Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ |> «Πρωτοφανείς εργοδοτικές πιέσεις» από την Τράπεζα Πειραιώς με τη στήριξη της κυβέρνησης

Σε μια επί­δει­ξη από­λυ­της εργο­δο­τι­κής ασυ­δο­σί­ας η Τρά­πε­ζα Πει­ραιώς έστει­λε σήμε­ρα ραβα­σά­κι σε εργα­ζό­με­νους του τμή­μα­τος «κόκ­κι­νων» δανεί­ων (RBU) που δεν δέχθη­καν να μετα­κι­νη­θούν στην εται­ρεία «Intrum Hellas» (την πλειο­ψη­φία της ελέγ­χει η σου­η­δι­κή «Intrum») ζητώ­ντας να υπο­γρά­ψουν χαρ­τί με το οποίο απο­δέ­χο­νται να εργα­στούν «στη νέα εται­ρεία με σύμ­βα­ση δανει­σμού διάρ­κειας» από τρεις έως και εννέα μήνες. Η τρά­πε­ζα έχει επί της ουσί­ας τη στή­ρι­ξη της κυβέρ­νη­σης, η οποία αρνεί­ται να παρέμβει.

Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Το χρο­νι­κό περι­θώ­ριο που δίνει η εργο­δο­σία στους εργα­ζό­με­νους  προ­κει­μέ­νου να απα­ντή­σουν αρχι­κά ήταν μέχρι αύριο και αργό­τε­ρα έγι­νε μέχρι την Παρα­σκευή! Και μάλι­στα χωρίς να τους δώσει εγγρά­φως τους ακρι­βείς όρους εργα­σί­ας δανει­σμού τους.

Της εξέ­λι­ξης αυτής είχαν προη­γη­θεί η πρώ­τη επι­στο­λή της τρά­πε­ζας που ουσια­στι­κά δια­τύ­πω­νε τον εκβια­σμό προς τους εργα­ζό­με­νους του RBU «ή απο­δέ­χε­στε τη μετα­κί­νη­ση ή απο­λύ­ε­στε» και η δεύ­τε­ρη επι­στο­λή της προς όλους τους εργα­ζό­με­νους τους οποί­ους παρό­τρυ­νε να πάνε στην «Intrum Hellas». Είναι προ­φα­νές ότι δεν επι­τεύ­χθη­κε ο σχε­δια­σμός για τη μετα­κί­νη­ση 1.300 εργα­ζο­μέ­νων για αυτό και προ­χώ­ρη­σε σε αυτή την άσκη­ση πίεσης.

Ακο­λού­θη­σε η άμε­ση παρέμ­βα­ση του κλα­δι­κού Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού Συστή­μα­τος στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας και στο υπα­γό­με­νο σε αυτό Σώμα Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας, τα οποία αρνού­νται να παρέμ­βουν άμε­σα για να στα­μα­τή­σουν αυτή την πρα­κτι­κή εργο­δο­τι­κής ασυδοσίας.

Το Σωμα­τείο στην παρέμ­βα­ση προς το υπουρ­γείο επι­ση­μαί­νει σε κεί­με­νό του: «Το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο του Σωμα­τεί­ου μας καταγ­γέλ­λει την προ­σπά­θεια της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς να “μετα­φέ­ρει” στη σου­η­δι­κή εται­ρεία — fund, “Intrum”, 1.300 εργα­ζό­με­νους, παρά την άρνη­σή τους. Για το λόγο αυτό οι συνά­δελ­φοί μας δέχο­νται καθη­με­ρι­νά πρω­το­φα­νείς εκβια­στι­κές πιέ­σεις.

Τελευ­ταίο κρού­σμα της εργο­δο­σί­ας είναι η μετα­φο­ρά τους με τη μορ­φή του δανει­σμού στην “Intrum”. Δείγ­μα του αυταρ­χι­σμού της διοί­κη­σης της τρά­πε­ζας είναι ότι σήμε­ρα καλεί τους εργα­ζό­με­νους να υπο­γρά­ψουν χωρίς να γνω­ρί­ζουν το αντι­κεί­με­νο της δανεια­κής σύμβασης.

Το Σωμα­τείο μας ζητά από το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας άμε­σα να παρέμ­βει σ΄ αυτή την αντερ­γα­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς και ΣΗΜΕΡΑ να απο­στα­λεί το ΣΕΠΕ για να στα­μα­τή­σει αυτή την παρά­νο­μη ενέρ­γεια της τρά­πε­ζας».

Τηλε­φω­νι­κή παρέμ­βα­ση για το θέμα έκα­νε στη γενι­κή γραμ­μα­τέα του υπουρ­γεί­ου ο Χρή­στος Κατσώ­της, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής, ζητώ­ντας να μην κωλυ­σιερ­γεί το θέμα.


Τράπεζα Πειραιώς εργοδοτικές πιέσεις


Καταγγελία του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού

Σε ανα­κοί­νω­σή του το κλα­δι­κό Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού Συστή­μα­τος σημειώ­νει:

«Καταγ­γέλ­λου­με το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, τον ίδιο τον υπουρ­γό Εργα­σί­ας και την ηγε­σία του ΣΕΠΕ οι οποί­οι αρνή­θη­καν να παρα­λά­βουν την καταγ­γε­λία του σωμα­τεί­ου μας που απαι­τεί την άμε­ση παρέμ­βα­ση του υπουρ­γεί­ου για να στα­μα­τή­σουν οι εκβια­σμοί της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς προς τους εργα­ζό­με­νους στην Υπη­ρε­σία Δια­χεί­ρι­σης “Κόκ­κι­νων” Δανεί­ων (RBU) να μετα­φερ­θούν ως δανει­ζό­με­νοι στην εται­ρεία “INTRUM” χωρίς να έχουν πάρει καν στα χέρια τους σύμ­βα­ση δανεισμού.

Με απί­στευ­τες δικαιο­λο­γί­ες κωλυ­σιερ­γού­σαν και έκα­ναν μπα­λά­κι τα μέλη της διοί­κη­σης του σωμα­τεί­ου μας μετα­ξύ των υπη­ρε­σιών του υπουρ­γεί­ου με στό­χο να μην κατα­τε­θεί η καταγ­γε­λία του­λά­χι­στον μέχρι την ώρα που τελειώ­νει το ωρά­ριο της τρά­πε­ζας και λήγει η προ­θε­σμία να δηλώ­σουν οι συνά­δελ­φοι αν θέλουν να μετα­κι­νη­θούν ως δανει­ζό­με­νοι. Εντέ­λει αρνή­θη­καν να παρέμ­βουν. Ανα­φε­ρό­μα­στε στους εκα­το­ντά­δες συνα­δέλ­φους που αρνή­θη­καν να “απο­σχι­στούν” από τη δου­λειά τους στην Τρά­πε­ζα Πει­ραιώς και τώρα εκβιά­ζο­νται με το πρό­σχη­μα ότι θα μεί­νουν χωρίς αντι­κεί­με­νο δου­λειάς στην τρά­πε­ζα να πάνε ως δανει­ζό­με­νοι στην “INTRUM”.

Πρό­κει­ται για πρω­το­φα­νές γεγο­νός που επι­βε­βαιώ­νει ότι το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, όπως και πριν με κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, λει­τουρ­γεί προς όφε­λος των τρα­πε­ζι­τών, αφή­νο­ντας απρο­στά­τευ­τους τους εργα­ζό­με­νους, αφού είναι καθα­ρό ότι ανοί­γουν το δρό­μο για χιλιά­δες νέες απο­λύ­σεις στις τρά­πε­ζες με κάθε μορφή.

Δεν θα τους περάσει. Θα μας βρουν μπροστά τους στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο