Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: «Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή!» (VIDEO-ΦΩΤΟ)

«Το Πολυ­τε­χνείο ζει στην πάλη για την ανα­τρο­πή!» τονί­ζει η ΚΝΕ σε ανα­κοί­νω­ση σημειώ­νο­ντας πως «την Τρί­τη 17 Νοέμ­βρη θα είμα­στε πάλι παρό­ντες στους δρό­μους του αγώ­να ‑παίρ­νο­ντας υπό­ψη τις ειδι­κές συν­θή­κες παν­δη­μί­ας και τηρώ­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας- βαδί­ζο­ντας στα χνά­ρια των αγω­νι­στών του Πολυ­τε­χνεί­ου».

47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι στις κρίσιμες στιγμές, καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει η παρέμβαση του λαού!

Τον Νοέμ­βρη του 1973 ο λαός βγή­κε στο προ­σκή­νιο και σήκω­σε το αγω­νι­στι­κό του ανά­στη­μα ενά­ντια στη Χού­ντα των συνταγ­μα­ταρ­χών, στα ντό­πια και τα ξένα στη­ρίγ­μα­τά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.KNE Πολυτεχνείο 2020 Πανό

Είμα­στε περή­φα­νοι, για­τί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκω­σαν ψηλά τη σημαία της σύγκρου­σης με τη στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία. Το ΚΚΕ στά­θη­κε αντά­ξιο της αγω­νι­στι­κής “κλη­ρο­νο­μιάς” και ιστο­ρί­ας του. Ανα­συ­γκρό­τη­σε τις παρά­νο­μες Οργα­νώ­σεις του, το 1968 ίδρυ­σε την ΚΝΕ, έδω­σε πνοή και κου­ρά­γιο στον λαό και την πάλη του. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπή­καν μπρο­στά στην οργά­νω­ση των φοι­τη­τών, των μαθη­τών, των νέων εργα­ζο­μέ­νων. Η δρά­ση τους έδω­σε ανα­τρε­πτι­κό περιε­χό­με­νο στους αγώ­νες, έπαι­ξε κατα­λυ­τι­κό και ανα­ντι­κα­τά­στα­το ρόλο στην ανά­πτυ­ξη της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης και στην κορύ­φω­σή της, το 1973, με τις κατα­λή­ψεις στη Νομι­κή τον Φλε­βά­ρη και στο Πολυ­τε­χνείο τον Νοέμβρη.

Η εξέ­γερ­ση του Πολυ­τε­χνεί­ου, η κατα­στο­λή της με δεκά­δες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χού­ντας. Κάτω από το βάρος της λαϊ­κής πάλης και μετά το έγκλη­μα της Κύπρου, το 1974, η Χού­ντα κατέρρευσε.

Στη δικτατορία του κεφαλαίου καμιά υποταγή!

Η Χού­ντα, η στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία που επι­βλή­θη­κε στις 21 Απρι­λί­ου 1967, ήταν ένα άθλιο και διε­φθαρ­μέ­νο καθε­στώς. Προ­ε­τοι­μά­στη­κε με έντα­ση του αντι­κομ­μου­νι­σμού, γεγο­νός που απο­δει­κνύ­ει ότι πάντα ο αντι­κομ­μου­νι­σμός είναι προ­πο­μπός αρνη­τι­κών εξε­λί­ξε­ων σε βάρος του λαού. Με τη Χού­ντα, η εξου­σία δεν άλλα­ξε χέρια. Άλλα­ξε μορ­φή υπη­ρε­τώ­ντας τα ίδια συμ­φέ­ρο­ντα, των καπι­τα­λι­στών και των διε­θνών τους συμ­μά­χων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Χού­ντα από τη μία διεύ­ρυ­νε τα προ­νό­μια και τη στή­ρι­ξη στα κέρ­δη των βιο­μη­χά­νων, των εφο­πλι­στών, των τρα­πε­ζι­τών και από την άλλη χαντά­κω­σε το λαϊ­κό εισό­δη­μα, έβα­λε τους λαϊ­κούς αγώ­νες στον “γύψο”. Βασά­νι­ζε, δολο­φο­νού­σε, φυλά­κι­ζε, έστελ­νε εξο­ρία τους κομ­μου­νι­στές και άλλους αγωνιστές.

Κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός απέ­να­ντι στους σύγ­χρο­νους υμνη­τές της Χού­ντας, όσους χύνουν το δηλη­τή­ριο του ρατσι­σμού και του φασι­σμού. Ο φασι­σμός δεν πεθαί­νει μόνος, αν ο ίδιος ο λαός δεν τον τσα­κί­σει με την πάλη του, αν δε στε­ρέ­ψει η πηγή που τον γεννά!

Απο­δεί­χτη­κε ότι η εναλ­λα­γή της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας και της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δημο­κρα­τί­ας στον καπι­τα­λι­σμό δεν αλλά­ζει τον χαρα­κτή­ρα αυτού του άδι­κου συστή­μα­τος, την εκμε­τάλ­λευ­ση των πολ­λών για τα κέρ­δη των λίγων! Η δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου, όποια μορ­φή κι αν παίρ­νει, δε διστά­ζει μπρο­στά σε κανέ­να έγκλη­μα ενά­ντια στον λαό. 

Σε συν­θή­κες αστι­κής δημο­κρα­τί­ας, σήμε­ρα, συν­θλί­βο­νται τα δικαιώ­μα­τά μας σε υγεία, μόρ­φω­ση και δου­λειά, βιώ­νου­με την έντα­ση της κατα­στο­λής, την ποι­νι­κο­ποί­η­ση των αγώ­νων, την προ­σπά­θεια παρε­μπό­δι­σης των δια­δη­λώ­σε­ων και απερ­γιών μέσα από νομο­θε­τι­κά τερα­τουρ­γή­μα­τα, τη μετα­τρο­πή των Πανε­πι­στη­μί­ων σε αστυ­νο­μι­κά φρού­ρια, την πολυ­ή­με­ρη κρά­τη­ση 14χρονων μαθη­τών, την έντα­ση του αντι­κομ­μου­νι­σμού, με την ανι­στό­ρη­τη «θεω­ρία των δυο άκρων».

Μάς θέλουν κολ­λη­μέ­νους στον τοί­χο! Να μπο­ρούν ανε­νό­χλη­τοι να εξα­σφα­λί­ζουν τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου, να διαιω­νί­ζει την εξου­σία του! Μας φοβού­νται, γι’ αυτό και θέλουν να μας φιμώσουν!

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, δεν “προστατεύουν” τους λαούς! Τούς δολοφονούν!

Η ιστο­ρι­κή πεί­ρα της περιό­δου της δικτα­το­ρί­ας 1967–1974 μάς διδά­σκει ότι καμία ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία δεν μπο­ρεί να προ­στα­τέ­ψει τις ζωές μας! 

  • Προ­στά­τε­ψαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ τον ελλη­νι­κό λαό, το 1967, όταν επι­βλή­θη­κε η Χού­ντα; Ίσα-ίσα έβα­λαν τη σφρα­γί­δα τους στην επι­βο­λή της!
  • Προ­στά­τε­ψαν οι δήθεν “σύμ­μα­χοι” την Κύπρο, όταν η Τουρ­κία εισέ­βα­λε και κατέ­λα­βε το 37% των εδα­φών της; Ίσα-ίσα, το έγκλη­μα αυτό σε βάρος του κυπρια­κού λαού πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με τις ευλο­γί­ες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
  • Προ­στα­τεύ­ουν σήμε­ρα οι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ τον ελλη­νι­κό λαό; Ίσα-ίσα, “ταΐ­ζουν” την τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα, στη­ρί­ζουν την τουρ­κι­κή επέμ­βα­ση σε Συρία και Λιβύη, δεν ανα­γνω­ρί­ζουν σύνο­ρα στο Αιγαίο, παζα­ρεύ­ουν τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας, για να απο­σπά­σουν τη ΝΑΤΟϊ­κή Τουρ­κία από την επιρ­ροή της Ρωσίας.

“Ο λύκος δεν μπο­ρεί να φυλά­ξει τα πρό­βα­τα”! ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα έχουν ζωτι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στην περιο­χή. Γι’ αυτό και η εναλ­λα­γή στη δια­κυ­βέρ­νη­ση των ΗΠΑ, με την εκλο­γή του “δημο­κρα­τι­κού” Μπάι­ντεν, δεν πρό­κει­ται να λει­τουρ­γή­σει θετι­κά στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις. Η προ­σή­λω­ση και του νέου Προ­έ­δρου των ΗΠΑ στη ΝΑΤΟϊ­κή συνο­χή μόνο κιν­δύ­νους εγκυ­μο­νεί για τους λαούς. Άλλω­στε, είναι γνω­στά “τα έργα και οι ημέ­ρες” “δημο­κρα­τι­κών” Προ­έ­δρων των ΗΠΑ, οι οποί­οι εξα­πέ­λυ­σαν πολέ­μους και επεμ­βά­σεις στη Γιου­γκο­σλα­βία, τη Μέση Ανα­το­λή κ.α., διέ­λυ­σαν κρά­τη, αιμα­το­κύ­λη­σαν λαούς, επι­τέ­θη­καν στα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων στις ΗΠΑ, κατέ­φυ­γαν στον αυταρ­χι­σμό και την καταστολή.

KNE Πολυτεχνείο 2020 kne polytexneio

Η ιστορία γράφεται με τον λαό πρωταγωνιστή!

Τα συν­θή­μα­τα του Πολυ­τε­χνεί­ου “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί – Παι­δεία – Ελευ­θε­ρία” παρα­μέ­νουν πιο επί­και­ρα από ποτέ! Τα διδάγ­μα­τα της περιό­δου μας συντρο­φεύ­ουν στους αγώ­νες του σήμερα!

Μπορεί η Χούντα να ανατράπηκε, όμως το σύστημα που γεννά εκμετάλλευση, κρίσεις, πολέμους, φασισμό, είναι εδώ!

Οι στιγ­μές που δια­νύ­ου­με είναι κρί­σι­μες! Η κυβέρ­νη­ση δια­λέ­γει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθά­νει, το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας καταρ­ρέ­ει, χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται στα όρια της επι­βί­ω­σης, οι απώ­λειες σε ανθρώ­πι­νες ζωές είναι τερά­στιες και σαν να μην έφτα­ναν όλα αυτά η κυβέρ­νη­ση βρί­σκει ευκαι­ρία, εν μέσω παν­δη­μί­ας, να ψηφί­σει τις “εργα­σια­κές ανα­τρο­πές του αιώ­να”. Οι έκτα­κτες συν­θή­κες, όμως, απαι­τούν και έκτα­κτα μέτρα! Ο λαός και η νεο­λαία να γίνουν πρω­τα­γω­νι­στές των εξε­λί­ξε­ων διεκ­δι­κώ­ντας τα αυτο­νό­η­τα δικαιώ­μα­τά τους στη ζωή, την υγεία, τη δουλειά!

Οι μαθη­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις της τελευ­ταί­ας περιό­δου δεί­χνουν ότι μπο­ρεί να φου­ντώ­σει το κύμα της οργής, της αγα­νά­κτη­σης, της διεκ­δί­κη­σης των σύγ­χρο­νων ανα­γκών! Το όργιο της κατα­στο­λής από τη μεριά της κυβέρ­νη­σης και του αστι­κού κρά­τους, με τη στή­ρι­ξη των υπό­λοι­πων κομ­μά­των του συστή­μα­τος, ανα­δει­κνύ­ει ότι ο λαός έχει τη δύνα­μη, εάν το απο­φα­σί­σει, να φέρει τα πάνω-κάτω, να αμφι­σβη­τή­σει την εξου­σία του κεφαλαίου!

Απέ­να­ντι στη δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου, υψώ­νου­με την γρο­θιά μας και διεκ­δι­κού­με τη ζωή που μας αξί­ζει! Γινό­μα­στε πρω­τα­γω­νι­στές στην πάλη για την ανα­τρο­πή του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, της οικο­δό­μη­σης της σοσια­λι­στι­κής κοινωνίας!

ΚΝΕ-KNE Πολυτεχνείο 2020 Πανό LockDown λοκντάουν

Δεν χωράει άλλη αναμονή!
Οργανώσου στην ΚΝΕ για να δυναμώσουμε τον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής!
Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!

Την Τρί­τη 17 Νοέμ­βρη θα είμα­στε πάλι παρό­ντες στους δρό­μους του αγώ­να ‑παίρ­νο­ντας υπό­ψη τις ειδι­κές συν­θή­κες παν­δη­μί­ας και τηρώ­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προστασίας‑, βαδί­ζο­ντας στα χνά­ρια των αγω­νι­στών του Πολυτεχνείου.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο