Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνεται η ένταση Κίνας — ΗΠΑ — Έντονη αντίδραση Πεκίνου στις δηλώσεις Μπάιντεν

Κλι­μα­κώ­νε­ται η έντα­ση μετα­ξύ Κίνα και ΗΠΑ στο πλαί­σιο του ευρύ­τε­ρου ιμπε­ρια­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, με την κάθε πλευ­ρά να κάνει επεί­δη­ξη ισχύ­ος και να στέ­λε­νει τα δικά της μηνύ­μα­τα. Την έντο­νη αντί­δρα­σή της Κίνας προ­κά­λε­σαν οι σημε­ρι­νές δηλώ­σεις του Τζο Μπάι­ντεν, από το Τόκιο, ότι οι ΗΠΑ θα υπε­ρα­σπι­στούν στρα­τιω­τι­κά την Ταϊβάν.

Το Πεκί­νο ζήτη­σε σήμε­ρα από τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο «να μην υπο­τι­μά» τη «σθε­να­ρή απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά της» να «προ­στα­τεύ­σει την κυριαρ­χία της».

«Κανείς δεν πρέ­πει να υπο­τι­μά τη σθε­να­ρή απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, την έντο­νη θέλη­ση και την ισχυ­ρή ικα­νό­τη­τα του κινε­ζι­κού λαού να υπε­ρα­σπι­στεί την εθνι­κή του κυριαρ­χία και την εδα­φι­κή του ακε­ραιό­τη­τα», απά­ντη­σε ο Ουάνγκ Ουεν­μπίν, εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

«Ζητά­με έντο­να από τις ΗΠΑ (…) να απο­φύ­γουν να στεί­λουν λάθος μηνύ­μα­τα στις αυτο­νο­μι­στι­κές δυνά­μεις της Ταϊ­βάν», πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Από την πλευ­ρά του το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ταϊ­βάν ευχα­ρί­στη­σε τις ΗΠΑ «για την επα­να­βε­βαί­ω­ση της δέσμευ­σής τους προς την Ταϊ­βάν», ενώ πρό­σθε­σε ότι η κυβέρ­νη­ση του νησιού θα εξα­κο­λου­θή­σει να ενι­σχύ­ει την άμυ­νά του και να εμβα­θύ­νει τη συνερ­γα­σία της με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπω­νία, προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τεύ­σει την ασφά­λειά της.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο