Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ — Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο: «Ραντεβού» στο Στόμιο Λάρισας στις στις 17, 18, 19 Ιούλη

Με σύν­θη­μα «Μένου­με δυνα­τοί — περ­νά­με στην αντε­πί­θε­ση. Με το ΚΚΕ για το σοσια­λι­σμό!» οι Οργα­νώ­σεις της ΚΝΕ δίνουν ραντε­βού στο 29ο Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό Διή­με­ρο στο Στό­μιο Λάρι­σας στις 17, 18 και 19 Ιούλη.

Το Σάβ­βα­το 18 Ιού­λη θα γίνει μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση µε ομι­λη­τή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­µπα, στον χώρο της κατασκήνωσης.

Θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν επί­σης συζη­τή­σεις και εκδη­λώ­σεις, θα υπάρ­χει πλού­σιο καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα και θα γίνουν γλέ­ντια και αθλη­τι­κές δραστηριότητες.

Το Στό­μιο είναι ένας παρα­θα­λάσ­σιος οικι­σμός που συν­δυά­ζει βου­νό με θάλασ­σα, ενώ κοντά του βρί­σκε­ται το δέλ­τα του Πηνειού ποτα­μού που είναι προ­στα­τευ­μέ­νος υγρο­βιό­το­πος του Δικτύ­ου Natura. Ο συγκε­κρι­μέ­νος χώρος που θα φιλο­ξε­νή­σει το διή­με­ρο της ΚΝΕ βρί­σκε­ται σε μια παρα­λια­κή έκτα­ση με μεγά­λη αμμου­διά. Η κατα­σκή­νω­ση θα περι­λαμ­βά­νει όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας ένα­ντι του κορονοϊού.

Φέτος είναι η 5η φορά που στο πλαί­σιο του Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διη­μέ­ρου στή­νε­ται η «κόκ­κι­νη κατα­σκή­νω­ση» στο Στόμιο.

Σε συνέ­ντευ­ξη που παρέ­θε­σε την Παρα­σκευή το μεση­μέ­ρι το Συμ­βού­λιο Περιο­χής Θεσ­σα­λί­ας της ΚΝΕ ανα­κοι­νώ­θη­κε η πραγ­μα­το­ποί­η­ση κοι­νής εκδή­λω­σης για την Παγκό­σμια Ημέ­ρα κατά των Ναρ­κω­τι­κών την Παρα­σκευή 26 Ιού­νη στις 20.30 στο Φρού­ριο στην οποία θα μιλή­σει ο Πανα­γιώ­της Κατη­φές, μέλος του Τμή­μα­τος Κατά των Ναρ­κω­τι­κών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον ίδιο χώρο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες 3Χ3 basket και δια­γω­νι­σμός τρι­πό­ντων τηρώ­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας για τον περιο­ρι­σμό της δια­σπο­ράς του κορονοϊού.

Στη συνέ­ντευ­ξη ανα­δεί­χτη­κε μετα­ξύ άλλων το γεγο­νός ότι το φετι­νό διή­με­ρο απο­τε­λεί μια καλή ευκαι­ρία για να ανα­δει­χθούν σημα­ντι­κές πλευ­ρές από την Ιστο­ρία του Κόμ­μα­τος και του εργα­τι­κού κινή­μα­τος του τόπου μας αφού η ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Κισ­σά­βου είναι ένα κομ­μά­τι ζωντα­νής ιστο­ρί­ας της θρυ­λι­κής 10ετίας του ’40.

Η εισή­γη­ση της συνέ­ντευ­ξης αναφέρει:

«Στην περιο­χή του Στο­μί­ου στη Λάρι­σα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν φέτος οι εκδη­λώ­σεις του 29ου Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διή­με­ρου της ΚΝΕ.

Τα Διή­με­ρα της ΚΝΕ εδώ και περί­που 3 δεκα­ε­τί­ες συμ­βάλ­λουν ώστε περισ­σό­τε­ροι νέοι να έρθουν σε επα­φή με πλευ­ρές από την Ιστο­ρία του Κόμ­μα­τος και του λαϊ­κού κινή­μα­τος, την πάλη του λαού και της νεο­λαί­ας ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και αντα­γω­νι­σμούς, την απο­μά­κρυν­ση των βάσε­ων του ΝΑΤΟ που έχου­με στην περιο­χή μας.

Παράλ­λη­λα το Διή­με­ρο της ΚΝΕ απο­τε­λεί μια πολύ καλή ευκαι­ρία για ουσια­στι­κή ψυχα­γω­γία και άθλη­ση, επα­φή των νέων με τη φύση και στιγ­μές χαλά­ρω­σης κάτι που ειδι­κά φέτος έχου­με περισ­σό­τε­ρο ανάγκη.

Μέχρι τότε η ΚΝΕ θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μια σει­ρά παρεμ­βά­σεις — εκδη­λώ­σεις σε όλες τις πόλεις, όπως και στην πόλη της Λάρι­σας για μια σει­ρά ζητή­μα­τα που απα­σχο­λούν τη νεολαία.

Το φετι­νό Διή­με­ρο πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε μια περί­ο­δο έντο­νων εξε­λί­ξε­ων, με το ξέσπα­σμα νέας οικο­νο­μι­κής καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης στη χώρα μας. Ήδη χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι βιώ­νουν πρω­τό­γνω­ρες κατα­στά­σεις με ωρά­ρια-λάστι­χο, ανα­στο­λές συμ­βά­σε­ων και εκ περι­τρο­πής εργα­σία, κατάρ­γη­ση συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, απο­λύ­σεις, ανα­σφά­λεια για την υγεία.

Όλοι αυτοί οι “αφα­νείς ήρω­ες” που μας κρά­τη­σαν όρθιους την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με μια σει­ρά μέτρα που παίρ­νει η κυβέρ­νη­ση για την επι­στρο­φή γρή­γο­ρα στην κανο­νι­κό­τη­τα με στό­χο να εξα­σφα­λι­στεί, για ακό­μα μια φορά, ζεστό κρα­τι­κό χρή­μα για τους μονο­πω­λια­κούς ομίλους.

Από την άλλη η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ακο­λου­θώ­ντας τα βήμα­τα του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέ­κε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο στις επι­χει­ρή­σεις του ΝΑΤΟ με στό­χο τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της Ελλά­δας στην περιο­χή των Βαλ­κα­νί­ων και της Μεσο­γεί­ου. Για να εξυ­πη­ρε­τή­σουν αυτές τις ανά­γκες θέλουν να μετα­τρέ­ψουν τη Θεσ­σα­λία και όλη τη χώρα σε μια απέ­ρα­ντη ΝΑΤΟι­κή βάση.

Από την συνέ­ντευ­ξη του Συμ­βου­λί­ου Περιο­χής Θεσ­σα­λί­ας της ΚΝΕ

Στην Λάρι­σα στην 110 ΠΜ έχουν έδρα τα αμε­ρι­κα­νι­κά UAV (μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη) και άλλα αερο­σκά­φη των ΗΠΑ και μέχρι πρό­σφα­τα του Ισρα­ήλ. Ακό­μα στην 1η Στρα­τιά εδρεύ­ει το Ελλη­νι­κό Στρα­τη­γείο Επι­χει­ρή­σε­ων της ΕΕ που “συντο­νί­ζει” ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και απο­στο­λές της ΕΕ σε όλον τον κόσμο. Στη Μαγνη­σία στο Στε­φα­νο­βί­κειο έχουν εγκα­τα­στα­θεί αμε­ρι­κα­νι­κά πολε­μι­κά ελι­κό­πτε­ρα, όπου από τον Οκτώ­βρη ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχυ­θεί η παρου­σία των ΗΠΑ στην περιο­χή. Επί­σης στο λιμά­νι του Βόλου οι ΗΠΑ θα χρη­σι­μο­ποιούν υπο­δο­μές για την μετα­κί­νη­ση στρα­τευ­μά­των και πολε­μι­κού υλικού.

Οι βάσεις του θανά­του δεν έχουν θέση στην περιο­χή μας!

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν δια­σφα­λί­ζουν τα σύνο­ρα της χώρας μας. Ταΐ­ζουν την τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα, στη­ρί­ζουν την τουρ­κι­κή επέμ­βα­ση σε Συρία και Λιβύη, δεν ανα­γνω­ρί­ζουν σύνο­ρα στο Αιγαίο, παζα­ρεύ­ουν τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας για να απο­σπά­σουν τη ΝΑΤΟι­κή Τουρ­κία από την επιρ­ροή της Ρωσίας.

Σήμε­ρα, για τα κέρ­δη τους οι εκμε­ταλ­λευ­τές, μαζί με τις κυβερ­νή­σεις τους τσα­κί­ζουν τα δικαιώ­μα­τά μας, μας κατα­δι­κά­ζουν στην ανερ­γία, στην εργα­σια­κή περι­πλά­νη­ση. Αύριο, πάλι για τα συμ­φέ­ρο­ντά τους θα θελή­σουν να μας κάνουν “κρέ­ας” για τα κανό­νια τους. Η εμπλο­κή σε αυτούς τους σχε­δια­σμούς μετα­τρέ­πει την Ελλά­δα σε “μαγνή­τη” πιθα­νών επιθέσεων.

Για αυτό και το 29ο Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό Διή­με­ρο της ΚΝΕ γίνε­ται βήμα κατα­δί­κης της εμπλο­κής της χώρας σε αυτούς τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, προ­βάλ­λο­ντας την ανά­γκη να δυνα­μώ­σει η κοι­νή πάλη και αλλη­λεγ­γύη των λαών ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και το σύστη­μα που τον γεν­νά. Η μόνη ομο­ψυ­χία που πρέ­πει να δεί­ξει ο λαός είναι στην οργά­νω­ση της δικής του αντε­πί­θε­σης απέ­να­ντι στο κεφά­λαιο και τις κυβερ­νή­σεις του.

Απαι­τού­με:

  • Να κλεί­σουν όλες οι ΝΑΤΟι­κές βάσεις στη χώρα. Να ακυ­ρω­θεί η ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις βάσεις.
  • Καμία συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξωτερικό.
  • Καμιά αλλα­γή συνόρων.
  • Απο­δέ­σμευ­ση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ταυ­τό­χρο­να το Διή­με­ρο απο­τε­λεί μια καλή ευκαι­ρία για να ανα­δει­χθούν σημα­ντι­κές πλευ­ρές από την Ιστο­ρία του Κόμ­μα­τος και του εργα­τι­κού κινή­μα­τος του τόπου μας.

Η ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Κισ­σά­βου είναι ένα κομ­μά­τι ζωντα­νής ιστο­ρί­ας της θρυ­λι­κής 10ετίας του ’40, γεμά­τη από αγώ­νες του ΕΑΜ και του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας. Κορυ­φαία γεγο­νό­τα εκεί­νης της περιό­δου είναι η ανα­τί­να­ξη της γερ­μα­νι­κής αμα­ξο­στοι­χί­ας 53, που μετέ­φε­ρε γερ­μα­νι­κό στρα­τό προς τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, στην κοι­λά­δα των Τεμπών από το Τάγ­μα Μηχα­νι­κού Ολύ­μπου, τους θρυ­λι­κούς “Μπουρ­λο­τιέ­ρη­δες”, με επι­κε­φα­λής τον Στέ­φα­νο Βρατσάνο.

Στη Θεσ­σα­λία έδρα­σε η 1η Μεραρ­χία του ΔΣΕ με διοι­κη­τή τον καπε­τάν Γιώ­τη (Χαρί­λαο Φλω­ρά­κη). Η περιο­χή των Τεμπών απο­τε­λεί πέρα­σμα για τις δυνά­μεις του ΔΣΕ προς τον Γράμ­μο. Στην ιστο­ρία έχει μεί­νει η πορεία των 1.200 άοπλων προς τον Γράμ­μο, οι οποί­οι πορεύ­τη­καν επί 42 μέρες κάτω από τα πυρά του εχθρού, το κρύο και την πεί­να, δίνο­ντας 23 ολο­ή­με­ρες μάχες.

Πολύ κοντά στο Στό­μιο είναι και το χωριό Αμπε­λά­κια, όπου λει­τουρ­γεί με ευθύ­νη του ΚΚΕ Μου­σείο της περιό­δου 1940–49 σε ένα κτί­ριο που ήταν παρά­νο­μο τυπο­γρα­φείο του ΕΑΜ όπου και εκδί­δο­νταν εφη­με­ρί­δες, προ­κη­ρύ­ξεις και βιβλία την περί­ο­δο της Αντίστασης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο