Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοινωνικός Τουρισμός: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 30.000 επιταγές της ΔΥΠΑ

Ξεκί­νη­σε σήμε­ρα Τρί­τη 30 Μαΐ­ου 2023, στις 10:00, η υπο­βο­λή ηλε­κτρο­νι­κών αιτή­σε­ων δικαιού­χων και παρό­χων για τη συμ­με­το­χή τους στο πρό­γραμ­μα κοι­νω­νι­κού του­ρι­σμού εργα­ζο­μέ­νων-ανέρ­γων περιό­δου 2023–2024 της Δημό­σιας Υπη­ρε­σί­ας Απα­σχό­λη­σης (ΔΥΠΑ).

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, για πρώ­τη φορά το πρό­γραμ­μα θα ξεκι­νή­σει έναν μήνα νωρί­τε­ρα, την 1η Ιου­λί­ου 2023, αντί για 1η Αυγού­στου 2023 και θα αφο­ρά σε 300.000 επι­τα­γές, με συνο­λι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 35 εκατ. ευρώ.

Η επι­τα­γή, με την οποία γίνε­ται η δια­δι­κα­σία συμ­με­το­χής, είναι ένας μονα­δι­κός αριθ­μός για κάθε δικαιού­χο και κάθε ωφε­λού­με­νο ξεχωριστά.

Οι δικαιού­χοι-ωφε­λού­με­νοι μπο­ρούν να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν έως έξι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις σε του­ρι­στι­κό κατά­λυ­μα που επι­λέ­γουν από το «Μητρώο Παρό­χων» της ΔΥΠΑ, κατό­πιν απευ­θεί­ας συνεν­νό­η­σής τους με τον πάρο­χο, με μικρή ιδιω­τι­κή συμμετοχή.

Ειδι­κά, για κατα­λύ­μα­τα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου, μπο­ρούν να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν έως 10 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις, με μηδε­νι­κή ιδιω­τι­κή συμ­με­το­χή, ενώ στα κατα­λύ­μα­τα των Δήμων Ιστιαί­ας-Αιδη­ψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας της Β. Εύβοιας και του Δήμου Σάμου, μπο­ρούν να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν έως 12 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις εντε­λώς δωρεάν.

Οι τιμές επι­δό­τη­σης παρα­μέ­νουν αυξη­μέ­νες κατά 20% για τον μήνα αιχ­μής Αύγου­στο, όπως και πέρυ­σι. Επι­πλέ­ον, για πρώ­τη φορά προ­σαυ­ξά­νο­νται κατά 20% και κατά τις περιό­δους των Χρι­στου­γέν­νων (από 15/12/2023 έως 14/01/2024) και του Πάσχα (από 26/04/2024 έως 12/05/2024). Η αύξη­ση ισχύ­ει για όλο τον χρό­νο για τα κατα­λύ­μα­τα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη δια­μο­νή σε του­ρι­στι­κά κατα­λύ­μα­τα, επι­δο­τού­νται και ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια. Η συμ­με­το­χή της γενι­κής κατη­γο­ρί­ας των δικαιού­χων ανέρ­χε­ται σε 25% και των πολυ­τέ­κνων σε 20%. Για τα άτο­μα με ανα­πη­ρία, τα ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια δια­τί­θε­νται δωρεάν.

Στο φετι­νό πρό­γραμ­μα διευ­ρύ­νο­νται οι κατη­γο­ρί­ες των δικαιού­χων, ενώ ενι­σχύ­ο­νται οι ευά­λω­τες ομά­δες, καθώς προ­βλέ­πε­ται μοριο­δό­τη­ση για τα άτο­μα με ανα­πη­ρία και τους μονογονείς.

Δικαιού­χοι είναι:

- εργα­ζό­με­νοι με εξαρ­τη­μέ­νη σχέ­ση εργα­σί­ας ιδιω­τι­κού δικαί­ου κατά τη λήξη της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αιτή­σε­ων ή

- ασφα­λι­σμέ­νοι στον e‑EΦΚΑ στην επαγ­γελ­μα­τι­κή τους κατη­γο­ρία με εισφο­ρές υπέρ του κλά­δου ανερ­γί­ας της ΔΥΠΑ οπο­τε­δή­πο­τε στο διά­στη­μα από 01/01/2022 έως την προη­γου­μέ­νη της λήξης της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αιτή­σε­ων ή

- άνερ­γοι με συνε­χό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα ανερ­γί­ας του­λά­χι­στον τριών μηνών κατά την ημε­ρο­μη­νία λήξης της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αιτήσεων.

Το εισό­δη­μα των δικαιού­χων όλων των κατη­γο­ριών δεν πρέ­πει να ξεπερ­νά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρό­κει­ται για μακρο­χρό­νια ανέρ­γους, οι οποί­οι, αν είναι άγα­μοι, πρέ­πει να έχουν εισό­δη­μα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ, αν είναι έγγα­μοι, προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή, αν είναι μονο­γο­νείς έως 27.000 ευρώ, προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο, μετά το πρώτο.

Οι αιτή­σεις θα υπο­βάλ­λο­νται απο­κλει­στι­κά ηλε­κτρο­νι­κά, μέσω της Ενιαί­ας Ψηφια­κής Πύλης της Δημό­σιας Διοί­κη­σης (gov.gr), με τους κωδι­κούς TAXISnet, στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos.

Συγκε­κρι­μέ­να η δια­δρο­μή είναι: Αρχι­κή — Εργα­σία και ασφά­λι­ση — Απο­ζη­μιώ­σεις και Παρο­χές — Προ­γράμ­μα­τα Κοι­νω­νι­κού Του­ρι­σμού (ΔΥΠΑ).

Η πλατ­φόρ­μα θα ανοί­γει στα­δια­κά ανά­λο­γα με το τελευ­ταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδια­φε­ρό­με­νων δικαιού­χων έως τις 05/06/2023 και ώρα 23:59, οπό­τε θα παρα­μεί­νει ανοι­χτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ, ως εξής:

Τελευ­ταίο ψηφίο ΑΦΜ: 1,2 — Ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής αίτη­σης: 30/05/2023

Τελευ­ταίο ψηφίο ΑΦΜ: 3,4 — Ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής αίτη­σης: 31/05/2023

Τελευ­ταίο ψηφίο ΑΦΜ: 5,6 — Ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής αίτη­σης: 01/06/2023

Τελευ­ταίο ψηφίο ΑΦΜ: 7,8 — Ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής αίτη­σης: 02/06/2023

Τελευ­ταίο ψηφίο ΑΦΜ: 9,0 — Ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής αίτη­σης: 03/06/2023

Όλα τα ψηφία — Ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής αίτη­σης: 04 & 05/06/2023

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται στην ανα­κοί­νω­ση, η επι­λο­γή των δικαιού­χων βασί­ζε­ται στη μοριο­δό­τη­ση συγκε­κρι­μέ­νων κρι­τη­ρί­ων (ΑμεΑ, μονο­γο­νέ­ας, αριθ­μός παι­διών, εισό­δη­μα), με αντι­κει­με­νι­κό και δια­φα­νή τρό­πο, μέσω του Ολο­κλη­ρω­μέ­νου Πλη­ρο­φο­ρια­κού Συστή­μα­τος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Σημειώ­νε­ται ότι δεν μπο­ρούν να συμ­με­τά­σχουν στο πρό­γραμ­μα εργα­ζό­με­νοι και άνερ­γοι που επι­δο­τού­νται για τη συμ­με­το­χή τους σε πρό­γραμ­μα κοι­νω­νι­κού του­ρι­σμού οποιου­δή­πο­τε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Τα δικαιο­λο­γη­τι­κά που αφο­ρούν στις προ­ϋ­πο­θέ­σεις συμ­με­το­χής ή στη μοριο­δό­τη­ση των δικαιού­χων ανα­ζη­τού­νται αυτεπάγγελτα.

Σε όσες περι­πτώ­σεις απαι­τού­νται δικαιο­λο­γη­τι­κά, λόγω μη δυνα­τό­τη­τας αυτε­πάγ­γελ­της ανα­ζή­τη­σης, αυτά επι­συ­νά­πτο­νται στις αιτήσεις.

Παρά­δειγ­μα 1

Οικο­γέ­νεια με 2 παι­διά που επι­λέ­γει 6 βρά­δια σε ξενο­δο­χείο 3 αστέ­ρων με πρω­ι­νό τον Αύγουστο:

Για τη δια­μο­νή, το κόστος επι­με­ρί­ζε­ται ως εξής:

Επι­δό­τη­ση ΔΥΠΑ: 806,40 ευρώ (2 δίκλι­να Χ 67,20 ευρώ/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

Ιδιω­τι­κή συμ­με­το­χή: 96 ευρώ (2 δίκλι­να Χ 8 ευρώ/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

Παρά­δειγ­μα 2

Ζευ­γά­ρι που επι­λέ­γει 12 βρά­δια σε ξενο­δο­χείο 4 αστέ­ρων με πρω­ι­νό στη Σάμο τον Σεπτέμβριο:

Για τη δια­μο­νή, το κόστος επι­με­ρί­ζε­ται ως εξής:

Επι­δό­τη­ση ΔΥΠΑ: 1.036,80 ευρώ (1 δίκλι­νο Χ 86,40 ευρώ/ημέρα Χ 12 διανυκτερεύσεις)

Ιδιω­τι­κή συμ­με­το­χή: 0 ευρώ

Για τα ακτο­πλοϊ­κά, το κόστος επι­με­ρί­ζε­ται ως εξής:

Επι­δό­τη­ση ΔΥΠΑ ακτο­πλοϊ­κών: 111 ευρώ (55,55 ευρώ Χ 2 άτομα)

Ιδιω­τι­κή συμ­με­το­χή ακτο­πλοϊ­κών: 55,5 ευρώ (27,75 ευρώ Χ 2 άτομα)

Συνο­λι­κά, το κόστος επι­με­ρί­ζε­ται ως εξής:

Σύνο­λο επι­δό­τη­σης ΔΥΠΑ: 1.147,80 ευρώ

Σύνο­λο ιδιω­τι­κής συμ­με­το­χής: 55,5 ευρώ

Πάρο­χοι του προ­γράμ­μα­τος είναι του­ρι­στι­κά κατα­λύ­μα­τα και ακτο­πλοϊ­κές εται­ρί­ες, όπως ορί­ζει η δημό­σια πρόσκληση.

Οι αιτή­σεις των ενδια­φε­ρό­με­νων παρό­χων θα υπο­βάλ­λο­νται απο­κλει­στι­κά ηλε­κτρο­νι­κά, μέσω της Ενιαί­ας Ψηφια­κής Πύλης της Δημό­σιας Διοί­κη­σης (gov.gr), με τους κωδι­κούς TAXISnet, στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou.

Συγκε­κρι­μέ­να η δια­δρο­μή είναι: Αρχι­κή — Εργα­σία και ασφά­λι­ση — Απο­ζη­μιώ­σεις και Παρο­χές — Πάρο­χοι Κοι­νω­νι­κού Τουρισμού.

Η υπο­βο­λή των αιτή­σε­ων από παρό­χους θα είναι δυνα­τή από 30/05/2023 έως 05/06/2023, ανε­ξάρ­τη­τα από τον ΑΦΜ τους.

Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι μπο­ρούν να επι­σκε­φτούν τον ιστό­το­πο της ΔΥΠΑ https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο