Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμάκωση αντικομμουνιστικών επιθέσεων στην Ινδία

Κλι­μα­κώ­νο­νται οι αντι­κομ­μου­νι­στι­κές ενέρ­γειες στην Ινδία και ιδιαί­τε­ρα στο κρα­τί­διο της Τρι­πού­ρα, όπου εν μέσω φυσι­κών επι­θέ­σε­ων και πυρ­πο­λή­σε­ων, αλλά και νοθεί­ας, το «Αρι­στε­ρό Μέτω­πο» υπό το ΚΚ Ινδί­ας (Μαρ­ξι­στι­κό) και με τη συμ­με­το­χή και του ΚΚ Ινδί­ας, έχα­σε τις εκλο­γές για πρώ­τη φορά μετά το 1991.

Σε ανα­κοι­νώ­σεις τους τα ΚΚ καταγ­γέλ­λουν όργιο βίας και κατα­στρο­φών ενα­ντί­ον μελών και οπα­δών των Κομ­μου­νι­στών στην Τρι­πού­ρα, με το πέρας της κατα­μέ­τρη­σης των εκλο­γών και την ανά­δει­ξη του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος BJP του Ινδού Πρω­θυ­πουρ­γού Ν. Μόντι, στην τοπι­κή κυβέρ­νη­ση. Συγκε­κρι­μέ­να, κάνουν λόγο για τραυ­μα­τι­σμό 514 ατό­μων, επι­θέ­σεις σε 1.539 κατοι­κί­ες, κατα­στρο­φές σε 134 κομ­μα­τι­κά γρα­φεία και κατά­λη­ψη 208 κομ­μα­τι­κών γραφείων.

Ανα­φέ­ρουν επί­σης ότι επι­θέ­σεις έγι­ναν ενα­ντί­ον γρα­φεί­ων οργα­νώ­σε­ων του μαζι­κού κινή­μα­τος. Στην ανα­κοί­νω­ση του Π.Γ. του ΚΚΙ (Μ) γίνε­ται ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στη βεβή­λω­ση και κατα­στρο­φή του αγάλ­μα­τος του Λένιν, τονί­ζο­ντας ότι «απο­δει­κνύ­ει τον αντι-κομ­μου­νι­στι­κό, αντι-δημο­κρα­τι­κό χαρα­κτή­ρα των μαφιό­ζων του RSS (σ.σ. της Εθνι­κής Πατριω­τι­κής Οργά­νω­σης Εθε­λο­ντών, βρα­χί­ο­νας του BJP)».

Βία και νοθεία

Το ΚΚΙ (Μ) καταγ­γέλ­λει ότι οι επι­θέ­σεις που περιε­λάμ­βα­ναν φυσι­κές βίαιες επι­θέ­σεις κατά στε­λε­χών, πυρ­πό­λη­ση γρα­φεί­ων, απει­λές και εκβια­σμούς, καθώς και κατα­στρο­φή αγάλ­μα­τος του Λένιν, ενορ­χη­στρώ­νο­νται από το δεξιό BJP. Καταγ­γέλ­λε­ται ότι το BJP και το συνερ­γα­ζό­με­νο με αυτό ΙPFT (αντι­με­τα­να­στευ­τι­κό εθνι­κι­στι­κό κόμ­μα της Τρι­πού­ρα) έχουν την κεντρι­κή καθο­δή­γη­ση των επι­θέ­σε­ων που πλέ­ον απο­σκο­πούν στην αξιο­ποί­η­ση της εξου­σί­ας στο κρα­τί­διο για να δια­λύ­σουν τη βάση των κομ­μου­νι­στών. Σε αυτά τα πλαί­σια έγι­νε η απο­κα­θή­λω­ση του αγάλματος
του ηγέ­τη των Μπολ­σε­βί­κων και της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης. Στις πρό­σφα­τες εκλο­γές του Φλε­βά­ρη το BJP κέρ­δι­σε για πρώ­τη φορά τις κάλ­πες στην Τρι­πού­ρα με 43% και συνερ­γά­στη­κε με το τρί­το IPFT (7,5%) για την πλειο­ψη­φία. Στο «Αρι­στε­ρό Μέτω­πο», το KKI (M) έλα­βε 42,7%, το ΚΚ Ινδί­ας 0,8% και άλλα κόμ­μα­τα 0,14%. Το Μέτω­πο έχα­σε 34 έδρες σε σχέ­ση με τις εκλο­γές του 2014. Tα κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα ιστο­ρι­κά έχουν χάσει τις εκλο­γές στην Τρι­πού­ρα μόνο το 1967, το 1989 και το 1991, αλλά με νικη­τή το κεντρο­α­ρι­στε­ρό Κογκρέ­σο. Στο κρα­τί­διο συνα­σπι­σμοί υπό το ΚΚ Ινδί­ας κυβέρ­νη­σαν την περί­ο­δο 1952–1967 και συνα­σπι­σμοί υπό το ΚΚ Ινδί­ας (Μαρ­ξι­στι­κό) τις περιό­δους 1971–77, 1980–89 και 1996–2018.

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης απέ­στει­λε το ΚΚ Ελλά­δας, όπου ανά­με­σα σε πολ­λά άλλα σημειώ­νει: «Το ΚΚΕ στη­ρί­ζει την πάλη των Ινδών κομ­μου­νι­στών που κατήγ­γει­λαν ότι με ευθύ­νη του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος της Ινδί­ας, BJP, του Πρω­θυ­πουρ­γού Μόντι, εξε­λί­χθη­κε όργιο νοθεί­ας με απο­τέ­λε­σμα τον έλεγ­χο της τοπι­κής κυβέρ­νη­σης στο κρα­τί­διο της Τρι­πού­ρα στις πρό­σφα­τες εκλο­γές, ενώ στις 3
Μάρ­τη με το πέρας της κατα­μέ­τρη­σης των ψηφο­δελ­τί­ων οργα­νώ­θη­κε επί­θε­ση κατά των κομμουνιστών».

 

Πηγή: Χαραυ­γή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο