Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα με χάρτες και αναγγελία για έρευνες στην Κάρπαθο

Και ενώ το Oruc Reis βρί­σκε­ται εντός της ελλη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας, συνο­δευό­με­νο από τουρ­κι­κά πλοία σε στε­νό κλοιό, η Αγκυ­ρα κλι­μα­κώ­νει την έντα­ση θέτο­ντας εκ νέου θέμα Καστε­λό­ρι­ζου και κατη­γο­ρώ­ντας την Ελλά­δα ότι δημιουρ­γεί εντά­σεις, με τους «μαξι­μα­λι­στι­κούς της ισχυ­ρι­σμούς», όπως δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος του τουρ­κι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Τσα­γα­τάι Ερτσι­γές και ανα­πα­ρή­γα­γε το τουρ­κι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Anadolu.

Το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών δημο­σί­ευ­σε χάρ­τη που δεί­χνει τη δρα­στη­ριό­τη­τα της υπε­ρά­κτιας έρευ­νας του σει­σμι­κού ερευ­νη­τι­κού σκά­φους Oruc Reis. Σύμ­φω­να με τον χάρ­τη που παρου­σί­α­σε η Άγκυ­ρα, το Oruc Reis κινεί­ται εντός της τουρ­κι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας της χώρας και στα σύνο­ρα της ΑΟΖ στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Ο Τούρ­κος διπλω­μά­της θέτει ευθέ­ως θέμα Καστε­λό­ρι­ζου, λέγο­ντας πως οι αξιώ­σεις της Ελλά­δας έρχο­νται σε αντί­θε­ση με το διε­θνές δίκαιο. Μέσω του χάρ­τη, η Άγκυ­ρα προ­α­ναγ­γέλ­λει έρευ­νες του Oruc Reis στην περιο­χή που οριο­θε­τή­θη­κε πρό­σφα­τα στη συμ­φω­νία της Ελλά­δας με την Αίγυ­πτο, σε ελά­χι­στη από­στα­ση από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκί­νη­σε τη δρα­στη­ριό­τη­τα της υπε­ρά­κτιας έρευ­νας σήμε­ρα στην τουρ­κι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα που δηλώ­θη­κε στον ΟΗΕ. Η Ελλά­δα προ­κα­λεί μεγά­λη ανα­στά­τω­ση για αυτή τη δρα­στη­ριό­τη­τα», ανέ­φε­ρε ο Τσα­γα­τάι Ερτσιγές.

Ο Ερτσι­γές έγρα­ψε επί­σης στο Twitter ότι η Ελλά­δα έχει δημιουρ­γή­σει προ­βλή­μα­τα λόγω ενός ελλη­νι­κού νησιού 10 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων με το όνο­μα Καστε­λό­ρι­ζο που βρί­σκε­ται 2 χιλιό­με­τρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπει­ρω­τι­κή τουρ­κι­κή χώρα και 580 χιλιό­με­τρα (360 μίλια) από την ελλη­νι­κή ηπει­ρω­τι­κή χώρα.

«Η Ελλά­δα διεκ­δι­κεί 40.000 km² θαλάσ­σιας περιο­χής δικαιο­δο­σί­ας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επι­χει­ρεί να στα­μα­τή­σει το Oruc Reis και να μπλο­κά­ρει την Τουρ­κία στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Αυτός ο μαξι­μα­λι­στι­κός ισχυ­ρι­σμός δεν είναι συμ­βα­τός με το διε­θνές δίκαιο. Είναι αντί­θε­τος με την αρχή της ισό­τη­τας. Ωστό­σο, η Ελλά­δα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υπο­στη­ρί­ξουν αυτόν τον ισχυ­ρι­σμό και να ασκή­σουν πίε­ση στην Τουρ­κία να στα­μα­τή­σει τις νόμι­μες υπε­ρά­κτιες δρα­στη­ριό­τη­τές της. Αυτό δεν είναι απο­δε­κτό και λογι­κό», έγρα­ψε ο Τούρ­κος αξιωματούχος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο