Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοζάνη: Εστειλαν μαθητές σε κατασκήνωση χρηματοδοτούμενη από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιθουανία!

Απλώ­νε­ται συνε­χώς το «δίχτυ» των παρεμ­βά­σε­ων πρε­σβειών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων στους μαθη­τές και τα σχο­λεία της χώρας.

Η Περι­φε­ρεια­κή Διεύ­θυν­ση Εκπαί­δευ­σης Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας, την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη στην Κοζά­νη, διορ­γά­νω­σε εκδή­λω­ση με θέμα «Οι μαθη­τές μας πρε­σβευ­τές της βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης», όπου παρου­σιά­στη­κε η συμ­με­το­χή μαθη­τών από την Κοζά­νη σε δια­κρα­τι­κή κατα­σκή­νω­ση στη Λιθουα­νία, χρη­μα­το­δο­τού­με­νη από την πρε­σβεία των ΗΠΑ στο Βίλνιους!

Η κατα­σκή­νω­ση, στην οποία συμ­με­τέ­χουν κάθε χρό­νο έφη­βοι μαθη­τές από ΗΠΑ, Πολω­νία, Λιθουα­νία και για πρώ­τη φορά φέτος από την Ελλά­δα, έχει τίτλο «WE CARE! 2019 — Values Education Camp» και θέμα «Δημο­κρα­τία και ηθι­κές αξί­ες». Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τον περα­σμέ­νο Ιού­λη και συμ­με­τεί­χαν 6 μαθη­τές από Γυμνά­σια της Κοζά­νης. Η συμ­με­το­χή τους πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε υπό την αιγί­δα της Περι­φε­ρεια­κής Διεύ­θυν­σης Πρω­το­βάθ­μιας και Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας, η οποία κάλυ­ψε σε μεγά­λο ποσο­στό και τα έξο­δα των αερο­πο­ρι­κών εισιτηρίων.

Στην κατα­σκή­νω­ση οι μαθη­τές παρα­κο­λου­θού­σαν παρου­σιά­σεις και ομι­λί­ες εκπρο­σώ­πων της αμε­ρι­κά­νι­κης πρε­σβεί­ας στη Λιθουα­νία για θέμα­τα όπως η σημα­σία της λει­τουρ­γί­ας οργα­νι­σμών όπως ο ΟΗΕ, η Unicef και …φυσι­κά το ΝΑΤΟ, ενώ συζή­τη­σαν και για τους τρό­πους με τους οποί­ους μπο­ρούν να συμ­με­τέ­χουν και να στη­ρί­ξουν τη δρά­ση των οργανισμών.

Οπως ανέ­φε­ρε η πρό­σκλη­ση για το πρό­γραμ­μα που απέ­στει­λε η Διεύ­θυν­ση Εκπαί­δευ­σης Δυτ. Μακε­δο­νί­ας στα σχο­λεία για «να πάρουν μέρος στην εξαι­ρε­τι­κή αυτή ευκαι­ρία» (!), η συμ­με­το­χή στο πρό­γραμ­μα σχε­διά­ζε­ται να διευ­ρυν­θεί μελ­λο­ντι­κά με σχο­λεία από όλες τις Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Δυτι­κής Μακεδονίας.

Να σημειω­θεί πως η παρα­πά­νω δρα­στη­ριό­τη­τα απο­τε­λεί μονά­χα ένα μέρος της ευρύ­τε­ρης παρέμ­βα­σης πρε­σβειών στο εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα, με πιο πρό­σφα­τη αυτή της γερ­μα­νι­κής πρε­σβεί­ας, στο πλαί­σιο εκδη­λώ­σε­ων για την επέ­τειο της πτώ­σης του τεί­χους του Βερο­λί­νου, αλλά και του γνω­στού και μη εξαι­ρε­τέ­ου προ­γράμ­μα­τος ανταλ­λα­γής μαθη­τών Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, «Future Leaders Exchange» (FLEX), από το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Παι­δεί­ας και το Τμή­μα Δημο­σί­ων Υπο­θέ­σε­ων της αμε­ρι­κά­νι­κης πρε­σβεί­ας στην Αθήνα.

Αποδεικτική για το στόχο τους η χρηματοδότηση της πρεσβείας

Σε ανα­κοί­νω­σή της με αφορ­μή τα παρα­πά­νω, η ΤΕ Κοζά­νης του ΚΚΕ τονί­ζει μετα­ξύ άλλων: «Είναι του­λά­χι­στον προ­κλη­τι­κό και απο­δει­κτι­κό για το στό­χο που έχει το πρό­γραμ­μα η χρη­μα­το­δό­τη­ση από την αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία της Λιθουα­νί­ας. Είναι ένα ακό­μα εκπαι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα ενταγ­μέ­νο στην προ­σπά­θεια των Αμε­ρι­κα­νών να χτί­σουν “φιλι­κό” προ­φίλ, να μετα­τρα­πούν στα μάτια της νέας γενιάς από “γερά­κια του πολέ­μου”, που είναι, σε “περι­στέ­ρια της ειρή­νης και της δημο­κρα­τί­ας”. Και στη χώρα μας, ούτως ή άλλως, η ΝΔ, παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, επι­τά­χυ­νε από την πρώ­τη στιγ­μή την υλο­ποί­η­ση των απο­φά­σε­ων του “Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου” μετα­ξύ Ελλά­δας και ΗΠΑ, που αφο­ρά το βάθε­μα της εμπλο­κής στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια των ΗΠΑ σε μια σει­ρά από πεδία, μετα­ξύ των οποί­ων και η Εκπαίδευση».

Και κατα­λή­γει: «Είναι υπο­κρι­τι­κό από τη μία τα παπα­γα­λά­κια του συστή­μα­τος να λένε ότι “οι μαθη­τές είναι μικροί για την πολι­τι­κή” αλλά από την άλλη να τους θεω­ρούν ώρι­μους και ικα­νούς να βάζουν πλά­τη στις προ­σπά­θειες στή­ρι­ξης της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, να προ­πα­γαν­δί­ζουν δηλα­δή την ανά­γκη τσα­κί­σμα­τος των δικών τους δικαιω­μά­των για τα κέρ­δη των λίγων».

Ριζο­σπά­στης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο