Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ — Eντείνονται οι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο

Οι μάχες κλι­μα­κώ­θη­καν από­το­μα σήμε­ρα μετα­ξύ του Αζερ­μπαϊ­τζάν και του ορει­νού θύλα­κα Ναγκόρ­νο-Καρα­μπάχ, που ελέγ­χε­ται από τους Αρμέ­νιους, και του­λά­χι­στον 29 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν κατά την δεύ­τε­ρη ημέ­ρα των σφο­δρών συγκρούσεων.

Οι δύο πλευ­ρές σφυ­ρο­κο­πούν η μία την άλλη, με πυραύ­λους και πυρο­βο­λι­κό, στη χει­ρό­τε­ρη έκρη­ξη βίας αυτής της σύρ­ρα­ξης που κρα­τά σχε­δόν 30 χρόνια.

Οποια­δή­πο­τε ενέρ­γεια προς έναν ολο­κλη­ρω­τι­κό πόλε­μο θα μπο­ρού­σε να σύρει στη σύγκρου­ση τις μεγά­λες περι­φε­ρεια­κές δυνά­μεις, τη Ρωσία και την Τουρ­κία. Η Μόσχα έχει συνά­ψει αμυ­ντι­κή συμ­μα­χία με την Αρμε­νία, η οποία παρέ­χει υπο­στή­ρι­ξη ζωτι­κής σημα­σί­ας στο Ναγκόρ­νο-Καρα­μπάχ και απο­τε­λεί τη σύν­δε­σή του με τον υπό­λοι­πο κόσμο. Η Άγκυ­ρα στη­ρί­ζει τους δικούς της «συγ­γε­νείς», τους τουρ­κο­γε­νείς Αζέρους.

«Δεν έχου­με ξανα­δεί κάτι τέτοιο μετά την εκε­χει­ρία που επι­τεύ­χθη­κε τη δεκα­ε­τία του 1990. Οι μάχες διε­ξά­γο­νται σε όλα τα τμή­μα­τα του μετώ­που», είπε η Αλέ­σια Βαρ­τα­νιάν, υψη­λό­βαθ­μη ανα­λύ­τρια του Crisis Group για την περιο­χή του Νότιου Καυκάσου.

Το Ναγκόρ­νο-Καρα­μπάχ ανέ­φε­ρε ότι 27 στρα­τιώ­τες του σκο­τώ­θη­καν στις μάχες με τις αζέ­ρι­κες δυνά­μεις σήμε­ρα και άλλοι 31 χθες Κυρια­κή, μετά την επί­θε­ση που λέει ότι δέχτη­κε από το Αζερ­μπαϊ­τζάν. Οι τραυ­μα­τί­ες είναι περί­που 200. Οι τοπι­κές αρχές πάντως υπο­στη­ρί­ζουν ότι ανέ­κτη­σαν σήμε­ρα κάποια από τα εδά­φη που είχαν χάσει χθες.

Το γρα­φείο του γενι­κού εισαγ­γε­λέα του Αζερ­μπαϊ­τζάν ανέ­φε­ρε ότι δύο Αζέ­ροι πολί­τες σκο­τώ­θη­καν σήμε­ρα και άλλοι πέντε χθες, ενώ 30 τραυ­μα­τί­στη­καν. Δεν υπάρ­χουν επί­ση­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες για τυχόν θύμα­τα μετα­ξύ των ενό­πλων δυνά­με­ων του Αζερμπαϊτζάν.

Φόβος ολοκληρωτικού πολέμου

Η Βαρ­τα­νιάν είπε ότι η χρή­ση πυραύ­λων και πυρο­βο­λι­κού θέτει σε υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο τους αμά­χους και σε μια τέτοια περί­πτω­ση θα ήταν δυσκο­λό­τε­ρο να απο­κλι­μα­κω­θεί η κατά­στα­ση με διπλω­μα­τι­κά μέσα. «Αν υπάρ­ξουν μαζι­κές απώ­λειες (σ.σ. αμά­χων) θα ήταν εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λο να περιο­ρι­στούν οι μάχες και σίγου­ρα θα βλέ­πα­με έναν ολο­κλη­ρω­τι­κό πόλε­μο με την πιθα­νή παρέμ­βα­ση της Τουρ­κί­ας ή της Ρωσί­ας ή και των δύο», εξήγησε.

Η Ρωσία έκα­νε έκκλη­ση για άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός ενώ η Τουρ­κία ανα­κοί­νω­σε ότι στη­ρί­ζει το Αζερ­μπαϊ­τζάν. Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν ζήτη­σε να απο­χω­ρή­σει αμέ­σως η Αρμε­νία από τα εδά­φη των Αζέ­ρων που έχει κατα­λά­βει, τονί­ζο­ντας ότι ήρθε η ώρα για να τερ­μα­τι­στεί η κρί­ση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Άντζε­λα Φραν­γκιάν, σκη­νο­θέ­τι­δα που ζει στο Στε­πα­να­κέρτ, την πρω­τεύ­ου­σα του Ναγκόρ­νο-Καρα­μπάχ, είπε ότι οι κάτοι­κοι έχουν σπεύ­σει στα κατα­φύ­για και ότι ακού­γο­νται συνε­χώς βομ­βαρ­δι­σμοί. Όλα τα κατα­στή­μα­τα έκλει­σαν και σχε­δόν κανείς δεν κυκλο­φο­ρεί στους δρόμους.

Η τουρκική υποστήριξη

Το κοι­νο­βού­λιο της Αρμε­νί­ας νωρί­τε­ρα κατα­δί­κα­σε την «στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση με όλα τα μέσα» που λέει ότι εξα­πέ­λυ­σε το Αζερ­μπαϊ­τζάν στον ορει­νό θύλα­κα. Η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Άννα Ναγντα­λιάν είπε ότι Τούρ­κοι στρα­τιω­τι­κοί εμπει­ρο­γνώ­μο­νες πολε­μούν στο πλευ­ρό των Αζέ­ρων και ότι η Τουρ­κία παρέ­χει μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη και μαχη­τι­κά αερο­πλά­να στο Αζερ­μπαϊ­τζάν. Το Μπα­κού δια­ψεύ­δει αυτούς τους ισχυ­ρι­σμούς ενώ από την Τουρ­κία δεν υπήρ­ξε κάποια άμε­ση αντί­δρα­ση. Ωστό­σο, πολ­λοί Τούρ­κοι αξιω­μα­τού­χοι, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του προ­έ­δρου Ερντο­γάν, έχουν δεσμευ­τεί ότι θα βοη­θή­σουν τους Αζέρους.

Το ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο Interfax μετέ­δω­σε δηλώ­σεις του εκπρο­σώ­που Τύπου του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας του Αζερ­μπαϊ­τζάν, του Ανάρ Εβιά­ζοφ, σύμ­φω­να με τον οποίο οι ένο­πλες δυνά­μεις της χώρας του έχουν κατα­λά­βει πολ­λά στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας υψώ­μα­τα κοντά στο χωριό Ταλίς, στο Ναγκόρ­νο-Καρα­μπάχ. Ο Εβιά­ζοφ είπε επί­σης ότι κοντά στο Ταλίς σκο­τώ­θη­κε ο Λέρ­νικ Βαρ­ντα­νιάν, ο διοι­κη­τής του αερο­με­τα­φε­ρό­με­νου αρμέ­νι­κου τάγ­μα­τος επί­θε­σης, όμως η Αρμε­νία έκα­νε λόγο για «παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση».

Δύο Σύροι αντάρ­τες, μέλη ενό­πλων ομά­δων που στη­ρί­ζο­νται από την Τουρ­κία στη βόρεια Συρία, είπαν στο πρα­κτο­ρείο Reuters την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι στέλ­νο­νται εκεί ως από­σπα­σμα, για να βοη­θή­σουν το Αζερ­μπαϊ­τζάν, σε συντο­νι­σμό με την Άγκυ­ρα. Το πρα­κτο­ρείο δεν ήταν σε θέση να επα­λη­θεύ­σει αυτές τις πλη­ρο­φο­ρί­ες από άλλη πηγή.

Ο Χικ­μάτ Χατζί­γιεφ, σύμ­βου­λος του Αζέ­ρου προ­έ­δρου Ιλχάμ Αλί­γιεφ, χαρα­κτή­ρι­σε «ανοη­σία» να λέγε­ται ότι Σύροι μαχη­τές βοη­θούν τη χώρα του.

Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ θα συνε­δριά­σει αύριο Τρί­τη εκτά­κτως, κεκλει­σμέ­νων των θυρών, για να εξε­τά­σει τις εξε­λί­ξεις κατό­πιν αιτή­μα­τος ευρω­παϊ­κών χωρών, όπως έγι­νε γνω­στό από διπλω­μα­τι­κές πηγές. Την πρω­το­βου­λία αυτή ανέ­λα­βαν η Γερ­μα­νία και η Γαλ­λία, όμως και άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες (Εσθο­νία, Βέλ­γιο, Βρε­τα­νία) την στή­ρι­ξαν επίσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο