Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Σουηδίας: Δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε μέρος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με το όνομά μας

 

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Δελτίο Τύπου του ΚΚ Σουηδίας

 Νωρίς την άνοι­ξη, έλα­βε το κόμ­μα μας ειδο­ποί­η­ση από την Εκλο­γι­κή Αρχή ότι το εκλο­γι­κό μας όνο­μα που είχα­με χρη­σι­μο­ποι­ή­σει για τις τελευ­ταί­ες τέσ­σε­ρις εκλο­γές –Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Σου­η­δί­ας – δεν μπο­ρού­σε πλέ­ον να χρησιμοποιηθεί.

Παρά το γεγο­νός ότι οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις ήταν οι ίδιες και αυτή την εκλο­γι­κή περί­ο­δο, η Εκλο­γι­κή Αρχή δήλω­σε ως δικαιο­λο­γία ότι το όνο­μα μας ήταν παρό­μοιο με το όνο­μα άλλου κόμ­μα­τος – ένα κόμ­μα που δεν συμ­με­τέ­χει καν στις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές εκλογές.

Μόλις ειδο­ποι­η­θή­κα­με αρχί­σα­με αμέ­σως την κατά­θε­ση προ­σφυ­γής σε μια προ­σπά­θεια να τους πεί­σου­με να επα­νε­ξε­τά­σουν την από­φα­σή τους σύμ­φω­να με αυτό που έχει ισχύ­σει τις προη­γού­με­νες εκλογές.

Παρά το γεγο­νός ότι το κόμ­μα μας συμ­με­τεί­χε στο παρελ­θόν με το όνο­μά του και ότι το κόμ­μα μας έχει κατα­χω­ρη­μέ­νο όνο­μα κόμ­μα­τος, μας αρνή­θη­καν. Η απόρ­ρι­ψη της προ­σφυ­γής δεν στη­ρί­χτη­κε σε περαι­τέ­ρω λόγους, αλλά μόνο ότι το όνο­μά μας ήταν πολύ παρό­μοιο με το όνο­μα άλλου κόμματος.

Έτσι, το κόμ­μα μας στε­ρή­θη­κε του δικαιώ­μα­τος να συμ­με­τά­σχει στις εκλο­γές με το όνο­μά του. Δεν μπο­ρού­με να το δού­με αυτό ως κάτι άλλο από σαμπο­τάζ και επί­θε­ση στο δικαί­ω­μά μας να πάρου­με μέρος στις εκλογές.

Μαζί με το σφυ­ρί και το δρε­πά­νι, τα αρχι­κά μας SKP θα κοσμεί τα ψηφο­δέλ­τια των κομ­μου­νι­στών σε αυτές τις εκλο­γές, και από τον νότο μέχρι τον βορ­ρά, ο κόσμος θα μπο­ρεί να ψηφί­σει τους κομμουνιστές.

Ο Håkan Jönsson, οργα­νω­τι­κός γραμ­μα­τέ­ας του κομ­μου­νι­στι­κού κόμ­μα­τος της Σου­η­δί­ας, ανα­φέ­ρει σε σχό­λιό του:

“Η ανα­κοί­νω­ση της Αρχής ήταν επι­θυ­μη­τή. Εν τω μετα­ξύ, οι εργα­σί­ες για την προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία συνε­χι­ζό­ταν παράλ­λη­λα. Τώρα μπο­ρού­με επι­τέ­λους να ολο­κλη­ρώ­σου­με το προ­ε­κλο­γι­κό μας υλι­κό και να στα­λούν για εκτύ­πω­ση και παραγ­γε­λία τα ψηφο­δέλ­τια μας”.

Συνε­πώς, η ανα­βλη­τι­κό­τη­τα της εκλο­γι­κής αρχής είχε ως απο­τέ­λε­σμα, μετα­ξύ άλλων, να καθυ­στε­ρή­σει το έργο μας ενό­ψει των εκλο­γών και να μην μπο­ρεί να παραγ­γελ­θεί εκλο­γι­κό υλι­κό. Αλλά το πιο σημα­ντι­κό. Όποιος την ημέ­ρα των εκλο­γών θέλει να πάρει θέση για τον σοσια­λι­σμό, για την ειρή­νη και ενά­ντια στο ΝΑΤΟ δίνει την ψήφο σε αυτές τις εκλο­γές στο SKP!

Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σου­η­δί­ας. Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)

Σημεί­ω­ση: Το κόμ­μα που το όνο­μα του μοιά­ζει με του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Σου­η­δί­ας λέγε­ται «Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα», πρώ­ην “Κομ­μου­νι­στές”, πρώ­ην Κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα, μαρ­ξι­στι­κό-λενι­νι­στι­κό (επα­να­στα­τι­κό), δεν συμ­με­τέ­χει στις εθνι­κές εκλο­γές και στις τελευ­ταί­ες εκλο­γές το 2018 δημο­σί­ευ­σε απα­ξιω­τι­κό βίντεο ενα­ντί­ον της συμ­με­το­χής στις εκλο­γές με ερω­τι­κό περιε­χό­με­νο. Άρα δεν υπάρ­χει καμ­μία περί­πτω­ση σύγ­χυ­σης των ψηφο­φό­ρων όπως ισχυ­ρί­ζο­νται οι Αρχές.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο