Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κολομβία: Οι FARC αφήνουν πίσω τον ένοπλο αγώνα και ετοιμάζονται να ιδρύσουν πολιτικό κόμμα

Έπει­τα από περισ­σό­τε­ρα από 50 χρό­νια συγκρού­σε­ων και μια ιστο­ρι­κή ειρη­νευ­τι­κή συμ­φω­νία, οι FARC αφή­νουν πίσω τον ένο­πλο αγώ­να και ετοι­μά­ζο­νται να ιδρύ­σουν πολι­τι­κό κόμ­μα στη διάρ­κεια του συνε­δρί­ου τους που ξεκι­νά σήμε­ρα στην Μπογοτά.

Χίλιοι αντι­πρό­σω­ποι ανα­μέ­νε­ται να απο­φα­σί­σουν αυτή την εβδο­μά­δα για τη γραμ­μή, αλλά και το νέο όνο­μα του κόμ­μα­τος των FARC.

“Θα ορί­σου­με τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του πολι­τι­κού κόμ­μα­τος το οποίο επι­θυ­μού­με να ιδρύ­σου­με, σίγου­ρα τη δομή του και λογι­κά θα ορί­σου­με την ηγε­σία του”, δήλω­σε ο Κάρ­λος Αντό­νιο Λοζά­ντα, ένας από τους επι­κε­φα­λής των FARC.

Μέχρι την Πέμ­πτη που ολο­κλη­ρώ­νε­ται το συνέ­δριο οι εκπρό­σω­ποι των πρώ­ην ανταρ­τών, που κατέ­θε­σαν τα όπλα στις 15 Αυγού­στου, ανα­μέ­νε­ται επί­σης να ορί­σουν τους υπο­ψη­φί­ους τους στις εκλο­γές του 2018.

Στη συνέ­χεια το κόμ­μα θα παρου­σια­στεί επι­σή­μως την Παρα­σκευή στο κέντρο της Μπο­γο­τά, με μια συναυ­λία στην πλα­τεία Μπο­λί­βαρ, όπου βρί­σκε­ται το κοι­νο­βού­λιο και λίγο πιο μακριά το προ­ε­δρι­κό μέγαρο.

Ένα από τα θέμα­τα που θα κυριαρ­χή­σει στο συνέ­δριο είναι το όνο­μα του νέου, αρι­στε­ρού κόμματος.

Σύμ­φω­να με τον Ιβάν Μάρ­κες, δια­πραγ­μα­τευ­τή των FARC στις ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες που διήρ­κη­σαν τέσ­σε­ρα χρό­νια, “σίγου­ρα” θα ονο­μά­ζε­ται Εναλ­λα­κτι­κή Επα­να­στα­τι­κή Δύνα­μη της Κολομβίας.

Όμως η πρό­τα­ση αυτή δεν έγι­νε δεκτή θερ­μά στο άτυ­πο δημο­ψή­φι­σμα που διορ­γα­νώ­θη­κε μέσω του Twitter από τον επι­κε­φα­λής των FARC Ροντρί­γο Λοντό­νιο, γνω­στό και ως Τιμο­λέ­ον Χιμέ­νες ή “Τιμο­σέν­κο”.

Το όνο­μα Nueva Colombia (Νέα Κολομ­βία) είναι αυτό που κέρ­δι­σε τις περισ­σό­τε­ρες ψήφους, 10.387, και ποσο­στό 36%.

Σύμ­φω­να με τον ανα­λυ­τή Φρε­ντε­ρίκ Μασέ, οι FARC είναι αντι­μέ­τω­ποι με “την πρό­κλη­ση” να απο­δεί­ξουν “όχι μόνο ότι είναι ικα­νοί να παρα­μεί­νουν πιστοί στις διεκ­δι­κή­σεις τους, αλλά επί­σης να κάνουν άνοιγ­μα σε μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των ψηφοφόρων”.

“Το δίλημ­μα αυτό μετα­φρά­ζε­ται και στη συζή­τη­ση για το όνο­μα του νέου πολι­τι­κού κόμ­μα­τος: Κάποιοι επι­θυ­μούν να δια­τη­ρή­σουν τον χαρα­κτη­ρι­σμό “επα­να­στα­τι­κός”, ενώ άλλοι θα ήθε­λαν να το αλλά­ξουν για να δεί­ξουν ότι πρό­κει­ται για νέο ξεκί­νη­μα”, πρό­σθε­σε ο καθη­γη­τής αυτός του πανε­πι­στη­μί­ου Externado.

Στη διάρ­κεια του συνε­δρί­ου, οι επι­κε­φα­λής των FARC θα εξη­γή­σουν στους αντι­προ­σώ­πους την κατά­στα­ση της εφαρ­μο­γής της ειρη­νευ­τι­κής συμ­φω­νί­ας, που υπε­γρά­φη στα τέλη Νοεμ­βρί­ου με τον Κολομ­βια­νό πρό­ε­δρο Χουάν Μανου­έλ Σάντος.

Επί­σης θα ορι­στούν, όπως προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία, δέκα εκπρό­σω­ποι στο κοι­νο­βού­λιο, οι οποί­οι θα μεί­νουν στη θέση τους για δύο θητεί­ες και συμ­βο­λι­κά θα συμ­με­τά­σχουν στις εκλο­γές του 2018.

“Επι­θυ­μού­με όχι μόνο να λάβου­με αρκε­τές ψήφους για να επι­βε­βαιω­θούν αυτοί οι πέντε γερου­σια­στές και οι πέντε βου­λευ­τές, αλλά και για να διευ­ρύ­νου­με την εκπρο­σώ­πη­σή μας”, επε­σή­μα­νε ο Λοζάντα.

Ήδη από τον Δεκέμ­βριο ο Λοντό­νιο είχε απο­κλεί­σει το ενδε­χό­με­νο το νέο πολι­τι­κό κόμ­μα να έχει υπο­ψή­φιο για την προ­ε­δρία, τονί­ζο­ντας ότι οι FARC θα στη­ρί­ξουν όποιον δια­σφα­λί­σει τον σεβα­σμό της ειρη­νευ­τι­κής συμφωνίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο