Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνεται η ενδοαστική σύγκρουση για την Καταλονία — Με καταστολή αντιμετωπίζει τις μεγάλες διαδηλώσεις η κυβέρνηση

Πάνω από μισό εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι κατέ­κλυ­σαν σήμε­ρα ‑για πέμ­πτη ημέ­ρα- τους δρό­μους της Βαρ­κε­λώ­νης στο πλαί­σιο της 24ωρης απερ­γί­ας για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για την κατα­δί­κη των Κατα­λα­νών αυτο­νο­μι­στών ηγε­τών σε βαριές ποι­νές κάθειρ­ξης από την ισπα­νι­κή δικαιο­σύ­νη για το ρόλο τους στην από­πει­ρα αυτο­νο­μί­ας της Κατα­λο­νί­ας το 2017.

Στο περι­θώ­ριο της απερ­για­κής κινη­το­ποί­η­σης, μασκο­φό­ροι συγκρού­στη­καν με την αστυ­νο­μία στο κέντρο της πόλης ενώ μετέ­φε­ραν κάδους απορ­ριμ­μά­των στη μέση της κεντρι­κής λεω­φό­ρου όπου τους έβα­λαν φωτιά.

barxelona3

Η ενδο­α­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση για το καθε­στώς της Κατα­λο­νί­ας έχει φου­ντώ­σει και στο πολι­τι­κό επί­πε­δο. Μιλώ­ντας στο περι­φε­ρεια­κό Κοι­νο­βού­λιο και χρη­σι­μο­ποιώ­ντας προ­σε­κτι­κές δια­τυ­πώ­σεις, ο Κ. Τόρα είπε πως θα υπε­ρα­σπι­στεί «να ασκη­θεί εκ νέου το δικαί­ω­μα στην αυτο­διά­θε­ση έως το τέλος της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής περιό­δου», που λήγει το Δεκέμ­βρη του 2021, υπο­νο­ώ­ντας νέο δημοψήφισμα.

Από τη Δευ­τέ­ρα, όταν ανα­κοι­νώ­θη­καν οι ποι­νές — από πρό­στι­μα έως και 13 χρό­νια φυλά­κι­σης — για τους 12 αυτο­νο­μι­στές πρώ­ην ηγέ­τες της Κατα­λο­νί­ας για το δημο­ψή­φι­σμα του 2017, έχουν ξεσπά­σει δια­δη­λώ­σεις στη Βαρ­κε­λώ­νη, στη Ζιρό­να και άλλες κατα­λα­νι­κές περιο­χές, αλλά και επει­σό­δια με την αστυνομία.

barcelona2

Στη Μαδρί­τη, η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή υπη­ρε­σια­κή κυβέρ­νη­ση του Πέδρο Σάν­τσεθ, λίγο πριν από τις νέες πρό­ω­ρες εκλο­γές της 10ης Νοέμ­βρη, σκλη­ραί­νει τη στά­ση της, στέλ­νο­ντας επι­πλέ­ον αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις στην Κατα­λο­νία: Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Ισπα­νί­ας γνω­στο­ποί­η­σε σήμε­ρα ότι έδω­σε το πρά­σι­νο φως για την ανά­πτυ­ξη της ισπα­νι­κής χωρο­φυ­λα­κής στα περί­χω­ρα της Βαρ­κε­λώ­νης. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνω­στές περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες. Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Φερ­νά­ντο Γκρά­ντε Μαρ­λά­σκα είπε σε δημο­σιο­γρά­φους χθες ότι σχε­διά­ζει να στεί­λει ενι­σχύ­σεις των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας στη Βαρ­κε­λώ­νη, προ­κει­μέ­νου να «βοη­θή­σουν στη δια­τή­ρη­ση της τάξης στην πόλη και να επι­τρέ­ψουν στις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις που ήδη επι­χει­ρούν εκεί να ξεκουραστούν».

Το συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα (ΡΡ) και οι φιλε­λεύ­θε­ροι «Πολί­τες» ζήτη­σαν από τον Σάν­τσεθ να στεί­λει αυστη­ρή προει­δο­ποί­η­ση στην κατα­λα­νι­κή κυβέρ­νη­ση για ενερ­γο­ποί­η­ση του άρθρου 155 (απα­γο­ρεύ­ει την από­σχι­ση Περι­φέ­ρειας από την Ισπα­νία) και να ενι­σχύ­σει την αστυ­νο­μι­κή παρου­σία, ενώ το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό μόρ­φω­μα των «Ποδέ­μος» εμφα­νί­στη­κε πιο μετριοπαθές.

barcelona1

Στο μετα­ξύ, σύμ­φω­να με χτε­σι­νή δημο­σκό­πη­ση της «Sigma Dos» για την εφη­με­ρί­δα «El Mundo», την πρώ­τη μετά την από­φα­ση του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου της Ισπα­νί­ας για τους αυτο­νο­μι­στές ηγέ­τες, το κυβερ­νών κόμ­μα των Σοσια­λι­στών προ­βλέ­πε­ται να κερ­δί­σει λιγό­τε­ρες έδρες, σε σχέ­ση με τον περα­σμέ­νο Απρί­λη, ενώ το Λαϊ­κό Κόμ­μα περισ­σό­τε­ρες, αλλά κανέ­να από τα δύο δεν κερ­δί­ζει από­λυ­τη πλειο­ψη­φία. Επί­σης, το εθνι­κι­στι­κό — ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κό VOX εμφα­νί­ζε­ται στην τρί­τη θέση.

katalonia2

katalonia1

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο