Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Πολωνίας: Καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα και την κρίση με την Λευκορωσία

Την πολι­τι­κή της πολω­νι­κής κυβέρ­νη­σης ενά­ντια στους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες κατα­δι­κά­ζει σε πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­σή του το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Πολω­νί­ας (KPP) ανα­φο­ρι­κά με την έντα­ση των τελευ­ταί­ων ημε­ρών στα σύνο­ρα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

«Η πολι­τι­κή της πολω­νι­κής κυβέρ­νη­σης απέ­να­ντι στους πρό­σφυ­γες απέ­τυ­χε έχο­ντας ως απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το του­λά­χι­στον δέκα ανθρώ­πων» σημειώ­νει το KPP, προ­σθέ­το­ντας ταυ­τό­χρο­να πως «μια κυβέρ­νη­ση που δεν δύνα­ται να λύσει την παρού­σα κρί­ση με ειρη­νι­κό τρό­πο πρέ­πει να παραιτηθεί».

Στην ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚ Πολω­νί­ας επι­ση­μαί­νει τις ευθύ­νες των πολω­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων για την κατά­στα­ση στη Μέση Ανα­το­λή. «Δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι η Πολω­νία, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, είχε κομ­βι­κό ρόλο στην τρα­γι­κή κατά­στα­ση που δημιούρ­γη­σε ο πόλε­μος, ιδιαί­τε­ρα στο Ιράκ και το Αφγα­νι­στάν» ανα­φέ­ρει και προ­σθέ­τει πως οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες είναι θύμα­τα του ιμπε­ρια­λι­σμού και του ισλα­μι­κού φοντα­με­ντα­λι­σμού. «Πολ­λοί μετα­νά­στες είναι Κούρ­δοι, θύμα­τα του Τουρ­κι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού στην Συρία και το Ιράκ. Ορι­σμέ­νοι εξ’ αυτών πολέ­μη­σαν επι­τυ­χώς ενά­ντια στο Ισλα­μι­κό Κρά­τος, όμως τώρα οι ΗΠΑ τους παρέ­δω­σε στο καθε­στώς Ερντο­γάν το οποίο κατέ­χει μέρος της συρια­κής επι­κρά­τειας και πραγ­μα­το­ποιεί αερο­πο­ρι­κές επι­θέ­σεις στο βόρειο Ιράκ», σημειώ­νει το ΚΚ Πολωνίας.

Ανα­φο­ρι­κά με την δια­μά­χη Πολω­νί­ας-Λευ­κο­ρω­σί­ας, η ανα­κοί­νω­ση του KPP υπο­γραμ­μί­ζει τα εξής: «Οι πρό­σφυ­γες στα σύνο­ρα Πολω­νί­ας-Λευ­κο­ρω­σί­ας δεν έχουν σκο­πό να εγκα­τα­στα­θούν στην χώρα μας, είναι πεπει­σμέ­νοι ότι μπο­ρούν να φτά­σουν στην Δυτι­κή Ευρώ­πη μέσω Πολω­νί­ας. Η κατά­στα­σή τους επι­δει­νώ­νε­ται εξαι­τί­ας της έντα­σης στις σχέ­σεις Πολω­νί­ας-Λευ­κο­ρω­σί­ας και το προ­σφυ­γι­κό ζήτη­μα γίνε­ται αντι­κεί­με­νο της δια­μά­χης. Αυτό δεν θα είχε συμ­βεί εάν οι πολω­νι­κές αρχές δεν ακο­λου­θού­σαν επί χρό­νια πολι­τι­κή ανά­μει­ξης στα εσω­τε­ρι­κά θέμα­τα της Λευ­κο­ρω­σί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της χρη­μα­το­δό­τη­σης της αντι­πο­λί­τευ­σης και μέσω μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης όπως ο προ­πα­γαν­δι­στι­κός τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός Bietsat».

Το ΚΚ Πολω­νί­ας σημειώ­νει επί­σης πως «η πολω­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν λύνει κανέ­να ζήτη­μα χτί­ζο­ντας νέα τεί­χη στα σύνο­ρα με την Λευ­κο­ρω­σία» αλλά, αντί­θε­τα, «συμ­βάλ­λει στον θάνα­το περισ­σό­τε­ρων ανθρώ­πων». Το Κόμ­μα καταγ­γέλ­λει την πολι­τι­κή αύξη­σης των αμυ­ντι­κών δαπα­νών και την αυστη­ρο­ποί­η­ση των ελέγ­χων στα σύνο­ρα ως παρά­γο­ντες που συμ­βάλ­λουν στην επι­δεί­νω­ση της ήδη υπάρ­χου­σας οικο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής κρίσης.

Τέλος, η ανα­κοί­νω­ση του KPP εκφρά­ζει την ανά­γκη να αλλά­ξει η εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή της Πολω­νί­ας και, ιδιαί­τε­ρα, να στα­μα­τή­σει η κυβέρ­νη­ση να στη­ρί­ζει «το Τουρ­κι­κό καθε­στώς που απο­στα­θε­ρο­ποιεί την κατά­στα­ση στην Συρία και το Ιρα­κι­νό Κουρ­δι­στάν» καθώς και να «απέ­χει κάθε ανά­μει­ξης στα εσω­τε­ρι­κά ζητή­μα­τα της Λευκορωσίας».

Πηγή: idcommunism.com

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο