Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλείνει ο Φάκελλος Πάλμε: Ο πρώτος που ήρθε στον τόπο του εγκλήματος ήταν ο δολοφόνος. Δεν αποκλείεται μια γενικότερη συνομωσία

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Ο Πάλ­με, πρω­θυ­πουρ­γός της Σου­η­δί­ας και από τις ηγε­τι­κές μορ­φές της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, είχε δολο­φο­νη­θεί σε πολυ­σύ­χνα­στο δρό­μο της Στοκ­χόλ­μης λίγο μετά τα μεσά­νυ­χτα στις 28 Φεβρουα­ρί­ου του 1986, την ώρα που επέ­στρε­φε στο σπί­τι του από τον κινη­μα­το­γρά­φο μαζί με την σύζυ­γο και τον γιο του.

Επί 34 χρό­νια ο φάκελ­λος της δολο­φο­νί­ας παρέ­με­νε ανοιχτός.

Η τελευ­ταία έρευ­να του εισαγ­γε­λέα Krister Petersson που ξεκί­νη­σε το 2017 κατέ­λη­ξε πως ο Stig Engström, γνω­στός και σαν Scandiamannen, επει­δή δού­λευε στην επι­χεί­ρη­ση Scandia, ο πρώ­τος που βρέ­θη­κε στον τόπο του εγκλή­μα­τος, αυτόν που η σύζυ­γος του Πάλ­με Lisbeth Palme είχε περι­γρά­ψει σαν δολο­φό­νο, είναι ο δολο­φό­νος του Πάλ­με. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας παρου­σιά­στη­καν σήμε­ρα το πρωί σε συνέ­ντευ­ξη τύπου.

Ένας άλλος ύπο­πτος ο C. Petersson, αλκο­ο­λι­κός και τοξι­κο­μα­νής κατά την περι­γρα­φή των εφη­με­ρί­δων, κατα­δι­κά­στη­κε πρω­τό­δι­κα σαν ο δολο­φό­νος του Πάλ­με αλλά αθω­ώ­θη­κε ομό­φω­να από το Ανώ­τα­το δικα­στή­ριο και τα στοι­χεία της Αστυ­νο­μί­ας χαρα­κτη­ρί­στη­καν σαν αναξιόπιστα.

Ο Engström που παρου­σιά­στη­κε σαν μάρ­τυ­ρας του φόνου αλλά θεω­ρή­θη­κε ανα­ξιό­πι­στος αυτο­κτό­νη­σε το 2000 και άρα δεν μπο­ρεί να ασκη­θεί δίω­ξη ενα­ντί­ον του ή ενα­ντί­ον κάποιου άλλου.

palme

Στην τελευ­ταία έρευ­να ο εισαγ­γε­λέ­ας με την βοή­θεια της Αστυ­νο­μί­ας πραγ­μα­το­ποί­η­σαν 788 βαλι­στι­κές δοκι­μές, εξέ­τα­σαν πάνω από 10.000 μάρ­τυ­ρες, φτά­νο­ντας τις 90.000 συνο­λι­κά τα 34 χρό­νια μετά την δολοφονία.

Οι θεω­ρί­ες που ανα­πτύ­χθη­καν για την δολο­φο­νία ενέ­πλε­ξαν τους Κούρ­δους αυτο­νο­μι­στές, τις μυστι­κές αστυ­νο­μί­ες της Ν. Αφρι­κής, Ισρα­ήλ, την CIA… χωρίς να προ­σκο­μι­στούν απο­δει­κτι­κά στοιχεία.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ακό­μη πως ομο­λό­γη­σαν την «ενο­χή» τους 134 άτο­μα εκ των οποί­ων τα 29 μετά από κατά­θε­ση στην Αστυ­νο­μία όλα αυτά τα χρό­νια. Η έρευ­να των 34 χρό­νων κόστι­σε περί τα 60 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Το όπλο της δολο­φο­νί­ας δεν βρέ­θη­κε ποτέ και οι κάλυ­κες που βρέ­θη­καν στον τόπο του εγκλή­μα­τος λόγω φθο­ράς δεν μπο­ρούν να ταυ­το­ποι­ή­σουν τον τύπο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε.

Ο εισαγ­γε­λέ­ας δεν απο­κλεί­ει την πιθα­νό­τη­τα ο δρά­στης να είναι μέρος μιας γενι­κό­τε­ρης συνω­μο­σί­ας. «Αν ζού­σε θα τον είχα συλ­λά­βει» δήλω­σε στην σημε­ρι­νή του συνέντευξη…

22 skandiamannen helkropp

Αυτός είναι ο δολο­φό­νος του Πάλ­με δηλώ­νει ο εισαγ­γε­λέ­ας Krister Petersson

«Άκου­σα έναν κρό­το και μόλις έστρι­ψα την γωνία είδα κάποιον πεσμέ­νο στο πεζο­δρό­μειο και μια γυναί­κα να σκύ­βει επά­νω του.

Ο άνδρας είναι πεσμέ­νος μπρού­μυ­τα, τον γυρ­νάω στο πλάι αλλά δεν κου­νιέ­ται καθό­λου. Αίμα τρέ­χει από το στό­μα του. Δεν μπο­ρώ να κατα­λά­βω ποιος είναι. Ρωτάω την γυναί­κα ποιος πυρο­βό­λη­σε. Μου δεί­χνει προς μια κατεύ­θυν­ση πίσω μου. Το ίδιο με ρώτη­σα και ο πρώ­τος αστυ­νο­μι­κός που ήρθε και του έδει­ξα. Τον ακο­λού­θη­σα αλλά ήταν γρή­γο­ρος και τον έχα­σα. Γύρι­σα πίσω. Είχε έναν άλλο αστυ­νο­μι­κό που έπαιρ­νε κατα­θέ­σεις. Μου λέει, δεν χρειά­ζο­μαι άλλους μάρ­τυ­ρες. Έφυ­γα και μετά από μερι­κές μέρες με ανέ­κρι­ναν για τον φόνο» έλε­γε σε συνέ­ντεύ­ξη του το 1989 ο καθυ­πό­δει­ξην του εισαγ­γε­λέα δολο­φό­νος του Πάλ­με, «Scandiamannen».

Ο Σου­η­δι­κός Τύπος φιλο­ξε­νεί δηλώ­σεις του γνω­στού εγκλη­μα­το­λό­γου Leif GW Persson που εκφρά­ζει την απο­γο­ή­τευ­ση του για την έρευ­να και τα πενι­χρά της απο­τε­λέ­σμα­τα που ταυ­τό­χρο­να κατη­γο­ρούν κάποιον που δεν μπο­ρεί να υπε­ρα­σπι­στεί την αθω­ό­τη­τά του. Την ίδια άπο­ψη δηλώ­νουν γνω­στοί νομι­κοί της Σουηδίας.

Ο φάκελ­λος μπή­κε στο αρχείο και άφη­σε πίσω ερωτήματα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο