Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοινή Ανακοίνωση: Οι συκοφαντίες και οι απειλές ενάντια στο ΚΚ Βενεζουέλας είναι απαράδεκτες

Στην κοι­νή ανα­κοί­νω­ση που έχουν υπο­γρά­ψει έως τώρα 40 Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα, σημειώνουν:

«Τα κόμ­μα­τα, που υπο­γρά­φου­με αυτή την Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση, δια­χρο­νι­κά έχου­με στα­θεί και στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό του λαού της Βενε­ζου­έ­λας, έχου­με επα­νει­λημ­μέ­να καταγ­γεί­λει και κατα­δι­κά­σει την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμ­μά­χων τους στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή ενά­ντια στη Βενε­ζου­έ­λα και την προ­σπά­θεια πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κής ανα­τρο­πής του εκλεγ­μέ­νου Προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο. Για εμάς είναι αδια­πραγ­μά­τευ­τη αρχή η κατα­δί­κη και η ενα­ντί­ω­ση στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επι­θέ­σεις ενά­ντια στον λαό της Βενε­ζου­έ­λας και τους λαούς όλου του κόσμου.

Με βάση τις αρχές του Προ­λε­τα­ρια­κού Διε­θνι­σμού δια­τη­ρού­με θερ­μές συντρο­φι­κές σχέ­σεις με το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας (ΚΚΒ) που υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης και του εργα­ζό­με­νου λαού της Βενε­ζου­έ­λας, τόσο ενά­ντια στην επί­θε­ση των ιμπε­ρια­λι­στών όσο και ένα­ντι των ντό­πιων καπι­τα­λι­στών που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τον λαό και κατα­πα­τούν τα δικαιώ­μα­τά του, γι’ αυτό και διεκ­δι­κεί μία επα­να­στα­τι­κή διέ­ξο­δο στην κρί­ση του καπι­τα­λι­σμού στη χώρα του.

Υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε το δικαί­ω­μα του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, με βάση την ιδε­ο­λο­γι­κή, πολι­τι­κή και οργα­νω­τι­κή του αυτο­τέ­λεια να δια­χω­ρί­σει τη θέση του από το κυβερ­νη­τι­κό κόμ­μα PSUV, να συμ­με­τέ­χει με το δικό του ψηφο­δέλ­τιο στις εκλο­γές, να ασκεί κρι­τι­κή στην κυβέρ­νη­ση και να αντι­πα­λεύ­ει την πολι­τι­κή της, αφού η κυβέρ­νη­ση επι­βάλ­λει μέτρα που πλήτ­τουν τα δικαιώ­μα­τα και τις κατα­κτή­σεις του λαού.

Πριν από τις εκλο­γές του Δεκέμ­βρη του 2020, ξεκί­νη­σε από το PSUV μια προ­σπά­θεια συκο­φά­ντη­σης και απο­κλει­σμού του ΚΚΒ. Αρχι­κά έγι­νε προ­σπά­θεια να φιμω­θεί και απο­κρυ­φτεί η υπο­ψη­φιό­τη­τα του ΚΚΒ, απο­κλεί­ο­ντας τη φωνή του από το δημό­σια και ιδιω­τι­κά ΜΜΕ. Τώρα γίνε­ται προ­σπά­θεια να εκβια­στεί το ΚΚΒ, ώστε να εντα­χθεί σε μία από τις δύο πλειο­ψη­φού­σες κοι­νο­βου­λευ­τι­κές ομά­δες (της κυβέρ­νη­σης ή της δεξιάς αντι­πο­λί­τευ­σης) ως προ­ϋ­πό­θε­ση για να έχει δικαί­ω­μα λόγου στην Εθνο­συ­νέ­λευ­ση. Πρό­σφα­τα η επί­θε­ση ενά­ντια στο ΚΚΒ κλι­μα­κώ­θη­κε όταν ο Πρό­ε­δρος Μαδού­ρο επα­νει­λημ­μέ­να υπο­νό­η­σε πως το ΚΚΒ είναι τμή­μα “του μακριού χεριού του ιμπε­ρια­λι­σμού των ΗΠΑ”. Με βάση αυτήν τη συκο­φα­ντία εκτο­ξεύ­ο­νται απει­λές για αντι­κομ­μου­νι­στι­κές διώ­ξεις, ποι­νι­κο­ποί­η­ση και κατα­στο­λή εργα­τι­κών — λαϊ­κών αγώ­νων και οργανώσεων.

Η κατη­γο­ρία αυτή είναι απα­ρά­δε­κτη και συκο­φα­ντι­κή, γεγο­νός που απο­δει­κνύ­ε­ται από τη μακρά πορεία και τους ηρω­ι­κούς αγώ­νες του ΚΚΒ ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό και για τα δικαιώ­μα­τα του λαού της Βενε­ζου­έ­λας. Κατα­δι­κά­ζου­με κάθε σκέ­ψη για διώ­ξεις ενά­ντια στο ΚΚΒ και σε άλλες οργα­νώ­σεις του λαϊ­κού — επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος στη Βενεζουέλα.

Απορ­ρί­πτου­με κάθε από­πει­ρα υπο­νό­μευ­σης των πολι­τι­κών δικαιω­μά­των του ΚΚΒ και της εργα­τι­κής τάξης. Υπό αυτήν την έννοια, απαι­τού­με από την κυβέρ­νη­ση του Προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο να στα­μα­τή­σει τις επι­θέ­σεις και τη συκο­φα­ντία, που απο­σκο­πούν στην ποι­νι­κο­ποί­η­ση των δίκαιων αγώ­νων του ΚΚΒ και των εργα­ζο­μέ­νων της Βενεζουέλας.

Τα κόμ­μα­τά μας εκφρά­ζουν για ακό­μη μία φορά την αλλη­λεγ­γύη τους στο λαό της Βενε­ζου­έ­λας που είναι το θύμα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επι­θέ­σε­ων αλλά και τις αντι­λαϊ­κής δια­χεί­ρι­σης της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης. Εκφρά­ζου­με ειδι­κό­τε­ρα τη στή­ρι­ξή μας στον δίκαιο αγώ­να του ΚΚΒ και της ΚΝΒ, που υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης και του λαού σε όλες τις συνθήκες.

Αλλη­λεγ­γύη στο ΚΚΒ!

Προ­λε­τά­ριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

Τα κόμ­μα­τα που υπογράφουν

1. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Αλβανίας

2. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Αυστραλίας

3. Κόμ­μα Εργα­σί­ας της Αυστρίας

4. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βελγίου

5. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βενεζουέλας

6. Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βουλγαρίας

7. Ενω­ση των Κομ­μου­νι­στών στη Βουλγαρία

8. Βρα­ζι­λιά­νι­κο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

9. Γερ­μα­νι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

10 Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα στη Δανία

11.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Ελλάδας

12.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Ελ Σαλβαδόρ

13.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Κουρ­δι­στάν — Ιράκ

14.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Εργα­τών Ισπανίας

15.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Λαών Ισπανίας

16.Μέτωπο Κομ­μου­νι­στών (Ιτα­λία)

17.Σοσιαλιστικό Κίνη­μα Καζακστάν

18.Σοσιαλιστικό Κόμ­μα Λετονίας

19.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Λουξεμβούργου

20.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Μάλτας

21.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Μεξικού

22.Προοδευτικό Μέτω­πο Μπαχρέιν

23.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Μπαγκλαντές

24.Νέο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ολλανδίας

25.Ούγγρικο Εργα­τι­κό Κόμμα

26.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Ουκρανίας

27.Ενωση Κομ­μου­νι­στών Ουκρανίας

28.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Πακιστάν

29.Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

30.Παραγουανό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

31.Ρουμανικό Σοσια­λι­στι­κό Κόμμα

32.Κομμουνιστικό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ρωσίας

33.Ενωση Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των — ΚΚΣΕ

34.Κομμουνιστές της Σερβίας

35.Σουδανέζικο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

36.Συριακό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα

37.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Σουαζιλάνδης

38.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Τουρκίας

39.Κομμουνιστικό Κόμ­μα Βοη­μί­ας και Μοραβίας

40.Φιλιππινέζικο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα [PKP 1930] 

Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βενε­ζου­έ­λας: «Πρό­ε­δρε Μαδού­ρο, είσαι με την εργα­τι­κή τάξη ή με τους καπιταλιστές;»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο