Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κολομβία: Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε έδωσε ψευδή στοιχεία κατά της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ

Ο πρό­ε­δρος της Κολομ­βί­ας Ιβάν Ντού­κε υπέ­βα­λε στον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ, Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες, έναν φάκε­λο με «απο­δεί­ξεις» για την παρου­σία μελών του Εθνι­κού Απε­λευ­θε­ρω­τι­κού Στρα­τού (ELN) στη Βενε­ζου­έ­λα. Ωστό­σο, όπως επα­λή­θευ­σε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, του­λά­χι­στον δύο από τις φωτο­γρα­φί­ες που περι­λαμ­βά­νο­νταν στο υλι­κό αυτό είχαν τρα­βη­χτεί στην Κολομ­βία και μάλι­στα η μία πριν από μερι­κά χρόνια.

Ο Ντού­κε ανήρ­τη­σε στο Twitter τις υπο­τι­θέ­με­νες φωτο­γρα­φί­ες από τη δρά­ση των ανταρ­τών του ELN στη Βενε­ζου­έ­λα, τις οποί­ες παρέ­δω­σε την Πέμ­πτη στον Γκου­τέ­ρες. Όπως γρά­φει, η μία δεί­χνει μέλη του ELN «να κάνουν κατή­χη­ση» σε μαθη­τές «αγρο­τι­κών σχο­λεί­ων» στην πολι­τεία Τατσί­ρα της Βενε­ζου­έ­λας, τον Απρί­λη του 2018.

Στη φωτο­γρα­φία εικο­νί­ζο­νται άνδρες και γυναί­κες ντυ­μέ­νοι με στο­λές παραλ­λα­γής, ένο­πλοι, με κόκ­κι­να και μαύ­ρα περι­βρα­χιό­νια (τα χρώ­μα­τα του ELN), μαζί με του­λά­χι­στον 11 παιδιά.

Όμως η εφη­με­ρί­δα «El Colombiano» του Μεντε­γίν δια­ψεύ­δει τον πρό­ε­δρο: Όπως ανέ­φε­ρε, η φωτο­γρα­φία δόθη­κε στην εφη­με­ρί­δα το 2015 από μέλη της υπη­ρε­σί­ας στρα­τιω­τι­κών πλη­ρο­φο­ριών που της είπαν ότι επρό­κει­το όντως για μέλη του ELN που στρα­το­λο­γού­σαν ανη­λί­κους στο Ελ Τάμπο, στην επαρ­χία Κάου­κα της Κολομ­βί­ας, που απέ­χει σχε­δόν 1.200 χιλιό­με­τρα από την Τατσί­ρα. Η εφη­με­ρί­δα δημο­σί­ευ­σε τη φωτο­γρα­φία στις 7 Ιού­νη 2015, μαζί με ένα ρεπορ­τάζ για τη στρα­το­λό­γη­ση παι­διών από τους αντάρτες.

Μια πηγή του προ­ε­δρι­κού μεγά­ρου, με την οποία επι­κοι­νώ­νη­σε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, είπε ότι διε­ξά­γε­ται έρευ­να για το θέμα, όμως επέ­μει­νε ότι η επί­μα­χη φωτο­γρα­φία τρα­βή­χτη­κε μεν στην Τατσί­ρα της Βενε­ζου­έ­λας, αλλά το 2013. Το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο δεν ήταν σε θέση να επι­βε­βαιώ­σει από άλλη, ανε­ξάρ­τη­τη πηγή, το πού τρα­βή­χτη­κε η φωτο­γρα­φία. Είναι όμως δεδο­μέ­νο ότι δημο­σιεύ­τη­κε για πρώ­τη φορά στις 7 Ιού­νη 2015 από την «El Colombiano».

Εξάλ­λου, στα έγγρα­φα που παρέ­δω­σε στον Γκου­τέ­ρες ο Ντού­κε ανα­φέ­ρε­ται ότι δια­πρά­χθη­κε μια «σφα­γή» στην πολι­τεία Μπο­λί­βαρ της Βενε­ζου­έ­λας τον Οκτώ­βρη του 2018, σε συγκρού­σεις μετα­ξύ μελών του ELN και μελών συμ­μο­ριών, των λεγό­με­νων πρά­νες. Η πλη­ρο­φο­ρία αυτή συνο­δευό­ταν από τη φωτο­γρα­φία μιας ξύλι­νης καλύ­βας στην οποία ήταν ζωγρα­φι­σμέ­νο το έμβλη­μα του ELN. Ο άνθρω­πος που τρά­βη­ξε τη φωτο­γρα­φία δεν ήταν άλλος από τον φωτο­ρε­πόρ­τερ του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου Λουίς Ρομπά­γιο, ο οποί­ος δια­βε­βαί­ω­σε ότι η καλύ­βα δεν βρί­σκε­ται στη Βενε­ζου­έ­λα αλλά στην περιο­χή Κατα­τού­μπο της Κολομ­βί­ας, όπου έκα­νε ρεπορ­τάζ πέρ­σι τον Δεκέμβρη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο