Η νεο­λαία του αντί­θε­τα, ακο­λού­θη­σε μια άλλη πορεία …κυνη­γή­θη­κε άγρια και τέθη­κε εκτός νόμου (2006–2010), ενώ στη συνέ­χεια μισο­νό­μι­μα-μισο­πα­ρά­νο­μα το παλεύ­ει, προ­σπα­θώ­ντας να παρέμ­βει με βάση τις αρχές του μαρ­ξι­σμού λενι­νι­σμού και του προ­λε­τα­ρια­κού διε­θνι­σμού σε μια αλω­μέ­νη από το κεφά­λαιο κοι­νω­νία.

Komunistický svaz mládeže Κομουνιστική Νεολαία Βοημίας Μοραβίας

Εξ ιδίων τα βέλη

Η Κομ­μου­νι­στι­κή Ένω­ση Νέων (Komunistický svaz mládeže μέλος της Παγκό­σμιας Ομο­σπον­δί­ας Δημο­κρα­τι­κών Νεο­λαιών –ΠΟΔΝ | WFDY), με ιστο­ρία 100+ χρό­νων (από το 1921) υπήρ­ξε η οργά­νω­ση νεο­λαί­ας του ΚΚ Βοη­μί­ας-Μορα­βί­ας που (επαν)ιδρύθηκε το 1990, δια­λύ­θη­κε από το υπΕσ το 2006 ως ανα­τρε­πτι­κή και ξανα­εμ­φα­νί­στη­κε το 2010

Η KSM μπροστά στις προσεχείς εκλογές

(4‑Οκτ-2021)
Λίγο πριν από τις επι­κεί­με­νες εκλο­γές, παρα­τη­ρού­με όπως και το δει κανείς μια αυξα­νό­με­νη γενι­κή κρί­ση της τρέ­χου­σας παγκό­σμιας κοι­νω­νι­κής τάξης πραγ­μά­των — του καπι­τα­λι­σμού.
Η κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού και καπι­τα­λι­στή Andreje Babiše, παρέα με τη Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, εκπλή­ρω­σαν τις προσ­δο­κί­ες του ΚΚ, που δεν μπο­ρού­σε ‑από τη φύση του, να αυτο­προσ­διο­ρι­στεί ενα­ντί­ον των κυρί­αρ­χων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δομών, πόσο μάλ­λον των καπι­τα­λι­στι­κών κοι­νω­νιών σε αυτήν τη χώρα. Αντί­θε­τα, με την υπο­στή­ρι­ξη του KSČM σε αυτήν την κυβέρ­νη­ση, ενι­σχύ­θη­καν και οι δύο εξουσίες.

1

Η κρί­ση Covid, η οποία συν­δέ­ε­ται φυσι­κά με την εντει­νό­με­νη καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μι­κή κρί­ση, έχει απο­δεί­ξει πλή­ρως την αδυ­να­μία των καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών και των ενώ­σε­ών τους να αντι­με­τω­πί­σουν κατα­στά­σεις έκτα­κτης ανά­γκης, την αυξα­νό­με­νη εξάρ­τη­σή τους από υπε­ρε­θνι­κά φαρ­μα­κευ­τι­κά και άλλα μονο­πώ­λια. Ο λαός έδει­ξε (μερι­κές φορές δικαιο­λο­γη­μέ­να) δυσπι­στία στα μέτρα, που ήταν μια εξαι­ρε­τι­κά αντι­φα­τι­κή και μπερ­δε­μέ­νη έκφρα­ση των αντι­θέ­σε­ων μετα­ξύ αστι­κών παρα­τά­ξε­ων, που προ­κά­λε­σε μεγά­λη οικο­νο­μι­κή ζημιά και απο­γο­ή­τευ­ση στο λαό. Το ορα­τό κύριο απο­τέ­λε­σμα ήταν ένα υψη­λό ποσο­στό θνη­σι­μό­τη­τας από την επι­δη­μία. Η κυβέρ­νη­ση «έλυ­σε» την οικο­νο­μι­κή κρί­ση με μια και­νο­τό­μο εκδο­χή του κεϋν­σια­νι­σμού, η οποία, δια­τη­ρώ­ντας παράλ­λη­λα την κυκλο­φο­ρία των αγα­θών για μικρό χρο­νι­κό διά­στη­μα, αυξά­νει περαι­τέ­ρω το χρέ­ος και δεν διευ­ρύ­νει τις παρα­γω­γι­κές δυνά­μεις. Τα προ­βλή­μα­τα των μικρών επι­χει­ρή­σε­ων και οι πτω­χεύ­σεις ήταν βού­τυ­ρο στο ψωμί της επι­τα­χυ­νό­με­νης συσ­σώ­ρευ­σης των μεγά­λων καπι­τα­λι­στών. Επί­σης, όλες οι «λύσεις» στην κρί­ση κατοι­κιών στις μεγά­λες πόλεις οδή­γη­σαν στα κέρ­δη των κατα­σκευα­στών, των ακι­νή­των και των χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών ομίλων.

Χέρι-χέρι με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ΕΕ

2

Η κυβέρ­νη­ση συνέ­χι­σε να εμπλέ­κε­ται στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές δομές του ΝΑΤΟ, της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης (ΕΕ) και άλλων, σύμ­φω­να με τα συμ­φέ­ρο­ντα των πολι­τι­κών των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμερικής.
Από ορι­σμέ­νες από­ψεις, η κυριαρ­χία τους έχει ενισχυθεί:

  • Στον εντει­νό­με­νο αντα­γω­νι­σμό, η χώρα υπέ­κυ­ψε στα συμ­φέ­ρο­ντα των δυτι­κών μονο­πω­λια­κών παρα­γω­γών — όπως στην κατα­σκευή τηλε­πι­κοι­νω­νια­κών δικτύ­ων 5ης γενιάς, στην προ­μή­θεια εμβο­λί­ων, στα σχέ­δια κατα­σκευ­ής και προ­μή­θειας πυρη­νι­κών και άλλων ενερ­γεια­κών πόρων και στην προ­μή­θεια οπλι­κών συστημάτων.
    Η ασα­φής ακό­μη πριν 7 χρό­νια έκρη­ξη της απο­θή­κης πυρο­μα­χι­κών έγι­νε πρό­σχη­μα για από­το­μη επι­δεί­νω­ση των σχέ­σε­ων μετα­ξύ της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας και της Τσε­χι­κής Δημο­κρα­τί­ας. Η Τσε­χία έπαι­ξε βοη­θη­τι­κό ρόλο στην πολι­τι­κή των ΗΠΑ ένα­ντι του αγω­γού φυσι­κού αερί­ου Baltic Nord Stream II.

σσ. Ανα­φέ­ρε­ται προ­φα­νώς στην φερό­με­νη εμπλο­κή των ρωσι­κών υπη­ρε­σιών σε έκρη­ξη μιας απο­θή­κης όπλων στο Vrbětice της Τσε­χί­ας το 2014, όπου σκο­τώ­θη­καν δύο Τσέ­χοι πολίτες. 
Τότε ο Babiš (μαζί με τον αντι­πρό­ε­δρο Jan Hamáček) έδω­σε μια απροσ­δό­κη­τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου κατη­γο­ρώ­ντας τις  ρωσι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες GRU, σε περί­ο­δο που οι Τσε­χο-Ρωσι­κές σχέ­σεις ήταν ήδη τετα­μέ­νες σε πολ­λούς τομείς.

Η πιθα­νή εμπλο­κή ρωσι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών εικά­στη­κε λίγο μετά την έκρη­ξη της απο­θή­κης, αλλά οι επί­ση­μες κατη­γο­ρί­ες από κυβερ­νη­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους έρχο­νται σε μια στιγ­μή που η Ρωσία προ­σπα­θεί να ασκή­σει την επιρ­ροή της στην πολι­τι­κή και την οικο­νο­μία της Τσεχίας.
Δεν είναι απλώς η πολυ­συ­ζη­τη­μέ­νη πιθα­νή αγο­ρά του ρωσι­κού εμβο­λί­ου Sputnik V ή μια συζή­τη­ση για το αν η ρωσι­κή εται­ρεία Rosatom μπο­ρεί να συμ­με­τά­σχει στον δια­γω­νι­σμό για την ολο­κλή­ρω­ση του πυρη­νι­κού σταθ­μού Dukovany.
Είναι επί­σης γνω­στή η επα­νει­λημ­μέ­νη πίε­ση του Προ­έ­δρου Miloš Zeman στον Andrej Babiš να αντι­κα­τα­στή­σει τον Michal Koudelka στην ηγε­σία του BIS, ο οποί­ος παρέ­χει τακτι­κά πλη­ρο­φο­ρί­ες για τις δρα­στη­ριό­τη­τες των Ρώσων πρα­κτό­ρων στο τσε­χι­κό έδα­φος. Επι­πλέ­ον, οι εντά­σεις στην Ουκρα­νία αυξά­νο­νται σε παγκό­σμιο πλαί­σιο, επι­δει­νώ­νο­ντας τις σχέ­σεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Love Slovenia fight the far right

  • Ο ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κός εξο­πλι­σμός και η στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση συνε­χί­στη­καν σύμ­φω­να με τη δέσμευ­ση απέ­να­ντι στο ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ για στο­χευ­μέ­νες εκεί δαπάνες).
    Όλες οι προ­σπά­θειες για τον περιο­ρι­σμό των εξο­πλι­σμών και για την προ­έ­λευ­σή τους, του­λά­χι­στον κατά τη διάρ­κεια της κρί­σης, απο­τυ­πώ­θη­καν σε απα­ρά­δε­κτους «πονη­ρούς» ελιγ­μούς προϋπολογισμών.
  • Μέχρι την τελευ­ταία στιγ­μή, η κυβέρ­νη­ση δια­τή­ρη­σε και αύξη­σε τις απο­στο­λές ACR (σσ. τσέ­χι­κων ΕΔ) στο εξω­τε­ρι­κό, στην υπη­ρε­σία του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού στο Αφγα­νι­στάν, το Ιράκ κλπ. και προς το συμ­φέ­ρον του γαλ­λι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού στην πρώ­ην αποι­κία του Μάλι.
    Η «από­συρ­ση» στο Αφγα­νι­στάν δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε παρά μόνο 20 χρό­νια αργό­τε­ρα, κατά την κρί­ση του Αμε­ρι­κα­νού ηγε­μό­να και τελεί­ω­σε με την κατάρ­ρευ­ση της κατο­χής και την επι­στρο­φή της εξου­σί­ας των Ταλι­μπάν, μια αντι­δρα­στι­κή δύνα­μη που είχε χρη­σι­μο­ποι­η­θεί προη­γου­μέ­νως από τον ιμπε­ρια­λι­σμό κατά της αφγα­νι­κής επανάστασης.
    Ήταν και συμ­βο­λι­κή κατάρ­ρευ­ση όλων των παρεμ­βά­σε­ων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν από τη χώρα μας, μετά από περισ­σό­τε­ρα από 20 χρό­νια από την έντα­ξη της Τσε­χι­κής Δημο­κρα­τί­ας στο ΝΑΤΟ (Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.λπ.).
    Όλες αυτές οι παρεμ­βά­σεις, στις οποί­ες συμ­με­τεί­χε η τωρι­νή άρχου­σα τάξη της Τσε­χί­ας, άφη­σαν πίσω τους εκα­τομ­μύ­ρια νεκρούς, ακρω­τη­ρια­σμέ­νους λαούς άστε­γους και πρόσφυγες.
    Άφη­σαν πίσω τους γκρε­μι­σμέ­να κρά­τη και έθνη, ωστό­σο, συνέ­βα­λαν επί­σης στη γοη­τεία της ACR, που ελέγ­χε­ται και για βασα­νι­στή­ρια κατοί­κων των περιο­χών αυτών.
  • Ενι­σχύ­θη­κε η συμ­με­το­χή των τσε­χι­κών χερ­σαί­ων και αερο­πο­ρι­κών δυνά­με­ων σε στρα­τιω­τι­κές δρά­σεις και ασκή­σεις στα σύνο­ρα με τη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία εντός του ΝΑΤΟ. Το έδα­φός μας χρη­σι­μο­ποιεί­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο για τη μετα­κί­νη­ση ξένων στρα­τών σε αυτές τις ασκή­σεις. Το ΝΑΤΟ συμπε­ριέ­λα­βε έτσι την Τσε­χία στην κλι­μά­κω­ση της απει­λής πολέ­μου στην Ευρώ­πη και στον κόσμο όλο. Κάθε ντό­πια προ­ο­δευ­τι­κή δύνα­μη πρέ­πει συνε­πώς να επι­μεί­νει στην απο­χώ­ρη­ση της Τσε­χι­κής Δημο­κρα­τί­ας από το ΝΑΤΟ και στη διά­λυ­σή του ως βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για ειρη­νι­κή ανάπτυξη.
    Δυστυ­χώς, αυτή η κυβέρ­νη­ση (με την υπο­στή­ρι­ξη του KSČM) έκα­νε το ακρι­βώς αντί­θε­το, ενι­σχύ­ο­ντας τη δύνα­μη αυτού του συμ­φώ­νου παί­ζο­ντας με τις τύχες και το μέλ­λον της χώρας μας.
  • Εκτός από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, η Τσε­χι­κή Δημο­κρα­τία συμ­με­τεί­χε σε δρα­στη­ριό­τη­τες, κατά την περί­ο­δο αυτή, που στο­χεύ­ουν στην αλλα­γή καθε­στώ­τος –ανα­τρο­πές δηλ. Όπως στην Κού­βα, τη Βενε­ζου­έ­λα και τη Λευκορωσία.
    Οι κρα­τι­κοί πόροι χρη­σι­μο­ποιού­νται τελευ­ταία κατά κόρον για χρη­μα­το­δό­τη­ση δρα­στη­ριο­τή­των και αντι­κα­θε­στω­τι­κών ομά­δων της σοσια­λι­στι­κής Κού­βας, στη­ρί­ζο­ντας επί­σης το απαρτ­χάιντ του Ισρα­ήλ, ενά­ντια στο λαό της Παλαιστίνης.

Τσεχία ΕΔ στο εξωτερικό3

Το έργο «Πρά­σι­νη Συμ­φω­νία» της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, με κλεί­σι­μο υφι­στά­με­νων πηγών ενέρ­γειας, η πάγω­μα άλλων (πχ. πυρη­νι­κών) ενερ­γεια­κών πηγών, το τέλος της εξό­ρυ­ξης άνθρα­κα και η δια­κο­πή παρα­γω­γής οχη­μά­των εσω­τε­ρι­κής καύ­σης (με δεδο­μέ­νη τη μεγά­λη εξάρ­τη­ση της Τσε­χι­κής Δημο­κρα­τί­ας στην αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία) θα οδη­γή­σει σε τερά­στιες πρό­σθε­τες δυσκολίες:
Εξάρ­τη­ση από εισα­γό­με­νους πόρους, πτω­χεύ­σεις, κερ­δο­σκο­πία, περαι­τέ­ρω χρέη του κρά­τους, ανερ­γία, αύξη­ση τιμών, προ­βλή­μα­τα μετα­φο­ρών, ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας και παρο­χής θέρμανσης.
Η μετα­τό­πι­ση προ­τε­ραιο­τή­των στον αντί­πο­δα με σωστή βιο­μη­χα­νι­κή ανά­πτυ­ξη μπο­ρεί να δια­χει­ρι­στεί μόνο η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη παρα­γω­γή της σοσια­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας με πραγ­μα­τι­κή έκφρα­ση όλων των παρα­γό­ντων κόστους και ως στό­χο την άμε­ση εκπλή­ρω­ση των μακρο­πρό­θε­σμων συμ­φε­ρό­ντων των εργα­ζο­μέ­νων, αλλά και του περιβάλλοντος.
Στις τρέ­χου­σες συν­θή­κες, θα οδη­γή­σει ανα­πό­φευ­κτα σε μετα­τό­πι­ση του κόστους και επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης της εργα­τι­κής τάξης και της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί το κέρ­δος και ο τρό­πος ζωής της αστι­κής τάξης.

4

Το ξαναγράψιμο της ιστορίας

Κατά τη διάρ­κεια αυτής της δια­κυ­βέρ­νη­σης, υπήρ­ξε επί­σης (σε συνερ­γα­σία με δρα­στη­ριό­τη­τες σε επί­πε­δο ΕΕ και προ­πα­γαν­δι­στι­κά κέντρα του ΝΑΤΟ) συκο­φα­ντία και δια­γρα­φή της ιστο­ρί­ας των λαών της Τσε­χο­σλο­βα­κί­ας, των μνη­μεί­ων της απε­λευ­θέ­ρω­σης με προ­βο­λή αντι­δρα­στι­κών ιδε­ο­λο­γη­μά­των. Αυτό εκφρά­στη­κε με το γκρέ­μι­σμα πολ­λών μνη­μεί­ων του Κόκ­κι­νου Στρα­τού (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του εμβλη­μα­τι­κού αγάλ­μα­τος του στρα­τάρ­χη Ιβάν Κόνεφ), την απο­κα­τά­στα­ση –ανα­γνώ­ρι­ση ως πατριω­τών των δοσί­λο­γων και συνερ­γα­τών των ναζί (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των λεγό­με­νων “Βλα­σο­φι­κών”)

Η ανα­γνώ­ρι­ση του ανα­ντι­κα­τά­στα­του ρόλου του Κόκ­κι­νου Στρα­τού και του λαού της ΕΣΣΔ στην απε­λευ­θέ­ρω­ση των λαών της Ευρώ­πης και στην ήττα του φασι­σμού απο­τε­λεί σημείο εκκί­νη­σης και αιχ­μή σε όλους τους μελ­λο­ντι­κούς προ­ο­δευ­τι­κούς, αντι­φα­σι­στι­κούς αγώνες.

–σσ. «Βλα­σο­φι­κοί» από τον Andrey Andreyevich Vlasov  Σοβιε­τι­κό στρα­τη­γό μετέ­πει­τα συνερ­γά­τη των ναζί, μανιώ­δη πολέ­μιο της ΕΣΣΔ.
Την άνοι­ξη του 1943, ο Βλά­σοφ έγρα­ψε ένα φυλ­λά­διο κατά των Μπολ­σε­βί­κων, γνω­στό ως «Δια­κή­ρυ­ξη του Σμο­λένσκ», το οποίο έπε­σε από αερο­σκά­φη κατά εκα­τομ­μύ­ρια στις σοβιε­τι­κές δυνά­μεις και εδά­φη που ελέγ­χο­νταν από την ΕΣΣΔ Τον Μάρ­τιο του ίδιου έτους, ο Βλά­σοφ δημο­σί­ευ­σε ανοι­χτή επι­στο­λή με τίτλο «Για­τί έχω ανα­λά­βει τον αγώ­να ενά­ντια στον μπολσεβικισμό».

Vlassof Himmler Norwegian SignalΈδι­νε δια­λέ­ξεις στους Σοβιε­τι­κούς αιχ­μα­λώ­τους πολέ­μου, λέγο­ντας τους ότι η κυβέρ­νη­σή τους, τους είχε χαρα­κτη­ρί­σει όλους προ­δό­τες, ότι η από­δρα­ση ήταν άσκο­πη και «ακό­μα κι αν οι Σοβιε­τι­κοί τα κατά­φερ­ναν, ο Στά­λιν θα τους έστελ­νε στη Σιβηρία.
Τον Σεπτέμ­βρη του 1944, σε συνερ­γα­σία με τον Χάιν­ριχ Χίμ­λερ ανέ­πτυ­ξε τον Ρωσι­κό Απε­λευ­θε­ρω­τι­κό Στρα­τό (Комитет освобождения народов России, Komitet osvobozhdeniya narodov Rossii), με σήμα παρό­μοιο με το γερ­μα­νι­κό σταυ­ρό, επί­σης την Επι­τρο­πή για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση των Λαών της Ρωσί­ας, σύμ­φω­να με το Μανι­φέ­στο της Πρά­γας 14-Νοε-1944, ενώ προ­σπά­θη­σε να δημιουρ­γή­σει Παν­σλα­βι­κό συνέ­δριο απελευθέρωσης.
Αιχ­μα­λω­τί­στη­κε από το Σοβιε­τι­κό 25ο Σώμα τεθω­ρα­κι­σμέ­νων, κρυμ­μέ­νος σε κου­βέρ­τες σε πορτ μπα­γάζ αυτο­κί­νη­του, μετα­φέρ­θη­κε στο διοι­κη­τή­ριο του στρα­τάρ­χη Ιβάν Κόνεφ στη Δρέσ­δη και από εκεί στη Μόσχα, όπου με έντε­κα άλλους ομοί­ους του ανώ­τε­ρους αξιω­μα­τι­κούς του στρα­τού του κατα­δι­κά­στη­κε σε θάνα­το για προ­δο­σία (εκτε­λέ­στη­κε 2‑Αυ-1946)

✔️  Μνη­μείο αφιε­ρω­μέ­νο στον Vlasov  και τους μαχη­τές του «κοσμεί» πάρ­κο στη Νέα Υόρκη

Η ευρεία ανα­φο­ρά μας στο θέμα δεν είναι τυχαία: απο­τε­λεί λιθα­ρά­κι –μάλ­λον κόκ­κο άμμου, σε αυτό που αντι­με­τώ­πι­σε η Οκτω­βρια­νή επα­νά­στα­ση, το πρώ­το σοσια­λι­στι­κό κρά­τος –η ΕΣΣΔ και ο απε­λευ­θε­ρω­τής των λαών Κόκ­κι­νος Στρα­τός. Ταυ­τό­χρο­να είναι δείγ­μα της χυδαί­ας ξανα­γρα­φής της ιστο­ρί­ας, από τους ιθύ­νο­ντες –ανε­ξαρ­τή­τως από­χρω­σης, κύκλους της ΕΕ

Komunistický svaz mládeže Cuba Κομουνιστική Νεολαία Βοημίας Μοραβίας Κούβα

Komunistický svaz mládeže — Κομου­νι­στι­κή Νεο­λαία Βοη­μί­ας-Μορα­βί­ας- Στο πλευ­ρό της Κούβας

(συνε­χί­ζει η ανα­κοί­νω­ση της Κομ­μου­νι­στι­κής Ένω­σης Νέων Βοημίας-Μοραβίας)
Ωστό­σο, είναι βέβαιο ότι η πολι­τι­κή αυτής της κυβέρ­νη­σης δεν ήταν παρά μια από­χρω­ση, μια παραλ­λα­γή  πολι­τι­κής των σημε­ρι­νών ισχυ­ρό­τε­ρων κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης (το συντη­ρη­τι­κό ODS – Občanská demokratická strana ‑Πολι­τι­κό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα και οι «Πει­ρα­τές» Piráti).

Κατά τη διάρ­κεια αυτής της περιό­δου, όπως και πριν, επι­στή­σα­με την προ­σο­χή σε θεμε­λιώ­δη προ­βλή­μα­τα προ­σα­να­το­λι­σμού και πολι­τι­κής του KSČM, που εκτός της υπο­στή­ρι­ξης αυτής της κυβέρ­νη­σης με το δεδο­μέ­νο πολι­τι­κο-ιδε­ο­λο­γι­κό περιε­χό­με­νο, εστιά­ζει και περιο­ρί­ζε­ται στο κοι­νο­βού­λιο, που ταξι­κά –πέρα από τις λεγκα­λι­στι­κές αυτα­πά­τες, αφο­πλί­ζει το ίδιο όπως και το κίνη­μα, ενώ προ­σπα­θεί με όλα τα μέσα να δικαιώ­σει την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, τον ιμπε­ρια­λι­σμό και το ΝΑΤΟ.
Έτσι όχι μόνο οξύν­θη­κε ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, αλλά και αυτά τα θεμε­λιώ­δη λάθη με τις  σοσιαλ­φι­λε­λεύ­θε­ρες μεταλ­λά­ξεις οδή­γη­σαν στο παρελ­θόν σε περαι­τέ­ρω μεί­ω­ση της επιρ­ρο­ής του KSČM στην κοι­νω­νία προς όλες τις κατευ­θύν­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των απο­τε­λε­σμά­των των εκλογών.
Το σπά­σι­μο των δεσμών του κόμ­μα­τος με την εργα­τι­κή τάξη συνε­χί­ζε­ται, η κοι­νω­νι­κή τάξη που εκπρο­σω­πού­σαν πάντα οι κομ­μου­νι­στές, ουσια­στι­κά γκρε­μί­στη­κε, μαζί με τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση.
Δεν μπο­ρού­με να συμ­βι­βα­στού­με με αυτές τις πολι­τι­κές. Εκδη­λώ­νο­νται πλή­ρως κατά την περί­ο­δο της κυβέρ­νη­σης του Μπά­μπιτς, η οποία είχε την πλειο­ψη­φία χάρη στις ψήφους του KSČM.
Κατά τη διάρ­κεια αυτής της περιό­δου, προ­φα­νώς δεν ήταν δυνα­τό να μετα­τρα­πεί αυτή η «επιρ­ροή» σε επαρ­κή προ­ώ­θη­ση των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων και να δημιουρ­γη­θούν συν­θή­κες για την επι­βο­λή τους. Ταυ­τό­χρο­να, η ανε­στραμ­μέ­νη σχέ­ση μετα­ξύ κόμ­μα­τος και κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας ενι­σχύ­θη­κε περαι­τέ­ρω: αντί για ένα από τα εργα­λεία εφαρ­μο­γής της κομ­μου­νι­στι­κής πολι­τι­κής, η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα έγι­νε το ηγε­τι­κό όργα­νο — αν και όχι επί­ση­μα- ενώ το κόμ­μα υπη­ρέ­της του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού έργου.
Ο εντε­λώς βοη­θη­τι­κόςπερι­θω­ρια­κός, ρόλος του KSČM σε αυτή την κυβέρ­νη­ση, η αδυ­να­μία επί­λυ­σης των εσω­τε­ρι­κών του προ­βλη­μά­των, η αδυ­να­μία αυτο­ε­κτί­μη­σης οδή­γη­σαν σε περαι­τέ­ρω απο­γο­ή­τευ­ση μετα­ξύ των υπο­στη­ρι­κτών του κόμματος.

bannery header 06 zlociny kapitalu

Μόνο οι πραγματικοί κομμουνιστές θέλουν και μπορούν

Παρ ‘όλα αυτά, έχου­με συναί­σθη­ση ότι η απώ­λεια θέσης και η πιθα­νή απο­βο­λή των Κομ­μου­νι­στών από την Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων σήμε­ρα (αυτό συνέ­βη στη Γερου­σία πριν και τώρα σε ορι­σμέ­να περι­φε­ρεια­κά συμ­βού­λια) θα σήμαι­νε μια σημα­ντι­κή αρνη­τι­κή καμπή στην πολι­τι­κή κατά­στα­ση στην Τσε­χι­κή Δημοκρατία.
Αυτό θα είχε ως απο­τέ­λε­σμα μια σοβα­ρή πολι­τι­κή ήττα της εργα­τι­κής τάξης 30 χρό­νια μετά την καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση  και τον περιο­ρι­σμό εναλ­λα­κτι­κών λύσε­ων σε υπο­στη­ρι­κτές των δια­φό­ρων παρα­τά­ξε­ων της κυρί­αρ­χης-άρχου­σας τάξης . Το απο­τέ­λε­σμα θα ήταν μια επι­δεί­νω­ση των συν­θη­κών για τους ταξι­κούς αγώ­νες του μέλ­λο­ντος, σε περι­βάλ­λον άγριας καπι­τα­λι­στι­κής εξουσίας.
Παρά τους περιο­ρι­σμούς, το κυνη­γη­τό και την έλλει­ψη συντο­νι­σμού, οι κομ­μου­νι­στές και οι επι­μέ­ρους κομ­μα­τι­κές δομές συμ­με­τεί­χαν στον αγώ­να ενά­ντια στις επι­θέ­σεις σε αντι­φα­σι­στι­κά μνη­μεία και ενά­ντια στη δια­στρέ­βλω­ση της ιστο­ρί­ας.
Επί­σης, ανέ­δει­ξαν τις κοι­νω­νι­κές συνέ­πειες της αύξη­σης του κόστους ζωής.
Έδρα­σαν στον αγώ­να για πολι­τι­κή ειρή­νης.
Χωρίς κοι­νο­βου­λευ­τι­κή εκπρο­σώ­πη­ση, αυτό το έργο θα παρα­μεί­νει χωρίς ένα από τα σημα­ντι­κά εργαλεία.

Μαθή­μα­τα από γει­το­νι­κές και άλλες χώρες (πχ. Πολω­νία, Σλο­βα­κία), όπου τα κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα δεν είναι πλέ­ον παρό­ντα σε κοι­νο­βου­λευ­τι­κό επί­πε­δο, δεί­χνουν ότι αυτό σημαί­νει σημα­ντι­κή επι­δεί­νω­ση των συν­θη­κών για την προ­ώ­θη­ση των λαϊ­κών επι­διώ­ξε­ων και την αντί­στα­ση στην αστι­κή επίθεση.
Άλλα κόμ­μα­τα και ενώ­σεις (είτε μεταρ­ρυθ­μι­στι­κά είτε εθνι­κι­στι­κά) δεν μπο­ρούν να αντι­κα­τα­στή­σουν το ρόλο του κομ­μου­νι­στι­κού κόμ­μα­τος και να εκπλη­ρώ­σουν αυτά τα καθή­κο­ντα · αντί­θε­τα, συχνά είτε δικαιο­λο­γούν τα συμ­φέ­ρο­ντα μιας ή άλλης καπι­τα­λι­στι­κής και ιμπε­ρια­λι­στι­κής ομά­δας, είτε προ­ω­θούν στο λαό επί μέρους σοβι­νι­στι­κά ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Παρά όλα τα πολι­τι­κά προ­βλή­μα­τα, το KSČM είναι το μόνο σημα­ντι­κό κόμ­μα με προ­γραμ­μα­τι­κό –προς το παρόν έξω από το ΝΑΤΟ.

Γι ‘αυτό καλού­με τους νέους να μην παρα­μέ­νουν παθη­τι­κοί απέ­να­ντι στην καπι­τα­λι­στι­κή επί­θε­ση.
Οι εκλο­γές του Οκτω­βρί­ου είναι μια ευκαι­ρία για την ενερ­γό συμ­με­το­χή και υπο­στή­ρι­ξη των Κομ­μου­νι­στών στους υπο­ψη­φί­ους του KSČM.

Ωστό­σο, οι εκλο­γές — προ­σαρ­μο­σμέ­νες στο αστι­κό σύστη­μα αγο­ράς των μέσων μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης — δεν θα αλλά­ξουν τίπο­τα από μόνες τους, εκτός εάν απο­τε­λούν μέρος ενός ευρύ­τε­ρου πολι­τι­κού κινήματος.
Είναι απα­ραί­τη­το να δρα­στη­ριο­ποιού­μα­στε σε κομ­μου­νι­στι­κές οργα­νώ­σεις, σε συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, σε ενώ­σεις ειρή­νης, στους χώρους δου­λειάς και στα σχο­λεία τους, μετα­ξύ γει­τό­νων, συμ­μα­θη­τών, συνα­δέλ­φων. Είναι σημα­ντι­κό να απο­κτή­σου­με εμπει­ρί­ες και να επη­ρε­ά­σου­με ενερ­γά τις πολι­τι­κές και οικο­νο­μι­κές συνθήκες.
Μην ακού­τε τις αστα­μά­τη­τες προ­σπά­θειες ανα­κύ­κλω­σης των καπι­τα­λι­στι­κών πολι­τι­κών-τόσο στα «νέα» κόμ­μα­τα όσο και σε φιλο­κα­πι­τα­λι­στι­κές «μη κερ­δο­σκο­πι­κές» ‑ΜηΚυΟ, οργανώσεις.

Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να προσφέρει στους νέους κανένα μέλλον! 
Το μέλλον είναι μόνο η δύναμη των εργαζομένων ο σοσιαλισμός ‑κομμουνισμός!
Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός ή Βαρβαρότητα!

Κεντρι­κό Συμ­βού­λιο της Κομ­μου­νι­στι­κής Ένω­σης Νέων

KSM-FaceBook KSM-youtube

Vojtěch Filip ΚΚ Βοημίας ΜοραβίαςVojtěch Filip

(μίνι βιο­γρα­φι­κό)
Ο Vojtěch Filip, γεν­νη­μέ­νος 13-Ιαν1955 γεν­νή­θη­κε το 1955 και σπού­δα­σε νομι­κά στο Πανε­πι­στή­μιο του Jan Evangelista Purkyně στο Μπρ­νο (τώρα Masaryk) και δού­λε­ψε σαν δικη­γό­ρος από το 1979.
Μέλος της Σοσια­λι­στι­κής Ένω­ση Νέων (Socialistický svaz mládeže — SSM) από το 1970 έως το 1986 και του ΚΚ  Τσε­χο­σλο­βα­κί­ας (KSČ) από το 1983, ενώ το  1990 μετα­πή­δη­σε στο ΚΚ Βοη­μί­ας ‑Μορα­βί­ας (KSČM), σαν μέλος της Κεντρι­κής Ελεγ­κτι­κής Επι­τρο­πής και αργό­τε­ρα πρό­ε­δρος IP KSČM στο České Budějovice (Τσέ­σκε Μπου­ντε­γιό­βι­τσε της Νότιας Βοη­μί­ας ‑πολι­τι­κή και εμπο­ρι­κή πρω­τεύ­ου­σα της περιοχής).
Από το 1996, ήταν μέλος της Κεντρι­κής Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής του κόμ­μα­τος, ενώ εργά­στη­κε ως Πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Νομο­θε­σί­ας και Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των της UV KSČM, επί­σης στην Επι­τρο­πή Άμυ­νας και Ασφά­λειας, δύο φορές (2002 & 2006) αντι­πρό­ε­δρος της βου­λής κλπ.
Ασχο­λή­θη­κε με τα δημο­τι­κά σε τοπι­κό επί­πε­δο από το 1984, και στο České Budějovice για πολ­λά χρό­νια με το ψηφο­δέλ­τιο του Κόμ­μα­τος (1986–1990- 1994–1998 & 1999).

🙃  Τον Αύγου­στο του 2018, στα 50 χρό­νια από την «Άνοι­ξη της Πρά­γας», σχο­λί­α­σε ότι … «η Ρωσία δεν πρέ­πει να θεω­ρη­θεί υπεύ­θυ­νη για την εισβο­λή, καθώς ο Λεο­νίντ Μπρέζ­νιεφ και πολ­λοί από τους στρα­τιώ­τες που συμ­με­τεί­χαν στη στρα­τιω­τι­κή δρά­ση ήταν από την Ουκρανία» (!!).

Επι­κε­φα­λής του Κόμ­μα­τος για πολ­λά χρό­νια ο Φιλίπ παραι­τή­θη­κε ως αρχη­γός του κόμ­μα­τος στις 9‑Οκτ-2021, δηλώ­νο­ντας πως «χρειά­ζε­ται νέο αίμα», αφή­νο­ντας τους Petr Šimůnek και Václav Ort να δια­χει­ρι­στούν τα περαι­τέ­ρω και χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα «κατα­στρο­φι­κή ήττα»
Μαζί του ολό­κλη­ρη η εκτε­λε­στι­κή επι­τρο­πή του KSČM παρα­μέ­νο­ντας μέχρι το έκτα­κτο συνέ­δριο στις 23 Οκτωβρίου.
Είπε ακό­μη ότι «λυπά­ται που οι αρι­στε­ρές δυνά­μεις δεν ενώ­θη­καν και ότι ο λαός επέ­λε­ξε άλλες λύσεις ‑Θα δού­με πώς θα λει­τουρ­γή­σει η φιλε­λεύ­θε­ρη-συντη­ρη­τι­κή λύση που προ­έ­κυ­ψε προς όφε­λος των πολι­τών και για πόσο και­ρό οι άνθρω­ποι δεν θα αντι­λαμ­βά­νο­νται την έλλει­ψη αρι­στε­ρών προτάσεων».
«Η τρέ­χου­σα στρο­φή της αρι­στε­ράς σε χαμη­λά %  είναι ένα κανο­νι­κό πολι­τι­κό εκκρε­μές… Οι άνθρω­ποι θα επι­στρέ­ψουν στις αρι­στε­ρές αξί­ες, το KSČM θα είναι ο ηγε­μό­νας της αρι­στε­ράς με νέους μαχητές»

επικεφαλής του κόμματος «Μαζί» Petr Fiala chech together

Ο επι­κε­φα­λής του κόμ­μα­τος chech-together «Μαζί», Petr Fiala

Σύμ­φω­να με την επι­κε­φα­λής του KSČM στην Πρά­γας Marta Semelová, το κόμ­μα έκα­νε κακή δια­χεί­ρι­ση της εκστρα­τεί­ας …«Δεν μπο­ρέ­σα­με να πεί­σου­με τους ψηφο­φό­ρους ότι είμα­στε η εναλ­λα­κτι­κή λύση. Ο κύριος Μπά­μπιτς μπο­ρεί να γλεί­ψει την κρέ­μα ακό­μη και για αυτό που δεν έκα­νε αυτό που κατά­φε­ρε χάρη σε εμάς»
Σύμ­φω­να με αυτήν, το γεγο­νός ότι το κόμ­μα υπέ­στη φού­ντο στις εκλο­γές «δεν σημαί­νει ανα­γκα­στι­κά το τέλος ‑Πρέ­πει να είμα­στε ακό­μη πιο ριζο­σπα­στι­κοί, περισ­σό­τε­ροι νέοι να μπουν μπρο­στά. Θα συνε­χί­σου­με με δου­λειά για στις επό­με­νες δημο­τι­κές εκλο­γές, οι οποί­ες είναι σε έναν χρόνο».

Δεί­τε επίσης

  1. (Ριζο­σπά­στης) το ΚΚ Βοη­μί­ας – Μορα­βί­ας Στη­ρί­ζει την κυβέρ­νη­ση Μπάμπις
    Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βοη­μί­ας — Μορα­βί­ας απο­φά­σι­σε να δώσει ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στην κυβέρ­νη­ση του Αντρέι Μπά­μπις, με το κόμ­μα του οποί­ου υπε­γρά­φη σχε­τι­κή συμφωνία.
    Η μειο­ψη­φι­κή δικομ­μα­τι­κή κυβέρ­νη­ση του νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρου κόμ­μα­τος του δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χου Μπά­μπις, «ANO», και του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος — που διο­ρί­στη­κε στα τέλη Ιού­νη, ενώ οι εκλο­γές είχαν γίνει τον Οκτώ­βρη — δεν θα κατά­φερ­νε κατά τη χτε­σι­νή ψηφο­φο­ρία να εξα­σφα­λί­σει την ψήφο εμπι­στο­σύ­νης, χωρίς τη στή­ρι­ξη του ΚΚ.
    Σύμ­φω­να με το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο «Russia Today», ο Μπά­μπις κέρ­δι­σε την υπο­στή­ρι­ξη του ΚΚ, συμ­φω­νώ­ντας με το αίτη­μά του να φορο­λο­γή­σει την απο­ζη­μί­ω­ση που λαμ­βά­νουν οι εκκλη­σί­ες για περιου­σί­ες που είχαν κατα­σχε­θεί επί σοσια­λι­σμού.
    Η ΚΕ του ΚΚ Βοη­μί­ας — Μορα­βί­ας είχε απο­φά­σι­σε κατά πλειο­ψη­φία το Σάβ­βα­το 30 Ιού­νη «οι βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος να στη­ρί­ξουν ενερ­γά τη μειο­ψη­φι­κή κυβέρ­νη­ση», όπως είχε δηλώ­σει ο επι­κε­φα­λής του κόμ­μα­τος Βόι­τσεκ Φίλιπ. Η στά­ση της ηγε­σί­ας έχει προ­κα­λέ­σει αντι­δρά­σεις στην κομ­μα­τι­κή βάση και στη Νεο­λαία, που αντι­τί­θε­νται στη στή­ρι­ξη αστι­κής κυβέρνησης.
  2. (Ριζο­σπά­σητς 2005) Απα­γό­ρευ­ση της «προ­πα­γάν­δας του κομμουνισμού»
    Στις το τέλος της προη­γού­με­νης βδο­μά­δας (6/10) η Ανω Βου­λή (Γερου­σία) της Δημο­κρα­τί­ας της Τσε­χί­ας και συγκε­κρι­μέ­να οι γερου­σια­στές των δεξιών κομ­μά­των που έχουν την πλειο­ψη­φία (41 στους 53) πέρα­σαν πρό­τα­ση για την απα­γό­ρευ­ση της «προ­πα­γάν­δας του κομ­μου­νι­σμού και του ναζι­σμού». Ζητούν μάλι­στα η απα­γό­ρευ­ση να επι­σεί­ει ποι­νή φυλά­κι­σης μέχρι 8 χρό­νων. Οπως υπο­στή­ρι­ξαν, κατά τη δια­δι­κα­σία, μια τέτοια από­φα­ση θα εξα­να­γκά­σει το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βοη­μί­ας — Τσε­χί­ας (Τσε­χί­ας) ΚΚΤ, το λιγό­τε­ρο να αλλά­ξει το όνο­μα και το κατα­στα­τι­κό του. Μάλι­στα οι ίδιοι παρά­γο­ντες κιν­δυ­νο­λό­γη­σαν σχε­τι­κά γύρω από την «εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας» και τον κίν­δυ­νο επι­στρο­φής των κομ­μου­νι­στών στη δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας.
    Την ίδια ώρα όμως, το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα της Τσε­χί­ας, συμ­με­τέ­χει με τον τρό­πο του στην αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εκστρα­τεία, διά της «πλα­γιο­κό­πη­σης» του ΚΚ Τσ. Ετσι ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρό­ε­δρος της Κάτω Βου­λής, Γίρ­ζι Παρό­ου­μπεκ, ζήτη­σε από τον νέο πρό­ε­δρο του ΚΚ., Βόι­τεχ Φίλιπ, να προ­ω­θή­σει 3 συν­θή­κες που θα βοη­θή­σουν την προ­σέγ­γι­ση κομ­μου­νι­στών — σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών. Οι όροι περι­κλεί­ο­νται στην παρα­κά­τω φρά­ση: «Πρώ­τα απ’ όλα, πρέ­πει να υπάρ­ξει καθα­ρή στά­ση απέ­να­ντι στα εγκλή­μα­τα του κομ­μου­νι­σμού. Επί­σης, όταν γίνε­ται λόγος για την εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή του κρά­τους, όλα τα κόμ­μα­τα που βρί­σκο­νται στην κυβέρ­νη­ση της χώρας θα πρέ­πει να επε­ξερ­γα­στούν ξεκά­θα­ρη στά­ση απέ­να­ντι στην έντα­ξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφο­ρά την εσω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή του κρά­τους, οι κομ­μου­νι­στές θα πρέ­πει να αλλά­ξουν τα σχέ­διά τους σχε­τι­κά με τη φορο­λο­γι­κή πολι­τι­κή».
    Έτσι ουσια­στι­κά ο επι­κε­φα­λής του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος ζητά από το ΚΚ Τσ., να κατα­δι­κά­σει το ιστο­ρι­κό παρελ­θόν του, να αλλά­ξει τη θέση του και να στη­ρί­ξει την έντα­ξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και τέλος να ανα­προ­σαρ­μό­σει το κοι­νω­νι­κό του πρόγραμμα.
    Από τη μεριά του πάντως ο Β. Φίλιπ, νέος πρό­ε­δρος του ΚΚ Τσ., έχει δεσμευ­τεί πως δε θα υπάρ­ξει καμία αλλα­γή στο πολι­τι­κό πρό­γραμ­μα του κόμ­μα­τος αφού, όπως δήλω­σε, «η ιστο­ρία έδει­ξε πως τέτοιες αλλα­γές φέρ­νουν μόνο προ­βλή­μα­τα και ήττες».

Πηγή | Περισσότερα

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο