Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Σουηδίας: Τα μέτρα για την αντιμετώπηση του ιού να επιβαρύνουν τον καπιταλισμό

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Ανα­κοί­νω­ση του ΚΚ Σου­η­δί­ας για τα μέτρα της Σου­η­δι­κής κυβέρ­νη­σης για την παν­δη­μία του κορωναϊού:

«Με την ευκαι­ρία της παν­δη­μί­ας προ­ε­τοι­μά­ζο­νται και εφαρ­μό­ζο­νται μια σει­ρά αντερ­γα­τι­κά και αντι­λαϊ­κα μέτρα που φορ­τώ­νουν το βάρος της αντι­με­τώ­πι­σης του κορω­ναϊ­ού στους εργα­ζό­με­νους ενώ το κεφά­λαιο βλέ­πει την ευκαι­ρία να εφαρ­μό­σει μέτρα που θα φορ­τώ­σουν όλη την αβε­βαιό­τη­τα που δημιουρ­γεί το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα στους ώμους των εργαζομένων.

Επι­πλέ­ον, η μετά­δο­ση του ιού απο­κα­λύ­πτει τις ελλεί­ψεις στην υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη που είναι απο­τέ­λε­σμα περι­κο­πών επί σει­ράς ετών.

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σου­η­δί­ας αγω­νί­ζε­ται και απαι­τεί να μην πέσει στον εργα­τι­κό λαό το βάρος της αντι­με­τώ­πι­σης του ιού υπέρ του κεφα­λαί­ου. Οι κομ­μου­νι­στές αγω­νί­ζο­νται ώστε

-η υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη να θωρα­κι­στεί και να είναι έτοι­μη να αντι­με­τω­πί­σει όχι μόνο επι­δη­μί­ες αλλά και να αντα­πο­κρι­θεί στις ανά­γκες του σύγ­χρο­νου ανθρώπου

-όλα τα εμπό­δια προ­σλή­ψε­ων και οι αβέ­βαιες συμ­βά­σεις απα­σχό­λη­σης στον τομέα της περί­θαλ­ψης και άλλων τομέ­ων να καταρ­γη­θούν και να γίνουν μαζι­κές προ­σλή­ψεις προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί η καλή ποιό­τη­τα της εργα­σί­ας και να δια­σφα­λι­στεί η ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων και των ασθενών

-όλα τα δώρα στο μεγά­λο κεφά­λαιο, όπως η μεί­ω­ση της εργο­δο­τι­κής εισφο­ράς και οι φορο­λο­γι­κές απαλ­λα­γές, να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως και να δια­τε­θούν τα ποσά για τις λαϊ­κές ανάγκες.

- να γίνει μόνι­μη η προ­σω­ρι­νή κατάρ­γη­ση της απλή­ρω­της πρώ­της μέρας ασθενείας .

-σε όλους τους γονείς να προ­σφερ­θούν τόσο τα μέσα όσο και η δυνα­τό­τη­τα να φρο­ντί­σουν τα παι­διά τους εάν τα σχο­λεία και τα νηπια­γω­γεία κλείσουν

- όλοι οι σπου­δα­στές-φοι­τη­τές να πάρουν απο­ζη­μί­ω­ση κατά το χρό­νο που κλεί­νει το πανε­πι­στή­μιο και ότι η περί­ο­δος σπου­δών να παραταθεί.

- να απο­κλει­στεί παντε­λώς η εργα­σία part time

- όσοι δεν μπο­ρούν να εργα­στούν λόγω του ιού να παίρ­νουν πλή­ρη μισθό.

- κανείς εργα­ζό­με­νος να μην απο­λυ­θεί για να δια­τη­ρη­θούν τα κέρ­δη των εργο­δο­τών και ότι η εξαγ­γε­λία απο­λύ­σε­ων να αποσυρθεί.

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Σου­η­δί­ας αγω­νί­ζε­ται ώστε τα μέτρα για την κρί­ση που προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται από το μεγά­λο κεφά­λαιο για την επό­με­νη οικο­νο­μι­κή κρί­ση να μην εφαρ­μο­στούν με δικαιο­λο­γία τον κορο­ναϊό και γιαυ­τό τον σκο­πό θα δια­θέ­σου­με όσες δυνά­μεις διαθέτουμε.

Πολ­λά από τα μέτρα που εφαρ­μό­ζο­νται και σχε­διά­ζο­νται τώρα ήταν στα σχέ­δια του κεφα­λαί­ου ακό­μη και χωρίς τον ιό, για να είναι σε θέση να εγγυ­η­θεί την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τά του και να αντι­με­τω­πί­σει την επό­με­νη καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, η οποία δια­φαι­νό­ταν ακό­μη και πριν εξα­πλω­θεί ο ιός.

Ενά­ντια σε όλα αυτά τα μέτρα, καλού­με σε αντί­στα­ση στους χώρους εργα­σί­ας, στα σχο­λεία, στα πανε­πι­στή­μια και στις συνοικίες.

Για τον ίδιο λόγο βλέ­που­με με ανη­συ­χία τους περιο­ρι­σμούς που εφαρ­μό­ζο­νται όσον αφο­ρά τους περιο­ρι­σμούς στην ελευ­θε­ρία των συγκεντρώσεων.

Σεβό­μα­στε την ανά­γκη περιο­ρι­σμού της εξά­πλω­σης της μετά­δο­σης, γνω­ρί­ζου­με όμως ότι πολ­λά από τα μέτρα για τον περιο­ρι­σμό του ιού έχουν στό­χο και την ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρή­σε­ων μέσα από μια επι­κεί­με­νη οικο­νο­μι­κή κρί­ση και άρα θα πλή­ξουν την εργα­τι­κή τάξη και θα προ­κα­λέ­σουν σοβα­ρή επι­δεί­νω­ση και μεγα­λύ­τε­ρη αβε­βαιό­τη­τα για τους εργαζόμενους.

Ως εκ τού­του, θεω­ρού­με νόμι­μες όλες τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες κατά των μέτρων που απο­σκο­πούν στην επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης της εργα­τι­κής τάξης.

Είναι τελι­κά απί­θα­νο τόσο από επι­δη­μιο­λο­γι­κή όσο και από γενι­κή άπο­ψη να δια­σφα­λι­στεί η ζωή, η υγεία και η ευη­με­ρία των εργα­ζο­μέ­νων σε μια κοι­νω­νία στην οποία υπο­βάλ­λο­νται συνε­χώς σε επι­θέ­σεις και όπου οι συν­θή­κες δια­βί­ω­σης τους επι­δει­νώ­νουν συνε­χώς, για να εξα­σφα­λί­σουν το κέρ­δος των μονο­πω­λί­ων και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας τους σε σχέ­ση με τα μονο­πώ­λια των άλλων χωρών.

Ο κεντρι­κός σχε­δια­σμός που απαι­τεί­ται γι ‘αυτό είναι αδύ­να­το να εφαρ­μο­στεί σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­σμού και απαι­τεί έναν σοσια­λι­στι­κό τρό­πο παραγωγής».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο