Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Σουηδίας: «Είναι πια πιό επικίνδυνο στην Σουηδία να πας στην δουλειά σου από το να είσαι εγκληματίας»

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

-Αυξά­νο­νται κατά τέταρ­τη συνε­χή χρο­νιά τα θανα­τη­φό­ρα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα στην Σουηδία.

Είναι γνω­στό πως τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα αυξά­νο­νται όσο αυξά­νε­ται ο αντα­γω­νι­σμός των μονο­πω­λί­ων και το κυνή­γι του κέρ­δους. Εξαί­ρε­ση δεν μπο­ρεί να γίνει και στην πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νη κοι­νω­νία «πρό­τυ­πο» στον καπι­τα­λι­σμό και προ­τει­νό­με­νη σαν την κοι­νω­νία ευη­με­ρί­ας και κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης από τους απο­λο­γη­τές του καπιταλισμού.

Το καλο­καί­ρι του 2016 η Βου­λή της Σου­η­δί­ας ψήφι­σε έναν και­νούρ­γιο κανο­νι­σμό εργα­σια­κού περι­βάλ­λο­ντος και συν­θη­κών που είχε και έχει σαν στό­χο την ελα­χι­στο­ποί­η­ση των θανα­τη­φό­ρων εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των. Συγκε­κρι­μέ­να ανα­γρά­φε­ται 0, μηδέν, θάνα­τοι στην δουλειά!

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι δια­φο­ρε­τι­κή. Οι αριθ­μοί δια­ψεύ­δουν τον στόχο.

Το 2016 τα δηλω­μέ­να ατυ­χή­μα­τα στους χώρους δου­λειάς ήταν 32.853 και οι νεκροί εργα­ζό­με­νοι 45, το 2017, 33.043 ατυ­χή­μα­τα με 49 εργα­ζό­με­νους να έχουν χάσει την ζωή τους και το 2018 οι νεκροί έχουν φτά­σει τους 55 χωρίς ακό­μη να έχουν βγεί τα στα­τι­στι­κά για το σύνο­λο των εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των. Τον δε μήνα Ιανουά­ριο του 2019 ήδη 9 εργα­ζό­με­νοι έπε­σαν θύμα­τα σε θανα­τη­φό­ρα ατυχήματα.

Τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα γίνο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρα και μαζί και οι θάνα­τοι. Ιδιαί­τε­ρα στις κατα­σκευ­ές και στις μετα­φο­ρές. Ο λόγος είναι προ­φα­νής. Δεν υπάρ­χει επαρ­κής μηχα­νι­σμός ελέγ­χου, η από­φα­ση για ελα­χι­στο­ποί­η­ση των ατυ­χη­μά­των δεν συνο­δευό­ταν με αύξη­ση του ελεγ­κτι­κού μηχανισμού.

Δεν υπάρ­χουν σαφείς υπο­χρε­ώ­σεις των εργο­δο­τών να πάρουν τα απα­ραί­τη­τα μέτρα. Το προ­σω­πι­κό που χρη­σι­μο­ποιεί­ται ιδιαί­τε­ρα στις κατα­σκευ­ές μπο­ρεί να είναι εργά­τες απο τις Βαλ­τι­κές χώρες και την Πολω­νία χωρίς επαρ­κείς γνώ­σεις των συν­θη­κών αλλά είναι «φτη­νοί». Οι οδη­γοί Ρου­μά­νοι, Βούλ­γα­ροι, Πολω­νοί που ξεθε­ώ­νο­νται στα δρο­μο­λό­για χωρίς την προ­βλε­πό­με­νη από τον νόμο ξεκού­ρα­ση. Τα συμ­βι­βα­σμέ­να συν­δι­κά­τα της Σου­η­δί­ας έχουν ευθυ­γραμ­μι­στεί με την προ­τε­ραιό­τη­τα της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των επι­χει­ρή­σε­ων. Κρά­τος, εργο­δό­τες και συν­δι­κα­λι­σμός ενώ στα λόγια υπό­σχο­νται καλύ­τε­ρες συν­θή­κες στην πρά­ξη είναι παθη­τι­κοί μάρ­τυ­ρες μιας πολι­τι­κής όπου επι­κρα­τεί το δίκιο του εργο­δό­τη. Ο νόμος του κέρ­δους υπε­ρι­σχύ­ει όλων των νόμων όσο και να ισχυ­ρί­ζο­νται όλοι πως είναι υπέρ του εργα­ζό­με­νου. Τα δε ΜΜΕ που μέρα νύχτα κόπτο­νται για την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα και για την αντι­με­τώ­πι­σή της με περισ­σό­τε­ρους αστυ­νο­μι­κούς και σκλη­ρό­τε­ρες τιμω­ρί­ες δεν αφιε­ρώ­νουν ούτε μια αρά­δα για τους θανά­τους στον τόπο δου­λειάς. Όταν αφιε­ρώ­νουν είναι για να τονί­σουν την προ­σω­πι­κή ευθύ­νη που έχει ο εργα­ζό­με­νος και σπά­νια ο εργοδότης.

Έτσι πολύ πετυ­χη­μέ­να, αλλά και με πικρία, ο πρό­ε­δρος του ΚΚ Σου­η­δί­ας και φιλο­ξε­νού­με­νος κατά και­ρούς του Ατέ­χνως, Αντρέ­ας Σόρεν­σεν δηλώνει:

« 55 νεκροί από εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα την χρο­νιά που μας πέρα­σε. Είναι μια αύξη­ση κατά τέταρ­τη συνε­χή χρο­νιά. Την ίδια χρο­νιά κατα­γρά­φο­νται 45 θύμα­τα από εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις. Είναι πια πιό επι­κίν­δυ­νο στην Σου­η­δία να πας στην δου­λειά σου από το να είσαι εγκληματίας»

Σαπί­ζει και στην Σου­η­δία ο καπι­τα­λι­σμός και παρα­σύ­ρει στην κατα­στρο­φή του τις ζωές των εργα­ζο­μέ­νων. Το “μοντέ­λο” έχει ξεφτί­σει και οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να πάρουν την υπό­θε­ση στα χέρια τους όσο το δυνα­τόν πιο γρήγορα.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο