Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνουν τον αγώνα οι αγρότες — Κλείνει η ΠΑΘΕ στο ύψος της Νίκαιας Λάρισας

Η παρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­ση της πανελ­λα­δι­κής αγρο­τι­κής κινη­το­ποί­η­σης, με στό­χο την ενί­σχυ­ση της αγω­νι­στι­κής πίε­σης προς την κυβέρ­νη­ση για την ικα­νο­ποί­η­ση των δίκαιων αιτη­μά­των των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων, απο­φα­σί­στη­κε στην πανελ­λα­δι­κή σύσκε­ψη των Μπλό­κων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την στη Νίκαια της Λάρισας.

Στη σύσκε­ψη πήραν μέρος εκπρό­σω­ποι 28 μπλό­κων και δεκά­δων Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων και Ομο­σπον­διών από όλη τη χώρα.

Ανα­πτύ­χθη­κε ανοι­χτή, διε­ξο­δι­κή, γόνι­μη και εποι­κο­δο­μη­τι­κή συζή­τη­ση για την παρα­πέ­ρα πορεία της πανελ­λα­δι­κής αγρο­τι­κής κινη­το­ποί­η­σης που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη εδώ και 10 μέρες. Σε όλες τις τοπο­θε­τή­σεις εκφρά­στη­κε με μαχη­τι­κό­τη­τα, η διά­θε­ση για κλι­μά­κω­ση του αγώνα.

«Αυτό που φοβούνται είναι η οργάνωσή μας και ο πανελλαδικός συντονισμός…»

Παρου­σιά­ζο­ντας την εισή­γη­ση στη σύσκε­ψη της Κυρια­κής, ο Ρίζος Μαρού­δας, εκπρό­σω­πος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής του Μπλό­κου Νίκαιας και πρό­ε­δρος της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Ν. Λάρι­σας, τόνι­σε την ανά­γκη της παρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­σης του αγώ­να, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ήδη η κυβέρ­νη­ση νιώ­θει έντο­να την αγω­νι­στι­κή πίε­ση των μπλό­κων και αυτό φανε­ρώ­νε­ται από τις επι­θέ­σεις που εξα­πο­λύ­ει η κυβέρ­νη­ση.«Αυτό που φοβά­ται πολύ η κυβέρ­νη­ση είναι η ενό­τη­τα, η οργά­νω­ση και ο πανελ­λα­δι­κός συντο­νι­σμός», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά και συμπλή­ρω­σε : «Η κυβέρ­νη­ση ίσως και να ελπί­ζει ότι οι αγρό­τες θα κου­ρα­στού­με ν’ αγω­νι­ζό­μα­στε, θ’ απο­γοη­τευ­τού­με και θα τα παρα­τή­σου­με. Μάταια το ελπί­ζει. Την προει­δο­ποιού­με ότι, όχι μόνο δεν πρό­κει­ται να υπο­στεί­λου­με τη σημαία του αγώ­να, αλλά θα κάνου­με ό,τι μπο­ρού­με για ν’ αυξή­σου­με την αγω­νι­στι­κή πίε­ση, ανα­γκά­ζο­ντάς την να ικα­νο­ποι­ή­σει τα αιτή­μα­τα επι­βί­ω­σης μας». Σε σχέ­ση με τις δηλώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού, για “κατ επάγ­γελ­μα δια­δη­λω­τές”, τόνι­σε πως ” εμείς δίνου­με μια μάχη για να μπο­ρού­με να καλ­λιερ­γού­με και αύριο, για να έχουν οι οικο­γέ­νειες μας, μιαν αξιο­πρε­πή ζωή.  Ο μόνος υπο­κι­νη­τής των κινη­το­ποι­ή­σε­ών μας είναι τα άλυ­τα προ­βλή­μα­τα της αγρο­τιάς. Αυτά μας έβγα­λαν μαζι­κά στους δρό­μους ενω­μέ­νους και απο­φα­σι­σμέ­νους. “Σε σχέ­ση με τα μέτρα που έχει εξαγ­γεί­λει μέχρι τώρα η κυβέρ­νη­ση τόνι­σε πως, «όχι μόνο δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στα συγκε­κρι­μέ­να αιτή­μα­τα που προ­βάλ­λου­με και δεν λύνουν κανέ­να από τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζου­με, αλλά δεν μας προ­σφέ­ρουν καν μια μικρή ανακούφιση.

Εμείς διεκ­δι­κού­με κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής για το ρεύ­μα και η κυβέρ­νη­ση εξήγ­γει­λε κάλυ­ψη του 80% για το διά­στη­μα από τον Αύγου­στο μέχρι τον Δεκέμ­βρη του 2021 και του 50% για τον Γενά­ρη και τον Φλε­βά­ρη του 2022, διά­στη­μα που οι αρδευ­τι­κές ανά­γκες είναι πολύ μικρό­τε­ρες, άρα λιγό­τε­ρη και η κατα­νά­λω­ση ρεύματος.

Εμείς διεκ­δι­κού­με αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο και η κυβέρ­νη­ση απλώς επα­να­φέ­ρει παλιό­τε­ρη από­φα­ση για επι­στρο­φή του ειδι­κού φόρου κατα­νά­λω­σης στο πετρέ­λαιο, όχι για όλους, αλλά για τους νέους αγρό­τες, όσους ανή­κουν σε συλ­λο­γι­κά σχή­μα­τα και όσους εντάσ­σο­νται σε συμ­βο­λαια­κή γεωρ­γία περί­που στο 1/3 των αγρο­τών, όμως όλων των αγρο­τών τα τρα­κτέρ καί­νε πετρέλαιο.

Τα 50 εκα­τομ­μύ­ρια που εξήγ­γει­λε η κυβέρ­νη­ση ως επι­στρο­φή φόρου καυ­σί­μων αφο­ρά μόνο σε μια χρο­νιά και είναι ξεδιά­ντρο­πη κοροϊ­δία όταν το 2016 που έκο­ψαν την επι­στρο­φή ήταν 175 εκα­τομ­μύ­ρια τον χρό­νο.

Εμείς διεκ­δι­κού­με επι­δό­τη­ση των ζωο­τρο­φών και των αγρο­ε­φο­δί­ων και η κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει επι­δό­τη­ση — κοροϊ­δία 7% μόνο για τις ζωο­τρο­φές και μόνο για τα έξο­δα των κτη­νο­τρό­φων στο διά­στη­μα από τον Γενά­ρη έως τον Μάρ­τη του 2022.

Όσο για τον ΦΠΑ το υπουρ­γείο δεν γνω­ρί­ζει αλή­θεια ότι είναι ουδέ­τε­ρος φόρος για όσους κρα­τά­νε λογι­στι­κά βιβλία που είναι η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των αγρο­τών; Επί­σης δεν γνω­ρί­ζει πως ο ΦΠΑ στα λιπά­σμα­τα ήταν ήδη στο 13% όταν έκα­ναν την εξαγ­γε­λία πως τον μειώ­νουν από 24% στο 13% και μετά το άλλα­ξαν στο 6%; Είναι τόσο άσχε­τοι ή στό­χο έχουν να πεί­σουν τον υπό­λοι­πο κόσμο που δεν γνω­ρί­ζει τι ισχύ­ει ώστε να στρα­φούν ενά­ντια στους αγρό­τες και τα μπλό­κα μας;».

Στις παρεμ­βά­σεις που έγι­ναν από εκπρο­σώ­πους αγρο­τι­κών συλ­λό­γων και μπλό­κων από πολ­λές περιο­χές της χώρας, τονί­στη­κε η ανά­γκη παρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­σης του αγώ­να, κόντρα στην κυβερ­νη­τι­κή αδιαλ­λα­ξία, αλλά και κόντρα στις ύπου­λες επι­θέ­σεις που εκδη­λώ­νο­νται από διά­φο­ρες πλευ­ρές ενα­ντί­ον του οργα­νω­μέ­νου αγρο­τι­κού κινή­μα­τος. Παράλ­λη­λα, ανα­φέρ­θη­καν σε πολύ­μορ­φες δρά­σεις που ήδη έχουν κάνει και θα συνε­χι­στούν την επό­με­νη εβδομάδα.

Συγκε­κρι­μέ­να, στο πλαί­σιο αυτό της κλι­μά­κω­σης, η πανελ­λα­δι­κή σύσκε­ψη αποφάσισε:

1. Να ενι­σχυ­θούν με επι­πλέ­ον τρα­κτέρ τα υπάρ­χο­ντα μπλό­κα και να στη­θούν κι άλλα σε περιο­χές όπου υπάρ­χουν οι δυνα­τό­τη­τες, καθώς υπάρ­χουν ακό­μα αρκε­τές εφε­δρεί­ες στα χωριά που πρέ­πει να αξιοποιηθούν.

2. Να οργα­νω­θούν, κατά τακτά δια­στή­μα­τα, πανελ­λα­δι­κά συντο­νι­σμέ­νες δρά­σεις: την Τρί­τη στα διό­δια, την Τετάρ­τη απο­κλει­σμοί εθνι­κών οδών. 

3. Να ζητη­θεί από την κυβέρ­νη­ση  απά­ντη­ση για την ικα­νο­ποί­η­ση των συγκε­κρι­μέ­νων αιτη­μά­των, όπως έχουν καθο­ρι­στεί από τις συνε­λεύ­σεις των Μπλό­κων. Σε αυτό το πλαί­σιο ζητά­νε συνά­ντη­ση με κυβερ­νη­τι­κό κλι­μά­κιο, με επι­κε­φα­λής τον πρωθυπουργό.

Απο­φα­σί­στη­κε, επί­σης, να απευ­θυν­θεί κάλε­σμα στους εργα­ζό­με­νους και τα άλλα λαϊ­κά στρώ­μα­τα να δυνα­μώ­σουν περισ­σό­τε­ρο την ενερ­γή εργα­τι­κή — λαϊ­κή στή­ρι­ξη στα δίκαια αιτή­μα­τα και στον αγώ­να επι­βί­ω­σης των  βιο­πα­λαι­στών αγροτών.

Το πλαί­σιο αιτη­μά­των:

Μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής. Αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο, όπως στους εφο­πλι­στές. Μεί­ω­ση της τιμής του αγρο­τι­κού ρεύ­μα­τος, κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής. Επι­δό­τη­ση των ζωο­τρο­φών και του κόστους στα μέσα και εφό­δια. Κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ σε μέσα — εφό­δια και σε βασι­κά είδη για την ικα­νο­ποί­η­ση ανα­γκών της λαϊ­κής οικογένειας.

– Προ­στα­σία από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, με υλο­ποί­η­ση όλων των απα­ραί­τη­των έργων υπο­δο­μής, καθώς και αλλα­γή του κανο­νι­σμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφα­λί­ζει και να απο­ζη­μιώ­νει την παρα­γω­γή και το κεφά­λαιο στο 100%.

Τιμές που θα αντα­πο­κρί­νο­νται στο κόστος παρα­γω­γής, δια­σφα­λί­ζο­ντας παράλ­λη­λα εισό­δη­μα επι­βί­ω­σης και προ­σι­τές τιμές των προ­ϊ­ό­ντων στη λαϊ­κή κατανάλωση.

Μετά τη σύσκε­ψη απο­φα­σί­στη­κε να μετα­βούν στο Μπλό­κο της Νίκαιας με σκο­πό να προ­χω­ρή­σουν στον απο­κλει­σμό της ΠΑΘΕ.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο