Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: Καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και τη στάση των πρυτάνεων

Ανα­κοί­νω­ση — καταγ­γε­λία για την επί­θε­ση των ΜΑΤ στη δια­μαρ­τυ­ρία Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων στη Σύνο­δο των Πρυ­τά­νε­ων στο Καβού­ρι, εξέ­δω­σε το Γρα­φείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην ανα­κοί­νω­ση τονίζεται:

«Καταγ­γέλ­λου­με την απρό­κλη­τη επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σαν σήμε­ρα δυνά­μεις των ΜΑΤ ενα­ντί­ον φοι­τη­τών, κατά τη διάρ­κεια δια­μαρ­τυ­ρί­ας Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων στη Σύνο­δο των Πρυ­τά­νε­ων στο Καβού­ρι, με συνέ­πεια τον τραυ­μα­τι­σμό 4 φοι­τη­τών, μελών της ΚΝΕ, που μετα­φέρ­θη­καν στο νοσοκομείο.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ εντεί­νει τον αυταρ­χι­σμό θέλο­ντας να επι­βά­λει “σιγή νεκρο­τα­φεί­ου”, προ­κει­μέ­νου να σαρώ­σει ό,τι δικαί­ω­μα έχει απο­μεί­νει στο λαό και τη νεο­λαία, να περά­σει το νομο­σχέ­διο που δια­μορ­φώ­νει ένα ακό­μα πιο ακρι­βό εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα για τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες. Η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή πάει χέρι — χέρι με την κατα­στο­λή. Αυτό επι­βε­βαιώ­νε­ται με όλες τις κυβερνήσεις.

Είναι απο­λύ­τως κατα­δι­κα­στέα η στά­ση των πρυ­τά­νε­ων, που αντί να ακού­σουν τους φοι­τη­τές και τους Συλ­λό­γους τους, τα προ­βλή­μα­τά τους, τις δυσκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζουν στις σπου­δές τους λόγω της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων, τις διεκ­δι­κή­σεις τους, καλούν αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις, στή­νουν κλού­βες, προ­χω­ρούν σε λοκ άουτ σχολών!

Καμία ανα­μο­νή! Κανέ­νας φόβος! Ο αγώ­νας των φοι­τη­τών μπο­ρεί να δυνα­μώ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο με τη συμ­με­το­χή ακό­μα περισ­σό­τε­ρων φοι­τη­τών στις μαζι­κές, συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες και τις κινη­το­ποι­ή­σεις, στη διεκ­δί­κη­ση των σύγ­χρο­νων δικαιω­μά­των τους στη μόρ­φω­ση, τη δου­λειά, τη ζωή.

Η τρο­μο­κρα­τία δεν θα περά­σει!».

Βάναυση επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές

Την απρό­κλη­τη και άκρως βίαιη επί­θε­ση των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων δέχθη­καν οι φοι­τη­τές που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν κινη­το­ποί­η­ση στο Καβού­ρι, όπου διε­ξά­γε­ται η Σύνο­δος των Πρυ­τά­νε­ων των ΑΕΙ.

Οι φοι­τη­τές συγκε­ντρώ­θη­καν από το πρωί στο σημείο, μετά από από­φα­ση των γενι­κών συνε­λεύ­σε­ων των Συλ­λό­γων τους, αλλά και του χθε­σι­νού συντο­νι­σμού τους, που έγι­νε μετά το νέο φοι­τη­τι­κό συλλαλητήριο.

Στό­χος τους ήταν να εισέλ­θουν στο χώρο της Συνό­δου, ώστε να κατα­θέ­σουν τα ψηφί­σμα­τα των Συλ­λό­γων τους στους πρυ­τά­νεις των Ιδρυμάτων.

Τη στιγ­μή που οι φοι­τη­τές πορεύ­ο­νταν προς το χώρο του ξενο­δο­χεί­ου όπου γίνε­ται η Σύνο­δος, δυνά­μεις των ΜΑΤ τους επι­τέ­θη­καν απρό­κλη­τα με χημι­κά και γκλομπ, με απο­τέ­λε­σμα τον τραυ­μα­τι­σμό τεσ­σά­ρων φοι­τη­τών-μελών της ΚΝΕ, που δια­κο­μί­στη­καν στο νοσοκομείο.

Την βίαιη κατα­στο­λή της φοι­τη­τι­κής κινη­το­ποί­η­σης στη Σύνο­δο των Πρυ­τά­νε­ων κατήγ­γει­λε με δήλω­ση της η Μυρ­τώ Καλ­τι­κο­πού­λου, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Φοι­τη­τών της Φιλο­σο­φι­κής Σχολής.

Παρά τη βίαιη κατα­στο­λή, οι φοι­τη­τές παρέ­μει­ναν συγκε­ντρω­μέ­νοι στο χώρο φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «Η τρο­μο­κρα­τία δεν θα περά­σει, των φοι­τη­τών η πάλη θα τη σπά­σει», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνε­ται Παι­δεία», «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χτυ­πούν τους φοι­τη­τές και δίνου­νε το άσυ­λο στις πολυ­ε­θνι­κές».

Να σημειω­θεί πως μετά την αστυ­νο­μι­κή επί­θε­ση, αντι­πρύ­τα­νης του ΕΚΠΑ κατέ­βη­κε στο χώρο και συνο­μί­λη­σε με τους φοι­τη­τές, χωρίς όμως να κατα­δι­κά­σει τη βίαιη κατα­στο­λή της κινητοποίησης.

Οι φοι­τη­τές απαι­τούν να πάρει θέση η Σύνο­δος ενά­ντια στο νόμο-πλαί­σιο της κυβέρ­νη­σης για την Ανώ­τα­τη Εκπαί­δευ­ση, να πάρει από­φα­ση υπε­ρά­σπι­σης του ασύ­λου και κατα­δί­κης της κατα­στο­λής, μέτρα για τη στή­ρι­ξη της φοι­τη­τι­κής μέρι­μνας, να γίνουν δεκτά όλα τα αιτή­μα­τα για μετεγ­γρα­φές και να αυξη­θεί η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των ΑΕΙ στο ύψος των σύγ­χρο­νων αναγκών.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο