Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Εμπρός για τα «Σικάγο» της γενιάς μας!

Ανακοίνωση — κάλεσμα στη νέα γενιά μπροστά στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά

Κάλε­σμα στη νέα γενιά μπρο­στά στη φετι­νή Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά απευ­θύ­νει η Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Ελλά­δας, με ανα­κοί­νω­σή της στην οποία σημειώνει:

«Πρω­το­μα­γιά 2021. Δού­λοι στον 21ο αιώ­να δεν θα γίνου­με! Εμπρός για τα “Σικά­γο” της γενιάς μας!». Αφού κάνει μια ανα­δρο­μή σε εκεί­νους τους αγώ­νες του Σικά­γου ανα­λυ­τι­κά αναφέρει:

«“Γύρω σας, δίπλα σας, πάνω σας, απ’ όλες τις μεριές θεριεύ­ει μια φωτιά. Μπο­ρεί­τε να την αγνο­εί­τε, αλλά δεν μπο­ρεί­τε να την απο­φύ­γε­τε…” (Α. Σπάις, Σικά­γο, 1886).

Πρω­το­μα­γιά του 1886 ήταν η μέρα της μεγά­λης απερ­γί­ας στο Σικά­γο των ΗΠΑ, με αίτη­μα την καθιέ­ρω­ση της 8ωρης εργά­σι­μης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε…

135 χρό­νια μετά, απο­τε­λεί πρό­κλη­ση, παρα­μο­νή του εορ­τα­σμού της Εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς, της μέρας που κάθε χρό­νο τιμά­με τους χιλιά­δες αγω­νι­στές που έδω­σαν τη ζωή τους για να έχουν όλοι οι εργα­ζό­με­νοι 8 ώρες εργα­σί­ας, 8 ώρες για ανά­παυ­ση και 8 ώρες για “ό,τι θέλουν”, η κυβέρ­νη­ση να φέρ­νει νομο­σχέ­διο για την κατάρ­γη­ση του 8ωρου και τη θεσμο­θέ­τη­ση του 10ωρου χωρίς πρό­σθε­τη αμοιβή!

135 χρό­νια μετά το αιμα­το­βαμ­μέ­νο Σικά­γο, η 8ωρη εργα­σία για την εργα­τι­κή τάξη και τη νέα γενιά είναι αιτία πολέ­μου και σ’ αυτόν τον πόλε­μο δεν πρέ­πει να λεί­ψει κανείς!

Απλήρωτες υπερωρίες — 10ωρη δουλειά, ο «εκσυγχρονισμός τους» μοιάζει με σκλαβιά!

Αυτό το νομο­σχέ­διο, που σωστά οι εργα­ζό­με­νοι και τα σωμα­τεία τους το χαρα­κτη­ρί­ζουν “οι ανα­τρο­πές του αιώ­να” αφο­ρά κατά βάση κάθε νέο άνθρω­πο που είτε ήδη εργά­ζε­ται είτε θα εργα­στεί τα επό­με­να χρό­νια. Βάζει κυριο­λε­κτι­κά “μπουρ­λό­το” στη ζωή των νέων!
Οσα ψέμα­τα κι αν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει η κυβέρ­νη­ση, ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας και τα διά­φο­ρα golden boys επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, το νομο­θε­τι­κό έκτρω­μα έρχε­ται να ενι­σχύ­σει και να νομι­μο­ποι­ή­σει την εργα­σια­κή ζούγκλα:

  • Στον κλά­δο του Επι­σι­τι­σμού είναι κανό­νας εδώ και χρό­νια η 9ωρη και 10ωρη εργα­σία, τα απλή­ρω­τα νυχτε­ρι­νά ωρά­ρια, η εργα­σία χωρίς πρό­γραμ­μα. Πλέ­ον η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει να μην υπάρ­χουν και τα τυπι­κά εμπό­δια του νόμου. Ομως, δεν μπο­ρεί να είναι “εκσυγ­χρο­νι­σμός” τον 21ο αιώ­να να δου­λεύ­εις 70 ώρες τη βδο­μά­δα, δεν είναι “εκσυγ­χρο­νι­σμός” να αμεί­βε­σαι χωρίς να μπο­ρείς να καλύ­πτεις τις ανά­γκες σου.
  • Στο “θαύ­μα” του Του­ρι­σμού, που κάνουν τα πάντα για να ανοί­ξει μέσα στην παν­δη­μία, η λέξη “ωρά­ριο” είτε είναι άγνω­στη είτε απο­τε­λεί ένα σύντο­μο ανέκ­δο­το. Στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία οι εργα­ζό­με­νοι δου­λεύ­ουν 12ωρα, 7 μέρες τη βδο­μά­δα, απο­κο­μί­ζο­ντας πλη­θώ­ρα εργα­σια­κών ασθε­νειών και σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις ακό­μα και νεκρούς συνα­δέλ­φους! Για τους εργα­ζό­με­νους του Του­ρι­σμού ισχύ­ουν 16 δια­φο­ρε­τι­κές μορ­φές εργα­σί­ας, ανά­λο­γα με τα “γού­στα του κάθε εργοδότη”!

Εκεί που υπάρ­χει πραγ­μα­τι­κή ανά­γκη για την υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­ζει το ωρά­ριο και την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρ­νη­ση, υπέ­γρα­ψε συμ­βά­σεις που νομι­μο­ποί­η­σαν τη 10ωρη δου­λειά χωρίς πρό­σθε­τη αμοι­βή, ενερ­γο­ποιώ­ντας ταυ­τό­χρο­να τον πιο μνη­μο­νια­κό νόμο, που απα­γο­ρεύ­ει τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τον ορι­σμό του κατώ­τα­του μισθού! Εκεί πατά­ει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και ξεσαλώνει…

  • Στον κλά­δο του Εμπο­ρί­ου τα ωρά­ρια, εδώ και χρό­νια, είναι “λάστι­χο” για τους εργα­ζό­με­νους. Κατάρ­γη­σαν την κυρια­κά­τι­κη αργία, δημιούρ­γη­σαν τις “λευ­κές νύχτες” σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας, προ­ω­θούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το σπα­στό ωρά­ριο. Και όλα αυτά σε έναν κλά­δο που η πλειο­ψη­φία είναι νέες εργα­ζό­με­νες και σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις μητέ­ρες με μικρά παι­διά. Σε πολ­λές επι­χει­ρή­σεις, που οι συμ­βά­σεις εργα­σί­ας είναι 4ωρες και 5ωρες, οι εργα­ζό­με­νοι πλη­ρώ­νο­νταν τις υπε­ρω­ρί­ες. Με το νέο νομο­σχέ­διο αυτό δεν θα ισχύ­ει καθώς θα είναι στην ευχέ­ρεια του εργο­δό­τη να αυξή­σει τα ωρά­ρια στους εργα­ζό­με­νους τις περιό­δους αυξη­μέ­νης δου­λειάς (γιορ­τές, εκπτω­τι­κές περιό­δους κ.τ.λ.) χωρίς να πλη­ρώ­νει υπερωρίες!
  • Στον κλά­δο των Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και της Πλη­ρο­φο­ρι­κής, εδώ και χρό­νια, πολ­λές εται­ρεί­ες έχουν επι­βά­λει στις συμ­βά­σεις τους 9ωρη δου­λειά, καθώς δεν ανα­γνω­ρί­ζουν το διά­λειμ­μα των εργα­ζο­μέ­νων στον εργά­σι­μο ημε­ρή­σιο χρό­νο. Οι συν­θή­κες έγι­ναν ακό­μα χει­ρό­τε­ρες για τους εργα­ζό­με­νους με την εφαρ­μο­γή της τηλερ­γα­σί­ας που λει­τουρ­γεί ως οδο­στρω­τή­ρας καθώς τα όρια εργα­σί­ας και προ­σω­πι­κού χρό­νου έχουν σβή­σει, οι ίδιοι οι εργο­δό­τες έχουν μπει στα σπί­τια των εργα­ζο­μέ­νων με τα 24ωρα on-call και stand by.

ΚΝΕ KNE logoΔουλεύουμε για να ζούμε! Δεν ζούμε για να δουλεύουμε!

Αν η προη­γού­με­νη κρί­ση έφτια­ξε μια νέα γενιά εργα­ζο­μέ­νων των 400 ευρώ και δια­μόρ­φω­σε την επι­κρά­τη­ση των ευέ­λι­κτων μορ­φών απα­σχό­λη­σης, τώρα το μεγά­λο κεφά­λαιο απαι­τεί από τη νέα γενιά εργα­ζο­μέ­νων να θυσιά­σει το 8ωρο και ό,τι κατο­χύ­ρω­νε ο στα­θε­ρός ημε­ρή­σιος χρό­νος εργα­σί­ας, δηλα­δή ελεύ­θε­ρο χρό­νο για ανά­παυ­ση, ψυχα­γω­γία, κοι­νω­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα κ.λπ., προ­κει­μέ­νου να “εκτι­νά­ξει” τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Από γενιά χωρίς δικαιώματα, να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!

Πραγ­μα­τι­κά σύγ­χρο­νο και ρεα­λι­στι­κό σήμε­ρα, με την εξέ­λι­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, είναι να δου­λεύ­ου­με λιγό­τε­ρο, εξα­σφα­λί­ζο­ντας περισ­σό­τε­ρο και πιο ποιο­τι­κό ελεύ­θε­ρο χρόνο.

Πραγ­μα­τι­κά σύγ­χρο­νο και ρεα­λι­στι­κό σήμε­ρα είναι να έχου­με υψη­λό βιο­τι­κό επί­πε­δο, δωρε­άν, υψη­λού επι­πέ­δου Υγεία και Παι­δεία, σύγ­χρο­νες κατοι­κί­ες, δωρε­άν πρό­σβα­ση στον Αθλη­τι­σμό, στον Πολι­τι­σμό, στις δια­κο­πές, στην ανα­ψυ­χή, να εξα­σφα­λί­ζε­ται η προ­στα­σία του περιβάλλοντος.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που ζού­με, όμως, δεν συμ­βα­δί­ζει με την κοι­νω­νι­κή εξέ­λι­ξη, με τη δυνα­τό­τη­τα που υπάρ­χει σήμε­ρα να καλυ­φθούν οι πολύ­πλευ­ρες ανά­γκες του λαού και της νέας γενιάς. Αυτές οι δυνα­τό­τη­τες, αντί να απε­λευ­θε­ρω­θούν, αξιο­ποιού­νται από τους καπι­τα­λι­στές ως πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας και εκμε­τάλ­λευ­σης, με απο­τέ­λε­σμα οι νέοι να ζού­με χει­ρό­τε­ρα από τους γονείς και τους παπ­πού­δες μας! Μόνο αν φύγει από τη μέση το κυνή­γι του κέρ­δους των λίγων θα μπουν στο επί­κε­ντρο ο άνθρω­πος και οι ανά­γκες του, θα μπει φραγ­μός στην εκμε­τάλ­λευ­ση και θα γίνει πρά­ξη η ζωή που μας αξίζει!

Οι φετι­νές απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις της Πρω­το­μα­γιάς, στις 6 του Μάη, να κάνουν ακό­μα πιο δυνα­τό το σύν­θη­μα της “οργα­νω­μέ­νης απει­θαρ­χί­ας” κόντρα στο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης και της αδικίας!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο