Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνουν τη δράση τους για τα συλλαλητήρια 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ — ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ — ΣΩΜΑΤΕΙΑ — ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ στα συλλαλητήρια 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση

Απο­σπά­σμα­τα από τις τοπο­θε­τή­σεις συν­δι­κα­λι­στών στη σύσκε­ψη που οργά­νω­σε η Γραμ­μα­τεία Αττι­κής του ΠΑΜΕ

Μάχη για την πλα­τιά ενη­μέ­ρω­ση και κινη­το­ποί­η­ση ασφα­λι­σμέ­νων και συντα­ξιού­χων, για τη μαζι­κή συμ­με­το­χή στα συλ­λα­λη­τή­ρια στις 30 Νοέμ­βρη, για την υπε­ρά­σπι­ση της δημό­σιας Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, ενά­ντια στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για την παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­σή της, δίνουν Ομο­σπον­δί­ες, Εργα­τι­κά Κέντρα, Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων και οι Συνερ­γα­ζό­με­νες Συντα­ξιου­χι­κές Οργα­νώ­σεις.Στην Αθή­να, το συλ­λα­λη­τή­ριο θα γίνει στα Προ­πύ­λαια στις 10.30 π.μ., και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στο Αγαλ­μα Βενι­ζέ­λου στις 11 π.μ., ενώ κινη­το­ποι­ή­σεις την ίδια μέρα προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται σε όλη τη χώρα.

Πλευ­ρές του νέου αντια­σφα­λι­στι­κού γύρου που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, συνε­χί­ζο­ντας για λογα­ρια­σμό του κεφα­λαί­ου την επί­θε­ση στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση από εκεί που την έφτα­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, «φωτί­στη­καν» από τις παρεμ­βά­σεις συν­δι­κα­λι­στών στην πλα­τιά σύσκε­ψη για το Ασφα­λι­στι­κό που οργά­νω­σε την Δευ­τέ­ρα 11/11 η Γραμ­μα­τεία Αττι­κής του ΠΑΜΕ.

🔻🔻

Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά όλη την εργατική — λαϊκή οικογένεια

«Το μεγά­λο μέτω­πο της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης δεν αφο­ρά μόνο τους συντα­ξιού­χους για­τί δεν είναι μόνο το δικαί­ω­μα στη σύντα­ξη, αφο­ρά όλους τους εργα­ζό­με­νους, την εργα­τι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια. Δεν είναι μόνο το ζήτη­μα της σύντα­ξης, είναι τα φάρ­μα­κα, είναι η υγεία, είναι η ασφά­λι­ση της οικο­γέ­νειας», υπο­γράμ­μι­σε ο Δήμος Κου­μπού­ρης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ.«Γι’ αυτό η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να των Συνερ­γα­ζό­με­νων Συντα­ξιου­χι­κών Οργα­νώ­σε­ων πήρε την πρω­το­βου­λία να καλέ­σει όλους τους φορείς του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος σε κοι­νό αγώ­να, με την οργά­νω­ση συλ­λα­λη­τη­ρί­ων σε όλες τις πόλεις της χώρας για τις 30 Νοέμ­βρη, μπρο­στά στη νέα επέ­λα­ση για την κατάρ­γη­ση του κοι­νω­νι­κού ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος που ετοι­μά­ζει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μια σημα­ντι­κή πρω­το­βου­λία και θα βοη­θή­σει να δώσου­με αυτήν τη μάχη και να κλι­μα­κώ­σου­με τους αγώ­νες μας παρα­πέ­ρα. Εμείς, αυτο­τε­λώς οι συντα­ξιού­χοι, θα συνε­χί­σου­με τις κινη­το­ποι­ή­σεις στις 14 Δεκέμ­βρη, απαι­τώ­ντας όλα μας τα αιτή­μα­τα, για­τί δεν τους χαρί­ζου­με τίπο­τα, για­τί είναι από εμάς πλη­ρω­μέ­να, με αιχ­μή των κινη­το­ποι­ή­σε­ων την από­δο­ση του Δώρου, δηλα­δή της 13ης σύντα­ξης και ό,τι παρά­νο­μα έχει παρα­κρα­τη­θεί αυτό το διά­στη­μα, μιας και μπρο­στά μας έχου­με τα Χριστούγεννα».

«Γίνε­ται μια τερά­στια προ­σπά­θεια απο­προ­σα­να­το­λι­σμού και των συντα­ξιού­χων και των εργα­ζο­μέ­νων μπρο­στά σε αυτήν τη λαί­λα­πα που ετοι­μά­ζει η ΝΔ», πρό­σθε­σε ο Δ. Κου­μπού­ρης. «Η προ­σπά­θεια αυτή μέσα από συγκε­κρι­μέ­να Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης καλ­λιερ­γεί καθη­με­ρι­νά το μύθο ότι κάτι καλό γίνε­ται για το Ασφα­λι­στι­κό, κάτι αλλά­ζει, κάτι καλύ­τε­ρο θα γίνει με την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και όλα αυτά που κάνει η ΝΔ.Η αλή­θεια είναι ότι τον νόμο Κατρού­γκα­λου, που είναι ο βασι­κός νόμος συνέ­χεια των προη­γού­με­νων για την κατάρ­γη­ση του κοι­νω­νι­κού χαρα­κτή­ρα της Ασφά­λι­σης, η κυβέρ­νη­ση τον αξιο­ποιεί, πατά­ει σε αυτόν και τώρα θα προ­χω­ρή­σει την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης αρχί­ζο­ντας από την επικουρική.

Ομως, ιδιω­τι­κή ασφά­λι­ση σημαί­νει ατο­μι­κή ασφά­λι­ση, η εργα­τι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια βγαί­νει απέ­ξω. Οι συντά­ξεις που έχου­με σήμε­ρα και που είναι συντά­ξεις χαμη­λές για το 85% των συντα­ξιού­χων, θα γίνουν ακό­μη μικρό­τε­ρες. Την εθνι­κή σύντα­ξη, που είναι 384 ευρώ, θέλουν να τη ρίξουν στα 220 ευρώ, για­τί αυτό λένε ότι είναι το “ελά­χι­στο εγγυ­η­μέ­νο εισό­δη­μα” και δεν μπο­ρού­με να δίνου­με παρα­πά­νω συντά­ξεις από το “ελά­χι­στο εγγυ­η­μέ­νο εισόδημα”…».

Η Ασφάλιση μετατρέπεται από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομικό «ρίσκο»

«Πρέ­πει να επι­κε­ντρώ­νου­με στην πολι­τι­κή διά­στα­ση των αλλα­γών που έρχο­νται και στη μετα­βο­λή της αρχι­τε­κτο­νι­κής του συστή­μα­τος που επι­χει­ρεί­ται, δηλα­δή στη μετα­τρο­πή της Ασφά­λι­σης από κοι­νω­νι­κό δικαί­ω­μα σε προ­σω­πι­κή υπό­θε­ση και ατο­μι­κό ρίσκο, μέσω της διείσ­δυ­σης των ιδιω­τι­κών ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών, μέσω των επεν­δυ­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων των επαγ­γελ­μα­τι­κών ταμεί­ων που μετα­τρέ­πο­νται σε χρη­μα­τι­στη­ρια­κούς οργα­νι­σμούς και μέσω της υπο­νό­μευ­σης του δημό­σιου χαρα­κτή­ρα της Ασφά­λι­σης, με την απε­μπλο­κή του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας από τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές και τις εγγυ­ή­σεις που έως σήμε­ρα έστω και κου­τσου­ρε­μέ­να παρεί­χαν», επι­σή­μα­νε ο Θανά­σης Γκώ­γκος από την Πανελ­λα­δι­κή Γραμ­μα­τεία Εμπο­ρί­ου — Υπη­ρε­σιών του ΠΑΜΕ.

«Τι μας λένε σήμε­ρα; Οτι προ­σεγ­γί­ζου­με το ζήτη­μα ιδε­ο­λη­πτι­κά, ότι είμα­στε υπερ­βο­λι­κοί και κιν­δυ­νο­λο­γού­με. Ας μιλή­σου­με στη γλώσ­σα τους! Μιλούν για “δια­σφά­λι­ση των χρη­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων”, την ίδια στιγ­μή που, για παρά­δειγ­μα, το κατα­στα­τι­κό του επαγ­γελ­μα­τι­κού ταμεί­ου στα Ελλη­νι­κά Χρη­μα­τι­στή­ρια που εγκρί­θη­κε τον προη­γού­με­νο μήνα, έχει περιε­χό­με­νο — περι­βό­λι γύρω από τις επεν­δυ­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις, με πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κή την παρά­γρα­φο που ανα­φέ­ρει πως οι εισφο­ρές είναι προ­κα­θο­ρι­σμέ­νες και οι παρο­χές ακαθόριστες.

Ας μιλή­σου­με για τις επεν­δύ­σεις και με βάση τη “γλώσ­σα τους”. Σε ποιο βιβλίο πολι­τι­κής οικο­νο­μί­ας, η επέν­δυ­ση ταυ­τί­ζε­ται πάντα με θετι­κές πλευ­ρές όπως μας προ­δια­θέ­τουν, ποια θεω­ρία ταυ­τί­ζει την επέν­δυ­ση με το κέρ­δος, ποια επέν­δυ­ση δεν έχει ισχυ­ρό το στοι­χείο της χασού­ρας; Υπάρ­χουν δεκά­δες παρα­δείγ­μα­τα που επεν­δύ­σεις συν­δυά­στη­καν με μεγά­λες απώ­λειες και απα­ξί­ω­ση κεφα­λαί­ου, με λεη­λα­σία περιουσιών.

Στην ουσία, μπαί­νου­με καθα­ρά σε μια συζή­τη­ση γύρω από τον τζό­γο, γι’ αυτό άλλω­στε και οι ίδιοι μιλούν για “χαμη­λό”, “μεσαίο” και “υψη­λό ρίσκο”. Μιλά­με για μακρο­χρό­νιο τζό­γο που έχει πάντα χαμέ­νους και αυτοί σίγου­ρα δεν θα είναι οι επεν­δυ­τι­κές — ασφα­λι­στι­κές εται­ρεί­ες ή η εργοδοσία».

Ανάγκη συλλογικής διεκδίκησης κόντρα στις συντάξεις πείνας για τους ΕΒΕ

«Είτε με τον νόμο Κατρού­γκα­λου, είτε με το νέο σύστη­μα επι­λο­γής κλά­σε­ων για το ύψος των εισφο­ρών που σχε­διά­ζει να φέρει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, το απο­τέ­λε­σμα είναι ένα: Συντά­ξεις πεί­νας για τους επαγ­γελ­μα­το­βιο­τέ­χνες», σημεί­ω­σε ο Δημή­τρης Βιτά­λης, μέλος του ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αθή­νας (ΟΒΣΑ).

«Γι’ αυτό όλα τα σφυ­ριά πρέ­πει να βαρά­νε στη διεκ­δί­κη­ση δημό­σιας υπο­χρε­ω­τι­κής Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, στην κατάρ­γη­ση όλων των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων, στην πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση και αύξη­ση των συντά­ξε­ων, στην ουσια­στι­κή βελ­τί­ω­ση των παρο­χών. Για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, ο νόμος 4387 έδω­σε γερό χτύ­πη­μα στο ύψος των παρε­χό­με­νων συντά­ξε­ων, αφού μέσω των χαμη­λών ποσο­στών ανα­πλή­ρω­σης τις κατα­βα­ρά­θρω­σε. Ετσι, έστρω­σε το χαλί στη ΝΔ, να προ­ω­θή­σει σήμε­ρα την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Ασφά­λι­σης, αρχί­ζο­ντας από τις επι­κου­ρι­κές. Το σχέ­διο αυτό προ­βλέ­πει την υπα­γω­γή και των νέων αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων στην υπο­χρε­ω­τι­κή ιδιω­τι­κή επι­κου­ρι­κή Ασφά­λι­ση, πλη­ρώ­νο­ντας επι­πλέ­ον εισφο­ρές, χωρίς καμία εγγύ­η­ση για το ύψος της σύντα­ξης που θα λάβουν στο μέλλον.

Παρά τις αρχι­κές αντι­δρά­σεις στον νόμο Κατρού­γκα­λου, όσον αφο­ρά τους επαγ­γελ­μα­το­βιο­τέ­χνες και ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, η αλλα­γή του τρό­που υπο­λο­γι­σμού των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών και η μεί­ω­σή τους σε μια σημα­ντι­κή μερί­δα, λει­τούρ­γη­σαν ως “μαξι­λά­ρι” απορ­ρό­φη­σης της δυσα­ρέ­σκειας. Οι βαθιά αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές που έφε­ρε ο νόμος Κατρού­γκα­λου υπο­βαθ­μί­στη­καν εξαι­τί­ας της αδυ­να­μί­ας μεγά­λου μέρους των ασφα­λι­σμέ­νων να κατα­βάλ­λουν τις ασφα­λι­στι­κές τους εισφο­ρές. Οι μειώ­σεις στις συντά­ξεις τους πέρα­σαν στο όνο­μα ότι του­λά­χι­στον έτσι “θα πάρω κάποια σύνταξη”…

Την παρα­πά­νω προ­πα­γάν­δα ανα­πα­ρή­γα­γαν και οι ηγε­σί­ες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, υπε­ρα­σπί­ζο­ντας ουσια­στι­κά επι­χει­ρη­μα­τί­ες υψη­λό­τε­ρων εισοδημάτων.

Απέ­να­ντι σε αυτήν την προ­πα­γάν­δα, που και τώρα αρχί­ζει και προ­βάλ­λε­ται από τη ΝΔ με την αλλα­γή του μοντέ­λου των εισφο­ρών (για νέες κλί­μα­κες και προ­αι­ρε­τι­κό­τη­τα) ή τις επι­κίν­δυ­νες θεω­ρί­ες για “χαμέ­νες εισφο­ρές” στο δημό­σιο σύστη­μα, πρέ­πει να αντι­πα­ρα­βά­λου­με την αξία της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, την ανά­γκη της δημό­σιας δωρε­άν Υγεί­ας με την κατάρ­γη­ση των αντί­στοι­χων εισφο­ρών, τη σύν­δε­ση με το ζήτη­μα του αφο­ρο­λό­γη­του, της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας που βάλ­λε­ται και με όλα τα μέτω­πα πάλης. Να προ­βά­λου­με την ανά­γκη συλ­λο­γι­κής διεκ­δί­κη­σης και πάλης μαζί με τους εργα­ζό­με­νους, κόντρα στον ατο­μι­σμό και στις “λύσεις” που προ­βάλ­λουν οι δυνά­μεις του κεφαλαίου».

Το χτύπημα στην Ασφάλιση βασική παράμετρος στην εκμετάλλευση που βιώνουν οι εργαζόμενες γυναίκες

«Η Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση είναι άρρη­κτα δεμέ­νη με τις εργα­σια­κές σχέ­σεις. Τα δικαιώ­μα­τά μας στη σύντα­ξη, στην Υγεία, στην Πρό­νοια, στην ασφά­λεια στους χώρους εργα­σί­ας, στην προ­στα­σία του γυναι­κεί­ου οργα­νι­σμού, στην προ­στα­σία της μητρό­τη­τας συν­δέ­ο­νται με τις εργα­σια­κές σχέ­σεις. Στο όνο­μα των “ίσων ευκαι­ριών” κυριαρ­χούν οι συμ­βά­σεις της πιο άγριας εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων», τόνι­σε η Μαρία Φιλα­ντα­ρά­κη, μέλος του ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ).

Δεν είναι, εξάλ­λου, καθό­λου τυχαίο ότι οι γυναί­κες είναι πρω­τα­θλή­τριες στις ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις. Το χτύ­πη­μα στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση απο­τε­λεί βασι­κή παρά­με­τρο της εκμε­τάλ­λευ­σης και της κατα­πί­ε­σης που βιώνουμε.

Δεν συμ­βι­βα­ζό­μα­στε να δου­λεύ­ου­με για μισό μερο­κά­μα­το, για­τί αυτό σημαί­νει και μισό ένση­μο, σημαί­νει ότι στε­ρού­μα­στε μια σει­ρά επι­δο­μά­των τα οποία απαι­τούν ορι­σμέ­νο αριθ­μό ημε­ρο­μι­σθί­ων όπως επί­δο­μα γάμου, λοχεί­ας, ασθέ­νειας, ανεργίας.

Δεν συμ­βι­βα­ζό­μα­στε με το αντερ­γα­τι­κό νομι­κό οπλο­στά­σιο που θέτει ως προ­ϋ­πό­θε­ση για να πάρει μια εργα­ζό­με­νη την άδεια και το επί­δο­μα μητρό­τη­τας να έχει συγκε­ντρώ­σει 200 ένση­μα τα δύο τελευ­ταία χρό­νια. Ακό­μα και στον δημό­σιο τομέα οι ανα­πλη­ρώ­τριες εκπαι­δευ­τι­κοί, οι συμ­βα­σιού­χοι υγειο­νο­μι­κοί, οι γυναί­κες συμ­βα­σιού­χοι στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση, στε­ρού­νται τις αντί­στοι­χες άδειες μητρό­τη­τας και άλλα δικαιώ­μα­τα των μόνι­μων συνα­δέλ­φων τους.

Δεν συμ­φι­λιω­νό­μα­στε με την πολι­τι­κή που μας θέλει να είμα­στε “ευέ­λι­κτες μισθω­τές με μπλο­κά­κι”, δηλα­δή να είμα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νες να επω­μι­στού­με οι ίδιες την πλη­ρω­μή των ασφα­λι­στι­κών μας εισφο­ρών, να μη δικαιού­μα­στε άδειες, απο­ζη­μί­ω­ση από­λυ­σης, πλη­ρω­μή υπε­ρω­ριών, επί­δο­μα ανερ­γί­ας. Να μη δικαιού­μα­στε άδεια μητρό­τη­τας, επι­δό­μα­τα, μέτρα ασφά­λειας ως έγκυ­ες, λεχώ­νες, γαλου­χού­σες. Να είμα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νες να βάζου­με βαθιά το χέρι στην τσέ­πη για τις απαι­τού­με­νες προ­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις και φάρ­μα­κα κατά τη διάρ­κεια της εγκυ­μο­σύ­νης και μετά για την περί­θαλ­ψη του βρέφους».

Ο νόμος Κατρούγκαλου προετοίμασε τον σημερινό νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Σε πλευ­ρές του πώς ο νόμος Κατρού­γκα­λου του ΣΥΡΙΖΑ προ­ε­τοί­μα­σε το νέο αντια­σφα­λι­στι­κό χτύ­πη­μα που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ανα­φέρ­θη­κε ο Τάσος Ζερ­βός, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Υπαλ­λή­λων Ασφα­λι­στι­κών Ταμείων.

Μιλώ­ντας για το τι προ­βλέ­πει ο νόμος Κατρού­γκα­λου για το ΕΤΕΑΕΠ, σημεί­ω­σε ότι αυτός «έφε­ρε στο σώμα της δημό­σιας Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης τη λεγό­με­νη νοη­τή κεφα­λαιο­ποί­η­ση από 1/1/2015. Αυτό σημαί­νει ότι δημιουρ­γεί­ται ένας “ατο­μι­κός κου­μπα­ράς” που έχει μέσα τις εισφο­ρές, όχι τις απο­δο­χές. Για να γίνει σύντα­ξη αυτός ο “κου­μπα­ράς”, μπαί­νουν κάποιοι συντε­λε­στές, το προσ­δό­κι­μο ζωής και το τι έσο­δα είχε το Ταμείο τον προη­γού­με­νο χρό­νο. Δηλα­δή η ετή­σια σύντα­ξη, πέρα από το ζήτη­μα του ρίσκου των “απο­δό­σε­ων”, θα εξαρ­τά­ται από τα χρό­νια που ζει κάποιος μετά τη συντα­ξιο­δό­τη­σή του! Οσο μεγα­λύ­τε­ρο είναι το προσ­δό­κι­μο, και άρα τα χρό­νια που θα λαμ­βά­νει κάποιος σύντα­ξη, τόσο μικρό­τε­ρη θα είναι η σύντα­ξη, καθώς το συνο­λι­κό απο­τα­μιευ­μέ­νο ποσό θα μοι­ρά­ζε­ται σε περισ­σό­τε­ρα χρό­νια… Στην ουσία ξέρεις τι δίνεις, αλλά δεν ξέρεις τι θα πάρεις ως επι­κου­ρι­κή σύντα­ξη. Εκεί επά­νω ετοι­μά­ζε­ται η νέα επί­θε­ση της ΝΔ στο επι­κου­ρι­κό, με το “Πόρι­σμα των Σοφών”, που υπη­ρε­τεί το στό­χο να κάνουν τον εργα­ζό­με­νο, από ασφα­λι­σμέ­νο, “επεν­δυ­τή”…».

Οπως επι­σή­μα­νε εξάλ­λου, παρά την εντύ­πω­ση που έχει δημιουρ­γη­θεί, «οι απο­φά­σεις του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας δεν έβγα­λαν αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό τον νόμο Κατρού­γκα­λου. Το αντί­θε­το συνέ­βη. Το ΣτΕ έβγα­λε συνταγ­μα­τι­κές τις δια­τά­ξεις που καθο­ρί­ζουν τη νέα λει­τουρ­γία του ΕΦΚΑ, το “σπά­σι­μο” της σύντα­ξης σε “αντα­πο­δο­τι­κή” και “εθνι­κή”, τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό των συντά­ξε­ων και τις μειώ­σεις. Εκρι­νε αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή μόνο τη διά­τα­ξη για τα ποσο­στά ανα­πλή­ρω­σης, και μάλι­στα γι’ αυτούς που έχουν εργα­στεί πολ­λά χρό­νια. Τώρα, πάνω σε αυτόν τον νόμο θα προ­χω­ρή­σει τις νέες ανα­τρο­πές η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ».

Τέλος, ο Τ. Ζερ­βός ανα­φέρ­θη­κε στο χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα με την τύχη που επι­φυ­λά­χθη­κε από την εργο­δο­σία και τις κυβερ­νή­σεις στους υπαλ­λή­λους της Εθνι­κής Τρά­πε­ζας, που είχαν ως επαγ­γελ­μα­τι­κό ταμείο το ΛΕΠΕΤΕ: «Οταν ο εργο­δό­της στα­μά­τη­σε να πλη­ρώ­νει τις υπο­χρε­ώ­σεις του, το Ταμείο στα­μά­τη­σε να απο­δί­δει συντά­ξεις. Στη συνέ­χεια η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, ως “λύση”, τους οδή­γη­σε στο ΕΤΕΑΕΠ, απαλ­λάσ­σο­ντας παράλ­λη­λα την εργο­δο­σία από μεγά­λο μέρος των εισφο­ρών που έπρε­πε να αποδώσει…».

«Ο νόμος Κατρού­γκα­λου είναι η σύν­δε­ση του βασι­κού κομ­μα­τιού της σύντα­ξης, δηλα­δή της αντα­πο­δο­τι­κής σύντα­ξης ή της επι­κου­ρι­κής, με τις εισφο­ρές. Αυτό είναι ο νόμος Κατρού­γκα­λου, η πλή­ρης απαλ­λα­γή του κρά­τους», σημεί­ω­σε αντί­στοι­χα ο Αντώ­νης Κου­ρού­κλης, πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Προ­σω­πι­κού Οργα­νι­σμών Κοι­νω­νι­κής Πολι­τι­κής (ΠΟΠΟΚΠ). Στη βάση αυτή, ξεκα­θά­ρι­σε πως οι ισχυ­ρι­σμοί της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης ότι δήθεν τον άλλα­ξε ή ότι τον κατάρ­γη­σε δεν είναι παρά ψέμα­τα, αφού ο νέος γύρος της επί­θε­σης ακο­λου­θεί την ίδια ακρι­βώς κατεύθυνση.

Οσον αφο­ρά τον αγώ­να ενά­ντια στη νέα αντια­σφα­λι­στι­κή επί­θε­ση, ξεχώ­ρι­σε ανά­με­σα σε μια σει­ρά από πλευ­ρές το ζήτη­μα των εισφο­ρών των ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών. «Θα έχου­με πάλι το εξής φαι­νό­με­νο, ο ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τί­ας, ο νεα­ρός ο μηχα­νι­κός, ο υδραυ­λι­κός ο οποί­ος παλεύ­ει για να επι­βιώ­σει, να πλη­ρώ­νει την ιδία εισφο­ρά με τον μεγα­λο­μέ­το­χο μιας ανώ­νυ­μης εται­ρεί­ας με 80 εκα­τομ­μύ­ρια κέρ­δη το χρό­νο», τόνισε.

Οι μηχανικοί γνωρίζουν καλά τι σημαίνει τζογάρισμα αποθεματικών

«Οι εξαγ­γελ­θεί­σες από τη ΝΔ αλλα­γές, με τη μετα­τρο­πή της επι­κου­ρι­κής και εφά­παξ ασφά­λι­σης σε “επεν­δυ­τι­κό προ­ϊ­όν”, ακού­γο­νται ως “φάρ­σα” στους ασφα­λι­σμέ­νους μηχα­νι­κούς. Γνω­ρί­ζουν καλά τα παι­χνί­δια με τον τρα­πε­ζι­κό — χρη­μα­τι­στη­ρια­κό τζό­γο, όπως αυτά με την “κερ­δο­φό­ρα” επέν­δυ­ση του πρώ­ην ΤΣΜΕΔΕ στην Τρά­πε­ζα Αττι­κής», τόνι­σε ο Ηλί­ας Τσι­μπου­κά­κης, μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Μισθω­τών Τεχνικών.

«Με δια­χρο­νι­κές πολι­τι­κές ευθύ­νες ΠΑΣΟΚ — ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβερ­νή­σε­ων όσο και ως συν­δι­κα­λι­στι­κών ηγε­σιών του ΤΕΕ, χάθη­καν άνω των 800 εκατ. ευρώ από τα απο­θε­μα­τι­κά, που “επεν­δύ­θη­καν” στις δια­δο­χι­κές αυξή­σεις μετο­χι­κού κεφα­λαί­ου για τη “σωτη­ρία” της επέν­δυ­σης στην τρά­πε­ζα, η οποία υπό­σχο­νταν ότι θα απο­φέ­ρει “κέρ­δη” στις συντάξεις.

Σήμε­ρα η ηγε­σία του ΤΕΕ ανα­μέ­νει τις αλλα­γές για να σπεύ­σει να ζητή­σει την ίδρυ­ση επαγ­γελ­μα­τι­κού ταμεί­ου. Αλλω­στε ο ΣΥΡΙΖΑ “παρέ­δω­σε” στη ΝΔ το ΤΜΕΔΕ (διά­δο­χο του ΤΣΜΕΔΕ — ταμείο εγγυο­δο­σί­ας), ξανά μεγα­λο­μέ­το­χο της Τρά­πε­ζας Αττι­κής, με ποσο­στό άνω του 30%.

Δύο στρα­τη­γι­κές συγκρού­ο­νται στο Ασφα­λι­στι­κό. Ο δρό­μος της λεγό­με­νης αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας και της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης, που φέρ­νει αυξή­σεις εισφο­ρών και μειώ­σεις συντά­ξε­ων, και ο δρό­μος του ταξι­κού κινή­μα­τος, που ζητά δημό­σια, καθο­λι­κή Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, δημό­σια και δωρε­άν Υγεία και ΣΣΕ με αυξή­σεις στο ύψος των σύγ­χρο­νων αναγκών».

Χαρακτηριστικές πλευρές από την πείρα των εκπαιδευτικών και των δικηγόρων

Στις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες εργα­σί­ας των νέων εκπαι­δευ­τι­κών και στην επί­δρα­ση που έχουν στο Ασφα­λι­στι­κό ανα­φέρ­θη­κε ο Νίκος Δάρ­δα­λης από τη Γραμ­μα­τεία Εκπαι­δευ­τι­κών του ΠΑΜΕ.

Οπως είπε, «έχου­με ένα μεγά­λο ποσο­στό συμ­βα­σιού­χων εκπαι­δευ­τι­κών που δου­λεύ­ουν 8 με 9 μήνες το χρό­νο και ο μισθός τους φτά­νει μόλις τα 700 — 800 ευρώ». Ανα­ρω­τή­θη­κε τι σύντα­ξη μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν στο μέλ­λον, όταν — όπως σημεί­ω­σε — «ήδη στην ανε­πτυγ­μέ­νη καπι­τα­λι­στι­κά Γερ­μα­νία, το 10% των συντα­ξιού­χων ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν. Δεν είναι λοι­πόν υπερ­βο­λή να πού­με ότι ουσια­στι­κά θα δου­λεύ­ου­με ή θα είμα­στε άνερ­γοι μέχρι τα βαθιά γερά­μα­τα. Αλλω­στε, στη Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση την επό­με­νη δεκα­ε­τία πάνω από το 50% θα είναι πάνω από 60 χρό­νων, ενώ πλέ­ον θα συντα­ξιο­δο­τού­νται στην ηλι­κία των 67 χρό­νων. Μάλι­στα, ήδη έχου­με ένα 3% με 5% που πεθαί­νουν περι­μέ­νο­ντας να πάρουν την ορι­στι­κή σύντα­ξη, καθώς η ανα­μο­νή για την έκδο­σή της είναι μεγάλη…».

«Τρία και πλέ­ον χρό­νια μετά την ψήφι­ση του νόμου Κατρού­γκα­λου, η πλειο­ψη­φία των δικη­γό­ρων βιώ­νει τα απο­τε­λέ­σμα­τά του: Οι δικη­γό­ροι συνε­χί­ζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέ­πη για τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές τόσο του ΕΦΚΑ όσο και — τον τελευ­ταίο χρό­νο — του ΕΤΕΑΕΠ», σημεί­ω­σε η Κατε­ρί­να Γερά­κη εκ μέρους των Επι­τρο­πών Αγώ­να Μισθω­τών και Αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων Δικηγόρων.

Οπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανέ­φε­ρε, για μια ελά­χι­στη αμοι­βή 168 ευρώ, ποσό 70 ευρώ πηγαί­νει στην Εφο­ρία και τον ΕΦΚΑ και ένα μικρό ποσό στον Δικη­γο­ρι­κό Σύλ­λο­γο. «Δηλα­δή το καθα­ρό ποσό που απο­μέ­νει είναι 98 ευρώ, ενώ όσο ανε­βαί­νει η αμοι­βή τόσο ανε­βαί­νει και η παρα­κρά­τη­ση, και τελι­κά το ποσό που απο­μέ­νει ως εισό­δη­μα παρα­μέ­νει το ίδιο χαμη­λό, ενώ ο εργα­ζό­με­νος που έχει ζητή­σει τη βοή­θεια του δικη­γό­ρου μπο­ρεί να έχει πλη­ρώ­σει ακό­μα κι ένα μηνιάτικο».

«Ο μύθος ότι οι νέοι δικη­γό­ροι, με τα χαμη­λό­τε­ρα εισο­δή­μα­τα, πλη­ρώ­νουν σήμε­ρα λιγό­τε­ρα σε σύγκρι­ση με το προη­γού­με­νο καθε­στώς, έχει πλή­ρως απο­κα­λυ­φθεί», πρό­σθε­σε. «Βέβαια, αυτό μπο­ρεί να συμ­βαί­νει σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις αλλά δεν αναι­ρεί τη συνο­λι­κή αφαί­μα­ξη από τη φορο­λε­η­λα­σία και τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, ενώ όσο προ­χω­ρά η ζωή και αυξά­νο­νται οι υπο­χρε­ώ­σεις, με το γάμο, τη γέν­νη­ση των παι­διών, τις ανά­γκες της ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης κ.λπ., φανε­ρώ­νο­νται οι συνέ­πειες της διά­λυ­σης του κοι­νω­νι­κού χαρα­κτή­ρα της Ασφάλισης».

Να απευθυνθούμε στους νέους εργαζόμενους

«Χρειά­ζε­ται να απευ­θυν­θού­με κυρί­ως στους νέους εργα­ζό­με­νους, για­τί η νέα βάρ­δια της εργα­τι­κής τάξης που έχει μπει τα 10 τελευ­ταία χρό­νια για δου­λειά, άμα τους μιλή­σεις για Ασφα­λι­στι­κό λένε “εγώ δεν θα πάρω σύντα­ξη ποτέ”», σημεί­ω­σε ο Αλέ­κος Περ­ρά­κης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Εργα­ζο­μέ­νων Τηλε­πι­κοι­νω­νιών — Πλη­ρο­φο­ρι­κής (ΣΕΤΗΠ). «Επι­πλέ­ον, στον κλά­δο των τηλε­πι­κοι­νω­νιών τι έχου­με;», συνέ­χι­σε. «Ερχε­ται η μεγά­λη πολυ­ε­θνι­κή, σου κάνει ένα συμ­βό­λαιο ιδιω­τι­κής ασφά­λι­σης — που το έχεις όμως μόνο όσο εργά­ζε­σαι — και συμπλη­ρώ­νει κάποια χρή­μα­τα πάνω στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, και σου λέει ο άλλος πως “λύση είναι η ιδιω­τι­κή ασφά­λι­ση”! Για­τί δεν έχει γίνει κατα­νοη­τό ότι αυτά θα ισχύ­ουν όσο έχει να πλη­ρώ­νει, δεν έχει κατα­λά­βει ότι αν τύχει και χάσει τη δου­λειά του ή αν πάθει κάτι σοβα­ρό ο ίδιος ή το παι­δί του ή η οικο­γέ­νειά του, δεν θα φτά­νει να ξεπου­λιέ­ται ούτε ο ίδιος ούτε όλη η οικο­γέ­νειά του για να γίνει καλά…».

Το λόγο στη σύσκε­ψη πήρε και ο Βαγ­γέ­λης Μπα­κλα­βάς από το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στη «Wind», μιλώ­ντας για τις τελευ­ταί­ες κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια στην από­λυ­ση συνα­δέλ­φου τους επει­δή απέρ­γη­σε στις τελευ­ταί­ες δύο 24ωρες απερ­γί­ες, ενώ έκα­νε ανα­φο­ρά και στα υπό­λοι­πα αντερ­γα­τι­κά και κατα­σταλ­τι­κά μέτρα που παίρ­νει η εταιρεία.

Να απα­ντή­σου­με στην πολι­τι­κή κατα­κερ­μα­τι­σμού των εργαζομένων

«Απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή κατα­κερ­μα­τι­σμού των εργα­ζο­μέ­νων και του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, πρέ­πει να αντι­τα­χθεί η πιο πλα­τιά ενό­τη­τα εργα­ζο­μέ­νων, ανέρ­γων, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, συντα­ξιού­χων», ανέ­φε­ρε ο Δημή­τρης Πετρό­που­λος, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Μηχα­νι­κών Δημο­σί­ου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ).

Μιλώ­ντας για τις επι­πτώ­σεις της «αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας» και της κεφα­λαιο­ποί­η­σης των εισφο­ρών, υπο­γράμ­μι­σε ότι, εκτός όλων των άλλων, η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος «δια­σπά την ενό­τη­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, κατα­κερ­μα­τί­ζο­ντάς τους σε “ατο­μι­κούς κου­μπα­ρά­δες” που δεν μπο­ρούν να ειδω­θούν με έναν κοι­νό τρόπο».

«Κάθε διά­σπα­ση των εργα­ζο­μέ­νων γύρω από ασφα­λι­στι­κά ζητή­μα­τα», προει­δο­ποί­η­σε, «πολύ σύντο­μα οδη­γεί στην επέ­κτα­ση της χει­ρό­τε­ρης εκδο­χής ασφά­λι­σης σε όλες τις κατη­γο­ρί­ες των ασφα­λι­σμέ­νων. Και όχι μόνο σε αυτούς που υπο­τί­θε­ται ότι είναι οι νέοι και οι παλιοί εξαι­ρού­νται. Και το έχου­με ζήσει με όλες τις ασφα­λι­στι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις αυτό το πράγ­μα. Διαι­ρούν τους εργα­ζό­με­νους για να επε­κτεί­νουν τις χει­ρό­τε­ρες δυνα­τές ρυθ­μί­σεις για όλους τους εργα­ζό­με­νους πάρα πολύ σύντομα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο