Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνουν με αποκλεισμούς οι αγρότες

Κλι­μά­κω­ση με απο­κλει­σμό του κόμ­βου Πλα­τυ­κά­μπου στην εθνι­κή οδό Αθη­νών — Θεσ­σα­λο­νί­κης, όπου αυτό το διά­στη­μα διο­χε­τεύ­ε­ται από την αστυ­νο­μία η κίνη­ση των οχη­μά­των λόγω του μπλό­κου της Νίκαιας, απο­φά­σι­σαν οι αγρό­τες του μπλό­κου για αύριο μετά από σύσκε­ψη που πραγματοποίησαν.

Ανα­φο­ρι­κά με το ζήτη­μα του δια­λό­γου με την κυβέρ­νη­ση για τα αιτή­μα­τα τους, οι αγρό­τες ανα­κοί­νω­σαν ότι απορ­ρί­πτουν το κάλε­σμα του υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης Σταύ­ρου Αρα­χω­βί­τη για συνά­ντη­ση την Τετάρ­τη και επι­μέ­νουν να γίνει συνά­ντη­ση με την πολι­τι­κή ηγε­σία των συναρ­μό­διων υπουρ­γεί­ων υπό τον αντι­πρό­ε­δρο της κυβέρ­νη­σης ή τον πρωθυπουργό.

Τέλος, ανα­κοί­νω­σαν πως την Πέμ­πτη έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί συνά­ντη­ση με την επι­τρο­πή αντα­γω­νι­σμού όπου θα συζη­τη­θεί η καταγ­γε­λία των αγρο­τών για ύπαρ­ξη καρ­τέλ στο βαμβάκι.

Αποκλείουν αύριο το πρωί την ΕΟ Θεσσαλονίκης — Βέροιας στην Κουλούρα

Ο απο­κλει­σμός της ΕΟ Θεσ­σα­λο­νί­κης — Βέροιας στο ύψος του Μπλό­κου της Κου­λού­ρας Ημα­θί­ας, από τις 10 π.μ. έως τις 11 π.μ. της Τρί­της 5 Φλε­βά­ρη, απο­φα­σί­στη­κε στη διάρ­κεια μαζι­κής σύσκε­ψης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας στο χώρο του μπλό­κου της δια­σταύ­ρω­σης της Νάουσας.

Συγκε­κρι­μέ­να, όπως απο­φα­σί­στη­κε, στις 9 π.μ. της Τρί­της, μικρο­με­σαί­οι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι θα ανα­χω­ρή­σουν με μηχα­νο­κί­νη­τη πορεία με τρα­κτέρ και αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα, από το χώρο του μπλό­κου στη δια­σταύ­ρω­σης της Νάου­σας και θα κατευ­θυν­θούν στο ύψος του Μπλό­κου της Κου­λού­ρας Ημα­θί­ας όπου και τα δύο μπλό­κα θα προ­χω­ρή­σουν στον απο­κλει­σμό της ΕΟ στο σημείο.

Στη σύσκε­ψη το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας συμ­με­τεί­χαν ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Νάου­σας «Μαρί­νος Αντύ­πας», ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Ροδο­χω­ρί­ου Νάου­σας, ο Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κός Σύλ­λο­γος Πέλ­λας «Η Ενό­τη­τα» και ο Σύλ­λο­γος Γεωρ­γών Βέροιας.

Στη σύσκε­ψη παρα­βρέ­θη­καν εκ μέρους της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής Μπλό­κων, ο Στέ­λιος Τσι­κρι­τσής και ο Κώστας Χατζής, οι οποί­οι ενη­μέ­ρω­σαν για τη μέχρι τώρα πορεία του αγώ­να της μικρο­με­σαί­ας αγρο­τιάς, αλλά και για τις απο­φά­σεις της ΠΕΜ.

Αποκλείουν την ΠΑΘΕ αύριο το απόγευμα

Στον απο­κλει­σμό της ΕΟ Θεσ­σα­λο­νί­κης — Αθή­νας, στο ρεύ­μα προς Αθή­να, θα προ­χω­ρή­σουν την Τρί­τη 5 Φλε­βά­ρη οι μικρο­με­σαί­οι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι της Μαγνη­σί­ας, που έχουν στή­σει το Μπλό­κο του Αερινού.

Η σχε­τι­κή από­φα­ση πάρ­θη­κε στη διάρ­κεια της γενι­κής συνέ­λευ­σης που έγι­νε το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας από την Επι­τρο­πή Αγώ­να Μπλό­κου Αερι­νού Μαγνη­σί­ας και θα γίνει από τις 4 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. της Τρίτης.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΜΒΟΥ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αποκλείουν το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της ΠΑΘΕ αύριο το απόγευμα

Στη Φθιώ­τι­δα, το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας οι μικρο­με­σαί­οι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι της περιο­χής προ­χώ­ρη­σαν σε γενι­κή συνέ­λευ­ση στο χώρο του μπλό­κου στον κόμ­βο της Πελα­σγί­ας, προ­κει­μέ­νου να απο­φα­σί­σουν την κλι­μά­κω­ση των αγω­νι­στι­κών τους δράσεων.

Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση απο­φά­σι­σαν να προ­χω­ρή­σουν την Τρί­τη 5 Φλε­βά­ρη στον απο­κλει­σμό του ρεύ­μα­τος κυκλο­φο­ρί­ας προς Θεσ­σα­λο­νί­κη, της Εθνι­κής Οδού Λαμί­ας — Θεσ­σα­λο­νί­κης, στο ύψος του κόμ­βου της Πελα­σγί­ας, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Συγκέντρωση αύριο στα Βενζινάδικα, στο ύψος του Αιγίου

Σε νέα συγκέ­ντρω­ση καλεί τους μικρο­με­σαί­ους αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φους της περιο­χής ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Αιγί­ου «Μπα­κό­που­λος — Ντρίνιας».

Θα γίνει την Τρί­τη 5 Φλε­βά­ρη, στις 5 το από­γευ­μα στα Βεν­ζι­νά­δι­κα, στη Νέα Εθνι­κή Οδό, στο ύψος του Αιγί­ου, με κατεύ­θυν­ση προς Αθή­να. Παράλ­λη­λα καλεί εργα­τι­κά σωμα­τεία και φορείς της περιο­χής να εκφρά­σουν έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη και τη συμπα­ρά­στα­σή τους στο δίκαιο αγώ­να τους, συμ­με­τέ­χο­ντας μαζι­κά στην κινητοποίηση.

Απέ­κλει­σαν την Ιόνια Οδό στο Χαλίκι

Στον απο­κλει­σμό της Ιόνιας Οδού και στα δύο ρεύ­μα­τα προ­χώ­ρη­σαν στις 6.30 το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας 4 Φλε­βά­ρη οι μικρο­με­σαί­οι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι της Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας με τα τρα­κτέρ και τα αγρο­τι­κά τους μηχα­νή­μα­τα, στο ύψος του Μπλό­κου που έχουν στή­σει στο Χαλί­κι, παρα­πλεύ­ρως της Ιονί­ας Οδού, στη θέση Μπά­για, ανά­με­σα σε Αγρί­νιο και Μεσολόγγι.

Δια­τρά­νω­σαν την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους να κλι­μα­κώ­σουν τον αγώ­να τους με βάση και τις απο­φά­σεις της ΠΕΜ, ενώ καλούν τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα να εκφρά­σουν έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη και τη συμπα­ρά­στα­σή τους στο δίκαιο αγώ­να τους.

Απο­φά­σι­σαν να προ­χω­ρή­σουν εκ νέου στον απο­κλει­σμό και των δύο ρευ­μά­των της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του μπλό­κου και την Τρί­τη 5 Φλε­βά­ρη, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., με τρα­κτέρ και αγρο­τι­κά μηχανήματα.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι βασι­κοί άξο­νες του πλαι­σί­ου αιτη­μά­των — διεκ­δι­κή­σε­ων της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής των Μπλό­κων, το οποίο έχει δια­μορ­φω­θεί μέσα από τις μαζι­κές και συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες του οργα­νω­μέ­νου αγρο­τι­κού κινή­μα­τος όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, έχουν ως εξής:

Κόστος παρα­γω­γής: Αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο. Άμε­ση μεί­ω­ση της τιμής του αγρο­τι­κού ρεύ­μα­τος κατά 50%, φτη­νό αρδευ­τι­κό νερό από τους ΤΟΕΒ. Κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα αγρο­τι­κά μέσα και εφό­δια. Κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ για σπί­τια και χωρά­φια, των χαρα­τσιών για αρδευ­τι­κές γεω­τρή­σεις, δηλώ­σεις ΟΣΔΕ, πιστο­ποί­η­ση ψεκα­στι­κών, νομι­μο­ποί­η­ση στα­βλι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, ηλε­κτρο­νι­κή σήμαν­ση ζώων κ.ά. Κατα­σκευή των ανα­γκαί­ων έργων υπο­δο­μής (αρδευ­τι­κά, εγγειο­βελ­τιω­τι­κά, αντι­πλημ­μυ­ρι­κά κ.ά.).

Τιμές προ­ϊ­ό­ντων: Κατώ­τε­ρες εγγυ­η­μέ­νες τιμές για τα αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κά προ­ϊ­ό­ντα που να καλύ­πτουν το κόστος παρα­γω­γής και να αφή­νουν εισό­δη­μα για επι­βί­ω­ση και συνέ­χι­ση της αγρο­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας. Να στα­μα­τή­σει τώρα το αίσχος των «ανοι­χτών τιμών», άμε­ση πλη­ρω­μή των αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων κατά την παρά­δο­σή τους. Να αντι­με­τω­πι­στούν τα «κανό­νια» των εμπό­ρων με την κατά­θε­ση εγγυ­η­τι­κών επι­στο­λών τους στην τρά­πε­ζα, ώστε να έχουν το δικαί­ω­μα να κάνουν εμπο­ρία και δια­κί­νη­ση προ­ϊ­ό­ντων. Φτη­νά προ­ϊ­ό­ντα για τις λαϊ­κές ανά­γκες, ενά­ντια στην κερ­δο­σκο­πία εμπό­ρων και βιομηχανιών.

Χαμέ­νο εισό­δη­μα: Κάλυ­ψη του εισο­δή­μα­τος των παρα­γω­γών που χάθη­κε λόγω της μεγά­λης μεί­ω­σης των τιμών σε μια σει­ρά προ­ϊ­ό­ντων και των μεγά­λων απω­λειών στην παρα­γω­γή από την κακο­και­ρία και τις αρρώ­στιες που δεν απο­ζη­μιώ­νο­νται (γάλα, ελιές — λάδι, βαμ­βά­κι, όσπρια, ροδά­κι­να, εσπε­ρι­δοει­δή κ.ά.). Να γίνε­ται η αντι­με­τώ­πι­ση του δάκου στα ελαιό­δεν­δρα με ευθύ­νη των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών και να καταρ­γη­θεί το χαρά­τσι του 2%, με το οποίο επι­βα­ρύ­νο­νται οι παρα­γω­γοί για τη δακοκτονία.

Απο­ζη­μιώ­σεις ΕΛΓΑ: Άμε­ση κατα­βο­λή όλων των απο­ζη­μιώ­σε­ων που βρί­σκο­νται σε εκκρε­μό­τη­τα, κάλυ­ψη και απο­ζη­μί­ω­ση των φετι­νών κατα­στρο­φών από τις βρο­χο­πτώ­σεις και άλλες αιτί­ες. Δρα­στι­κή μεί­ω­ση των ασφά­λι­στρων του ΕΛΓΑ, να μην πλη­ρώ­νουν ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές οι παρα­γω­γοί ώσπου να απο­ζη­μιω­θούν. ΕΛΓΑ, κρα­τι­κός φορέ­ας που θα καλύ­πτει και θα απο­ζη­μιώ­νει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτί­ες κατα­στρο­φής σε φυτι­κή, ζωι­κή παρα­γω­γή και πάγιο κεφά­λαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Πλη­ρω­μές χρω­στού­με­νων — καλ­λιερ­γη­τι­κά δάνεια: Να εξο­φλη­θούν άμε­σα όλα τα χρω­στού­με­να σε αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φους (εξι­σω­τι­κές απο­ζη­μιώ­σεις, επι­στρο­φή φόρου καυ­σί­μων, συμ­με­το­χή σε προ­γράμ­μα­τα νιτρο­ρύ­παν­σης, βιο­λο­γι­κών καλ­λιερ­γειών κ.ά.). Το κρά­τος να εγγυ­η­θεί την άμε­ση πλη­ρω­μή όλων των χρω­στού­με­νων από εμπό­ρους, εξα­γω­γείς και βιο­μη­χά­νους, καθώς και την παρο­χή από τις τρά­πε­ζες άτο­κων καλ­λιερ­γη­τι­κών δανείων.

Φορο­λο­γία: Να μη μειω­θεί το αφο­ρο­λό­γη­το όριο που κατέ­κτη­σαν οι αγρό­τες στα μπλό­κα, αλλά να αυξη­θεί στα 12.000 ευρώ, προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παι­δί. Φορο­λο­γία σε κάθε πραγ­μα­τι­κό εισό­δη­μα, κατάρ­γη­ση των τεκ­μη­ρί­ων. Κατάρ­γη­ση των λογι­στι­κών βιβλί­ων στους αγρό­τες με τζί­ρο μέχρι 40.000 ευρώ.

Ασφά­λι­ση — συντά­ξεις: Να μειω­θούν οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές στον ΕΦΚΑ και να απο­συν­δε­θεί ο υπο­λο­γι­σμός τους από το κατώ­τε­ρο ημε­ρο­μί­σθιο του ανει­δί­κευ­του εργά­τη. Αύξη­ση των εξευ­τε­λι­στι­κών αγρο­τι­κών συντά­ξε­ων και μεί­ω­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, στα 60 για τους αγρό­τες και στα 55 για τις αγρό­τισ­σες. Κατάρ­γη­ση των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων. Απο­κλει­στι­κά δημό­σια δωρε­άν Υγεία — Πρόνοια.

Παρα­κρα­τή­σεις για χρέη — «κόκ­κι­να» δάνεια: Να αυξη­θεί το ακα­τά­σχε­το όριο στους τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παι­δί. Να στα­μα­τή­σουν οι παρα­κρα­τή­σεις για χρέη σε Εφο­ρία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ. Καμιά κατά­σχε­ση πρώ­της, δεύ­τε­ρης κατοι­κί­ας, χωρα­φιού, για δάνεια που βρί­σκο­νται στο «κόκ­κι­νο», συνο­λι­κής αντι­κει­με­νι­κής αξί­ας μέχρι 300.000 ευρώ.

ΚΑΠ της ΕΕ: Να μην ισχύ­σουν οι περι­κο­πές στις επι­δο­τή­σεις — ενι­σχύ­σεις. Σύν­δε­ση των ενι­σχύ­σε­ων με την παρα­γω­γή, το ζωι­κό κεφά­λαιο. Κατάρ­γη­ση όλων των άμε­σων και έμμε­σων περιο­ρι­σμών της αγρο­τι­κής και κτη­νο­τρο­φι­κής παραγωγής.

Κτη­νο­τρο­φία: Αύξη­ση των τιμών παρα­γω­γού στο γάλα και στο κρέ­ας. Επι­δό­τη­ση για τις ζωο­τρο­φές. Εξα­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων βοσκή­σι­μων εκτά­σε­ων στους κτη­νο­τρό­φους. Δωρε­άν κρα­τι­κή σήμαν­ση ζώων και νομι­μο­ποί­η­ση των στα­βλι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων. Υπο­δο­μές για την αντι­με­τώ­πι­ση ζωονόσων.

Δασι­κοί χάρ­τες: Με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης να αντι­με­τω­πι­στούν οι συνέ­πειες από τις αναρ­τή­σεις των δασι­κών χαρ­τών, να δοθούν οι ανα­γκαί­ες χρο­νι­κές παρα­τά­σεις για την τακτο­ποί­η­ση, χωρίς καμιά οικο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Αγρο­το­δι­κεία»: Να στα­μα­τή­σουν άμε­σα τα «αγρο­το­δι­κεία» και η ποι­νι­κο­ποί­η­ση των αγρο­τι­κών, εργα­τι­κών και λαϊ­κών αγώνων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο