Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

«100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ — Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως»

Με μία μεγά­λη εκδή­λω­ση και με πλού­σιο πρό­γραμ­μα, με τίτλο εμπνευ­σμέ­νο από το σύν­θη­μα του 13ου Συνε­δρί­ου της ΚΝΕ, «100 χρό­νια από την ίδρυ­ση της ΟΚΝΕ — Είμα­στε η σπί­θα που θα κάνει τα σκο­τά­δια φως», τιμή­θη­κε το από­γευ­μα της Κυρια­κής στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, η συμπλή­ρω­ση των 100 χρό­νων από την ίδρυ­ση της ΟΚΝΕ, που οργα­νώ­θη­κε από την Οργά­νω­ση Περιο­χής Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ, με ομι­λη­τή τον Γραμ­μα­τέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπα­τιέ­λο. (Δεί­τε την στο κεντρι­κό video και δια­βά­στε την ολό­κλη­ρη παρακάτω).

Η εκδή­λω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο ιστο­ρι­κό κτί­ριο της Φιλο­σο­φι­κής Σχο­λής του ΑΠΘ, το πρώ­το στο οποίο στε­γά­στη­κε το Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης το 1926 όπου έδρα­σαν μέλη της ΟΚΝΕ τις δεκα­ε­τί­ες του ’20 και του ’30, και ανα­πτύ­χθη­καν μεγά­λες φοι­τη­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις με πρω­τερ­γά­τες τους φοι­τη­τές ΟΚΝίτες.

Στην κατά­με­στη από εκα­το­ντά­δες νέους και νέες αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων της Παλαιάς Φιλο­σο­φι­κής, ακού­γο­νταν κατά τη διάρ­κεια της εκδή­λω­σης συν­θή­μα­τα από μέλη και φίλους της ΚΝΕ όπως «στα χνά­ρια της ΟΚΝΕ βαδί­ζει και η ΚΝΕ, γρά­φου­με Ιστο­ρία με το ΚΚΕ!», «Στο σύστη­μα της σήψης κανείς συμ­βι­βα­σμός, η σπί­θα μας θα κάνει τα σκο­τά­δια φως» και «Παλεύ­ου­με στο σήμε­ρα, τιμώ­ντας και το χτες, ζήτω η ΟΚΝΕ και οι νέοι κομ­μου­νι­στές».

Η εκδή­λω­ση ξεκί­νη­σε με την από­δο­ση τιμής, με τους συμ­με­τέ­χο­ντες να κρα­τούν ενός λεπτού σιγή για τους συντρό­φους που ξεκί­νη­σαν ως μέλη της ΟΚΝΕ και μέχρι το τέλος της ζωής τους πορεύ­τη­καν με το ΚΚΕ και για όλους αυτούς που έδω­σαν τη ζωή τους για τα υψη­λά ιδα­νι­κά του αγώ­να, για την οικο­δό­μη­ση της κοι­νω­νί­ας του σοσια­λι­σμού – κομ­μου­νι­σμού, με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να φωνά­ζουν το σύν­θη­μα «Ένας αιώ­νας αγώ­νας και θυσία, το ΚΚΕ στη πρωτοπορία».

Στη συνέ­χεια παρου­σιά­στη­κε σύντο­μο θεα­τρι­κό δρώ­με­νο που επι­με­λή­θη­κε η ΟΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ για την ίδρυ­ση και την δρά­ση της ΟΚΝΕ, από τα πρώ­τα της βήμα­τα και την κυκλο­φο­ρία, της «Νεο­λαί­ας», του κεντρι­κού οργά­νου της ΟΚΝΕ και του περιο­δι­κού, «Νέος Λενι­νι­στής». Επί­σης, στο θεα­τρι­κό ανα­δεί­χθη­καν πτυ­χές της δρά­σης της ΟΚΝΕ στους νέους εργα­ζό­με­νους, τους φοι­τη­τές, τους μαθη­τές και τους φαντά­ρους αλλά μελών της όπως της Ηλέ­κτρας Απο­στό­λου, του γραμ­μα­τέα της ΟΚΝΕ, Χρή­στου Μαλ­τέ­ζου αλλά και τα συντα­ρα­κτι­κά τελευ­ταία λόγια του Σιντό Καλί, μέλους της ΟΚΝΕ από την Τού­μπα, εξό­ρι­στου στον Άη Στρά­τη: «Σύντρο­φοι! Πει­νώ! Όσοι ζήσε­τε και βγεί­τε έξω, πέστε στους φίλους μου, στους συγ­γε­νείς και γνω­στούς μου: Ο Σιντό πέθα­νε από την πεί­να μα δεν πρό­δω­σε! Το ακού­τε σύντρο­φοι; Να μην ξεχά­σα­τε!… Ζήτω το ΚΚΕ. Ζήτω η ΟΚΝΕ!».

Στο χώρο λει­τουρ­γού­σε επί­σης έκθε­ση βιβλί­ου της «Σύγ­χρο­νης Επο­χής», αλλά και έκθε­ση με φωτο­γρα­φι­κό υλι­κό και άλλα ντο­κου­μέ­ντα για την δρά­ση της ΟΚΝΕ, που επι­με­λή­θη­κε η ΟΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ. Την έκθε­ση επι­σκέ­φτη­καν με ενδια­φέ­ρον δεκά­δες νέοι και νέες, που συμ­με­τεί­χαν τις οργα­νω­μέ­νες ξενα­γή­σεις πριν από την έναρ­ξη της εκδή­λω­σης αλλά και μετά τη λήξη της.

Τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας από την ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Νωρί­τε­ρα το μεση­μέ­ρι, η ΟΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ τοπο­θέ­τη­σε πλα­κέ­τα στην οδό 28ης Οκτω­βρί­ου (πρώ­ην Ιτα­λί­ας), όπου και ιδρύ­θη­κε η ΟΚΝΕ, στην οποία ανα­γρά­φε­ται: «Στην οδό Ιτα­λί­ας νυν 28ης Οκτω­βρί­ου έγι­νε το ιδρυ­τι­κό συνέ­δριο της ηρω­ι­κής ΟΚΝΕ».

Με τον τρό­πο αυτό ξεκί­νη­σε η πολύ­μορ­φη δρα­στη­ριό­τη­τα με την οποία θα τιμη­θούν τα 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση της ΟΚΝΕ στο πλαί­σιο της οποί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και η σημε­ρι­νή εκδή­λω­ση. Λίγα λόγια κατά την παρου­σί­α­ση της πλα­κέ­τας είπε για την ίδρυ­ση και τη δρά­ση της ΟΚΝΕ ο Γιάν­νης Βασι­λειά­δης, Γραμ­μα­τέ­ας της ΟΠ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποί­ος και ευχα­ρί­στη­σε επί­σης τον φίλο του Κόμ­μα­τος, Αλέ­ξαν­δρο Σολο­μω­νί­δη για τη δωρεά της πλακέτας.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο