Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία — Σε κατάσταση πολέμου κηρύχθηκε η χώρα

Κυριο­λε­κτι­κά στην κόψη του ξυρα­φιού η αντι­πα­ρά­θε­ση –με πραγ­μα­τι­κά πλέ­ον πυρά στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή ‑μέσα κι έξω από την Ουκρα­νία, μετα­ξύ ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας, καθώς συνε­χί­ζο­νται οι βομ­βαρ­δι­σμοί στη γραμ­μή επα­φής μετα­ξύ των φιλο­ρώ­σων αυτο­νο­μι­στών και του ουκρα­νι­κού στρα­τού στο Ντον­μπάς, με τη Ρωσία να έχει συγκε­ντρώ­σει μεγά­λες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις στα δυτι­κά της σύνο­ρα αλλά και στη Λευ­κο­ρω­σία, ενώ συνε­χί­ζουν να ενι­σχύ­ο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο οι ΝΑΤΟι­κές δυνά­μεις στην ανα­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα της λυκοσυμμαχίας.

Η Μόσχα δεν έχει ανα­κοι­νώ­σει ακό­μη επί­ση­μα ότι στέλ­νει στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία –όμως ο Πού­τιν έχει πάρει εν λευ­κώ σχε­τι­κή έγκρι­ση, ενώ εξα­κο­λου­θεί να δια­τη­ρεί «θολό» τον προσ­διο­ρι­σμό των συνό­ρων στις οποί­ες εκτεί­νο­νται οι περιο­χές Ντο­νέ­τσκ και Λου­γκάνσκ που ανα­γνώ­ρι­σε ως «ανε­ξάρ­τη­τες» ο Ρώσος Πρόεδρος.
Χτες πάντως η Ρωσία άρχι­σε να εκκε­νώ­νει όλες τις απο­στο­λές της στην Ουκρα­νία από το διπλω­μα­τι­κό προ­σω­πι­κό.

Παράλ­λη­λα, αργά το βρά­δυ, το Κρεμ­λί­νο ανα­κοί­νω­σε ότι οι ηγέ­τες των «Δημο­κρα­τιών» του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ ζήτη­σαν από τον Βλ. Πού­τιν να βοη­θή­σει η Ρωσία στην «από­κρου­ση της επι­θε­τι­κό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας». Επι­κα­λού­με­νοι την «απο­τρο­πή απω­λειών σε αμά­χους και μιας ανθρω­πι­στι­κής κατα­στρο­φής», ζητούν τη βοή­θεια της Μόσχας, σύμ­φω­να με τα άρθρα 3 και 4 των «συν­θη­κών φιλί­ας, συνερ­γα­σί­ας και αμοι­βαί­ας βοή­θειας» που υπε­γρά­φη­σαν μετά την ανα­γνώ­ρι­ση της «ανε­ξαρ­τη­σί­ας» των δύο «Δημο­κρα­τιών».

Σε κατάσταση πολέμου κηρύχθηκε η Ουκρανία
07:22

Η Ρωσία πλήττει στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
07:00

perissos kke ktirioΚομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Κρίσιμο ζήτημα η απεμπλοκή από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Προ­σε­κτι­κοί υπο­λο­γι­σμοί» και «ισορ­ρο­πί­ες»
για τα συμ­φέ­ρο­ντα της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης
Τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία Ερντο­γάν — Πούτιν

Την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης να αξιο­ποι­ή­σει τις εξε­λί­ξεις στην αντι­πα­ρά­θε­ση Δύσης — Ρωσί­ας για να παζα­ρέ­ψει ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο για την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη, όχι απλά στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη και στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα αλλά σε όλα τα μέτω­πα που ιεραρ­χεί (Νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο, Αιγαίο, Μέση Ανα­το­λή κ.λπ.), απο­τύ­πω­σε σε νέες δηλώ­σεις του ο Τούρ­κος Πρό­ε­δρος Ρ. Τ. Ερντο­γάν.

«Εμείς θα συνε­χί­σου­με την τηλε­φω­νι­κή διπλω­μα­τία και ελπί­ζω ότι θα πετύ­χου­με ευνοϊ­κά απο­τε­λέ­σμα­τα», ανέ­φε­ρε επι­στρέ­φο­ντας πρό­ω­ρα από τη νέα του περιο­δεία στην Αφρι­κή, και υπο­γράμ­μι­σε ότι «εμείς δια­τη­ρού­με πολι­τι­κές, στρα­τιω­τι­κές και οικο­νο­μι­κές σχέ­σεις με τη Ρωσία. Το ίδιο συμ­βαί­νει και με την Ουκρα­νία. Δεν μπο­ρού­με να το στα­μα­τή­σου­με αυτό, για­τί η χώρα μας έχει ισχυ­ρά συμφέροντα».
Όπως μετέ­δω­σε η «Σαμπάχ» σε εκτε­νές της δημο­σί­ευ­μα, ο Τούρ­κος ηγέ­της είπε ότι χρειά­ζο­νται «προ­σε­κτι­κοί υπο­λο­γι­σμοί» των «υπέρ» και των συνε­πειών που θα έχουν πιθα­νές ενέρ­γειες κατά της Ρωσί­ας, όπως και ότι χρειά­ζο­νται λεπτοί τρό­ποι για κάθε βήμα.

 

Η Κίνα επι­κρί­νει τις δυτι­κές κυρώ­σεις στη Ρωσία:
«Ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος να λύνο­νται προβλήματα»

Το παρά­δειγ­μα των δυτι­κών χωρών, να επι­βά­λουν κυρώ­σεις στη Ρωσία ως αντί­ποι­να για τις κινή­σεις της στο Ουκρα­νι­κό -Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, Κανα­δάς,  Αυστρα­λία, Ιαπω­νία κά. ανα­κοί­νω­σαν νέες κυρώ­σεις, δεν θα ακο­λου­θή­σει η Κίνα, επι­χει­ρη­μα­το­λο­γώ­ντας ότι τα συγκε­κρι­μέ­να μέτρα δεν απο­τε­λούν «ποτέ θεμε­λιώ­δη και απο­τε­λε­σμα­τι­κό τρό­πο επί­λυ­σης προ­βλη­μά­των» προ­σθέ­το­ντας ότι «πάντα αντι­τί­θε­ται σε οποιεσ­δή­πο­τε παρά­νο­μες μονο­με­ρείς κυρώσεις».

Η κινε­ζι­κή αντί­δρα­ση έρχε­ται μετά τις ανα­κοι­νώ­σεις Μπάι­ντεν ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα επι­βά­λουν κυρώ­σεις στα χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά ιδρύ­μα­τα και τους ολι­γάρ­χες της Ρωσίας.
Ερω­τη­θεί­σα στην καθη­με­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών εάν η Κίνα θα εξε­τά­σει το ενδε­χό­με­νο να ακο­λου­θή­σει το παρά­δειγ­μά της, η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Hua Chunying απά­ντη­σε λέγο­ντας στον δημο­σιο­γρά­φο: «Προ­φα­νώς δεν έχε­τε βασι­κή κατα­νό­η­ση της κινε­ζι­κής κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής».

Στην απά­ντη­σή της, η Κινέ­ζα εκπρό­σω­πος έθε­σε επί­σης ερω­τή­σεις σχε­τι­κά με το τι κέρ­δι­σαν οι προη­γού­με­νες κυρώ­σεις που επέ­βα­λαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, ρωτώ­ντας τους δημο­σιο­γρά­φους: «Έλυ­σαν το πρό­βλη­μα; Έγι­νε ο κόσμος καλύ­τε­ρος μετά τις αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώ­σεις; Τα προ­βλή­μα­τα της Ουκρα­νί­ας θα επι­λυ­θούν αυτό­μα­τα με την επι­βο­λή των αμε­ρι­κα­νι­κών κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας; Θα είναι η ασφά­λεια της Ευρώ­πης μεγα­λύ­τε­ρη ως απο­τέ­λε­σμα των κυρώ­σε­ων των ΗΠΑ ενα­ντί­ον της Ρωσί­ας; Νομί­ζω ότι πρέ­πει να προ­σπα­θή­σου­με να λύσου­με το πρό­βλη­μα μέσω δια­λό­γου και διαπραγματεύσεων.

Για «προ­με­λε­τη­μέ­νο πόλε­μο» μίλη­σε ο Μπάι­ντεν ο οποί­ος θα ανα­κοι­νώ­σει σήμε­ρα «περαι­τέ­ρω συνέ­πειες» στη Ρωσία
05:59

Ανα­φο­ρές για εκρή­ξεις σε πολ­λές περιο­χές της Ουκρανίας
05:38

Ο Πού­τιν ανα­κοί­νω­σε την έναρ­ξη «ειδι­κής επι­χεί­ρη­σης» στο Ντονμπάς!
05:07

Ντόν­μπας
Οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις «βομ­βαρ­δί­ζουν το Ντο­νέ­τσκ», σύμ­φω­να με ρωσι­κά ΜΜΕ
4:38

Ουκρα­νία-Ρωσία
Το Κίε­βο κλεί­νει τρία αερο­δρό­μια, η Μόσχα κλεί­νει τον ενα­έ­ριο χώρο της κοντά στα σύνορα
03:52

ΕΕ-Ουκρα­νία
Ανα­κοί­νω­σε κυρώ­σεις σε βάρος του Ρώσου υπουρ­γού Άμυ­νας και άλλων αξιωματούχων
02:49

ΗΠΑ-Ουκρα­νία
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δηλώ­νει ότι η Ρωσία βάζει τις «τελευ­ταί­ες πινε­λιές» για μια «πλή­ρη εισβολή»
02:27

Γαλ­λία
Καλεί τους πολί­τες της να φύγουν «αμέ­σως» από την Ουκρανία
02:09

Ουκρα­νία
Ζελέν­σκι: Η Ρωσία διέ­τα­ξε 200 χιλιά­δες στρα­τιώ­τες να μπουν στα εδά­φη μας
01:46

Λευ­κός Οίκος
Επα­να­λαμ­βά­νει ότι δεν θα στεί­λει αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα στην Ουκρανία
00:39

Ανα­το­λι­κή Ουκρανία
Ντο­νέ­τσκ και Λου­γκάνσκ ζητούν τη βοή­θεια της Ρωσί­ας απέ­να­ντι στην επι­θε­τι­κό­τη­τα του Κιέβου
23/02/2022 23:49

Ουκρα­νία
Στρα­τό στη Μαριού­πο­λη στέλ­νει το Κίε­βο — Bild: Ρωσι­κές δυνά­μεις προς Ντόνετσκ
23/02/2022 22:44

ΗΠΑ
Ο Μπάι­ντεν ανα­κοί­νω­σε κυρώ­σεις στην εται­ρεία του «Nord Stream 2»
23/02/2022 22:07

Πάλη για τον σοσια­λι­σμό και όχι σφα­γή των λαών για τα συμ­φέ­ρο­ντα των καπιταλιστών
Ανα­κοι­νώ­σεις από το Κόμ­μα Εργα­σί­ας Αυστρί­ας (PdA) και την Ομο­σπον­δία ΚΝ Ιτα­λί­ας (FGC) για τις εξε­λί­ξεις στην Ουκρανία

Πρω­θυ­πουρ­γός:
Στη Ρου­μα­νία με τον ευρω­α­τλα­ντι­κό σχε­δια­σμό στις αποσκευές

Επί­σκε­ψη του υπΕξ στο Σαχέλ
«Παρών» και στην Αφρι­κή, που «βρά­ζει» από τους ανταγωνισμούς

Ελλη­νο­τουρ­κι­κά
«Άτυ­πες επα­φές» με όλη την ατζέντα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην πρώ­τη γραμ­μή των ευρω­α­τλα­ντι­κών σχε­δια­σμών και στην Ουκρανία

Στο ΥΠΕΞ κλή­θη­κε ο Ρώσος πρέ­σβης με βάση ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κές οδηγίες

«Παρών» και στη στρα­τιω­τι­κή κλι­μά­κω­ση, με βάση και την κατά­πτυ­στη Συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο