Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Πολωνίας: Καταδικάζει τον αντιδραστικό νόμο για τις αμβλώσεις, στηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις

«Το να ανα­γκά­ζεις τις γυναί­κες να γεν­νή­σουν ετοι­μο­θά­να­τα, δύσμορ­φα παι­διά, αδύ­να­μα να έχουν μια ενσυ­νεί­δη­τη και ανε­ξάρ­τη­τη ζωή, είναι έγκλη­μα», σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Πολω­νί­ας, σχο­λιά­ζο­ντας την πρό­σφα­τη σκο­τα­δι­στι­κή από­φα­ση του Συνταγ­μα­τι­κού Δικα­στη­ρί­ου της χώρας που καθι­στά ασφυ­κτι­κό το νομι­κό πλαί­σιο για το δικαί­ω­μα στην άμβλωση.

Το ΚΚ Πολω­νί­ας κατα­δι­κά­ζει την από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου, το οποίο χαρα­κτή­ρι­ζει ως «ελεγ­χό­με­νο από το κυβερ­νών κόμ­μα», προ­σθέ­το­ντας πως με αυτήν του την από­φα­ση «επι­χει­ρεί να επι­βάλ­λει στην κοι­νω­νία θρη­σκευ­τι­κού τύπου απα­γο­ρεύ­σεις που δεν συνά­δουν με την επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και την σύγ­χρο­νη δεο­ντο­λο­γία».

Το ΚΚ Πολω­νί­ας δεν θεω­ρεί καθό­λου τυχαίο το γεγο­νός ότι η εν λόγω από­φα­ση πάρ­θη­κε από το δικα­στή­ριο σε μια περί­ο­δο έξαρ­σης της παν­δη­μί­ας, κατά την οποία έχουν απα­γο­ρευ­τεί συγκε­ντρώ­σεις και διαμαρτυρίες.

Σύμ­φω­να με τους Πολω­νούς κομ­μου­νι­στές, πίσω από την από­φα­ση του Συνταγ­μα­τι­κού Δικα­στη­ρί­ου κρύ­βε­ται η πίε­ση της Καθο­λι­κής Εκκλη­σί­ας, ενός βαθύ­τα­τα αντι­δρα­στι­κού θεσμού με σημα­ντι­κή επιρ­ροή στη χώρα.

«Στη­ρί­ζου­με την θρη­σκευ­τι­κή ελευ­θε­ρία για τους πιστούς, όμως οι κανό­νες της θρη­σκεί­ας δε μπο­ρούν να επι­βάλ­λο­νται στην κοι­νω­νία. Η κύρια δύνα­μη αντι­δρα­στι­κών αλλα­γών στη νομο­θε­σία είναι η Καθο­λι­κή Εκκλη­σία. Πιστεύ­ου­με ότι είναι ανα­γκαί­ος ένας πραγ­μα­τι­κός δια­χω­ρι­σμός του Κρά­τους από την Εκκλη­σία», ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­ση του το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα.

Το ΚΚ Πολω­νί­ας υπο­γραμ­μί­ζει ότι στη­ρί­ζει τις μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις που, παρά τις απα­γο­ρεύ­σεις λόγω της παν­δη­μί­ας, συνε­χί­ζο­νται εδώ και μια εβδο­μά­δα σε όλη τη χώρα. Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, τόσο στη Βαρ­σο­βία όσο και σε άλλες μεγά­λες πόλεις, χιλιά­δες γυναί­κες και άντρες έχουν πλημ­μυ­ρί­σει τους δρό­μους αντι­δρώ­ντας στην απα­ρά­δε­κτη, οπι­σθο­δρο­μι­κή από­φα­ση του Συνταγ­μα­τι­κού Δικαστηρίου.

Τι αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο

Με από­φα­ση του το Συνταγ­μα­τι­κό Δικα­στή­ριο της Πολω­νί­ας απο­φά­σι­σε την σχε­δόν ολι­κή απα­γό­ρευ­ση των εκτρώ­σε­ων, εκτός από τις περι­πτώ­σεις βια­σμού, αιμο­μι­ξί­ας και σοβα­ρού κιν­δύ­νου για την υγεία της. Βάσει της από­φα­σης, μια έκτρω­ση είναι παρά­νο­μη ακό­μη και εάν το παι­δί πρό­κει­ται για γεν­νη­θεί με ελά­χι­στες πιθα­νό­τη­τες επι­βί­ω­σης, με σοβα­ρές δυσμορ­φί­ες και προ­βλή­μα­τα υγείας.

Οι εργα­σί­ες για αλλα­γή του νόμου των αμβλώ­σε­ων ξεκί­νη­σαν πέρυ­σι από βου­λευ­τές του κυβερ­νώ­ντος εθνι­κι­στι­κού κόμ­μα­τος Νόμου και Δικαιο­σύ­νης. Η πλειο­ψη­φία των δικα­στών του δικα­στη­ρί­ου διο­ρί­στη­κε από το ίδιο κόμμα.

Σημειώ­νε­ται ότι κάθε χρό­νο, οι νόμι­μες εκτρώ­σεις στην Πολω­νία (μια χώρα 38 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων) είναι λιγό­τε­ρες από 2.000, εξαι­τί­ας του ασφυ­κτι­κού νομι­κού πλαι­σιού. Σε πάνω από 200.000 υπο­λο­γί­ζο­νται οι ετή­σιες εκτρώ­σεις στις οποί­ες προ­βαί­νουν Πολω­νές γυναί­κες, είτε παρά­νο­μα, είτε στο εξωτερικό.

Πηγή: idcommunism.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο